Tenttiakvaario haastaa perinteiset paperitentit
Porin-kampuksella otetaan lokakuussa käyttöön oma tenttiakvaario, jossa on käytössä EXAM-tenttijärjestelmä. Tilan päätarkoituksena on parantaa opintojen joustavuutta ja suoritusedellytyksiä.

– Tenttiakvaario on suuri kokonaisuus. Se koostuu taustalla olevasta EXAM-tenttijärjestelmästä, kameravalvotusta tilasta sekä tietokoneista, joissa on erikoisasetuksia, kertoo SAMKin verkko-opetuksen koordinaattori Katja Lempinen. Tenttiakvaario on Lempisen lempilapsi. Hän on ollut päävetäjänä projektissa, jonka tavoitteena on edistää sähköistä tenttimistä SAMKin Rauman ja Porin kampuksilla.
Tenttiakvaariossa tenttitilanne on rajoitettu: opiskelijoiden tulee mennä tietylle koneelle ja verkon käyttö on rajoitettu tietyille sivuille.
Pääsyy tenttiakvaarion käyttöönottoon on sen tuoma joustavuus opiskelijoiden tenttimiseen ja sekä helpotus uusintatenttipäivien ruuhkaan. Näin opiskelijoiden ajankäytöstä tulee tehokkaampaa ja joustavampaa. Tenttiakvaario on auki kampuksen aukiolon mukaisesti, joten opiskelija voi tehdä tenttinsä, vaikka opettaja ei olisi edes kampuksella. Korkeakouluopettajille sähköinen tenttiminen ei ole uusi asia.
– Moodle-tenttejä on ollut käytössä jo pitkään, mutta niiden luonne on erilainen verrattuna tenttiakvaario-tenttiin. Tenttiakvaariossa tenttitilanne on huomattavasti rajoitetumpi: opiskelijoiden tulee mennä tietylle koneelle ja verkon käyttö on rajoitettu tietyille sivuille. Kameravalvonnan avulla huolehditaan, että opiskelijalla ei ole käytössä kännykkää tai muita apuvälineitä tenttitilanteessa, Lempinen muistuttaa.
Tällä hetkellä sähköinen tenttimisen mahdollisuus riippuu opettajan perehtyneisyydestä asiaan. Viime keväänä järjestetyn käyttäjäkyselyn mukaan opiskelijoiden palaute on ollut positiivista. Opiskelija voi tällä hetkellä tehdä akvaariotentin valintansa mukaan joko Porissa tai Raumalla.
Tenttiakvaariosta kuoriutui Tuomakselle todellinen oppimisympäristö, ja hän päätti tehdä kehittämistyöstään myös opinnäytetyön.
Tenttiakvaarion sydämenä kioskikoneet
Rauman kampuksen tenttiakvaario otettiin käyttöön vuosi sitten ja se oli pilottihanke, jonka kokemusten ja kehitysehdotusten avulla avataan nyt Porin-kampuksen tila. Samalla myös Rauman tenttiakvaarion toimintaa kehitettiin: koneet, verkot ja kameravalvonta menivät uusiksi.
Tietojenkäsittelyn tradenomiksi opiskeleva Tuomas Järvenkallas on mies tenttiakvaarioiden koneiden kehittämistyön takana.
– Tenttiakvaarion koneet ovat ns. kioskikoneita, joista on rajattu ominaisuuksia: näkymää on muokattu halutunlaiseksi sekä pääsyä verkkoon rajattu, kertoo Järvenkallas. Hän teki valmiiksi ensin yhden kioskikoneen, testasi ja kopioi lopulta kaikki 20 SAMKin kioskikonetta identtisiksi. Tenttiakvaariosta kuoriutui Tuomakselle todellinen oppimisympäristö, ja hän päätti tehdä kehittämistyöstään myös opinnäytetyön. Työn olisi tarkoitus valmistua lokakuussa, yhtä aikaa Porin-kampuksen tenttiakvaarion käyttöönoton kanssa.
Tenttijärjestelmän ylläpidosta ja jatkokehittämisestä vastaa korkeakoulujen EXAM-konsortio, johon kuuluu tällä hetkellä 26 korkeakoulua. Tulevaisuudessa pyritään siihen, että tenttiakvaariot saataisiin yhteiskäytölliseksi, eli opiskelija voisi tehdä SAMKin tentin minkä tahansa korkeakoulun tenttiakvaariossa.
SAMK-kampus Porin tenttiakvaario sijaitsee tilassa B110, eli kirjaston Satakunnankadun puoleisen oven vieressä. Sinne pääsee tutustumaan tenttiakvaarion avoimien ovien päivänä torstaina 12.10. klo 10-15. Porin-kampuksen tenttiakvaario on käytössä viikosta 44 lähtien, Raumalla tälläkin hetkellä.
Lisätietoja tenttiakvaariosta: Katja Lempinen, p. 044 710 3323 katja.lempinen@samk.fi