Sen kautta pääsee moneen paikkaan, eikä tarvitse yrittää Googlesta löytää ilmaista materiaalia – Finna selvisi koronavuodesta kahdeksikon arvoisesti

Vastaajat antoivat käyttäjäkyselyssä SAMKin kirjaston Finnalle hyvän arvosanan. Verkkoaineistojen käytettävyydestä tuli sekä kiitosta että kehittämistoiveita.

Kaikissa Suomen kirjastojen, museoiden ja arkistojen Finna-verkkopalveluissa toteutettiin keväällä 2021 käyttäjäkysely. Kyselyyn vastasi kaikkiaan yli 28 000 Finnan käyttäjää. SAMKin kirjaston Finnan, samk.finna.fi, osalta saatiin 194 vastausta.

Miten Finnaa käytetään?

Tyypillinen SAMKin Finnan käyttäjä on opiskelija tai opettaja. Finnaa hyödynnetään nimenomaan opiskeluun, opetukseen ja tutkimukseen, mutta jonkin verran myös vapaa-aikaan ja harrastuksiin.

Yleisimmät käyttötarkoitukset olivat:

  • Etsin kirjastojen lainattavia aineistoja. (66 %)
  • Etsin kirjastojen verkossa käytettäviä aineistoja. (61 %)
  • Varaan tai uusin kirjastoaineistoa. (60 %)
  • Etsin verkossa saatavilla olevia tieteellisiä julkaisuja. (58 %)
  • Etsin opinnäytetöitä. (47 %)
  • Etsin oppimateriaaleja. (40 %)

Mitä löydetyllä aineistolla haluttiin yleensä tehdä?

  • selailla, katsella, lukea tai kuunnella (90 %)
  • julkaista osana tutkimusta, opinnäytetyötä tai artikkelia (43 %)
  • muokata sitä uudeksi tai käyttää osana uutta teosta (21 %)

Päivittäisiä Finnan käyttäjiä oli 9 % vastaajista. 52 % vastaajista käytti Finnaa vähintään kerran viikossa, 29 % muutaman kerran kuukaudessa ja muut harvemmin.

Joka kolmas vastaaja käytti Finnaa tietokoneen lisäksi puhelimella.

Mikä arvosana Finnalle?

92 % vastaajista oli yleensä löytänyt etsimänsä. Jotain muutakin kiinnostavaa kertoi yleensä löytäneensä 72 % vastanneista.

Vastaajat antoivat Finnalle arvosanaksi 8,3 asteikolla nollasta kymmeneen. Finna arvioitiin hyödylliseksi, aikaa säästäväksi ja helppokäyttöiseksi.

Finna yhdistää tiedonhaun ja löytämisen ilon.

Vuoden 2021 käyttäjäkysely ajoittui aikaan, jolloin koronapandemia oli vajaan vuoden ajan voimakkaasti rajoittanut kirjaston painetun aineiston käyttöä ja saatavuutta. Samalla oli siirrytty tarjoamaan entistä enemmän digitaalisia palveluja ja hankittu runsaasti lisää verkkoaineistoa, jonka käyttö oli ollut kovassa kasvussa kursseilla ja esimerkiksi opinnäytetyötä tehdessä. Käyttäjäkyselyyn vastaajat kommentoivatkin verkkoaineiston hakutoimintoja ja toivoivat selkeämpiä ratkaisuja verkkoaineiston erottamiseen painetusta aineistosta sekä helpommin käytettäviä e-kirjoja ja muita aineistoja.

Pääpiirteittäin palvelu toimii, mutta toisinaan voisi olla selkeämpi ja loogisempi. Aineistoon voisi päästä vähemmillä klikkailuilla ja verkkoaineisto erottua selkeämmin.

Finna on ollut käytössä SAMKissa vuodesta 2014 lähtien. Käyttäjäkyselyjen valossa se on täyttänyt pitkälti kirjaston asiakkaiden odotukset alusta alkaen. Tyytyväisyys palveluun on hienokseltaan lisääntynyt. Finna-palvelujen tekniikkaa ja käytettävyyttä kehittävä Kansalliskirjasto näyttää onnistuneen tehtävässään ja toisaalta paikallisesti räätälöidyn SAMKin Finnan sivusto ja aineisto tuntuu vastaavan melko hyvin käyttäjien tarpeita.

SAMKin kirjasto kiittää käyttäjäkyselyyn vastanneita ja pyrkii ottamaan huomioon käyttäjien toiveet ja hyvät ideat paikallisen Finna-palvelun kehittämisessä.

 

Lisätietoja: Kansalliskirjaston Missä mennään -webinaari 18.5.2021, Finnan käyttäjäkyselyn tuloksia 2021

Jaa tämä sivu

Kimppu valkoisia ja vaaleanpunaisia kukkia

SAMKista valmistui joulukuussa yhteensä 356 opiskelijaa

SAMKista valmistui joulukuussa 356 opiskelijaa. Valmistuneista 63 suoritti YAMK-tutkinnon. Yhteensä SAMKista valmistui vuonna 2023 ennätysmäärä, 1232 opiskelijaa.

Kaksi opiskelijaa kumartuneena työpöytien ääreen. Two students bent over their desks.

SAMKin kansainväliset koulutukset herättivät laajaa kiinnostusta

Erillishaku SAMKin kansainvälisiin tutkintoon johtaviin koulutuksiin päättyi eilen. Koulutuksiin oli keskimäärin noin 28 hakemusta yhtä aloituspaikkaa kohden.

SAMKin opiskelijoita kirjastossa.

Haku kansainvälisiin tutkinto-ohjelmiin alkoi

Haku englanninkielisiin koulutuksiin on käynnissä 17.1.2023 asti. SAMKissa on haettavana seitsemän ammattikorkeakoulututkintoon johtavaa koulutusta ja yksi ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtava koulutus.