Unelmien kampus on kuin toinen koti

Unelmien kampus on kuin toinen koti: siellä voi tehdä muutakin kuin opiskella. Kaikkiaan se on viihtyisä kohtaamispaikka, jossa myös palvelut ovat kunnossa. Opiskelijoiden suuntaviivat olivat hyvin samanlaiset kuin tutkijan koostamassa parhaassa mahdollisessa tulevaisuuden oppimisympäristössä.

17.5.2018 | Teksti: Aino Pelto-Huikko | Kuva: Anne Sankari

Anni Koivisto Akavan opiskelijoista ja Jesse Kankanen STTK:n opiskelijoista vetivät session opiskelijan kampusunelmista AMK-päivillä Porissa.
Anni Koivisto Akavan opiskelijoista ja Jesse Kankanen STTK:n opiskelijoista vetivät session opiskelijan kampusunelmista AMK-päivillä Porissa 17.5.2018

– Tiedetäänhän se, että toiset ihmiset ovat ihmisille tärkeitä, mutta osataanko sitä ottaa huomioon, kysyi Anni Koivisto Akavan opiskelijoista. Mitä sille ja muille unelmille voidaan tehdä arjessa heti, vaikka kampukselle ei olisi suunnitteilla remontteja tai uudisrakennuksia?

Tiedetäänhän se, että toiset ihmiset ovat kaikille tärkeitä, mutta osataanko sitä ottaa huomioon?

Koivisto veti Jesse Kankasen (STTK:n opiskelijat) kanssa session opiskelijan kampusunelmista AMK-päivillä Porissa.  Pääpaino oli unelmien toteuttaminen ammattikorkeakoulujen arjessa – vaikka heti ensi maanantaina. Lähtökohtana ja keskustelun virittäjinä olivat opiskelija-aktiivien toiveet, tässä tiivistettynä:

Unelmien kampus

 • on muunneltava, siisti, kaunis ja ergonominen – se tukee myös fyysistä hyvinvointia.
 • tarjoaa mahdollisuuden harjoitella teoriaa käytännössä
 • tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet tehdä itsenäistä työtä ja ryhmätöitä
 • on käytössä 24/7, mihin liittyy sekin, että oppiminen on myös ajasta ja paikasta riippumatonta
 • on käyttäjänsä näköinen
 • on kiinnostava – onko vain oppimisympäristö?
 • on toimiva, myös ohjelmistot ja laitteet; digiympäristöt ovat monipuolisia: samassa paikassa esimerkiksi suoritukset, deadlinet ja tehtävät
 • on oppimisyhteisö, jossa opettajat ovat ammattitaitoisia ja tekevät yhteistyötä keskenään ja opiskelukaverit kivoja (on yhteisiä kiinnostuksenaiheita, tukea). Työelämäkin on osana yhteisöä
 • on palveluiltaan kunnossa: esimerkiksi kahviloita, kauppoja ja yrityksiä.

Unelmien kampuksella käydään inspiroivia keskusteluja ja siellä osallistetaan ja luotetaan – jokainen tulee kuulluksi ja uskaltaa puhua. Se on henkisesti helppo ympäristö, ilmapiiriltään myönteinen, tasa-arvoinen ja arvostava. Lisäksi yhteisö joustaa erilaiset elämäntilanteet huomioiden.

20180517 Katri Saarikivi AMKpaivat 2018 Empatia

Katri Saarikivi

Psykologinen turvallisuus on iso menestystekijä

Psykologisen turvallisuuden nosti korkealle myös tutkija Katri Saarikivi Helsingin yliopistosta omassa puheenvuorossaan. Esimerkiksi Googlella  on havaittu, että se on heidän tiimiensä menestystekijä nro 1. Mitä turvallisemmin sai tuoda puolivalmiita töitä näytille ja kommentoida ja mitä turvallisemmin sai mokata, sitä paremmin tiimit onnistuivat työssään.

Vuorovaikutus ja jakaminen ovat tärkeitä.
– Oppiminen on parasta jaettuna. Samoin luova ajattelu on parasta jaettuna.

Saarikivi hahmotteli tutkimusten pohjalta perustellusti parhaan mahdollisen oppimisympäristön:

Paras mahdollinen tulevaisuuden oppimisympäristö

 • hyödyntää teknologiaa
 • herättää hämmennystä
 • herättää uteliaisuutta
 • liikuttaa fyysisesti
 • on vuorovaikutteinen
 • tukee empatiaa.

17.5.2018 | Teksti: Aino Pelto-Huikko | Kuva: Anne Sankari

Lisää aiheesta

Mikko Kuitunen lavalla.
| SAMK

Mikä on maailman suurin hukka? Johtaminen syynissä AMK-päivillä

Johto, esimiehet ja HR kertovat johtamisen kehittämisen olevan nykyisin tärkeämpää kuin koskaan. Kun samaa kysytään organisaatiossa muilta, he vastaavat, että he ovat kuormittuneempia kuin koskaan ja että johtamista ei kehitetä. Mitä ihmettä? Onko vastaus johtajuus-tinderissä?
SAMKin opiskelija testaamassa robottia automaatiolaboratoriossa SAMKin kampuksella.
| Opinnot ja opetus

Oppimisen digitalisaatio. Tuskan ja vaivan takaa paljastuu sujuvampi opintopolku?

Mitä tulevaisuuden opiskelijat kohtaavat kampuksilla? Opettavia robotteja ja projekteja ohjaavan tekoälyn? – Uskon, että niitäkin hyödynnetään, sanoo Tampereen yliopiston tutkimusjohtaja Jarmo Viteli. Tulevaisuuden opiskelija kulkee entistä yksilöllisempää opintopolkua.

Uusimmat uutiset

Purjeveneiden mastoja pienvenesatamassa.
| Matkailu

Yhteinen eurooppalainen merellisen matkailun opetussuunnitelma täyttää alan osaamisvajeet

Euroopan rannikkoalueet ovat monien lomailijoiden suosikkikohteita, joiden merkitys on kasvanut entisestään koronapandemian aikana. Ne ovat Euroopan matkailussa suurin vetovoimatekijä, minkä vuoksi yli puolet maiden majoituskapasiteetista sijoittuu Euroopan rannikkoalueille. Lisäksi merellinen matkailu on työllisyyden näkökulmasta merisektorin suurin toimiala Euroopassa.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Ärsykerikas ympäristö ja hektinen elämäntyyli kuormittavat. Aivomme reagoivat ympäristössä oleviin ärsykkeisiin ja tarvitsemme aikaa palautumiselle sekä tiloja, jotka tukevat tätä palautumisprosessia. #diginepsy #aistiesteettömyys
https://www.rakentaja.fi/artikkelit/20510/aistiesteettomyys_on_kaikkia_varten__kokeile_miten_aistiesteeton_sinun_kotisi_on.htm

SAMKin toukokuun Osaamisuutisissa käsitellään muun muassa seuraavia aiheita:
☀️ Vuoden 2021 menestystarinat julkaistu
☀️ SAMKin dosentit Satakunnan asialla
☀️ Teoria ja käytäntö yhdistyvät työmaaopinnoissa
https://uutiskirje.samk.fi/a/s/1064431-72e5d56aedd0cf50023718c1f6923eae/1238381

Matkailun opiskelijat viettivät Merikarvialla kansainvälisen leiriviikon. Tavoitteena oli kehittää rannikkoalueen matkailutoimijoiden digitaalisia valmiuksia. Lehtori Jaana Ruoho kertoo Samkarit-blogissa viikon tunnelmia. @jaanaruoho #matkailu
https://samkarit.samk.fi/2022/05/20/ammattikorkeakoululaisten-kansainvalinen-leiriviikko-merikarvialla/

Tuomarikoulutus käyty, tuomaritesti läpäisty ja nyt tuomarointikin tehty. Mahtavaa nähdä alastaan innostuneita nuoria kisaamassa SM-tasolla!

#taitaja2022 #toinenaste #matkailu #mysamk #visitfinland #some #tuomari #skillsforfinland #winnova

3