Etsi

SAMKin Porin kampuskirjastoille yhtenäinen kirjakokoelma

SAMKin Porin kampuskirjastoissa on eletty muutosten kesää. Valmistaudumme Tiilimäen ja Tiedepuiston kirjastojen yhdistämiseen uudeksi Porin kampuskirjastoksi toukokuussa 2017.

28.8.2016 | Teksti: Harri Salminen | Kuva: Harri Salminen

Irina Vikman ja Helena Kallio esittelevät hyllyluokkien muutostaulukkoa
Irina Vikman ja Helena Kallio esittelevät hyllyluokkien muutostaulukkoa.

Kolmen kirjaimen myllerrys

Työllistävin osa valmistautumista kampuskirjastojen yhdistämiseen on ollut yhteiseen, tieteellisten kirjastojen UDK-hyllyluokitukseen siirtyminen. Tiilimäen kirjaston noin 15 000 kirjaa sai kevään ja kesän aikana UDK:ta noudattavan hyllyluokan, joka on yhdenmukainen Tiedepuiston kirjaston kanssa. Myös Tiedepuiston kirjastossa tehtiin jonkin verran luokitusmuutoksia. Aikaisemmin käytössämme ollut yleisten kirjastojen YKL-luokitus on mennyttä aikaa. Asiakkaille muutos näkyy lähinnä kirjojen hyllyluokkien muuttuneina numeroina ja oman alan kirjojen siirtymisenä hyllyissä eri paikkaan. Hyllyn sisällön näkee yhdellä silmäyksellä sen päädyssä olevasta opasteesta ja tietyn kirjan sijainnin voi tarkistaa Finnasta.

15 000 selkätarraa

UDK tarkoitti meille uuden selkätarran naputtelua, tulostusta ja liimausta kirjoihin sekä kirjojen siirtoa uuden hyllyjärjestyksen mukaisiin paikkoihin. Myös kirjojen tietoihin Finnaan, tai paremminkin sen taustajärjestelmään muutettiin kirjojen hyllyluokat. Samalla, kun kokoelma käytiin läpi, poistimme vanhentuneita kirjoja ja julkaisujen ylimääräisiä kappaleita runsaasti kirjaston kokoelmapolitiikkaa soveltaen. Karsimme pois päällekkäisyydet Tiedepuiston ja Tiilimäen kokoelmista. Parhaat poistokirjat jaoimme ilmaiseksi kampuksilla.

 

Raija Järvimäki muuttaa hyllyluokituksia kirjoihin ja Finnaan

Raija Järvimäki muuttaa hyllyluokituksia kirjoihin ja Finnaan.

Muutokset Tiilimäellä tehtiin pääosin kampuskirjaston henkilöstön voimin. Muutamana päivänä työhön osallistuivat muutkin kirjaston työntekijät, mistä kiitos kaikille.

 

Jussi Pajari ja Jussi Kärki tulostavat ja liimaavat selkätarroja kirjoihin.

Jussi Pajari ja Jussi Kärki tulostavat ja liimaavat selkätarroja kirjoihin.

Kirjakokoelmat Tiilimäellä ja Tiedepuistossa vaativat vielä muutamia toimenpiteitä ennen kirjastojen yhdistämistä ja muuttoa uuteen kampukseen. Kurssikirjojen merkinnät on yhdenmukaistettava, mikä tarkoittaa kaikkiaan viidentuhannen kirjan tarroittamista uudella tavalla. Muuton jälkeen kesällä 2017 aiomme siirtyä RFID-tekniikkaan ja silloin on vuorossa kokoelmien seuraava tarroituskierros.

Helena ja tuhat romppua

Kirjastossa oli kesä- ja elokuussa korvaamattomana apuna kirjastoharjoittelija Helena Kallio.

— Keväällä yllättävä sähköpostiviesti tipahti postilokerooni, jossa ehdotettiin mahdollista kesätyöpaikkaa. Innokkaana otin tarjouksen vastaan, ja nyt olen ollut täällä Tiilimäen kampuksen kirjastossa lähes kaksi kuukautta. Olen opiskellut Oulun yliopistossa informaatiotutkimusta kolme vuotta, joten työkokemus omalta alalta on kullan arvoista. Tiilimäen kirjastossa olen saanutkin kokeilla monenlaista, mutta suurin voimainponnistus oli yhteisvoimin koko kirjastoväen kanssa tehty luokitusjärjestelmän muuttaminen. Olen viihtynyt erittäin hyvin kesätyössäni ja onkin hieman haikea ajatella, että elokuun loputtua on aika jättää uudet työkaverit ja palata koulun penkille gradua puurtamaan. Saan kuitenkin mukaani uusia ideoita ja taitoja, mikä on tärkeää. Tulevaisuudessa haluaisin suuntautua juuri tiedekirjastotyöhön, vaikka ensin toivoisin tekeväni toisen maisterin vielä joltain muulta alalta, mutta se jää nähtäväksi. Uuden oppiminen ei ole kuitenkaan ikinä pahitteeksi, kun on tästä alasta kyse, kertoo Helena.

Tiilimäen kirjaston kokoelmien järjestelyn, tarroituksen ja luettelointimuutosten lisäksi Helenan kesä täyttyi etenkin runsaan tuhannen rompun käsittelystä. Usean kampuksen vanhat opinnäytetöiden arkistoromput tarkistettiin ja niistä tallennettiin turvaan SAMKin sähköiseen TWeb-arkistopalveluun noin 700 sieltä puuttunutta opinnäytettä. Opinnäytetyöt ovat pysyvästi säilytettävää arkistoaineistoa. Nyt oli hyvä aika takavuosien romppujen sisällön pelastamiseen, kun käytettävissä oli oman väen lisäksi pätevä tekijä.

Kohti vanhojen kampusten viimeistä lukuvuotta

Avasimme Tiilimäen kirjaston taas asiakkaille, kun opiskelijoiden tunnit alkoivat elokuussa. Parin viikon aukiolon kokemuksella joudumme kirjastohenkilöstönäkin vielä hieman etsiskelemään kirjojen sijaintia, mutta opetellaan yhdessä. Pyrimme valmistautumaan huolella tulevaan muuttoon ja tästä on hyvä jatkaa Tiilimäen ja Tiedepuiston kampusten viimeiseen lukuvuoteen.

 

Uusimmat

Jari Iisakkala pyöräilee usein töihin.
| Liiketoiminta

Jari Iisakkala luotsaa palveluliiketoiminnan osaamisaluetta

Jari Iisakkala aloitti palveluliiketoiminnan osaamisalueen johtajana huhtikuun alussa. Iisakkala on innoissaan uudesta pestistään ja iloinen siitä, että SAMKin arvostus alueella on kasvanut selvästi viime vuosina.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA