Kuukauden kuvana Salla Valle: Piece of paper

"Esineiden näkeminen tapahtumallisina on inspiroinut minua työskentelemään ja tekemään esityksiä niiden kanssa. Toisaalta olen viime aikoina kiinnostunut kokeilemaan mitä syntyy, jos jätänkin esineet pois oman kehon jäädessä ainoaksi työvälineeksi", kirjoittaa Salla Valle SAMKin kuvataiteen opiskelijoiden teoksista ja taiteen tekemisestä kertovassa Kuukauden kuva -sarjassa.

28.11.2016 | Teksti: Salla Valle | Kuva: Salla Valle

kuukauden kuva salla valle_pieceofpaper

Salla Valle: Piece of paper; still-kuva videoperformanssista Piece of paper, 2016

Teokseni ovat muodoltaan useimmiten performansseja, videoita, kävelyitä tai muokattuja objekteja. Ajallinen ulottuvuus leimaa kaikkia tekotapojani. Performanssien tekeminen eroaa muusta työskentelystä selvästi siten, että räätälöin kulloisenkin esityksen sopivaksi juuri siihen tilaan ja tilanteeseen, jossa aion sen esittää. Kaikki – valosta ja äänestä maisemaan ja yleisöön – tulee ottaa huomioon. Ne muodostuvat joka tapauksessa osaksi esitystä. Performanssin tekeminen videolle on paljon intiimimpi tilanne: siinä ollaan kahdestaan kameran kanssa.

Kun katson mitä tahansa esinettä, näen siinä ajallisen prosessin. Tomaatti, hammastahna ja vaatekaappi ovat kaikki muutoksen tilassa. Kuvitellaan näennäisesti elotonta ja liikkumatonta vaatekaappia tuhannen vuoden päästä: se tuskin näyttää enää samalta kuin nyt. Esineiden näkeminen tapahtumallisina on inspiroinut minua työskentelemään ja tekemään esityksiä niiden kanssa. Toisaalta olen viime aikoina kiinnostunut kokeilemaan mitä syntyy, jos jätänkin esineet pois oman kehon jäädessä ainoaksi työvälineeksi. Se johti oivallukseen kehosta täällä-olevana: ei ole ruumista ilman tilaa.  Läsnä oleminen on aina olemista jossakin paikassa.

Teoksen syntymistä edeltää usein myös päätös lopettaa taiteilijan ura: ”Teen vielä tämän yhden ja lopetan sitten”.

Teoksen syntyhetkellä vallitsevia olotiloja voivat usein olla haahuilu, epätoivo ja tylsyys. Nämä tunnelmat kulminoituvat pisteeseen, jolloin millään ei ole enää väliä ja samaan aikaan on pakko tehdä jotain, JOTAIN. Teoksen syntymistä edeltää usein myös päätös lopettaa taiteilijan ura: ”Teen vielä tämän yhden ja lopetan sitten”. Taiteen tekeminen onkin minulle jatkuvaa romahtamista ja uudelleen nousemista.

Minulle on tärkeää tehdä taidetta asioista, jotka ovat minulle tuttuja. Sen vuoksi arkinen taso on työskentelyssäni hyvinkin läsnä. Minua kiinnostaa se, kuinka henkilökohtaiseksi koettu elämän osa-alue onkin samaan aikaan julkista, sosiaalista ja poliittista. Tämä on konkretisoitunut minulla kolmeen esineeseen: kännykkään, avaimiin ja pankkikorttiin.

Olen herkkä asioiden esteettisille ominaisuuksille: kauneudelle, mutta myös rumuuden ja ankeuden estetiikalle. Koko taiteellisen työni kannattelevia teemoja ovat olleet katoaminen ja aineettomuus, joita olen lähestynyt negaation kautta asettamalla keskiöön läsnäolevan, materiaalisen ruumiini.

Salla Valle on syntynyt Helsingissä 1990. Hän opiskelee esitystaidetta Kankaanpään taidekoulussa, josta valmistuu keväällä 2017.

Video, josta kuva on, on nähtävillä tammikuussa 2017 B-gallerian projektitilassa Turussa, Aninkaistenkatu 5.

28.11.2016 | Teksti: Salla Valle | Kuva: Salla Valle

Lisää aiheesta

Kuukauden kuva Hanna Joronen Hanen ylhaisyytensa
| Kuvataide

Kuukauden kuvana Hanna Joronen: Hänen ylhäisyytensä

Kuukauden kuva -sarjassa on Hanna Jorosen leijona-aihe. Hanna kertoo aiheenvalinnastaan tekstissä, mutta katsojan tulkinnoille jää tilaa: "En yleensä avaa teoksiani aivan läpikotaisin, koska pidän siitä, miten ihmiset luovat niistä itse omat tulkintansa", hän kirjoittaa.
Kuukauden kuva Henri Ijas The Frying Pan
| Kuvataide

Kuukauden kuvana Henri Ijäs: The frying pan

"Töissäni sekoittuvat intiimit ja yhteiskunnalliset tasot. On tärkeää, että teokset antavat vastaanottajilleen ajateltavaa ja että ne muodostavat tilan jonkin erilaisen kokemiselle", kirjoittaa Henri Ijäs kuukauden kuvasta 1/16.

Uusimmat uutiset

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Ammattikorkeakoulujen TKI-toiminta kerätty yhteen osoitteeseen. Toiminta on laajentunut 10 vuodessa valtavasti, ja tukee koko Suomen elinvoimaa & kasvua. Myös koulutuksen ja tutkimuksen yhteys vahvistuu koko ajan.

https://tki.fi/

#TKItutuksi

Modernisoimme teknologiayrityksiä robotiikan ja tekoälyn avulla @TampereUni kanssa. Tuemme maakunnan akkuklusterin kehittymistä @prizztech kanssa. Aloitamme ainutlaatuisen akkumateriaalien kierrätystutkimuksen spektroskopiaa ja tekoälyä hyödyntämällä.
https://www.satakunnankansa.fi/lukijalta/art-2000009363043.html

@SatakunnanAMK Onnittelut @SAMK, 20 m€ kilpailtua tutkimusrahaa, 500 yrityskumppania on hyvä tulos. Satakunnan ja Suomen yritykset tarvitsevat vahvoja tutkimus- ja koulutusyksikötä kansainvälisen kilpailuedun luomisessa.

Digiraivaajat-tapahtuma 7.3.23. Teemoina digiajan asiakaskokemus, yrityksen sisäinen digitalisaatio, inhimillinen muutosjohtaminen ja vastuullisuus.
Aikataulun ja infoa http://digiraivaajat.samk.fi Tapahtuma on maksuton, edellyttää ennakkoilmoittautumista: https://elomake.samk.fi//lomakkeet/14031/lomakkeet.html

Mitä keskuksemme tekee? Valmennamme yrityksiä ymmärtämään tuottamaansa dataa ja sen jalostamista liiketoiminnaksi. Teemme datapilotteja sekä järjestämme täsmäseminaareja tiedolla johtamisesta ja asiantuntijoiden ajattelun kehittämisestä. #tki #samk
https://www.satakunnankansa.fi/lukijalta/art-2000009363043.html