Etsi

SAMKin kirjasto hankkii e-kirjoja entistä kattavammin

Vuoden aikana on hankittu useita uusia e-kirjakokoelmia ja täydennetty aikaisemmin hankittuja verkkopalveluita kattavammalla sisällöllä. Kirjaston kokoelmat tarjoavat opiskelijalle yli 160 000 verkkojulkaisua.

6.2.2018 | Teksti: Harri Salminen | Kuva: Pexels

Opiskelija ja läppäri

SAMKin kirjaston e-aineistotarjonta on laajentunut vuosi vuodelta samaa tahtia kuin digitaalisen aineiston kysyntä ja käyttö ovat opinnoissa lisääntyneet. Viime vuosina kotimaisten oppikirjojen saatavuus kirjastokäyttöön e-kirjoina on ilahduttavasti parantunut.

Kirjastopäällikkö Jussi Kärki kirjoittaa tuoreessa blogitekstissään "Digitaali tuli, oltiinko valmiina?" digitaalisen aineiston hankinnan moninaisista haasteista, joihin kirjaston työhuoneissa tuon tuostakin joudutaan etsimään ratkaisuja.

— Opintojaksoilla käytettävästä verkkoaineistosta isoin haaste on kotimaisen aineiston kohdalla. Englanninkielinen kirjallisuus on hyvin hallussa ja hallittavissa DawsonEran, Ebook Centralin, Ebscon ja muiden vastaavien palvelujen kautta. Kotimaisen aineiston saamiseksi olimme mm. pilotoimassa hankintamallia Sanoma Pron kanssa. Eri tapoja kokeiltiin ja lopulta Sanoma Pro päätti tarjota kurssikirjansa Ellibs-palvelun kautta. Ellibs onkin muodostunut Suomessa pääsääntöiseksi verkkokirjojen jakelukanavaksi, missä on ainakin se hyvä puoli, että eri kustantajien aineistojen käyttö on samantyyppistä, kertoo kirjastopäällikkö Jussi Kärki.

Kirjaston kokoelmat tarjoavat tiedonhakijalle kaikkiaan yli 160 000 verkkojulkaisua. Opiskelijoiden kannalta e-kirjat ovat käytettävissä ajasta ja paikasta riippumatta – myös kirjaston ollessa suljettu ja loma-aikoina. E-kirja koetaan edelleen käytettävyydeltään haasteelliseksi. Digitaalisten aineistojen rinnalla kirjasto tulee arvatenkin vielä vuosia tarjoamaan kattavan painetun oppi- ja muun kirjallisuuden kokoelman.

Uusia ja uudistuneita e-kirjapalveluita SAMKin opiskelijoille ja henkilöstölle

Vuonna 2017 ja vuoden 2018 alkupuolella on hankittu sekä uusia e-kirjakokoelmia että täydennetty aikaisemmin hankittuja verkkopalveluita kattavammalla sisällöllä.

Useita kysyttyjä kurssikirjoja lisää kirjaston tarjoamaan Ellibs-palveluun

SAMKin kirjaston tarjoama Ellibsin e-kirjapalvelu täydentyi useilla paljon luetuilla terveysalan ja liiketalouden kurssikirjoilla, joiden kustantaja on Sanoma Pro. Kirjojen lataaminen omaan tietokoneeseen vaatii lukuohjelman. Lue tarkemmin lokakuun uutisesta.

Taloushallinnon lait -verkkopalvelu käyttöön

SAMKin kirjasto hankki Taloushallinnonlait.fi-palvelun. Se on taloushallinnon asiantuntijan verkkopalvelu, joka sisältää alan keskeisen lainsäädännön, oikeuskäytännön, viranomaisohjeet, uutiset sekä kirjanpidon, verotuksen ja yhtiöoikeuden asiantuntijoiden tuottaman tulkintatiedon. Palvelu sisältää myös digikirjoja. Lue lisää kirjaston uutisesta joulukuulta.

Uusi Bisneskirjasto täydensi Alma Talent -digipalveluita

Vuoden 2018 alussa julkaistu, kirjaston hankkima digitaalinen Bisneskirjasto tarjoaa valikoiman suosittuja Alma Talent -kustantamon e-kirjoja. Teokset käsittelevät johtamisen, liiketoiminnan kehittämisen, sijoittamisen ja itsensä kehittämisen ajankohtaisia teemoja. Bisneskirjasto tuli entuudestaan SAMKin käytössä olleiden Verkkokirjahyllyn, Fokuksen ja Suomen lain rinnalle. Lue lisää kirjaston uutisesta.

ST-Akatemia Online on taloushallinnon ammattilaisen e-kirjahylly

Kirjaston e-kirjat täydentyivät Suomen Tililintarkastajat ry:n ST-Akatemia Online -kirjahyllyllä. Mukana on useita e-kirjoja kirjanpidosta, verotuksesta ja taloushallinnosta. Lue tarkemmin helmikuun uutisesta.

KauppakamariTiedon Ammattikirjastossa yli sata e-kirjaa

Kirjasto hankki tammikuussa 2018 käyttöön KauppakamariTiedon Ammattikirjaston, joka sisältää yli sata Kauppakamarin julkaisemaa e-kirjaa. Myös palvelun Tietopalvelut-sisältö on käytettävissä. Lue lisää kirjaston uutisesta.

Kaikki Duodecimin Oppiportin e-kirjat hankittiin käyttöön

SAMKin opiskelijoiden ja henkilöstön käytettävissä ovat kaikki Duodecimin Oppiportin e-kirjat, verkkokurssit, videot, luennot, testit ja koulutuskokonaisuudet. Tämä kokonaisuus oli hyvinvoinnin ja terveyden osaamisalueen ja kirjaston yhteinen hankinta vuoden 2018 alussa. Lue tarkemmin uutisesta.

Kirjaston laajin e-kirjapalvelu Ebrary on nyt Ebook Central

SAMKin kirjaston laajin kansainvälinen e-kirjapalvelu Ebrary on nyt nimeltään Ebook Central. Uudistetusta palvelusta löytyy yli 140 000 e-kirjaa keskeisiltä kansainvälisiltä tiede- ja muilta kustantajilta. Lue lisää maaliskuun uutisesta.

Linkit Finnassa

SAMKin opiskelijat ja henkilöstö pääsevät kirjaston tarjoamiin e-kirjoihin ja e-kirjapalveluihin Finnan kautta. Finnan Ohje-valikosta löytyy apua usein käytetyn lukuohjelman Adobe Digital Editions asentamiseen sekä Ellibsin ja Sanoma Pron e-kirjojen käyttöön.

 

Lisää aiheesta

Bisneskirjasto
| Kirjasto

Uusi Bisneskirjasto samkilaisten käytettävissä

Vuoden 2018 alussa julkaistu digitaalinen Bisneskirjasto tarjoaa valikoiman suosittuja Alma Talent -bisneskirjoja SAMKin opiskelijoille ja henkilöstölle.
Oppiportti
| Kirjasto

Kaikki irti Oppiportista – nyt se on mahdollista SAMKin opiskelijalle ja opettajalle

SAMKin opiskelijoiden ja henkilöstön käytettävissä ovat kaikki Duodecimin Oppiportin e-kirjat, verkkokurssit, videot, luennot, testit ja koulutuskokonaisuudet.

Uusimmat uutiset

Kuukauden kuva Ottilia Roos Identiteetti grafiikanvedos
| Kuvataide

Kuukauden kuvassa Ottilia Roos: Identiteetti

– Grafiikka on minulle mielenkiintoista teknisyytensä sekä monipuolisuutensa vuoksi. Taiteenlajin äärettömät mahdollisuudet jaksavat hämmästyttää minua vieläkin. En pane pahakseni myöskään sitä, kuinka tunnen itseni pieneksi tiedemieheksi leikitellessäni erilaisilla grafiikan tekniikoilla. Tällä hetkellä nautin lääketieteeseen liittyvien aihealueiden kuvaamisesta, kirjoittaa Ottilia Roos, joka valmistui SAMKista kuvataiteilijaksi kesäkuussa 2019.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

  • RT @MeriOlenius I was selected to participate in International Clean Energy challenge. Our team won the award for most creative ide… https://t.co/LVTfhzqmzv
  • Henkilöstöpäivässä on tänään palkittu vuoden julkaisija, hanketoimijat, aloite, menestystarina, vuoden samkilainen… https://t.co/wUJ2NT4W47
  • RT @sataeduKrista Hyvinvointiteknologian tiimityön tulos☀️toiminta-,fysioterapeutti,insinööri ☀️apuvälineet erityislapsille käsityönä… https://t.co/aT5xltXBsM