SAMKin osaamista asuntomessuilla: Aurinkoenergiaa, aistiesteettömyyttä ja vähähiilinen oheiskohde

Asuntomessujen kohde 7, WinNovan Tähti -talon aurinkoenergiajärjestelmä on SAMKin opiskelijoiden suunnittelema ja asentama, Haltiatar-talo on suunniteltu SAMKin asiantuntijan avulla aistiesteettömäksi ja oheiskohteen infopisteessä kerrotaan mahdollisuuksista pienentää rakentamisen hiilijalanjälkeä.

19.6.2018 | Teksti: Aino Pelto-Huikko | Kuva: Petri Lähde (ja kuva Satakunnan Kansan sivusta)

SAMKin opiskelijat asensivat aurinkopaneelit WinNovan opiskelijoiden rakentameen WinNovan Tähti -taloon. Kuva: Petri Lähde
SAMKin opiskelijat asensivat aurinkopaneelit WinNovan opiskelijoiden rakentamaan WinNovan Tähti -taloon keväällä 2018.

SAMKin sähkötekniikan insinööriopiskelijat Juhani Salminen, Jussi Laine, Juho Keskinen ja Timo Kuusinen asensivat aurinkopaneelit WinNovan Tähteen (kohde 7). Opiskelijat voittivat runsas vuosi sitten Pientalon energiaratkaisut -kilpailun, joten myös "hands on" -tyyppinen asennustyö lankesi heille kuin luonnostaan. Työ on opinnollistettu eli opiskelijat saivat siitä opintopisteitä.

– Käytännössä he pohtivat, millä järjestelmällä lämpö kannattaa tuottaa ja miten uusiutuvaa energiaa, esimerkiksi aurinkosähköä ja aurinkolämpöä voi tai kannattaa hyödyntää kohteessa. Suunnittelun lähtötietoina oli WinNovan toimittamat suunnitteludokumentit, kertoo opettaja Marko Kukka. Kilpailutyöt esiteltiin keväällä 2017 Rakennus- ja LVI-messuilla, jossa raati päätti kilpailun voittajan.

Aistiesteettömyyttä ja ekologisuutta

Aistiesteettomyys SK

Satakunnan Kansa teki aistiesteettömästä talosta juttua muun muassa 16.5.2018

Haltiatar-talossa (kohde 26) on aistiesteettömyyden asiantuntijana ollut SAMKin lehtori Hanna Hannukainen. Tavoitteena oli tehdä harmoninen, aisteille rauhallinen talo. Aistiesteettömyydestä kirjoitetaan myös talon rakentajien blogissa.

Lue lisää aistiesteettömyydestä (aistiesteettömyyden tarkistuslista)

Talossa on pyritty ekologisiin ratkaisuihin. Ekologisista ratkaisuista, materiaalitehokkuudesta ja hiilijalanjäljestä kiinnostuneet, tervetuloa myös asuntomessujen oheiskohteeseen Karhukortteliin, jossa SAMKin pisteessä esitellään vähähiilisiä ratkaisuja – lue aiheesta kertova juttu tai seuraa Tulevaisuuden rakentaminen -blogia. Vähähiiliset ratkaisut nollaenergiarakentamisessa- hankkeen pilottikohteina on neljä asuntomessutaloa, joista on laskettu rakenteiden hiilijalanjälki. Osasta on mallinnettu myös käytön aikainen energiankulutus. Tiedot ovat blogissa heinäkuun alusta.

Katso myös: Asuntomessun aluevalvoja on alumnimme. Hänen haastattelunsa on julkaistu Opiskelijamme työllistyvät -sarjassa.

19.6.2018 | Teksti: Aino Pelto-Huikko | Kuva: Petri Lähde (ja kuva Satakunnan Kansan sivusta)

Lisää aiheesta

| Hyvinvointi ja terveys

Tilojen esteettömyyskartoitus aistit huomioiden nyt myös ruotsiksi

Tilojen aistiympäristön kartoittaminen etenee neljän keskeisen aistialueen kautta (kuulo, näkö, tunto ja haju). Tulostettavan tarkistuslistan avulla käydään tila läpi kartoitustyötä tukevien kysymysten ohjaamana.
Vihtilä istuu tuolilla hymyillen.
| Uratarina

Opiskelijamme työllistyvät: ”Tärkeintä on näyttää työhalukkuus”

Aleksi Vihtilä valmistui rakennusinsinööriksi SAMKista vuonna 2009. Häntä kiehtoo alalla se, että jokainen päivä on erilainen ja työssä saa olla ihmisten keskellä.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

SAMKin johtoryhmä tapasi eilen ministerit @HonkonenPetri ja @MikkoTSavola sekä kansanedustajat @Eeva_Kalli ja @MatiasMarttinen eduskunnassa.

Keskustelua käytiin koulutuspolitiikasta, tutkimuksesta sekä Satakunnan tulevaisuuden näkymistä.

#katsetulevaisuuteen #satakunta

2

SAMKin kuvataiteen opiskelijat Anna Kallio ja Annika Närhi vetivät lukiolaisille taidepajaa. Se sisälsi opetusta muun muassa väriopista ja paikkasidonnaisesta taiteesta. Tuotoksena syntyi kolme lukioaikaa symbolisesti kuvaavaa maalausta. 👍https://www.samk.fi/uutiset/lukiolaiset-ottivat-kankaanpaan-yhteislyseon-seinatilat-haltuun-samkin-kuvataiteen-opiskelijat-vetivat-taidepajaa/

Finally we had this wonderful project group (GAMMA project’s Learning, Teaching, Training Activities) as a guest in Pori. How can project participants from four countries grow into such a great collaboration? So happy and proud of this gang! @RoboAI2 @SatakunnanAMK https://twitter.com/i/web/status/1618184366320148480

Kankaanpään pääkirjaston sisääntuloaulan tiloja valjastetaan jatkossa galleriakäyttöön. Kipinä uuden gallerian perustamiseen syntyi, kun kuntakuvataiteilija Mira Piitulainen kohtasi kankaanpääläisiä ja keskusteli alueella asuvan väen kanssa. 🎨🖌️ https://www.epressi.com/tiedotteet/kulttuuri-ja-taide/taidekaupungin-galleriavalikoima-taydentyy-kirjaston-nayttelytilalla.html

Kaksi SAMKin alumnia on valittu Satakunnan Kansan vakituisiksi toimittajiksi. Mikko Elon ja Annika Kangasmaan tavoitteena on avartaa ihmisten maailmankuvaa ja tuoda värisävyjä mustavalkoiseen ajatteluun. 📰 @SatakunnanKansa #alumni #katsetulevaisuuteen
https://www.satakunnankansa.fi/satakunta/art-2000009344648.html