Tarpeita veneilyn ja satamien turvallisuuden parantamiseen

Veneilysatamissa on useita turvallisuusriskejä, jotka voidaan minimoida pienillä muutoksilla toimintatavoissa. Veneilijät viettävät nykyään enemmän aikaa satamissa ja odottavat satamilta entistä korkeampitasoisia ympäristöystävällisiä palveluita.

SAMKin vetämässä kansainvälisessä PortMate-projektissa pyritään vastaamaan juuri näihin vaatimuksiin.

2.5.2017 | Teksti: PortMate-tiedote | Kuva: Minna Keinänen-Toivola

PortMate_MinnaKeinanenToivola_web

 

Veneilijät viettävät nykyään enemmän aikaa satamissa ja odottavat satamilta entistä korkeampitasoisia ympäristöystävällisiä palveluita. PortMate on EU:n rahoittama ja Satakunnan ammattikorkeakoulun vetämä kansainvälinen projekti, joka pyrkii vastaamaan näihin vaatimuksiin. Projektin koordinaattori Minna Keinänen-Toivola Satakunnan ammattikorkeakoulusta kertoo, että PortMaten pääteemoina ovat turvallisuus ja ympäristöystävällisyys. PortMatessa on mukana vierasvenesatamia ja -laitureita Suomesta, Ahvenanmaalta ja Ruotsista. Satamat vaihtavat parhaita kokemuksia keskenään ja kehittävät palveluita ja toimintaansa yhdessä.

Turvallisuusasioissa pääteemoina ovat satamaan saapuminen, vierailu ja lähtö satamasta. PortMatessa tehtiin maalis-huhtikuussa 2017 kysely vierasvenesatamien ja -laiturien turvallisuudesta veneilijöillä ja satamaoperaattoreilla. Kyselyyn oli mahdollista vastata suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Kyselyihin vastasi yhteensä 390 veneilijää ja 56 satamaoperaattoria. Vastaajista suurin osa oli Suomesta ja Ruotsista, mutta muutamia vastauksia saatiin myös Baltian maista.

Turvallisuuskyselyt toivat esille ilmeisiä, mutta helposti korjattavissa olevia turvallisuusriskejä kertoo satamien turvallisuustyöpakettia SAMK:ssa vetävä merikapteeni Heikki Koivisto. Useista satamista puuttuvat kokonaan laituritikkaat veteen putoaville, ensisammutuskalusto ja ensiaputarvikkeet. Yhteiseksi huolenaiheeksi nousi matalikoista, kivistä ja syväyksistä varoittavien kylttien puute sekä puutteelliset sähköliitännät ja latauspisteet laiturilla. Veneilijät virittävät usein omia jatkojohtojaan, mikä lisää paloturvallisuusriskiä ja kompastumisvaaraa etenkin pimeässä. Veneilijät toivoivat satamaoperaattoreilta lisää apua laituriin kiinnittymisessä, sataman GPS-koordinaatteja näkyville hätätilanteita varten ja mahdollisuuden varata laituripaikka etukäteen internetissä, tai ainakin mahdollisuuden tarkistaa vapaiden laituripaikkojen määrä ennen satamaan saapumista.

Kyselyn tuloksia hyödynnetään veneilijän turvallisuusvideoissa, joita tehdään kaikkiaan 19 projektissa mukana olevasta satamasta. Videokuvaukset aloitetaan Rauman satamista kesällä 2017. Raumalla videoitavia satamia ovat Syväraumanlahti, Kuuskajaskari, Kylmäpihlaja, Poroholma ja Petäjäs.

Turvallisuuteen ja ympäristöystävällisyyteen projektissa panostetaan myös lähes 900 000 euron arvosta tehtävillä investoinneilla yhdeksässä satamassa. Satamiin tulee energiatehokkuutta parantamaan led-valoja, aurinkopaneeleita ja lämpöpumppuja. Jätevesien asianmukaiseen käsittelyyn veneilijöille tulee septitankin imutyhjennyksiä ja satamien jätevesiä johdetaan jatkossa kunnalliseen viemäriverkostoon. Useisiin satamiin tulee myös uusia pelastamisvälineitä, laitureita ja palvelurakennuksia.

 

Perustiedot PortMate projektista:

Kesto 1.11.2016-31.12.2019
Budjetti: 2,7 miljoonaa euroa
Projektipartnerit: Satakunnan ammattikorkeakoulu (vetäjä), Rauman kaupunki, Sottungan kunta, Kökar Havspaviljongen AB, Söderhamnin kunta (Ruotsi) ja Gävlen kunta (Ruotsi)
Rahoitus: EU, Interreg Central Baltic-ohjelma (www.centralbaltic.eu)
Sosiaalinen media: https://www.facebook.com/CBPortMate/, Twitter: @cbportmate, Instagram: cbportmate

tutkimuspäällikkö Minna Keinänen-Toivola, FT
Central Baltic PortMate-projektin koordinaattori
Satakunnan ammattikorkeakoulu
044 710 3063
minna.keinanen-toivola(a)samk.fi

 

hankepäällikkö Heikki Koivisto
Central Baltic PortMate-projektin viestintäpäällikkö
Satakunnan ammattikorkeakoulu
044 710 3674
heikki.koivisto(a)samk.fi

 

Lisää aiheesta

Rauman satamaa Merimäen suunnasta. Kuva: Jussi Partanen. Rauman satamaa. Rauma harbour.
| Merenkulku

SAMKille merkittävä kansainvälinen merenkulun turvallisuuspalkinto

Vuoden 2016 kansainvälinen merenkulun turvallisuuspalkinto on myönnetty SEAHORSE- projektin työryhmälle. SAMK on ainut pohjoiseurooppalainen palkinnon saaja.
Kolme lasta juoksee rantakallioilla kylmässä kelissä.
| Vesi

Mitä kuuluu pinnan alle? – Kuudennen Meremme tähden -tapahtuman keskiössä on pinnanalainen luonto

Raumalla kuudetta kertaa järjestettävän Meremme Tähden -tapahtuman teemana on pinnanalainen luonto. Viikon käynnistää maanantaina 24.4.2017 SAMKin Merimäellä järjestettävä tietoiskuja ja työpajoja sisältävä tapahtuma.

Uusimmat uutiset

Kuvituskuva.
| Tapahtumat

RoboAI-viikko 2023: Kohti älykästä tulevaisuutta

Millä kaikilla eri tavoilla ohjelmistotekniikkaa ja data-analytiikkaa hyödynnetään niin terveydenhuollossa, matkailualalla, uuden liiketoiminnan luomisessa kuin maataloudessa? RoboAI-viikon 21. huhtikuuta päättävä Älykkäät järjestelmät -tapahtuma avaa Tampereen yliopiston Porin yksikön tekemää tutkimusta ohjelmistotekniikan ja data-analytiikan parissa sekä yritysyhteistyötä.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Ammattikorkeakoulujen TKI-toiminta kerätty yhteen osoitteeseen. Toiminta on laajentunut 10 vuodessa valtavasti, ja tukee koko Suomen elinvoimaa & kasvua. Myös koulutuksen ja tutkimuksen yhteys vahvistuu koko ajan.

https://tki.fi/

#TKItutuksi

Modernisoimme teknologiayrityksiä robotiikan ja tekoälyn avulla @TampereUni kanssa. Tuemme maakunnan akkuklusterin kehittymistä @prizztech kanssa. Aloitamme ainutlaatuisen akkumateriaalien kierrätystutkimuksen spektroskopiaa ja tekoälyä hyödyntämällä.
https://www.satakunnankansa.fi/lukijalta/art-2000009363043.html

@SatakunnanAMK Onnittelut @SAMK, 20 m€ kilpailtua tutkimusrahaa, 500 yrityskumppania on hyvä tulos. Satakunnan ja Suomen yritykset tarvitsevat vahvoja tutkimus- ja koulutusyksikötä kansainvälisen kilpailuedun luomisessa.

Digiraivaajat-tapahtuma 7.3.23. Teemoina digiajan asiakaskokemus, yrityksen sisäinen digitalisaatio, inhimillinen muutosjohtaminen ja vastuullisuus.
Aikataulun ja infoa http://digiraivaajat.samk.fi Tapahtuma on maksuton, edellyttää ennakkoilmoittautumista: https://elomake.samk.fi//lomakkeet/14031/lomakkeet.html

Mitä keskuksemme tekee? Valmennamme yrityksiä ymmärtämään tuottamaansa dataa ja sen jalostamista liiketoiminnaksi. Teemme datapilotteja sekä järjestämme täsmäseminaareja tiedolla johtamisesta ja asiantuntijoiden ajattelun kehittämisestä. #tki #samk
https://www.satakunnankansa.fi/lukijalta/art-2000009363043.html