Uusia koulutuksia alkaa – mikset opiskelisi englanniksi

Miksi opiskelisit merikapteeniksi, sairaanhoitajaksi tai insinööriksi englanninkielellä? Tai miksi et? Työelämä on monella alalla, kuten merenkulussa, lähtökohtaisesti kansainvälistä. Kaikilla aloilla se on kansainvälisempää kuin aiemmin.

– Se on jossain vaiheessa työelämää opittava – työelämässä tulee väistämättä kohtaamaan erilaisia kulttuureja ja kieliä, sanoo hoitotyön lehtori Kirsti Jasu-Kuusisto.

2.1.2017 | Teksti: Aino Pelto-Huikko | Kuva: Veera Korhonen

SAMKin opiskelijoita Rauman kampuksella. SAMK students in Rauma campus.

SAMKissa jatkaa kaksi vakiintunutta englanninkielistä koulutusohjelmaa: international business ja physiotherapy. Lisäksi ensi syksynä alkaa uusia koulutusohjelmia: nyt myös tuotantotalouden ja logistiikan insinööriksi, merikapteeniksi ja sairaanhoitajaksi voi opiskella englanninkielellä. Osa opinnoista on ollut englanninkielisiä jo aiemminkin.
– Maailma kansainvälistyy, ja on hyvä oppia oma ammattinsa englanninkielellä, toteaa Kirsti Jasu-Kuusisto, joka vastaa SAMKin hoitotyön opetussuunnitelmasta.
– Englanninkieli antaa paremmat valmiudet toimia töissä sekä kotimaassa että ulkomailla, jatkaa lehtori Minna Markkanen.

Suomenkielisiä hakijoita ja opiskelijoita ajatellen Jasu-Kuusisto sanoo, että opiskelu englanniksi Suomessa on helppo tapa oppia uusista kulttuureista ja kansainvälisyydestä: tutussa ja turvallisessa ympäristössä, omassa maassa. Minna Markkanen korostaa hoitotyön olevan ensisijaisesti vuorovaikutusta, ja usein vuorovaikutuksessa on kysymys kulttuurista ja tavoista. Monikulttuurisessa ryhmässä oppii ymmärtämään erilaisia tapoja toimia.

Suomen- ja englanninkielinen koulutusohjelma ovat sisällöltään samanlaiset, ”molemmista tulee yhtä hyviä sairaanhoitajia”.
– Englanninkielisessä koulutuksessa oppii kieltä ja saa paljon kansainvälisiä ystäviä, lisää Jasu-Kuusisto uuden koulutuksen plussat.

Merenkulun viestintä useimmiten englanniksi

Merenkulku on kansainvälinen ala ja englanti on alan kieli.
– Monessa organisaatiossa työkieleksi on valittu englanti. Sitä käytetään kaikessa kommunikoinnissa mereltä maihin ja satamissa. Se on myös dokumentoinnin kieli eli paperityötkin tehdään englanniksi, sanoo lehtori Jarmo Teränen, joka vastaa Sea Captain -koulutusohjelmasta.

Jo nyt suomenkielisessä koulutuksessa iso osa oppimateriaalista on englanniksi. Teränen kertoo, että esimerkiksi tenttikysymykset on tehty englanniksi, vaikka opiskelija onkin saanut vastata suomeksi.
– Vaikka opetetaankin lisäksi erikseen kieltä, merenkulun englantia, on tärkeää oppia käyttämään kieltä käytännön yhteyksissä.

Myös logistiikka on globaalia toimintaa, jolloin käyttökielenä on usein englanti. Logistiikan koulutuksesta vastaava lehtori Riitta Tempakka tietää kaiken kielitaidon avaavan ovia työnsaannissa. SAMKissa opintopolku on joustava, ja opiskelija voi valita opintoja oman kiinnostuksensa mukaan joko talouteen tai tekniikkaan painottaen.

Logistiikan alalla SAMKin vahvuudet ovat toimitusketjun hallinta ja merilogistiikka.
– Kaikki puhuvat nykyään logistiikasta – se on muotisana. Meillä opit, mitä logistiikka todella tarkoittaa, mitä siihen liittyy ja miten sitä hoidetaan eettisesti, ekologisesti sekä taloudellisesti. Logistiikka ei ole vain materiaalivirtoja tai ihmisten liikuttelua, vaan myös tietovirralla on suuri merkitys digitaalisessa ajassa, kertoo mainostaa Tempakka.

Logistiikan ja tuotantotalouden insinööreiksi voi opiskella lähes kokonaan verkossa. Noin viikon mittaisia lähijaksoja on akateemista vuotta kohden kaksi.

2.1.2017 | Teksti: Aino Pelto-Huikko | Kuva: Veera Korhonen

Lisää aiheesta

Maija Biet, lähikuva.
| Uratarina

– Tuntuu, että sain kaksi pätevyyttä yhdellä iskulla

Fysioterapeutteja tarvitaan ympäri maailmaa. Maija Biet, SAMKista englanninkielisestä koulutusohjelmasta valmistunut fysioterapeutti on ollut tyytyväinen valintaansa. Hän halusi käytännönläheisen ammatin, ja ulkomailla kynnys töiden hakuun on matala.
Helena Saarni, lähikuva.
| Opinnot ja opetus

Helena Saarni nauttii harjoittelujaksostaan Lontoossa

Helena Saarni haluaa työn, jossa pääsee työskentelemään kansainvälisesti ja haastamaan itseään jatkuvasti. Saarni on porilainen kolmannen vuoden opiskelija International Business and Marketing Logistics koulutusohjelmassa Raumalla. Kansainväliset asiat ovat kiinnostaneet häntä aina.

Uusimmat uutiset

Kädet ovenkahvallam molemmin puolin ovea
| SAMK

SAMKille lähes miljoonan euron rahoitus sisäympäristöjen hygieniatutkimukseen

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt ammattikorkeakouluille viisi miljoonaa euroa rahoitusta seitsemään tutkimushankkeeseen arviointipaneelin tekemän arvioinnin perusteella. SAMKin tutkimushankkeelle "Healthier life with comprehensive indoor hygiene concept" myönnettiin rahoitusta noin 628 000 euroa.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

SAMK on monialainen ja kansainvälisesti suuntautunut korkeakoulu, jonka parhaina puolina työntekijät pitävät vakautta, hyvää ilmapiiriä ja työyhteisöä.Etsimme osaajia vahvistamaan joukkoamme:• ammattillinen erityisopettaja, Pori, haku päättyy 10.12.2021• opinto-ohjaaja (lehtori), Pori, haku päättyy 20.12.2021• opiskelijapalvelusihteeri, Pori, haku päättyy 8.12.2021• digi-pedatukihenkilö, Pori, haku päättyy 8.12.2021 • tuntiopettaja (logistiikka), Rauma, haku päättyy 3.12.2021Lisätietoja ja haku: bit.ly/3cQaJZW ... See MoreSee Less
View on Facebook

Tekniikan tohtori, erikoistutkija Kari Lilja SAMKista pohtii Samkarit-blogitekstissään sitä, miten digitalisoituva yhteiskunta haastaa perinteisen etiikan ja filosofian. #katsetulevaisuuteen #samkarit
https://samkarit.samk.fi/2021/11/25/digitalisoituva-yhteiskunta-haastaa-perinteisen-etiikan-ja-filosofian/

On 14–16 December 2021 Education Finland cluster, including SAMK, is happy to share the story of Finnish education in Finland’s spectacular Snow Cape Pavilion at @expo2020dubai
#expo2020 #StudyinFinland #EducationFinland @FinlandExpo2020

https://www.samk.fi/en/uutiset/samk-will-showcase-its-education-and-services-at-dubai-expo/

SAMK tänään ja huomenna Studia-messuilla. Tänään osastolla kävi kuhina, SAMKin opintotarjonta kiinnosti ja messuvieraat yrittivät saada nimensä parhaiden mölkyn heittäjien listalle.

Tänään messut auki klo 17 asti. Huomenna klo 9–16.

#katsetulevaisuuteen #studia2021

RoboAI-viikko käynnissä @SatakunnanAMK. Tänään kysytään mm. voisiko tekoälystä ja data-analytiikasta olla hyötyä kuntoutuksessa. https://www.roboai.fi/roboai-viikko/

SAMKissa lehtorina toimiva kuvanveistäjä Heli Ryhänen on saanut Pirkanmaan taidepalkinnon. Taidetoimikunnan mielestä hänen teoksensa ovat ajattomia, kuin reliikkejä menneestä maailmasta. @aamulehti #kuvataide #katsetulevaisuuteen
https://www.aamulehti.fi/kuvataide/art-2000008415265.html