Soteekki on moderni oppimisympäristö, josta myös ikääntyneet hyötyvät

10 vuotta toiminut Soteekki on SAMKin palvelukeskus ja oppimisympäristö, jossa sairaanhoitaja-, terveydenhoitaja-, sosionomi- ja fysioterapeuttiopiskelijat sekä alan kansainväliset vaihto-opiskelijat harjoittavat käytännön työelämätaitoja ja toimivat yrittäjämäisesti. Palveluja tarjotaan eri-ikäisille, mutta ikääntyneet ovat olleet tärkeä asiakasryhmä alusta lähtien.

6.4.2018 | Teksti: Aino Pelto-Huikko

Irma Roininen standing with students
Satakunnan vanhustuki ry:n Irma Roininen on Soteekin pitkäaikaisia yhteistyökumppaneita. (Kuva: Veera Korhonen)

– Yhteistyösopimus Satakunnan vanhustuki ry:n kanssa oli lähtölaukaus ikääntyvien kanssa tehtävälle yhteistyölle. Silloin alkoivat Oljenkorsipalvelut, mitkä tarkoittavat käyntejä ikäihmisten kotona, kertoo Soteekin palveluohjaaja Heli Lamminen.

Lamminen korostaa, että kyseessä eivät ole hoidolliset toimenpiteet tai siivousapu vaan arjen toimintakyvyn tukeminen: opiskelijat käyvät kauppareissuilla, ulkoilemassa ja pitämässä seuraa kotona ja tekemässä pieniä arjen askareita yhdessä asiakkaan kanssa.

Opiskelijat toimivat aina moniammatillisina tiimeinä tai työparina, jos mahdollista. Esimerkiksi sairaanhoitaja–sosionomi -opiskelijaparina.

Soteekki on toteuttanut myös liikunta- ja tasapainoryhmiä, viriketoimintaa sekä erilaisia tapahtumia.

– Teemme aina sopimuksen jonkun organisaation kanssa, jonka jäsenet saavat tilata meiltä palvelua. Palvelua käyttävät maksavat itse tilaamansa palvelut, joskus organisaatio voi tarjota jäsenilleen jonkin palvelun.

Soteekki on SAMKin sosiaali- ja terveysalan palvelukeskus, jossa opiskelijat tuottavat laadukkaita ja edullisia sosiaali- ja terveysalan palveluja.

Heli Lamminen kertoo, että asiakkaat ovat olleet hyvin tyytyväisiä, koska palvelu on yksilöllistä.

– Olemme yhtenä helpparina julkisen ja yksityisen sektorin lisänä toteuttamassa ikääntyneiden palveluja. Kaikille riittää työsarkaa, koska kotona asuvia heikkokuntoisia ikäihmisiä on paljon.

Kokeilimosta uuden teknologian testauspaikka

Sote-uudistus ja yhteiskunnan muuttuminen tuovat muutospaineita myös Soteekin toiminnalle. Ikääntyvien toimintakyky on nostettu SAMKin vahvuusalaksi, johon kiinnitetään erityistä huomiota.

Ikääntyvien toimintakyvyn ja muistin tukemiseen tähtääviä asioita miettiessämme saatiin idea Kokeilimosta, kertoo yliopettaja Anne Kärki.

– Siellä on tarkoitus kokeilla erilaisia uuden teknologian välineitä, turvateknologiaa ja työmuotoja, joita kotona tai laitoksissa asuvat ikäihmiset tai heidän hoitajansa voivat testata ennen hankintapäätöksen tekoa.

– Kokeilimossa tulee olemaan sellaista uutta teknologiaa, mille ei yhteiskunnassa vielä ole vuokrapaikkaa tai tarjontaa. Etsimme siis uutta, ei sellaista, mitä on jo jostain lainattavissa.

Tarkoitus on, että yritykset tuovat Kokeilimoon omia laitteitaan esittelyyn ja kokeiluun. Ensisijaista ovat jo valmiit tai markkinoille tulossa olevat tuotteet, ei niinkään kehitysvaiheessa tai suunnittella olevat.

Ikäihmiset nostetaan nyt ensimmäisenä esiin, mutta seuraavassa vaiheessa halutaan laajentaa kokeilua kaikkiin toiminta- tai liikuntarajoitteisiin tai työssään apuvälineitä tarvitseviin.

– Uskon, että tässä on meille tulevaisuuden alue ja ensimmäiset laitteet saadaan testattavaksi jo tänä vuonna Anne Kärki summaa.

– Kokeilimo toimii Soteekin yhteydessä ja siihen perehdytetään opiskelijat erikseen. Ylemmän AMK-tutkinnon opinnäytetyö aiheesta on jo tekeillä.

SOTEEKKI LYHYESTI

 • Kotikäynnit ikäihmisille, omaishoitajille ja lapsiperheille
 • Avustajapalvelut
 • Ikäihmisten ulkoiluapu, muisteluryhmät, askarteluryhmät
 • Lapsiparkki- ja perhekerhotoiminta
 • TerveSynttärit lapsille
 • Kerhotoimintaa kouluille, välituntikamupalvelu
 • Erityisryhmien liikunta, tasapainoryhmät, vesiliikuntaryhmät, kuntosaliryhmät
 • TYHY-päivät ja terveysprojektit
 • Terveyden ja toimintakyvyn testaus-, ohjaus- ja neuvontapalvelut
 • Liikuntapalvelut yrityksille ja yhteisöille
 • Kursseja ja räätälöityjä palveluja

Palveluja voivat ostaa yksityiset asiakkaat, yhdistykset, yhteisöt tai yritykset ja palvelut räätälöidään asiakkaan toivomusten mukaisiksi.

 

 

Lisää aiheesta

Students going out with the residents of Ruskahovi
| Hyvinvointi ja terveys

Ikäihmiset ulkoilemaan – Soteekki mukana vapaaehtoistyössä

Palvelukeskus Soteekki on kantanut kortensa kekoon Vie Vanhus ulos -kampanjaan. Valtakunnallisen kampanjan suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö.
Kansi 2017 D 3 SAMK YAMKsymposium Digiavaimia
| Hyvinvointi ja terveys

Satakunnassa kehitetään digitaalisuutta hyvinvointipalveluihin

Robotiikka, tekoäly, analytiikka, pelillisyys, design, taiteen ja teknologian kohtaaminen. Mitä tarpeita on nyt ja tulevaisuudessa? Miten tavalliset käyttäjät ja SAMKin yhteistyökumppanit ovat olleet mukana digisovellusten kehittämisessä? Miten nämä ratkaisut on koettu ja mitä niistä on saatu? Tätä puidaan uudessa julkaisussa ja symposiumissa perjantaina 17.11.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Haemme kehittämistoiminnan moniottelijaa hoitamaan vuoden määräaikaista projektipäällikön tehtävää 1.3.2022 alkaen. Toimipaikka Huittinen. Haku 11.2.2022 klo 16:00 mennessä. Lisätietoja: https://bit.ly/33TIoky
#samktyönantajana #rekry #avoimetpaikat #katsetulevaisuuuteen

There is about two weeks left to apply to our international programmes!

If you are interested in engineering or would like to study online alongside work make sure to check out our blended learning programmes:

- Industrial Management
- Logistics

https://bit.ly/3r49K08
#samk

Kiinnostaako sinua sisätilan hygienia? Haemme kahta tutkijaa/erikoistutkijaa osaksi Tutkimuskeskus WANDERin poikkitieteellistä tiimiä aluksi määräaikaiseen työsuhteeseen (1.3.2022 alk). Toimipaikka Rauma/Pori. Haku 13.2.2022 mennessä. Lisätietoja ja haku: https://bit.ly/3o5O41H

Porin kaupungin tuottama viisiosainen Tervetuloa kotiin -ohjelmasarja kertoo konkreettisin esimerkein, miten ikäihmisten kodeista saadaan esteettömiä ja turvallisia. @Porikaupunki #esteettömyys #saavutettavuus #katsetulevaisuuteen
https://www.samk.fi/uutiset/samk-mukana-toteuttamassa-ikaihmisille-suunnattua-tervetuloa-kotiin-ohjelmasarjaa/