Uusi ammattiryhmä sote-alalle: Suomessa aletaan kouluttaa hyvinvointianalyytikoita

Sosiaali- ja terveysala saa pian uudenlaisia osaajia, hyvinvointianalyytikoita. Tehtävään voi pätevöityä ensi syksystä alkaen Satakunnan ja Lapin ammattikorkeakouluissa. Hyvinvointianalyytikko tuntee hoitotyön käytännöt ja osaa lisäksi analysoida monenlaista dataa.

19.1.2022 | Teksti: Sitran tiedote: Taru Keltanen ja Tuula Tiihonen | Kuva: Pixabay/qimono

Avain, jossa on vihreä avaimenperä, jossa lukee Health.

Yhdistelmä antaa erinomaiset valmiudet sekä arkisen hoitotyön että sote-palveluiden kehittämiseen esimerkiksi hyvinvointialueilla. Uuden koulutuksen painotukset perustuvat Sitran ideoimaan ja koordinoimaan koulutuspilottiin.

Ensimmäiset hyvinvointianalyytikon pätevyyden omaavat sote-ammattilaiset valmistuvat näillä näkymin vuonna 2023. Koulutusta pilotoitiin Sitran, Satakunnan ammattikorkeakoulun, Tampereen yliopiston ja Tallinnan teknillisen yliopiston yhteistyönä vuosina 2017–2018.

– Jo kevytkin analytiikkaosaaminen tukee huomattavasti asiakastarpeen tunnistamista ja auttaa löytämään järkeistämisen paikkoja sirpaleisesta sote-palvelujärjestelmästä, mikä on omiaan vahvistamaan paitsi asiakaskokemusta myös palveluiden kustannusvaikuttavuutta. Tämä oli koulutuspilotin keskeinen oppi, kertoo projektista tuolloin Sitrassa vastannut johtava asiantuntija Tuula Tiihonen. Tiihonen iloitsee koulutuksen käynnistymisestä ja toivoo koulutusohjelman leviävän muuallekin Suomeen.

Analyytikon toimenkuva nivoutuu jatkossa tärkeäksi osaksi sote-työn arkea, kehittämistä ja johtamista. Tieto kun on yhä keskeisemmässä asemassa myös terveydenhuollon organisaatioissa.

Haku koulutukseen alkaa maaliskuussa 2022

SAMKissa on voinut opiskella hyvinvointiteknologiaa jo vuodesta 2002 lähtien. Tutkijayliopettaja Sari Merilampi  on ollut yksi priimusmoottoreista tänä vuonna alkavan koulutuksen suunnittelussa ja käynnistämisessä.

Merilammen mukaan hyvinvointianalyytikon koulutukselle on sekä suuri tarve että kiinnostusta opiskelijoiden keskuudessa.  Sitran pilottikurssin suorittanut, Suomen ensimmäinen hyvinvointianalyytikko työskentelee edelleen Satasairaalassa, ja kokemukset uudesta toimenkuvasta ovat varsin hyviä.

– Hyvinvointianalyytikkoja tarvitaan eri puolilla terveydenhuoltojärjestelmää. He tuottavat tietoa hoitotiimin tai johdon päätöksenteon tueksi. Lisäksi he koostavat ja analysoivat potilasdataa sekä asiakastietoa palveluohjauksen ja asiakaskokemuksen kehittämiseksi, Merilampi kuvailee.

Haku uuteen koulutusohjelmaan alkaa maaliskuussa. Ensimmäisessä haussa Satakunnan ja Lapin ammattikorkeakouluissa on tarjolla yhteensä noin 80 opiskelupaikkaa. Koulutus kestää vuodesta kahteen taustasta riippuen.

Lisätietoja koulutuksesta tulee SAMKin sivuille helmikuun 2022 aikana.

19.1.2022 | Teksti: Sitran tiedote: Taru Keltanen ja Tuula Tiihonen | Kuva: Pixabay/qimono

Lisää aiheesta

Krista Toivonen RoboAI:n laboratoriossa.
| Teknologia

Opettajat janoavat teknologiatietoa – HyteOpe terveys- ja hyvinvointiteknologiakoulutuksella varmistetaan ajantasainen opetus

Teknologia näkyy yhä vahvemmin perus- ja ammattiopetuksen opetussuunnitelmissa. Opettajia tuetaan tarjoamalla ammattitaitoa lisääviä SAMKin lisäkoulutuksia osana RoboAI:n STEM-toimintaa. Syksyllä 2019 alkaneessa opetushallituksen rahoittamassa HyteOpe-koulutuksessa sote- ja tekniikan alan ammatilliset opettajat saivat tärkeitä työkaluja terveys- ja hyvinvointiteknologian opettamiseen.
| Matkailu

Uusi julkaisu: Sininen Satakunta – Hyvinvointia, elämyksiä ja elinvoimaa

Julkaisun teemoja ovat Satakunnan vesistöjen liiketoimintamahdollisuudet ja matkailuvaltit, vesistömatkailutoimijoiden yhteistyö ja Blue Care.

Uusimmat uutiset

Fysioterapeutti (AMK) Emilia Heikkilä
| Hyvinvointi ja terveys

Emilia rohkaisee: Uskalla hakea opiskelemaan unelma-alaasi

Fysioterapeutiksi SAMKista valmistunut Emilia Heikkilä haaveili pitkään alalla työskentelystä, mutta ajatus hakemisesta pelotti, koska suosittuun koulutukseen oli liian vaikea päästä. Nyt hän kannustaa muita rohkeasti hakemaan: – Aina joku pääsee. Niin kuin minä.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Twitter feed is not available at the moment.