Uusi rehtori on yhteistyön siivittäjä ja ihmisten johtaja

SAMKin johtamisvastuu siirtyy Juha Kämäriltä uudelle toimitusjohtaja, rehtori Jari Multisillalle 15. syyskuuta. Multisilta on tätä ennen ehtinyt kuukauden verran tutustua taloon.

– Käsitykseni SAMKista on näiden viikkojen aikana kirkastunut ja entisestään parantunut. SAMK on hyvin hoidettu ja hyvässä kunnossa. Täällä on innostunut tekemisen meininki, mikä näkyy ulospäin, mutta vielä paremmin sisältä katsoen, Multisilta sanoo.

14.9.2018 | Teksti: Hanna Valtokivi | Kuva: Hanna Valtokivi

Rehtori Jari Multisilta seuraa ikkunan takana tapahtuvaa opetusta.
Multisillan mielestä opetus on keskeisessä asemassa ja avainroolissa. Hän haluaisi nostaa sen merkitystä ja painoarvoa vielä lisää.

Mitään suurta yllätystä uudelle johtajalle ei ole alkuviikkojen aikana tullut eteen, mutta ehkä asioiden vauhdikas eteneminen on ollut tavallaan yllätys. Multisilta on henkilökunnan lisäksi ehtinyt tutustua ammattikorkeakoulujen sidosryhmiin ja käydä jo viikon matkalla Kiinassakin.

Mikä on uuden rehtorin näkemys SAMKin asemasta ammattikorkeakoulukentällä?

– SAMK on monissa asioissa kärkiammattikorkeakoulu, esimerkiksi verkko-opetuksessa meistä otetaan mallia muualla ja koulutusviennissä ollaan hyvässä vauhdissa.

Katse Kiinaan

Kiina-yhteistyötä Jari Multisilta pitää tärkeänä. Kiinassa ollaan SAMKista kiinnostuneita ja suuressa maassa vaihtoehtoja riittää.

– Toimijoita on paljon, samoin erilaisia yhteistyömalleja. Meidän pitää valita omalta kannaltamme järkevä malli. Meillä tulee olla selkeät yhteistyökumppanit, joiden kanssa sitten panostetaan yhteiseen tekemiseen. SAMKin asiantuntijoiden tehtävänä on nyt jatkossa valita meille parhaat kumppanit, Multisilta visioi.

Korkeakoulut etsivät myös lähikumppaneita

Jari Multisilta tulee rehtorina toimimaan avainroolissa myös siinä prosessissa, mikä seuraa mahdollisesta Tampere3-korkeakouluyhteistyöstä. SAMKin ja Seinäjoen ammattikorkeakoulun rooli osana Tampereen korkeakoulukonsernia on parhaillaan selvityksessä. Eri yhteistyömuotoja selvittävä työryhmä julkaisee loppuraporttinsa aivan lähiaikoina.

Multisilta muistuttaa, että korkeakoulukenttä on isossa murroksessa ja kumppanuuksien etsiminen on käynnissä eri puolilla maata.

–Ammattikorkeakoulut ja yliopistot ovat hakeneet kumppanuuksia ja yhteistyömuotoja jo jonkin aikaa. Viimeisimpänä esimerkkinä on Oulu, jossa yliopisto on ostamassa ammattikorkeakoulun osake-enemmistöä.

Tulevaisuus on laajemmissa kumppanuuksissa, joiden myötä tiettyjä asioita voidaan tehdä isommassa mittakaavassa oman maakunnan etua unohtamatta.

– Mielestäni oman maakunnan palvelutehtävä voidaan toteuttaa tehokkaammin hyvän kumppanuuden avulla. Seinäjoen ja Tampereen korkeakoulujen kanssa meillä on jo ennestään esimerkiksi hankkeisiin liittyvää yhteistyötä meneillään. Sitä on luonnollista tiivistää.

SAMKin visiona on, että jokainen opiskelija työllistyy. Miten mahdollinen Tampere3-yhteistyö vaikuttaa opiskelijoiden asemaan?

– On tärkeää, että tällä alueella on jatkossakin elinkeino- ja työelämää palvelevaa osaamista ja koulutusta, joka johtaa työllistymiseen. Toisaalta opiskelijoilla on mahdollisuus saada laajempaa koulutustarjontaa kumppanuuksien kautta.

Ihmisten johtaja

SAMK-yhteisöä kiinnostaa, millainen Jari Multisilta on johtajana.

– Uskoisin, että olen sellainen johtaja, joka arvostaa niitä henkilöitä, joiden kanssa tekee töitä ja antaa tilaa tehdä. Luottamus on kaiken a ja o tekemisessä ja johtamisessa. Haluan myös olla käytettävissä aina tarvittaessa.

Olemme asiantuntijaorganisaatio ja tämä on ihmisten johtamista. Toki asioitakin johdetaan, mutta ilman ihmisiä ei ole Satakunnan ammattikorkeakoulua.

 

Projektityöntekijä ja viittä vaille valmis tietoliikenneinsinööri Jesse Koskinen neuvoo opiskelijoita laiteteknisissä asioissa Byod-klinikalla. Jari Multisillan mielestä opiskelijoiden työllistymiseen vaikutetaan sillä, että tarjotaan maakunnan yrityksiä palvelevaa koulutusta. (Byod=bring your own device eli omat laitteet käytössä opiskelussa).

Projektityöntekijä ja viittä vaille valmis tietoliikenneinsinööri Jesse Koskinen neuvoo opiskelijoita laiteteknisissä asioissa Byod-klinikalla. Jari Multisillan mielestä opiskelijoiden työllistymiseen vaikutetaan sillä, että tarjotaan maakunnan yrityksiä palvelevaa koulutusta. (Byod=bring your own device eli omat laitteet käytössä opiskelussa).

 

Lisää aiheesta

SAMKin rehtori Juha Kämäri ja Panzhihua yliopiston Party Secretary Lijun Xiao esittelevät yhdessä sopimusta.
| SAMK

SAMKin Kiina-yhteistyö laajenee uusien aiesopimusten myötä

SAMK on allekirjoittanut aiesopimukset yhteistyöstä kiinalaisen Panzhihuan yliopiston ja koulutusvaihdon keskuksen China Center for International Educational Exchange (CCIEE) kanssa. Tarkoituksena on kehittää ja jatkossa etsiä konkreettisia toimenpiteitä opiskelija- ja henkilökuntavaihdon ja muun yhteistyön kehittämiseksi osapuolten välillä.
Jari Multisilta ja Anttivesa Knuutila kättelemässä.
| SAMK

Jari Multisilta SAMKin rehtoriksi

Satakunnan ammattikorkeakoulun hallitus on valinnut SAMKin uudeksi rehtoriksi ja toimitusjohtajaksi TkT Jari Multisillan (52). Multisilta siirtyy SAMKiin Porin yliopistokeskuksen johtajan tehtävästä. Porilainen...

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Twitter feed is not available at the moment.