Etsi

Tiedätkö mitä teet tänä jouluna – lukuvinkkejä SAMKin lukupiiriltä

SAMKin lukupiiriläisten viime vuoden suosikkikirjat liikkuvat sekä menneessä että tulevassa ja vahvistavat Finlandia-voiton osuneen oikeaan. Avaa tämä joulupaketti jo ennen joulua: osuuko silmiin jotain uutta ja kiinnostavaa, jonka parissa voisit viettää aikaa joulunpyhinä?

12.12.2018 | Teksti: Anne Sankari | Kuva: Hanna Tommila, kansikuvat kustantajien sivuilta

Lukupiirin Joulukirjakuva SAMK
Vuoden viimeisessä tapaamisessa lukupiiriläiset antavat lahjaksi kierrätyskirjan. Kukin ottaa pinosta yhden. Illan teemana ovat runot.

Nyt olen käynyt Afrikassa

On havaittu, että miehet lukevat pääasiassa miesten kirjoittamia kirjoja ja naiset sekä miesten että naisten kirjoittamia kirjoja. Tämän vuoden lukuelämysten suosikkilistaan on samkilaisilla päätynyt  monia naisten kirjoittamia kirjoja naisista: lukuvinkiksi ihan kenelle vain ihmisistä ja elämästä kiinnostuneille - monet kirjoista ovat enemmän tai vähemmän elämäntarinoita. Osa on kirjoitettu tänä vuonna, vanhin kirjoista jo 1936.

Ulla-Leena Lundberg: Sade

Kirjan kansi Sade

Ulla-Leena Lundbergin Sade maalaa upean kuvan maailmasta ennen meidän aikaamme, jolloin ihmiset vaelsivat Afrikan lämmössä ruuan ja veden perässä. Ihminen oli osa luontoa ja molemmat aistivat toisensa. Ikiaikainen perimätieto oli tallentunut ihmiseen, ihminen ja luonto olivat yhtä. Kalliomaalaukset, villieläimet ja tanssi olivat osa Parveilevan Mehiläisen ja hänen suojattinsa vaellusta – sekä sade.

Vesi on pääosassa edelleen, kun kirja siirtyy meidän päiviimme, samaan Afrikan kolkkaan, jossa suomalainen vesi-insinööri ja hänen suojattinsa ponnistelevat kuivuutta vastaan nykyaikaisin voimin. Kirja kietoo menneet ja nykyiset vesiongelmat kiehtovasti yhteen ja antaa aavistuksen luonnosta, jolla on omat sääntönsä. Taiteilijaprofessori, vuoden 2012 Finlandia-palkinnon voittaja, Ulla-Leenan Lundberg vei minut mukanaan Afrikkaan, sen mystiikkaan ja arkeen. Nyt olen käynyt Afrikassa.

Leila Tasku, suunnittelija

Sally Salminen: Katriina (tai Katrina)

Kirja oli SAMKin lukupiirin lukulistalla viime vuonna ja on yksi parhaista lukemistani kirjoista. Itse en olisi ehkä löytänyt tätä vuonna 1936 julkaistua teosta omalle yöpöydälleni.

Tarina alkaa, kun nuori Katriina, kirjan päähahmo, muuttaa rakkauden perässä Ahvenanmaalle vieraaseen kulttuuriin, köyhään torppaan ja surkeisiin oloihin asumaan valehtelijamiehensä Johanin kanssa. Tämä on voimakas ja monisyinen tarina naisen periksiantamattomuudesta, se on tarina perheestä ja ihmisistä, se on rohkean naisen elämän- ja selviytymistarina.

Juha Hurmeen tänä vuonna julkaistu uusi ja raikastettu suomennos (kansikuva ohessa) houkuttaa minua lukemaan Katriinan tarinan uudestaan. Loistava teos, vahva suositus.

Katrin Kippasto, informaatikko, SAMKin kirjasto

Sally Salmisen Katrina oli myös itselleni erittäin mieleenpainuva ja voimakkaasti koskettava lukukokemus, ja tämä ei pelkästään johtunut siitä, että sain käsiini erittäin kauniisti sidotun sinikantisen, vuonna 1936 alkuperäisesti julkaistun kirjan.

Minuun teki vaikutuksen kertomus päähenkilön rakkaudesta mieheensä ja periksiantamattomuudesta perheensä selviytymisen turvaamisessa. Kirjassa on myös upeita kuvauksia ystävyydestä ja äitiydestä, ja Katrinan ja Johanin lasten varttumista seurasin sydän syrjällään. Kirja vei minut mennessään toissa kesänä, ja kuuluu kirjoihin, joista en luovu – mutta lainaan kyllä.

Viveka Höijer-Brear, lehtori

Sofia Lundberg: Punainen osoitekirja

Viimeksi luettu mahtavan hyvä kirja Sofia Lundbergin Punainen osoitekirja on mukaansatempaava tarina 96-vuotiaan Doriksen vaiheista kahdella mantereella. Punainen osoitekirja kosketti varmaan lukuajankohdankin, pyhäinpäivän, tunnelmista johtuen. Teemana kirjassa on muistojen ja muistelemisen merkitys.

Iäkäs Doris, mutta myös vaikean lapsuuden kokenut nuori äiti muistelevat tapahtumia, ystävyyttä ja rakkautta, joiden voimasta elämä on muotoutunut. Doriksen kohtalo ja häneen liittyvien ihmisten tarinat kuvataan kirjassa lämmöllä ja ilman alleviivauksia. Kirja käsitteli valintoja, joita teemme kohtalon sanelemissa elämän käännekohdissa, ja joiden merkityksen usein näkee vasta jälkikäteen.

Katriina Heiskanen, lehtori

 

Hanna-Reetta Schreck: Maalaan kuin jumala

Kirjan kansi ThesleffOlen aina pitänyt elämäkerroista. Elämäkertojen kirjoittaminen lienee silti vaikeaa, sillä jos kohde on jo edesmennyt niin kuin Ellen Thesleff, ei voi tiedustella mitä henkilö on ajatellut saati tuntenut. Välillä törmää elämäkertoihin, jotka ovat liiankin fiktiivisiä ja välillä liian faktapohjaisiin. Tämä kirja saa minulta vihdoin täydet pisteet eli 5/5 ja voin suositella, jos olet kiinnostunut:

  • Suomen taiteen kulta-ajan taiteilijoista
  • 1900-luvun vaihteen ja alun aikalaiskuvauksesta
  • naisten asemasta
  • valokuvista (kuvien avulla voi itse sukeltaa tuohon aikaan, on kuin epookkielokuvaa katselisi)
  • elämäkerroista

Hanna-Reetta Schreck on luonut väitöskirjatyönsä pohjalta upean teoksen, joka sai Ellenin eloon, hengittämään.

Pia Marjanen, lehtori

Heidi Köngäs: Sandra

Kirjan kansi SandraMinun kirjani on Heidi Köngäs: Sandra. Sandra kertoo kolmen naisen tarinaa viimevuosisadan alusta. Välillä Sandra kertoo ajatuksiaan, välillä hänen kälynsä Lyyti ja lapsenlapsensa Klaara. Kirja kertoo sisällissodan tapahtumista, joihin kukaan heistä ei voi vaikuttaa. Sandran mies Janne ei ole vakaumuksellinen, mutta joutuu punakaartiin ja saa kuuden vuoden vankeusrangaistuksen. Vankilaoloja kuvataan kammottaviksi ja sieltä palaakin Janne aivan toisenlaisena kuin lähtiessään. Lopussa kuvataan tuskaa, jota Sandra joutuu kokemaan hoivatessaan Jannea.

Kirja valikoitui siksi, että se kertoi hyvin niistä tuntemuksista, joita itse jouduin pohtimaan saadessani selville oman mummuni nuoruuden kohtalon. Sen jouduin kaivelemaan arkistoista esiin, koska sisällissodasta ei koskaan puhuttu oman perheeni piirissä. Nyt ymmärrän paremmin monia asioita, joita ennen vain ihmettelin.

Tarja Henttonen, lehtori

Emmi Itäranta: Teemestarin kirja

Kirjan kansi Teemestarin kirjaEmmi Itärannan Teemestarin kirja on mielestäni erittäin vahva ja hyvä kuvaus mahdollisesta tulevaisuudesta. Kirja kertoo siitä, miten vedestä on tulevaisuudessa puutetta, ja samalla vesi on valtaa. Kirjan teksti on osin runollista ja kuvaukset kauniita. Kirja herätti tosi paljon ajatuksia siitä, miten tällä hetkellä elämme ja mihin se ehkä, mahdollisesti, voi johtaa. Ajatuksia herättävä lukukokemus.

Marita Kujala, lehtori

(Teemestarin kirja kirvoitti myös kommentin toiselta lukijalta: "Minäkin pidin Teemestarin kirjasta todella paljon, vaikka dystopioihin olikin vähän ennakkoluuloja ennen lukemista." Tämä voi olla kiinnostava kommentti dystopiakuvauksia välttäville (toim. huom.).

 

 

Olli Jalonen:Taivaanpallo

Kirjan kansi TaivaanpalloLuin Olli Jalosen Taivaanpallon viime keväänä heti kun se oli ilmestynyt ja se on jäänyt minulle tämän vuoden vaikuttavimmaksi kirjaksi. Kirjan kertoja on kahdeksanvuotias poika, joka asuu Saint Helenan saarella 1600-luvulla ja toimii astronomi Halleyn oppipoikana. Hän on utelias, tiedonhaluinen, kiltti ja kuuliainen oppilas.

Saaren pastori on opettanut pojalle lukemista ja Raamatun kertomuksia, Halley taas tekemään havaintoja ja ajattelemaan sekä uskon ja tiedon eron. Kirjassa on hienosti kerrottu lapsen näkökulmasta näitä pohdintoja.

Kirja on myös seikkailutarina, joka vie pojan pieneltä saarelta monivaiheiselle laivamatkalle Lontooseen ja Walesiin. Aivan ansaitusti kirja sai tämän vuoden Finlandia-palkinnon.

Hanna Tommila, lehtori ja lukupiirin vetäjä

SAMKin henkilöstökerhon toimintaan kuuluva lukupiiri kokoontuu kerran kuukaudessa keskustelemaan yhteisesti valitusta kirjasta ja itse kunkin tykönään lukemista muista kirjoista - ja ehkä siinä sivussa vähän muustakin.

Lisää aiheesta

| SAMK

Kirjoja jouluun ja tulevaan vuoteen – samkilaiset vinkkaavat

Joulun aika on monelle myös lukemisen aikaa. Sitä silmällä pitäen kokosimme samkilaisilta vinkkejä tällä hetkellä puhuttelevista kirjoista. Vinkkaajina on Agoran haastateltavia ja kirjoittajia, kirjastolaisia ja muita ahkeria lukijoita.

Uusimmat uutiset

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA