TAITE – taiteella ja teknologialla moderneja hyvinvointipalveluita

Mitä tapahtuu, kun taide ja teknologia törmäävät yhteen? Kuinka tällä tavalla voidaan lisätä ihmisten hyvinvointia? Näitä asioita TAITE-hanke lähti selvittämään vuoden 2017 alusta.

6.10.2017 | Teksti: Janika Tommiska | Kuva: Annukka Ketola, Tatu-Pekka Saarinen (palikkaukko) ja Meri Mäkinen

Henkilö seisoo puurakennelman takana ja puhuu siitä toisen henkilön kuunnellessa. A person stands behind a wooden structure and talks about it while another person listens.
Palikkateatteri. Kuva Meri Mäkinen.

Nukettaja kaivaa taskuistaan esiin erilaisia puisia palikoita. Musiikki alkaa ja katsojat seuraavat tarkasti esitystä. Jokaisella katsojalla on omanlaisensa tulkinta siitä, mitä lavalla tapahtuu. Toiset näkevät nukettajan rakentavan sotilaan, kun taas eräs katsojista matkaa muistoissaan ajassa taaksepäin. Aikaan jolloin matkusteli vielä ja näki baarin vieressä pronssisen patsaan, jota nukettajan rakentama hahmo kovasti muistutti.

Esitys loppuu, mutta keskustelu alkaa, sillä katsojat pääsevät itse rakentamaan palikoista tehtäväannon mukaisesti hahmoja, rakennelmia ja maisemia.  Ensimmäisenä tehtävänä on rakentaa perhe. Tarinan virta on loputon, kun aletaan keskustella luomuksista. Yhteisöllisyys on käsinkosketeltavaa.

SAMK kuvaaja Annukka Ketola TAITEnet

Rakentajat rohkenevat kokeilla myös digitaalista rakentelua. Käyttäjä siirtää kädessään olevan puisen pallon vaivatta tabletin sovellukseen, koskettamalla pallolla tabletin takaosaa. Pian sovelluksessa on erilaisia palikoita käyttäjän tarpeisiin. Rakentelu voi jälleen alkaa.

SAMK kuvaaja Annukka Ketola TAITE Net

TAITE-hankkeen toteuttajat Satakunnan ammattikorkeakoulu ja KO-KOO-MO ry ovat vetäneet jälleen onnistuneen työpajan. Työpajojen tarkoituksena on innovatiivisen taiteen ja teknologiaa yhdistävien työkalujen kokeilu osana jo olevia sosiaali- ja terveysalan palveluita. Näiden kokeilujen pohjalta luodaan palvelumalleja täysin uudenlaisille palveluille, erityisesti ennaltaehkäisevän toiminnan tueksi syntyvät hyvinvointipalvelumallit.

Nykyisin asiakaslähtöisyys korostuu yhä enemmän sosiaali- ja terveysalalla. Hankkeessa pyritään ratkaisemaan työpajoissa olleiden testaajien kanssa, kuinka aikaansaadaan hyvinvointia ja uudenlaista elämänsisältöä erilaisille kohderyhmille, kuten ikääntyneille, kehitysvammaisille, (erityis)lapsille, (mielenterveys)kuntoutujille ja maahanmuuttajille.

Hankkeen kolme tärkeintä elementtiä ovat palikkateatteriestys, vuorovaikutteinen ohjattu rakentelu ja digitaalirakentelu MEMO-palikkamuistio-mobiilisovelluksella. Hankkeen aikana hankkeen toimijat oppivat millaisia elementtien roolit ja merkitykset ovat testaajille. Näiden oppien perusteella luodaan erilaisia palvelumalleja SOTE-alalle. Soveluksella pyritään saamaan konseptista monistettavampi sekä kokonaisvaltaisemmin hyvinvointia edistävä versio.

 

SAMK Tatu Pekka Saarinen Palikkateatteri Net

Nukettaja: Teatterintekijä, joka antaa elämän illuusion elottomalle.Tässä tekstissä esittäjä, joka osallistuu teatterin tekemiseen ohjaamalla tai käsittelemällä palikoita.

 

SAMK Robotiikka-011_MirkaJoonasJanika_Kuva Veera Korhonen

Kirjoittaja

Janika Tommiska (kuvassa oikealla)

TAITE – Taiteella ja teknologialla moderneja hyvinvointipalveluita  -hankkeen projektipäällikkö

Hanke alkoi vuoden alusta ja kestää vuoden loppuun saakka (1.1.-31.12.2017). Hankkeen rahoittajina ovat Satakuntaliitto, Porin kaupunki ja TAIKE.

Kuva: Veera Korhonen

6.10.2017 | Teksti: Janika Tommiska | Kuva: Annukka Ketola, Tatu-Pekka Saarinen (palikkaukko) ja Meri Mäkinen

Lisää aiheesta

| Teknologia

Kansainvälinen FIRST LEGO League robotti- ja tiedetapahtuma Satakuntaan – SAMK mukana yhteistyössä

FIRST LEGO League robotti- ja tiedetapahtuman tarkoitus on innostaa lapset suunnittelemaan ja ohjelmoimaan robotteja ja mahdollisesti hakeutumaan myöhemmin ohjelmointi-, robotti- ja automaatioalalle.
Smart technology brochure on the classroom table
| Hyvinvointi ja terveys

SAMKin hyvinvointiteknologian koulutus saavuttanut jo teini-iän

Virstanpylvästä juhlitaan Digiavaimia hyvinvointiin Satakunnasta -symposiumissa.

Uusimmat uutiset

Kädet ovenkahvallam molemmin puolin ovea
| SAMK

SAMKille lähes miljoonan euron rahoitus sisäympäristöjen hygieniatutkimukseen

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt ammattikorkeakouluille viisi miljoonaa euroa rahoitusta seitsemään tutkimushankkeeseen arviointipaneelin tekemän arvioinnin perusteella. SAMKin tutkimushankkeelle "Healthier life with comprehensive indoor hygiene concept" myönnettiin rahoitusta noin 628 000 euroa.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

SAMK on monialainen ja kansainvälisesti suuntautunut korkeakoulu, jonka parhaina puolina työntekijät pitävät vakautta, hyvää ilmapiiriä ja työyhteisöä.Etsimme osaajia vahvistamaan joukkoamme:• ammattillinen erityisopettaja, Pori, haku päättyy 10.12.2021• opinto-ohjaaja (lehtori), Pori, haku päättyy 20.12.2021• opiskelijapalvelusihteeri, Pori, haku päättyy 8.12.2021• digi-pedatukihenkilö, Pori, haku päättyy 8.12.2021 • tuntiopettaja (logistiikka), Rauma, haku päättyy 3.12.2021Lisätietoja ja haku: bit.ly/3cQaJZW ... See MoreSee Less
View on Facebook

Tekniikan tohtori, erikoistutkija Kari Lilja SAMKista pohtii Samkarit-blogitekstissään sitä, miten digitalisoituva yhteiskunta haastaa perinteisen etiikan ja filosofian. #katsetulevaisuuteen #samkarit
https://samkarit.samk.fi/2021/11/25/digitalisoituva-yhteiskunta-haastaa-perinteisen-etiikan-ja-filosofian/

On 14–16 December 2021 Education Finland cluster, including SAMK, is happy to share the story of Finnish education in Finland’s spectacular Snow Cape Pavilion at @expo2020dubai
#expo2020 #StudyinFinland #EducationFinland @FinlandExpo2020

https://www.samk.fi/en/uutiset/samk-will-showcase-its-education-and-services-at-dubai-expo/

SAMK tänään ja huomenna Studia-messuilla. Tänään osastolla kävi kuhina, SAMKin opintotarjonta kiinnosti ja messuvieraat yrittivät saada nimensä parhaiden mölkyn heittäjien listalle.

Tänään messut auki klo 17 asti. Huomenna klo 9–16.

#katsetulevaisuuteen #studia2021

RoboAI-viikko käynnissä @SatakunnanAMK. Tänään kysytään mm. voisiko tekoälystä ja data-analytiikasta olla hyötyä kuntoutuksessa. https://www.roboai.fi/roboai-viikko/

SAMKissa lehtorina toimiva kuvanveistäjä Heli Ryhänen on saanut Pirkanmaan taidepalkinnon. Taidetoimikunnan mielestä hänen teoksensa ovat ajattomia, kuin reliikkejä menneestä maailmasta. @aamulehti #kuvataide #katsetulevaisuuteen
https://www.aamulehti.fi/kuvataide/art-2000008415265.html