Etsi

Teknologiaraportti visioi uusia mahdollisuuksia Satakuntaan

Tietokoneet muuttuvat. Isonkin koneen näppäimistöineen voi kohta taittaa taskuunsa? Ostamisen tavat muuttuvat: nyt jo selataan netissä ja kokeillaan ja ostetaan paikallisesta liikkeestä – tai katsotaan ja kokeillaan liikkeessä, mutta ostetaan netistä. Miten kauppa vastaa tähän? Tuotevalmistus kehittyy kolmiulotteisen tulostuksen myötä. Ja neljän vuoden kuluttua maailma on 90-prosenttisesti mobiili?

Tässä kehityssuuntia, joista on syytä olla selvillä. Jos olet hetkeksi nukahtanut, RoboCoast-projektin Teknologiaraportti 2 räväyttää silmäsi auki teknologian kehitykselle.

31.10.2016 | Teksti: Anne Sankari

kansi_2016_b_10_samk_teknologiaraportti2_robocoast

Lue raportti

Noin 20-sivuinen raportti on kaukana kuivasta, ja se on koostettu kiireisenkin silmäiltäväksi. Muodosta oma mielipiteesi ja näkemyksesi. Ovatko asiat sinulle itsestäänselviä tai scifiä vai jotain siltä väliltä? Raportin tarkoituksena on aktivoida lukijoita pohtimaan mikä heidän roolinsa voisi olla uuden teknologian hyödyntämisessä ja luomisessa. Se kutsuu kiinnostuneita myös yhteistyöhön SAMKin kanssa.

Otetaan yksi esimerkki Teknologiaraportti 2:n tekstistä. Tässä kohdin puhutaan tietokoneen muutoksesta:

"Tehdäänpä ajatusleikki:

 • tulevaisuudessa suurikin tietokoneen näyttö saadaan kehitettyä esimerkiksi taivutettavana mukana kuljetettavaksi (samoin kuin näppäimistö, joko fyysisenä tai pinnalle heijastettavana)
 • mukanasi on älypuhelin, jossa on nopea internet-yhteys (tämähän meillä siis jo on, datanopeudet kasvavat vielä moninkertaisiksi tulevissa 5G-verkoissa)
 • tietokone on joko edellä mainittu älypuhelin tai muu erillinen tulitikkuaskin kokoinen laite. Oltaisiin siis tilanteessa, jossa lähes kaikilla olisi useimpien työpaikkojen tarpeisiin tarvittava tietokonelaitteisto mukana missä vain milloin vain (kuten siis älypuhelin on tänä päivänä). Töitä voisi siis tehdä (laitteiden puolesta) tehokkaasti missä vain.

Perinteinen toimistohuoneajattelu olisi melko kustannustehoton useisiin töihin. Ajatuksia herättävä tulevaisuus? Tätä kohti olemme menossa väistämättä. Henkilökohtainen suurikokoinen tietokone on perinteisesti tarkoittanut myös henkilökohtaista työtilaa, missä tämä tietokone asustaa. Tulevan muutoksen myötä edessämme ovat uudenlaiset tilankäytön mallit – kuka keksii parhaat?"

Tulevan muutoksen myötä edessämme ovat uudenlaiset tilankäytön mallit – kuka keksii parhaat?

Näiden kehityssuuntien lisäksi Marko Mikkola listaa raportissa muutoksesta kieliviä signaaleja:

 • kopterit
 • puettava teknologia ja quantified self
 • internet of something
 • virtuaalitodellisuus
 • konenäkö taskussasi...

Lue raportti

Kakkosraportti jatkaa siitä, mihin keväällä julkaistu Teknologiaraportti 1:n. Raporttiin on koottu lisää näkökulmia käynnissä olevaan muutokseen teollisesta yhteiskunnasta tietoyhteiskuntaan siis näkökulmia  myös Satakunnan tulevaisuuteen.

Raportti on tuotettu osana ELY-keskuksen rahoittamaa RoboCoast-projektia. RoboCoastista tavoitellaan maakuntaan korkean osaamisen brändiä ja toiminta-alustaa, josta maakunta tunnetaan ja jonka avulla voidaan tehdä uusia yhteistyöavauksia.

31.10.2016 | Teksti: Anne Sankari

Lisää aiheesta

Teollisuuskorkeakoulu kuvitus
| SAMK

Strateginen linjaus: Olemme teollisuuskorkeakoulu

SAMK vahvistaa maakunnan yhteistä tahtotilaa profiloitumalla teollisuuskorkeakouluksi. Lue vararehtori (TKI) Cimmo Nurmen kirjoittama juttu SAMKin uudesta strategiasta. Marko Mikkola, Mirka Leino ja Meri Olenius antavat esimerkit digitaalisuuden, robotiikan, automaation ja teollisen internetin näkökulmasta.
| Opinnot ja opetus

Digiopettajuus ei ole rakettitiedettä – ”me ollaan tehty tästä ihan liian vaikeaa”

Opettaja kohtaa monta asiaa, mitä ”pitää” tehdä ja millainen ”pitää” olla – olla osallistava, opiskelijalähtöinen, joustava, digitaalinen. Nääntyykö opettaja vai saako hän digipalaset loksahtamaan omaan opettajuuteensa? – Asiat eivät ole mustavalkoisia, sanoo Satu Aksovaara Jyväskylän ammattikorkeakoulun opettajakorkeakoulusta.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

 • RT @Arene_ry Arene vieraili Kiinassa NAEA:n järjestämässä AMK-rehtoreiden foorumissa. Kiina hakee Suomesta esimerkkiä ammattikor… https://t.co/VWbaEBUJIt
 • RT @Arene_ry ”Hallitus piti lupauksensa ja koulutuksen kunnianpalautus toteutui. Ammattikorkeakoulut ovat tyytyväisiä hallitukse… https://t.co/2YjRvp5Dpe
 • RT @RoboAI2 Muista ilmoittautua 4.10. Porin kampuksella järjestettävään NEXT2019 Robotiikka- ja hitsausseminaariin. Tilaisuus o… https://t.co/jttJK0I4FR