Etsi

Taidekilpailun palkinnot jaettu: SAMKin uuden kampuksen aulaan tulee joko leijuva kasvi-installaatio, ilmapallojen tempaama mies tai puinen emolintu

SAMK julisti viime kesänä taidekilpailun, jolla haettiin taideteosta Porin uuden kampuksen aulaan. Kilpailu käytiin nimimerkeillä ja ehdotuksia tuli kaikkiaan 70.

2.12.2016 | Teksti: Hanna Valtokivi | Kuva: Taiteilijat

pistokas1-ryhanen

Palkitut teokset ovat:

I palkinto: Heli Ryhänen, Pistokas

II palkinto: Jarno Vesala, Palaan pian

III palkinto: Jani Rättyä, Emo

Lisäksi annettiin kaksi kunniamainintaa:

Anne Meskanen-Barman, Kohtaaminen

Marko Lampisuo, Juna saapuu asemalle

Kilpailuraati koostui taiteilijoiden, taidealan ja SAMKin edustajista. Taidehanketta ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus, SAMK ja Citycon Oyj. Nyt jaettujen kilpailupalkintojen (5000/3000/2000 euroa ja kunniamaininnat 2 x 1000 euroa) lisäksi taideteoksen toteuttamiseen taiteilijapalkkioineen on varattu yhteensä 50 000 euroa.

Tuleva taideteos valmistuu paikalleen heinäkuun loppuun mennessä 2017. Uuden kampuksen vihkiäiset ovat syyskuussa 2017. Kampuksella tulee työskentelemään noin 3500 opiskelijaa ja 250 henkilökuntaan kuuluvaa. Kampus kokoaa SAMKin kaikki Porin toiminnot saman katon alle.

Lisätietoja taidekilpailusta: https://www.samk.fi/taidekilpailu

 

Taiteilijat ja raadin kommentteja teoksista:

HELI RYHÄNEN on kuvataideakatemiasta ja Kankaanpään taidekoulusta valmistunut kuvanveistäjä, joka asuu Tampereella ja työskentelee Kankaanpään taidekoulun kuvanveiston opettajana. www.heliryhanen.fi

Pistokas-teoksessa tutut viherkasvit saavat paikan julkisessa tilassa ja yllättävässä leijailevassa muodossa. Teoksen pohjana on osallistava taustatyö opiskelijoiden parissa, jonka kautta selvitetään oppilaitoksen opiskelijoiden suosimat viherkasvit. Taustoituksen pohjalta taiteilija toteuttaa jättikokoisia pistokkaita, jotka leijuvat ilmatilassa. Tekijä hallitsee jännittävän muodon tekemisen ja tuttu sekä turvallinen onkin teoksen kautta mahdollista nähdä myös uusin silmin. Kasvit ympärillämme ovat merkityksellisiä ja keskeisessä roolissa. Teossuunnitelma mahdollistaa myös virtuaalisen lisätyn todellisuuden (augmented reality) tason toteuttamisen.

Kasvit ja sitä kautta ajatus kasvusta antaa hyvän vertauskuvan oppilaitoksessa tapahtuvasta henkisestä kasvusta. Ylösalaisin olo pakottaa miettimään asioita toiseltakin kantilta, välillä on hyvä kyseenalaista ja laittaa asiat päälaelleen.

Ehdotus sisälsi kaikki ne tavoitteena olleet julkisen teoksen vaatimukset, joita etsittiin: se on tilaa kohottava, käyttäjille suunnattu ja taiteellisesti korkeatasoinen, kiinnostava, moniulotteinen teos.

JARNO VESALA on TAMKista valmistunut kuvataiteilija ja kuvanveistäjä, joka on Vuoden nuori taiteilija 2013. Hän on syntynyt Raumalla ja asuu nykyisin Nokialla. www.jarnovesala.com

Palaan pian on rohkea ja yllättävä teos, jonka kutkuttava tarinallisuus jättää tilaa mielikuvitukselle. Teos on draamallisuudessaan samaan aikaan hauska ja jännittävä. Ehdotuksessa on huomioitu tilan käyttö kokonaisuutena. Teos ottaa haltuun arkkitehtonisen tilan lisäksi paikan erityislaatuisuuden oppilaitoksena. Hahmo on hyvin kokemuksellinen ja siihen voi samaistua: sen voi kokea tässä hetkessä tai ajatella, että se suuntautuu samalla myös tulevaan tai se koskettaa myös katsojan lapsenmielisyyttä. Teos ei yritä sulautua arkkitehtuuriin vaan toimii itsenäisesti teoksena. Tekijä on huomioinut hyvin myös valon ja varjon mahdollisuudet. Teos luo paikkaa, antaa sille merkityksen, herättää kysymyksiä, on aktiivinen ja aktivoiva.

Teoksen nimi kertoo paljon: Palaan pian, viittaa siihen, että ihmisen on lupa unelmoida, vaikka tietääkin jo etukäteen, että välttämättä lento ei kestä pitkään. Lento on kuitenkin sen arvoista, että aina kannattaa kokeilla.

JANI RÄTTYÄ on kuvataideakatemiasta valmistunut kuvataiteilija ja kuvanveistäjä. Hän on syntynyt Nivalassa ja asuu nykyisin Turussa. www.janirattya.com

Emo on sympaattisella muodollaan lämpimiä ajatuksia herättävä teos. Emo on kuin oppilaitos, äitihahmo, joka jatkuvasti synnyttää uutta. Valtava teos ottaa tilan kauniisti haltuunsa ja on materiaaleiltaan kontrastinen rakennukseen nähden. Sen aukot antavat katsojan ajatuksille tilaa ja luovat merkityksiä asioiden kantamisesta ja kuljettamisesta. Puurimat rytmittävät pinnan kiinnostavaksi ja teos luo humoristisellakin tavalla eteenpäin menemisen liikkeen.

Teos on vakuuttava, vakaa, merkityksellinen ja rohkea oppilaitoksen symboli.

Tämä työ jäi sympaattisuudessaan mieleen kilpailutöiden paljoudesta heti ensi katsomalta. Teos ottaa tilan haltuun ja puu materiaalina tuo mielenkiintoista kontrastia ko. tilaan. Ajatus lentämisestä on tässäkin työssä tärkeä. Se, että teos on avoin, siivittää ajatuksen päästä mukaan. Mitä jos minäkin pääsisin mukaan lennolle…

ANNE MESKANEN-BARMAN on Kankaanpään taidekoulusta valmistunut kuvanveistäjä, joka on lähtöisin Valkeakoskelta ja asuu Espoossa.

Kohtaaminen-teospari luo oman yksityisen todellisuuden vilkkaaseen aulatilaan. Taidehistoriastakin tutut taidokkaat hahmot uhmaavat painovoimaa ja luovat siten yllätyksellisen näyn, joka varmasti herättää katseen. Mahdoton onkin muuttunut mahdolliseksi. Teos on kiinnostava, kaunis ja tilan hyvin haltuun ottava. Hahmojen välinen jännitteisyys hallitsee koko korkeutta ja katsoja kulkiessaan välisilloilla pääsee tarkkailemaan tätä vuorovaikutusta eri kulmista. Lintu ja sitä tarkkaileva ihminen herättää leikkimielisyyden, seikkailun tunnelmia ja korostaa luonnon merkitystä.

MARKO LAMPISUO on TAMKista valmistunut turkulaislähtöinen taidegraafikko ja videotaiteilija, joka asuu Porissa. www.lampisuo.fi

Juna saapuu asemalle oli kilpailun ainoa videoteos. Siinä on kunnianhimoisella tavalla haettu digitaalista esitystapaa osaksi julkista tilaa. Teos hyödyntää esityspaikan tilallisuuden lisäksi maantieteellistä sijaintia lähellä rautatieasemaa. Teoksessa on läsnä aika, liike ja paikka monitasoisella tavalla ja pelkistettynä toteutuksena.

Lisätietoja:

Raadin puheenjohtaja, rehtori Juha Kämäri, 044 710 3033
Raadin taiteilijajäsen, kuvataiteilija Mollu Heino, 029 533 0822

Taiteilijoiden yhteystiedot:

Heli Ryhänen, 044 710 3040
Jarno Vesala, 044 508 4026
Jani Rättyä, 040 738 4265
Anne Meskanen-Barman, 050 537 6244
Marko Lampisuo, 050 538 5261

Lisää aiheesta

| Energia

Rakennusten kasvihuonepäästöt esillä Porin asuntomessuilla – katso rakentajan muistilista

Rakennukset tuottavat suuren osan kasvihuonekaasupäästöistä. Päästöihin vaikuttavat rakentaminen ja materiaalit, mutta ennen muuta rakennuksen koko elinkaari. SAMKissa on tutkittu Porin asuntomessujen neljää rakennuskohdetta. Tuloksiin pääsee perehtymään koko messujen ajan Vähä0-infopisteessä Karhukorttelissa.
| Energia

Rakennusten kasvihuonepäästöt esillä Porin asuntomessuilla – katso rakentajan muistilista

Rakennukset tuottavat suuren osan kasvihuonekaasupäästöistä. Päästöihin vaikuttavat rakentaminen ja materiaalit, mutta ennen muuta rakennuksen koko elinkaari. SAMKissa on tutkittu Porin asuntomessujen neljää rakennuskohdetta. Tuloksiin pääsee perehtymään koko messujen ajan Vähä0-infopisteessä Karhukorttelissa.

Uusimmat

Aurinkopaneelit WinNovan Tahti. Kuva Petri Lähde
| SAMK

SAMKin osaamista asuntomessuilla: Aurinkoenergiaa, aistiesteettömyyttä ja vähähiilinen oheiskohde

Asuntomessujen kohde 7, WinNovan Tähti -talon aurinkoenergiajärjestelmä on SAMKin opiskelijoiden suunnittelema ja asentama, Haltiatar-talo on suunniteltu SAMKin asiantuntijan avulla aistiesteettömäksi ja oheiskohteen infopisteessä kerrotaan mahdollisuuksista pienentää rakentamisen hiilijalanjälkeä.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA