Tutkintouudistus edennyt loppusuoralle

SAMKissa ollaan tutkintouudistuksen loppusuoralla. Syksyllä 2017 aloittavat opiskelijat opiskelevat uusien opetussuunnitelmien mukaan, kirjoittaa opetuksen vararehtori Anne Pohjus. Opiskelijoiden omat sekä työnantajien tarpeet ja toiveet ohjaavat tutkinnon sisältöä ja rakennetta entistä paremmin.

3.10.2016 | Teksti: Anne Pohjus | Kuva: Veera Korhonen

Lähikuvassa opiskelija, taustalla kaksi opiskelijaa pöydän ääressä.

 

SAMKissa ollaan tutkintouudistuksen loppusuoralla. Syksyllä 2017 aloittavat opiskelijat opiskelevat uusien opetussuunnitelmien mukaan. Tällöin sekä opiskelijoiden omat että työnantajien tarpeet ja toiveet ohjaavat tutkinnon sisältöä ja rakennetta entistä paremmin.

Se, mitä osaamista tulevaisuudessa tarvitaan, on arvoitus meille kaikille. Siksi tutkintojen täytyy rakentua joustaviksi ja monipuolisia valmiuksia tarjoaviksi, yksilöidyiksi ja samalla vankan ammattitaidon turvaaviksi.

Tutkintouudistus tuo mukanaan kaikille ammattikorkeakoulututkintoa opiskeleville yhteisiä sisältöjä, oppimisympäristöjä ja -tilanteita. Sen lisäksi jokainen tutkinto sisältää sille ominaisen osaamisen, esimerkiksi rakennusinsinöörille rakentaminen. Lisäksi tarjolla on kaikille opiskelijoille soveltuvaa osaamista, joka tekee kustakin tutkinnosta omanlaisen, erilaista osaamista sisältävän.

Esimerkiksi rakennusinsinööriksi opiskeleva voi opiskella rakentamisen ohella markkinointia, jos valmistaloliiketoiminta kiinnostaa.

Esimerkiksi rakennusinsinööriksi opiskeleva voi opiskella rakentamisen ohella markkinointia, jos valmistaloliiketoiminta kiinnostaa. Tai fysioterapiaa opiskeleva suorittaa liiketoimintaan ja yrittäjyyteen liittyviä opintoja valmistautuessaan oman yrityksen perustamiseen. Onkin entistä tärkeämpää, että opiskelijat hyödyntävät opintojen aikaista harjoittelua ja työelämäyhteistyötä opintojaan suunnatessaan.

Kaikissa tutkinnoissa yhteisinä nousevat esiin työelämän nostamat sisällöt kuten työyhteisötaidot, yrittäjyys, vuorovaikutustaidot sekä projektitoiminta. Kielet, matemaattiset taidot, johtaminen, markkinointi ja talous kuuluvat jatkossakin useimpiin koulutuksiin joillakin painotuksilla – osassa tutkinnoista pakollisina, osassa valinnaisina.

Varsinaisissa ammattiopinnoissa uudistuksen painopiste on tavassa toteuttaa opetusta – tai oikeammin oppimisen mahdollistamista. Digitaalisuus on vahvassa nosteessa ja sitä hyödynnetään kaikessa opiskelussa. Se tuo joustavuutta monimuotoiseen opiskelutapaan, tarjoaa vaihtoehtoisia suoritustapoja ja muuntaa koko opiskelukäsitteen nykyaikaisia menetelmiä ja teknologioita hyödyntäväksi. Näitä asioita ei kirjoiteta opetussuunnitelmiin tutkintouudistuksen aikana, mutta ne otetaan huomioon toteutuksia suunniteltaessa. On mielenkiintoista päästä syksyyn 2017 ja uuteen vaiheeseen SAMKin opetuksen historiassa.

Anne Pohjus.

Kirjoittaja

Anne Pohjus
vararehtori (opetus)

3.10.2016 | Teksti: Anne Pohjus | Kuva: Veera Korhonen

Uusimmat uutiset

Riitta Tempakka merenkulun simulaattoreilla.
| Kestävä kehitys

SAMK mukana Climate University -verkostossa

Helsingin yliopisto koordinoi Climate University -verkostoa, jossa on mukana valtaosa suomalaisista korkeakouluista. Ajatuksena on jakaa yhteisellä alustalla maksuttomia verkkokursseja korkeakoulujen ja kaikkien sellaisten käyttöön, jotka ovat kiinnostuneita yhteiskunnan kestävään kehitykseen ja ilmastoon liittyvistä asioista.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

On SAMK staff day, deserving employees of the year 2021 were awarded in various categories including the success story, the initiative, the project operator, the publisher, the communicator, the teacher, and the SAMK person of the year. #thinkfuture
https://www.samk.fi/en/uutiset/deserving-samk-employees-awarded-on-staff-day/

Satakunnan korkean teknologian säätiö tukee satakuntalaisia korkean teknologian hankkeita.

Apurahahaku on käynnissä 30.9. asti.

Lue lisää: http://www.teknologiasaatio.fi/sivu/

#satakunta

Merenkulkualan koulutuksella on Raumalla pitkät juuret. Lehtori @JanneLahtinen4 pohtii Navigator-lehdessä merenkulkualan koulutuksen historiaa ja tulevaisuutta. @NavMagFi #katsetulevaisuuteen
https://navigatormagazine.fi/blogit/mastossa-on-kayty-eika-itkettanyt-yhtaan/

Sali täynnä! 👏👏
Tänään virallisesti alkoi meidän käytännön yhteistyö @SatakunnanAMK ja #friitalankoulu kanssa.
Lisäämme aisteihin ja aistiherkkyyksiin liittyvää tietoutta, kehitämme #aistiesteettomyystyokalu myös lasten käyttöön ja eiköhän jotain tutkimustakin ole vireillä 🤩

Johtamisjuonia-blogissa pureudutaan ajankohtaisiin johtamiseen liittyviin aiheisiin, niin SAMKin henkilökunnan kuin opiskelijoidenkin kirjoittamana. Ensimmäisessä blogikirjoituksessa on pohdittu huonon johtamisen merkitystä työpahoinvoinnin taustalla.
https://johtamisjuonia.samk.fi