SAMKin uravalmennuspajoista buustia työnhakuun

Mistä löytää piilotyöpaikat? Mikä on tärkeää henkilöbrändäyksessä? Millaisia ovat tulevaisuuden työelämätaidot? Lähes kaikki opiskelijat ovat näiden kysymysten äärellä viimeistään valmistumisvaiheessa. SAMKissa ensiavuksi on tarjottu uravalmennuspajoja.

Hannele Tuomainen lähikuvassa.

Hannele nauttii työskentelystä nuorten kanssa.

Uravalmennuspajat ovat osa Hannele Tuomaisen opettajaopintoja. Päivätyössä hän on SAMKissa Työpeili-hankeen projektitutkijana ja yritysyhteistyövastaavana. Aivan uusien asioiden edessä hän ei ole, vaan hänellä on runsaasti aiempaa kokemusta työnhaku- ja uravalmennuspajoista. Siksi pajoja tuntui luontevalta tarjota myös SAMKin opiskelijoille.

Untuvikoista ammatti-identiteetin uudelleenrakentajiin

SAMKissa tarjottujen pajojen ryhmäkoko on 15 henkeä.

─ Ryhmät täyttyivät heti, kun ilmoittautuminen oli avattu. Pajat perustuvat vapaaehtoisuuteen, joten niistä ei saa opintopisteitä. Pajoissa on käynyt niin AMK- kuin YAMK-opiskelijoitakin eri aloilta. On ollut hienoa, kun osalla ryhmän jäsenistä on jo paljon työkokemusta ja elämänkokemusta. Osa on ihan untuvikkoja työelämän suhteen. Kaikki sparraavat toisiaan.

YAMK-opiskelijan kohdalla uravalmennukseen hakeutuminen voi liittyä myös ammatti-identiteetin uudelleenrakentamiseen.

─ Henkilön koko identiteetti voi muuttua esimerkiksi suorittavan työn tekijästä esimiesasemassa olevaan toimihenkilöön. Tällöin on tärkeää hahmottaa oma uusi osaaminen. Se on todella kiehtova aihepiiri. Onhan upeaa, kun vaikka hoitoalalla työskentelevä tietää, mitä kentällä tehtävä työ vaatii. Toisaalta hänellä on työkalut myös esimiesasemassa toimimiseen, Hannele kertoo.

Keskiössä oman osaamisen tunnistaminen

Porissa järjestetyissä pajoissa on käyty työnhakuun liittyviä asioita laidasta laitaan.

─ Pajoja on pidetty myös kuvataiteen opiskelijoille Kankaanpäässä. Heidän kanssaan käytiin läpi oman osaamisen tunnistamiseen ja tuotteistamiseen, henkilöbrändäykseen, piilotyöpaikkoihin ja persoonallisuuteen liittyviä asioita.

Työnhaun kivijalka on aina oman osaamisen tunnistaminen ja sanoittaminen.

─ Sinun täytyy tietää, mitä myyt työnantajalle. Pohdimme pajoissa sitä, mikä vaikuttaa työnhaussa. Teemme myös hissipuheen ja puhumme persoonallisuudesta. Työnantajathan hakevat usein ”hyviä tyyppejä”.

Millaisia hyvät tyypit oikein ovat?

─ Yrityksissä tarvitaan kaikkia persoonia. Toiminnasta ei tule mitään, jos kaikki ovat esimerkiksi rajusti eloisia ja sosiaalisia tyyppejä. Joukossa on pakko olla myös harkitsevampia persoonia.

Mitä itse haluat?

─ Käymme myös läpi tehokkaan työnhaun keinoja. Kanaviahan on miljardeja. Kun näitä pohtii, saattaa tulla jopa ihan ahdistava olo. Itseltä täytyy kysyä mitä haluaa tehdä. Analysoimme yhdessä työpaikkailmoituksista myös rivit ja rivien välit, Hannele naurahtaa.

Väreistäkin puhutaan nyt työnhaussakin paljon. Joku on järjestelmällinen sininen, joku rauhallinen vihreä, joku vahva punainen ja joku luova keltainen.

Omien verkostojen tunnistaminen ja kasvattaminen on tärkeää. Sosiaalisen median kanavat, kuten LinkedIn ja Twitter sopivat tähän hyvin. Ne ovat työnhaun kannalta muutenkin tärkeitä. Hannele muistuttaa, että somessakin on tärkeää keskittyä olennaiseen. Kaikkea ei kannata yrittää ottaa haltuun.

─ Nyt toteutetut uravalmennuspajat ovat olleet pilotteja. Niistä saatuun palautteeseen ja kokemuksiin sekä aiempaan osaamiseeni perustuen laadin opettajaopintojeni pedagogisena kehittämistyönä uraohjauksen mallin. Sitä on jatkossa mahdollista soveltaa kehitettäessä opiskelijoiden opinto- ja uraohjausta SAMKissa.

Hannele Vinkit

Hannelen TOP 3 -vinkit työnhakuun

  1. Oma osaaminen tulee tunnistaa. Parhaiten menestyy se, joka osaa markkinoida itsensä.
  2. Someprofiilit pitää olla kunnossa. Henkilöbrändi on tärkeä.
  3. Itseään täytyy pitää esillä. Verkostoja on nykyään helppo rakentaa.

SAMK TWITTERISSÄ

Jaa tämä sivu

Etualalla robotti, taustalla tutkijoita.

Vaasan yliopiston Robotics-maisteriohjelma käynnistyy syksyllä Porissa yhteistyössä SAMKin kanssa

Vaasan yliopiston Robotics-maisteriohjelma käynnistyy Porissa syksyllä 2024. SAMKin kanssa yhteistyössä toteutettavaan maisterikoulutukseen voi hakea 2.– 15.5.2024. Sopimus energia-alan robotiikkasovelluksiin liittyvän professuurin perustamiseksi ja maisteriohjelman käynnistämiseksi allekirjoitettiin vuonna 2022.

Joonas Rakkolainen esittelee käsissään kehittämäänsä tuotetta Atlas Care.

Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjä Joonas Rakkolainen kehitti innovatiivisen apuvälineen niskajumiin

SAMKin Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjä Joonas Rakkolainen on kehittänyt yritystoiminnassaan apuvälineen, jolla hän hoiti aluksi omaa migreeniään.

Elina Jalonen seisoo tiiliseinän vieressä

SAMKista sairaanhoitajaksi Sydänsairaalaan

Elina Jalonen valmistui viime vuonna sairaanhoitajaksi SAMKista. Valmistuttuaan ylioppilaaksi Rauman Lyseon lukiosta oli sairaanhoitajaksi opiskelu varma valinta, mutta paikkakunta opiskeluille oli vielä epäselvä.