SAMKin pitää näkyä, kuulua ja tuntua

Otsikko tiivistää Porin kaupunginjohtajan Aino-Maija Luukkosen ja Satakunnan ammattikorkeakoulu Oy:n hallituksen puheenjohtajan Anttivesa Knuuttilan tunnelmat nyt, kun uusi SAMK-kampus Pori on valmiina odottamassa opintojen käynnistymistä syksyllä.

21.7.2017 | Teksti: Anne Sankari | Kuva: Veera Korhonen/SAMK Arkisto

SAMK-kampus Porin rakennus ulkoapäin kesällä 2017.

– Tunnen suurta ylpeyttä, sanoo Luukkonen.

– Kaikki meni juuri niin kuin pitikin, vaikka olikin monta mutkaa ja monta vääntöä, Knuuttila vahvistaa.

Vanha sanonta ”alku aina hankalaa, lopussa kiitos seisoo” tulee heille väistämättä mieleen. Alkuun haasteita tuotti vaalikauden taitekohta, jossa kampuksen valmistelu palautettiin pari askelta taaksepäin ja rakennuksen suunnitteluun ja toteutukseen päästiin puoli vuotta tavoiteaikaa myöhemmin. Luukkonen ja Knuuttila sanovat nyt, että rakentamiseen sitoutuneet – he itsensä mukaan lukien – kokivat sen tuolloin isompana asiana kuin se olikaan. Nyt kampuksesta tuli ehkä vielä parempi.

–  Vaikka valmisteluvaiheessa tuli kaikenlaista, kuinka voimallisesti esimerkiksi jotkut piirit vastustivat, se tuntuu kuin meren kohinalta nyt. Silloin isoilta tuntuneet asiat ovat nyt unohdettuja, sanoo Luukkonen.

Ei ollut kyläpolitikointia, vaan nähtiin yhtiön, Porin ja koko maakunnan etu, Knuuttila kuvaa.

Hän on tyytyväinen siihen, että Porissa on pystytty tekemään päätöksiä. Myös SAMKin hallituksen puheenjohtaja on tyytyväinen monen kaupungin edustajia sisältävän hallituksen yksimielisyyteen.

–  Ei ollut kyläpolitikointia, vaan nähtiin yhtiön, Porin ja koko maakunnan etu, Knuuttila kuvaa.

 

Kerran viikossa työmaan ympäri

Siitä lähtien, kun uudisrakennuksen kuoppaa alettiin kaivaa, kaupunginjohtaja Luukkonen kiersi kerran viikossa työmaan ympäri.

–  Tulevaisuuden kunnan fokus on elinvoimaisuuden edistämisessä. Tulevaisuuden modernit oppimisympäristöt ovat hirveän tärkeitä niiden kannalta, jotka täällä opiskelevat. AMKit kilpailevat ja ultramoderni helposti saavutettava kampus on iso imagotekijä, sanoo Luukkonen.

Ikkunoiden kehykset ovat kuin silmät, ja uusi ja vanha rakennus yhdistyvät hienosti, sanoo Luukkonen.

Kampuksen vaikutukset ympäristöönsä näkyvät jo nyt: toimistotiloille on kysyntää. Syksyn alussa valmistuu viereen uusi matkakeskus, ja tuleva citylinja tuottaa kaksinapaisempaa keskustaa yhdistäessään Puuvillan ja kampuksen. Ympäristön uuteen ”positiiviseen pöhinään” kuuluu myös suunnitteilla oleva asuntorakentaminen.

– Kampus näyttää myös sen, että Porissa ja Satakunnassa halutaan, että ammattikorkeakoulu toimii täällä myös jatkossa, sanoo Knuuttila.

Myös kampuksen arkkitehtuuri miellyttää. Lasi yhdistää kampuksen ympäristöön, ja moni yksityiskohta puhuttelee.

–  Ikkunoiden kehykset ovat kuin silmät, ja uusi ja vanha rakennus yhdistyvät hienosti, sanoo Luukkonen.

 

Silmät ja korvat auki, tuntosarvet ylhäällä ja yhteydet kunnossa

SAMKin pitää näkyä, kuulua ja tuntua, sanoo Knuuttila.

SAMKin pitää pystyä markkinoimaan sitä, että yrityksille on hyötyä yhteistyöstä, painottaa Luukkonen.

Hän toivoo Porin-kampuksen lasiseinien heijastavan tapaa, jolla SAMK on vuorovaikutuksessa ympäristönsä kanssa, että ollaan silmät ja korvat auki ja tuntosarvet ylhäällä ja ennakoidaan tarpeita. Luukkonen pitää tärkeinä myös paitsi yhteyksiä Poin yliopistokeskukseen, myös esimerkiksi Tampere3:n suuntaan.

Myös kaupunki katsoo siihen suuntaan. Se tarjoaa vahvan TKI-yhteistyön ja antaa tukea sille, mitä SAMK tekee, ja toisaalta täällä on satama, mitä Tampereella ei ole.

On tärkeää, että etupainotteisesti heittäydytään ja uskalletaan tehdä päätöksiä, toteavat molemmat.

Lisää aiheesta

Porin kampuksen opiskelijaravintolassa katossa oleva taideteos.
| SAMK

Ryhäsen Pistokas nousi korkeuksiin

Heli Ryhänen on jälleen kokenut työntäyteisen, tiukkaan aikataulutetun taideteoksen synnytyksen. Pistokas-niminen teos ripustettiin SAMK-Kampus Porin pääaulaan 5.7.2017. Ripustusta tehtiin kaksi päivää.
Valmistumisjuhlatilaisuus SAMKin Porin kampuksen Agora-salissa. Etualalla punaisia ruusuja ja taaempana valmistuneita ja heidän omaisiaan.
| SAMK

SAMKista valmistuu 359 opiskelijaa – Valmistumista juhlitaan ensi kertaa Porin uudella kampuksella

SAMKissa on perjantaina 16.6.2017 valmistumispäivä. AMK-tutkinnon on suorittanut 322 opiskelijaa ja ylemmän AMK-tutkinnon 37 opiskelijaa. Koko SAMKin yhteistä publiikkia vietetään nyt ensimmäistä kertaa Porin uudella kampuksella. Katso kuvat >>

Uusimmat uutiset

| TKI

SAMKilla lähes miljoonan euron rahoitus tekoälyn hyödyntämiseen lääketieteellisessä tutkimuksessa

Satakunnan ammattikorkeakoulun (SAMK) tutkimushankkeelle Data Lake Innovation Testbed for Future Hospitals myönnettiin rahoitusta 575 000 euroa. SAMK sijoittaa tutkimukseen myös omaa rahoitusta 325 000 euroa.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Physiotherapy Week – suomalaista fysioterapiakoulutuksen osaamista Eurooppaan. SAMKissa on menossa REHAB-projektin järjestämä kansainvälinen intensiiviviikko.
Ilmoittaudu mukaan luennoille: bit.ly/2J8l3Ay
... See MoreSee Less

View on Facebook

Physiotherapy Week – suomalaista fysioterapiakoulutuksen osaamista Eurooppaan. SAMKissa on menossa REHAB-projektin järjestämä kansainvälinen intensiiviviikko.
Ilmoittaudu mukaan luennoille: https://bit.ly/2J8l3Ay
#REHAB #SAMK #fysioterapia #physiotherapy #koulutus

SAMKin perinteinen avoimien ovien päivä OpenSAMK järjestetään tänä vuonna koronatilanteesta johtuen etänä. Livelähetystä voi seurata SAMKin YouTube-kanavalla 25.11. klo 13-15 välillä.
https://www.samk.fi/uutiset/samk-jarjestaa-avoimet-ovet-etana-25-11/
#samk #mysamk #opensamk

Feelix - Tulevaisuuden työtaidot -hanke edustaa SAMKia TKI-Kärjet 2020 -kilpailussa videolla "The new F-word".
Äänestä antamalla yläpeukku Youtubessa 2.12.2020 mennessä.
#tkikärjet2020 #feelix #tulevaisuudentyötaidot #tki #amk

https://www.youtube.com/playlist?list=PLVmITS2zS2n4sFQdixv_6eRrDMAYYrRBn

SAMK tarjoaa ainoana Suomessa englanninkielisen, kansainvälisiin tarpeisiin vastaavan hyvinvointiteknologian koulutusohjelman.

Welfare Technology (Master) -koulutuksen hakuaika 10.-31.3.2021!

#samk #mysamk #welfaretechnology

https://bit.ly/39fd93k

Universities of applied sciences have approved a joint programme for #sustainabledevelopment and #responsibility. The goal of the programme is a sustainable, responsible and #carbonneutral university of applied sciences by 2030.

https://www.samk.fi/en/uutiset/universities-of-applied-sciences-sustainable-development-skills-for-everyone/