Unelmien kampus on kuin toinen koti
Unelmien kampus on kuin toinen koti: siellä voi tehdä muutakin kuin opiskella. Kaikkiaan se on viihtyisä kohtaamispaikka, jossa myös palvelut ovat kunnossa. Opiskelijoiden suuntaviivat olivat hyvin samanlaiset kuin tutkijan koostamassa parhaassa mahdollisessa tulevaisuuden oppimisympäristössä.

– Tiedetäänhän se, että toiset ihmiset ovat ihmisille tärkeitä, mutta osataanko sitä ottaa huomioon, kysyi Anni Koivisto Akavan opiskelijoista. Mitä sille ja muille unelmille voidaan tehdä arjessa heti, vaikka kampukselle ei olisi suunnitteilla remontteja tai uudisrakennuksia?
Tiedetäänhän se, että toiset ihmiset ovat kaikille tärkeitä, mutta osataanko sitä ottaa huomioon?
Koivisto veti Jesse Kankasen (STTK:n opiskelijat) kanssa session opiskelijan kampusunelmista AMK-päivillä Porissa. Pääpaino oli unelmien toteuttaminen ammattikorkeakoulujen arjessa – vaikka heti ensi maanantaina. Lähtökohtana ja keskustelun virittäjinä olivat opiskelija-aktiivien toiveet, tässä tiivistettynä:
Unelmien kampus
- on muunneltava, siisti, kaunis ja ergonominen – se tukee myös fyysistä hyvinvointia.
- tarjoaa mahdollisuuden harjoitella teoriaa käytännössä
- tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet tehdä itsenäistä työtä ja ryhmätöitä
- on käytössä 24/7, mihin liittyy sekin, että oppiminen on myös ajasta ja paikasta riippumatonta
- on käyttäjänsä näköinen
- on kiinnostava – onko vain oppimisympäristö?
- on toimiva, myös ohjelmistot ja laitteet; digiympäristöt ovat monipuolisia: samassa paikassa esimerkiksi suoritukset, deadlinet ja tehtävät
- on oppimisyhteisö, jossa opettajat ovat ammattitaitoisia ja tekevät yhteistyötä keskenään ja opiskelukaverit kivoja (on yhteisiä kiinnostuksenaiheita, tukea). Työelämäkin on osana yhteisöä
- on palveluiltaan kunnossa: esimerkiksi kahviloita, kauppoja ja yrityksiä.
Unelmien kampuksella käydään inspiroivia keskusteluja ja siellä osallistetaan ja luotetaan – jokainen tulee kuulluksi ja uskaltaa puhua. Se on henkisesti helppo ympäristö, ilmapiiriltään myönteinen, tasa-arvoinen ja arvostava. Lisäksi yhteisö joustaa erilaiset elämäntilanteet huomioiden.

Katri Saarikivi
Psykologinen turvallisuus on iso menestystekijä
Psykologisen turvallisuuden nosti korkealle myös tutkija Katri Saarikivi Helsingin yliopistosta omassa puheenvuorossaan. Esimerkiksi Googlella on havaittu, että se on heidän tiimiensä menestystekijä nro 1. Mitä turvallisemmin sai tuoda puolivalmiita töitä näytille ja kommentoida ja mitä turvallisemmin sai mokata, sitä paremmin tiimit onnistuivat työssään.
Vuorovaikutus ja jakaminen ovat tärkeitä.
– Oppiminen on parasta jaettuna. Samoin luova ajattelu on parasta jaettuna.
Saarikivi hahmotteli tutkimusten pohjalta perustellusti parhaan mahdollisen oppimisympäristön:
Paras mahdollinen tulevaisuuden oppimisympäristö
- hyödyntää teknologiaa
- herättää hämmennystä
- herättää uteliaisuutta
- liikuttaa fyysisesti
- on vuorovaikutteinen
- tukee empatiaa.
Lisää aiheesta
Uusimmat uutiset
SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA
Emilia rohkaisee: Uskalla hakea opiskelemaan unelma-alaasi - SAMK - Satakunnan ammattikorkeakoulu
www.samk.fi
Vuonna 2022 valmistunut Emilia työskentelee tällä hetkellä Pöytyällä kotikuntoutuksen tehtävässä. Kotikuntoutus on juuri sitä, mitä hän haluaakin tehdä. Työpaikka löytyi heti viimeisen...