SAMKin pitää näkyä, kuulua ja tuntua

Otsikko tiivistää Porin kaupunginjohtajan Aino-Maija Luukkosen ja Satakunnan ammattikorkeakoulu Oy:n hallituksen puheenjohtajan Anttivesa Knuuttilan tunnelmat nyt, kun uusi SAMK-kampus Pori on valmiina odottamassa opintojen käynnistymistä syksyllä.

21.7.2017 | Teksti: Anne Sankari | Kuva: Veera Korhonen/SAMK Arkisto

SAMK Uusi Kampus Kesäkuussa 2017

– Tunnen suurta ylpeyttä, sanoo Luukkonen.

– Kaikki meni juuri niin kuin pitikin, vaikka olikin monta mutkaa ja monta vääntöä, Knuuttila vahvistaa.

Vanha sanonta ”alku aina hankalaa, lopussa kiitos seisoo” tulee heille väistämättä mieleen. Alkuun haasteita tuotti vaalikauden taitekohta, jossa kampuksen valmistelu palautettiin pari askelta taaksepäin ja rakennuksen suunnitteluun ja toteutukseen päästiin puoli vuotta tavoiteaikaa myöhemmin. Luukkonen ja Knuuttila sanovat nyt, että rakentamiseen sitoutuneet – he itsensä mukaan lukien – kokivat sen tuolloin isompana asiana kuin se olikaan. Nyt kampuksesta tuli ehkä vielä parempi.

–  Vaikka valmisteluvaiheessa tuli kaikenlaista, kuinka voimallisesti esimerkiksi jotkut piirit vastustivat, se tuntuu kuin meren kohinalta nyt. Silloin isoilta tuntuneet asiat ovat nyt unohdettuja, sanoo Luukkonen.

Ei ollut kyläpolitikointia, vaan nähtiin yhtiön, Porin ja koko maakunnan etu, Knuuttila kuvaa.

Hän on tyytyväinen siihen, että Porissa on pystytty tekemään päätöksiä. Myös SAMKin hallituksen puheenjohtaja on tyytyväinen monen kaupungin edustajia sisältävän hallituksen yksimielisyyteen.

–  Ei ollut kyläpolitikointia, vaan nähtiin yhtiön, Porin ja koko maakunnan etu, Knuuttila kuvaa.

 

Kerran viikossa työmaan ympäri

Siitä lähtien, kun uudisrakennuksen kuoppaa alettiin kaivaa, kaupunginjohtaja Luukkonen kiersi kerran viikossa työmaan ympäri.

–  Tulevaisuuden kunnan fokus on elinvoimaisuuden edistämisessä. Tulevaisuuden modernit oppimisympäristöt ovat hirveän tärkeitä niiden kannalta, jotka täällä opiskelevat. AMKit kilpailevat ja ultramoderni helposti saavutettava kampus on iso imagotekijä, sanoo Luukkonen.

Ikkunoiden kehykset ovat kuin silmät, ja uusi ja vanha rakennus yhdistyvät hienosti, sanoo Luukkonen.

Kampuksen vaikutukset ympäristöönsä näkyvät jo nyt: toimistotiloille on kysyntää. Syksyn alussa valmistuu viereen uusi matkakeskus, ja tuleva citylinja tuottaa kaksinapaisempaa keskustaa yhdistäessään Puuvillan ja kampuksen. Ympäristön uuteen ”positiiviseen pöhinään” kuuluu myös suunnitteilla oleva asuntorakentaminen.

– Kampus näyttää myös sen, että Porissa ja Satakunnassa halutaan, että ammattikorkeakoulu toimii täällä myös jatkossa, sanoo Knuuttila.

Myös kampuksen arkkitehtuuri miellyttää. Lasi yhdistää kampuksen ympäristöön, ja moni yksityiskohta puhuttelee.

–  Ikkunoiden kehykset ovat kuin silmät, ja uusi ja vanha rakennus yhdistyvät hienosti, sanoo Luukkonen.

 

Silmät ja korvat auki, tuntosarvet ylhäällä ja yhteydet kunnossa

SAMKin pitää näkyä, kuulua ja tuntua, sanoo Knuuttila.

SAMKin pitää pystyä markkinoimaan sitä, että yrityksille on hyötyä yhteistyöstä, painottaa Luukkonen.

Hän toivoo Porin-kampuksen lasiseinien heijastavan tapaa, jolla SAMK on vuorovaikutuksessa ympäristönsä kanssa, että ollaan silmät ja korvat auki ja tuntosarvet ylhäällä ja ennakoidaan tarpeita. Luukkonen pitää tärkeinä myös paitsi yhteyksiä Poin yliopistokeskukseen, myös esimerkiksi Tampere3:n suuntaan.

Myös kaupunki katsoo siihen suuntaan. Se tarjoaa vahvan TKI-yhteistyön ja antaa tukea sille, mitä SAMK tekee, ja toisaalta täällä on satama, mitä Tampereella ei ole.

On tärkeää, että etupainotteisesti heittäydytään ja uskalletaan tehdä päätöksiä, toteavat molemmat.

Lisää aiheesta

| SAMK

Ryhäsen Pistokas nousi korkeuksiin

Heli Ryhänen on jälleen kokenut työntäyteisen, tiukkaan aikataulutetun taideteoksen synnytyksen. Pistokas-niminen teos ripustettiin SAMK-Kampus Porin pääaulaan 5.7.2017. Ripustusta tehtiin kaksi päivää.
| SAMK

SAMKista valmistuu 359 opiskelijaa – Valmistumista juhlitaan ensi kertaa Porin uudella kampuksella

SAMKissa on perjantaina 16.6.2017 valmistumispäivä. AMK-tutkinnon on suorittanut 322 opiskelijaa ja ylemmän AMK-tutkinnon 37 opiskelijaa. Koko SAMKin yhteistä publiikkia vietetään nyt ensimmäistä kertaa Porin uudella kampuksella. Katso kuvat >>

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA