Etsi

Työllisty: mieti miksi opiskelet ja mitä aiot

Mitä aiot tehdä koulun jälkeen? SAMKissa vieraillut Businet-koulutusverkoston johtaja David Taylor listaa asiat, joilla saat varmasti töitä, vieläpä itseäsi kiinnostavia. Taylor puhui kansainvälisellä viikolla matkailun opiskelijoille, mutta pääasiat pätevät muillakin aloilla.

2.5.2018 | Teksti: Anne Sankari | Kuva: Anne Sankari

SAMK David Taylor keskustelee Tiina Garcìan kanssa matkailun kansainvälisellä viikolla Porissa.
- Koulutus on sitä, että autamme opiskelijoitamme saavuttamaan tavoitteensa, David Taylor sanoo. | Education is about helping our students to achieve their goals, David Taylor says. In the photo with Tiina García.

– Miksi olet täällä? Miksi opiskelet matkailualaa, kysyy David Taylor heti kärkeen opiskelijoilta. Hän saa vastauksia, mutta jatkaa kysymistään kuin kyselyikäinen lapsi: niin, mutta miksi…

Perussyy kouluttautumiseen on yleensä halu saada töitä. Mutta miten saadaan työ – ja pidetään se? Selvät tavoitteet ovat hyvä juttu – tai oikeastaan kaiken a ja o. Taylor tähdentää, että tavoitteet ovat jokaisella omat, ja ne voivat olla aivan erilaiset kuin opettajilla tai vanhemmilla. Esimerkiksi korkea palkka ei motivoi kaikkia.

Kaikilla ei ole selkeitä tavoitteita opintojen alussa – ehkä suurimmalla osalla –  mutta Taylor patistaa miettimään niitä, jotta työllistyy.

Taylor kehottaa vahvasti päästämään irti ajatuksesta, että ”mulla on kielipää tai mulla on matikkapää”

Omaa osaamista pitää miettiä: millaista osaamista minulla on nyt ja millaista tarvitsen? Mitkä ovat heikkouteni ja mitä voin tehdä niille? Ihminen oppii myös asioita, joita ei pidä vahvuutenaan. Siitä, minkä kokee heikkoudekseen, voikin kehittää vahvuuden – esimerkiksi esiintymistaidosta.

Taylor kehottaa vahvasti päästämään irti ajatuksesta, että ”mulla on kielipää tai mulla on matikkapää” ja että toinen niistä on auttamattomasti huono. Töitä pitää tehdä niin kauan, että on sopivasti omalla mukavuusalueellaan eikä pelkää numeroita tai kielen puhumista.

Tukku työllistymistä tukevia taitoja

Matkailu on palveluteollisuutta – on osattava toimia ihmisten kanssa. Tarvittavat taidot riippuvat siitä, mihin rooliin tai uralle aikoo. Työelämän perustaitoihin kuuluvat viestintä ja vuorovaikutus, tiedon hallinta, numerotaidot ja ongelmanratkaisutaidot.

Nykyisin asiakas voi hankkia kaiken netistä, joten matkatoimiston on tarjottava lisäarvoa – hyvää palvelua, joka lähtee siitä, että asiakasta kuullaan. On myös osattava laskea kulut ja tuotot, ja pienet ongelmat on ratkaistava ennen kuin ne kasvavat – niitä ei siis pidä naamioida tai selittää pois.

Pienet ongelmat on ratkaistava ennen kuin ne kasvavat – niitä ei siis pidä naamioida tai selittää pois

Työllistymistä auttavat myönteinen asenne, joustavuus, jatkuva oppiminen ja vastuun ottaminen.  Lisäksi tarvitaan tiimitaitoja, innovaatio- ja verkostoitumisen taitoja ja taitoa kehittää idea hyväksi tuotteeksi.

– Oletko ajatellut uratavoitteitasi, kysyy Taylor seuraavaksi, mitä olet tehnyt sen eteen, oletko onnistunut? Mitä muuta pitäisi tehdä?

Työllistyvyys on tilaisuuteen tarttumista

Työllistyvyys, employability, tarkoittaa sitä, että tarttuu tilaisuuksiin, joita kohdalle tulee, sellaisiinkin mitä itsellä ei ole tullut mieleen. Kaikkia tilaisuuksia ei voi arvata tai tietää ennakkoon ja reitit tavoitteisiin voivat olla erilaisia.

Omaa osaamistaan pitää tutkailla: kartoittaa mitä työnantajat hakevat, mitä osaa itse ja miten osaamistaan voi kehittää? Tärkeää on myös osata markkinoida osaamisensa ja haluta oppia uutta. Näin ura Taylorin mukaan urkenee – ja sellainen ura, joka on itselle se oikea.

Mitkä ovat omat Top 5 -taitosi?

Taylor haastaa konkreettisesti: Missä viidessä asiassa olet tosi hyvä? Kannattaa miettiä ja listata: Olen erittäin hyvä…. Olen hyvä siinä ja siinä… On sanottu että teen tätä ja tätä hyvin…

–  Pitäkää huoli siitä, että koulutuksen lopussa osaatte sanoa nämä miettimättä. On osattava kertoa, että olet oikea henkilö hakemaasi työhön.

Globaali bisnes haluaa globaaleja osaajia

Globaali bisnes haluaa osaajia, jotka ovat opintojensa osana opiskelleet tai työskennelleet ulkomailla ja ymmärtävät, että monet asiat tapahtuvat maailmanlaajuisesti, vaikka toimittaisiinkin paikallisesti. Taylorin mukaan ne, joilla on kansainvälistä kokemusta, pääsevät nopeammin parempaan asemaan työelämässä.

– Aiemmin kilpailtiin oman kaupungin osaajien kanssa, sitten alueen, sitten vähän laajemman alueen ja koko maan sisällä – nyt kilpailu voi olla maailmanlaajuista. Hakijoiden määrä ja taso on noussut: pidä huoli siitä, että olet huippuhakijoiden joukossa.

Pitäkää huoli siitä, että koulutuksen lopussa osaatte sanoa top 5 -taitonne miettimättä.

 

SAMK 20180424 DavidTaylor Tiina Garcia kv viikko

David Taylor

General Manager, Businet

David Taylor puhui ja keskustelutti kansainvälistä yleisöä SAMKin matkailun koulutuksen kansainvälisellä viikolla 24.4.2018 Porissa. Kuvassa myös kv. viikon järjestelyissä vahvasti ollut matkailun lehtori Tiina García SAMKista.

Businet, global business education network -nettisivuille

2.5.2018 | Teksti: Anne Sankari | Kuva: Anne Sankari

Lisää aiheesta

Kuva: Esko Jämsä
| Matkailu

Kansainvälisen matkailun kasvu vaikuttaa myös alan osaamistarpeisiin

Matkailu elinkeinona kasvaa kovaa vauhtia Itämerellä, Suomessa ja Satakunnassa. Samalla matkailukysyntä monimuotoistuu, matkailijoita saapuu yhä useammista maista ja heidän tarpeensa ovat yhä yksilöllisempiä. SAMK panostaa kansainvälisen matkailun osaamiseen.
| Opinnot ja opetus

Ulkomaan vaihdoista kokemuksia ja opintopisteitä

Kolmannen vuoden liiketalouden opiskelija Pinja Nummela opiskeli kevätlukukauden 2017 Pohjois-Espanjassa San Sebastianin kaupungissa. SAMKin uudella kampuksella vietetyn syksyn 2017 jälkeen hän pakkasi laukkunsa ja lähti tammikuussa 2018 harjoitteluun Thaimaahan Krabille Ao Nangiin.

Uusimmat

| Liiketoiminta

Opiskelijamme työllistyvät: ”Liiketalous vakuutti minut monimuotoisuudellaan”

SAMKista taloushallinnon tradenomiksi valmistunut Janica Hakala piti opintojen tahdin tiukkana ja valmistui suunniteltua aikaisemmin, työpaikan ollessa jo tiedossa. Hän haaveili nuorempana alasta taiteen parissa. Hän punnitsi pitkään, omistaako elämänsä taiteelle vai hankkiiko palkkatyön, jonka ohella voisi jatkaa maalausharrastustaan.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA