Tenttiakvaario haastaa perinteiset paperitentit

Porin-kampuksella otetaan lokakuussa käyttöön oma tenttiakvaario, jossa on käytössä EXAM-tenttijärjestelmä. Tilan päätarkoituksena on parantaa opintojen joustavuutta ja suoritusedellytyksiä.

14.9.2017 | Teksti: Petra O'Rourke | Kuva: Petra O'Rourke

Tuomas Järvenkallas ja Katja Lempinen Porin kampuksen tenttiakvaariossa.

– Tenttiakvaario on suuri kokonaisuus. Se koostuu taustalla olevasta EXAM-tenttijärjestelmästä, kameravalvotusta tilasta sekä tietokoneista, joissa on erikoisasetuksia, kertoo SAMKin verkko-opetuksen koordinaattori Katja Lempinen. Tenttiakvaario on Lempisen lempilapsi. Hän on ollut päävetäjänä projektissa, jonka tavoitteena on edistää sähköistä tenttimistä SAMKin Rauman ja Porin kampuksilla.

 

Tenttiakvaariossa tenttitilanne on rajoitettu: opiskelijoiden tulee mennä tietylle koneelle ja verkon käyttö on rajoitettu tietyille sivuille.

 

Pääsyy tenttiakvaarion käyttöönottoon on sen tuoma joustavuus opiskelijoiden tenttimiseen ja sekä helpotus uusintatenttipäivien ruuhkaan. Näin opiskelijoiden ajankäytöstä tulee tehokkaampaa ja joustavampaa. Tenttiakvaario on auki kampuksen aukiolon mukaisesti, joten opiskelija voi tehdä tenttinsä, vaikka opettaja ei olisi edes kampuksella. Korkeakouluopettajille sähköinen tenttiminen ei ole uusi asia.

– Moodle-tenttejä on ollut käytössä jo pitkään, mutta niiden luonne on erilainen verrattuna tenttiakvaario-tenttiin. Tenttiakvaariossa tenttitilanne on huomattavasti rajoitetumpi: opiskelijoiden tulee mennä tietylle koneelle ja verkon käyttö on rajoitettu tietyille sivuille. Kameravalvonnan avulla huolehditaan, että opiskelijalla ei ole käytössä kännykkää tai muita apuvälineitä tenttitilanteessa, Lempinen muistuttaa.

Tällä hetkellä sähköinen tenttimisen mahdollisuus riippuu opettajan perehtyneisyydestä asiaan. Viime keväänä järjestetyn käyttäjäkyselyn mukaan opiskelijoiden palaute on ollut positiivista. Opiskelija voi tällä hetkellä tehdä akvaariotentin valintansa mukaan joko Porissa tai Raumalla.

 

Tenttiakvaariosta kuoriutui Tuomakselle todellinen oppimisympäristö, ja hän päätti tehdä kehittämistyöstään myös opinnäytetyön.

 

Tenttiakvaarion sydämenä kioskikoneet

Rauman kampuksen tenttiakvaario otettiin käyttöön vuosi sitten ja se oli pilottihanke, jonka kokemusten ja kehitysehdotusten avulla avataan nyt Porin-kampuksen tila. Samalla myös Rauman tenttiakvaarion toimintaa kehitettiin: koneet, verkot ja kameravalvonta menivät uusiksi.

Tietojenkäsittelyn tradenomiksi opiskeleva Tuomas Järvenkallas on mies tenttiakvaarioiden koneiden kehittämistyön takana.

– Tenttiakvaarion koneet ovat ns. kioskikoneita, joista on rajattu ominaisuuksia: näkymää on muokattu halutunlaiseksi sekä pääsyä verkkoon rajattu, kertoo Järvenkallas. Hän teki valmiiksi ensin yhden kioskikoneen, testasi ja kopioi lopulta kaikki 20 SAMKin kioskikonetta identtisiksi. Tenttiakvaariosta kuoriutui Tuomakselle todellinen oppimisympäristö, ja hän päätti tehdä kehittämistyöstään myös opinnäytetyön. Työn olisi tarkoitus valmistua lokakuussa, yhtä aikaa Porin-kampuksen tenttiakvaarion käyttöönoton kanssa.

Tenttijärjestelmän ylläpidosta ja jatkokehittämisestä vastaa korkeakoulujen EXAM-konsortio, johon kuuluu tällä hetkellä 26 korkeakoulua. Tulevaisuudessa pyritään siihen, että tenttiakvaariot saataisiin yhteiskäytölliseksi, eli opiskelija voisi tehdä SAMKin tentin minkä tahansa korkeakoulun tenttiakvaariossa.

 

SAMK-kampus Porin tenttiakvaario sijaitsee tilassa B110, eli kirjaston Satakunnankadun puoleisen oven vieressä. Sinne pääsee tutustumaan tenttiakvaarion avoimien ovien päivänä torstaina 12.10. klo 10-15. Porin-kampuksen tenttiakvaario on käytössä viikosta 44 lähtien, Raumalla tälläkin hetkellä.

Lisätietoja tenttiakvaariosta: Katja Lempinen, p. 044 710 3323 katja.lempinen@samk.fi

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Cannot call API for app 1123168491105924 on behalf of user 10157419919776743 Type: OAuthException
Palliatiivisen hoidon asiantuntijana autat parantumattomasti sairaita ihmisiä. Erikoistumiskoulutuksella saavutat osaamisen, jota tarvitset toimiessasi palliatiivisen hoidon erityistasolla (B/C) tai perustason (A) vastuutehtävissä. Hae 31.12.2023 mennessä.Avaamme täydennyshaun Palliatiivisen hoidon asiantuntija (30 op) -erikoistumiskoulutukseen!Voit hakea koulutukseen aina 31.12.2023 asti. Koulutuksen toteutuminen on varmaa, otamme vielä muutamia opiskelijoita ryhmään.Lue lisää ja hae mukaan tästä: events.samk.fi/event/wJpkP ... See MoreSee Less
View on Facebook
Twitter

The new Research Center for Human Functioning was recently established at SAMK. The research center is led by Henna Kyhä, Research Manager and Doctor of Philosophy.

#thinkfuture #humanfunctioning #samkasanemployer

SAMKissa toimii nyt Ihmisen toimintakyvyn tutkimuskeskus, jota luotsaa tutkimuspäällikkö ja kasvatustieteen tohtori Henna Kyhä.

#katsetulevaisuuteen #osallisuus #toimintakyky #samktyönantajana

Altogether 92 students graduated from SAMK in November. Fifteen of them graduated with a Master´s degree. The theses of graduates can be found on Theseus. SAMK congratulates all the graduates 🌺

#alumni #thinkfuture

SAMKista valmistui marraskuussa yhteensä 92 opiskelijaa. Valmistuneista 15 suoritti YAMK-tutkinnon. Valmistuneiden opinnäytetyöt ovat luettavissa Theseuksessa. SAMK onnittelee kaikkia valmistuneita 💐

#alumni #katsetulevaisuuteen

Porin Tradenomiopiskelijat PORA ry:n järjestämässä äänestyksessä opiskelijat valitsivat Vuoden 2023 liiketalouden opettajaksi Peri Martikkalan. Onnittelut!
#vuodenopettaja #katsetulevaisuuteen #porary