Samkilainen kasvo: Mikko Lehtonen vaikuttaa alueella

SAMKin lehtori Mikko Lehtonen kuvaa itseään vahvasti yrittäjähenkiseksi. Nyt hän auttaa yrittäjiä Kivijalka Kuntoon! -hankkeessa.

30.3.2017 | Teksti: Aino Pelto-Huikko | Kuva: Anne Sankari

Mikko Lehtonen
Mikko Lehtonen tähtää Kivijalka kuntoon! -hankkeessa siihen, että kivijalkakaupoillakin olisi häikäisevä tulevaisuus.

Olemme puhuneet toista juttua varten jo Kivijalka Kuntoon! -hankkeesta, kun siirrymme henkilökuvan pariin. Lehtonen aloittaa tärkeimmästä: Kotona on Jatta ja 9-vuotias Leevi. Myös vaimo työskentelee SAMKissa.

Syntyjään huittislainen Lehtonen tuli SAMKiin vuonna 2001 opettamaan markkinointia ja myyntiä. Takana olivat opinnot Turun kauppakorkeakoulussa.

Jo tuolloin tehtiin opintojaksoilla yhteistyötä firmojen kanssa. Sitten häneltä kysyttiin, haluaisiko hän ryhtyä T&K-koordinaattoriksi (toim. huom. tutkimus ja kehittäminen, nykyisin TKI), tekemään opiskelijaprojekteja ja -hankkeita. Hän halusi ja teki monenlaista yhteistyötä muun muassa elintarvike- ja muiden teollisuusyritysten sekä matkailu- ja käsityöyrittäjien kanssa.
–  Aluevaikuttaminen on juttu, mistä tykkään.

Lehtonen on tyytyväinen, että on saanut vapautta suunnitella ja kehitellä työtään; projekteja ja hankkeita.
– Uskon, että opiskelijat oppivat parhaiten tekemällä. Samalla myös yritykset hyötyvät. Nyt pääpaino on kivijalkayrityksillä.

–  Ei kaikki projektit tietenkään menestystarinoita ole, mutta on rohkeasti uskallettava kokeilla. Epäonnistumisista oppii myös.

Huittisten Riili – joka otti mallia television Diilistä –  on jäänyt Lehtosen mieleen takavuosilta erityisen hyvin. Hän sanoo, että oli hienoa nähdä opiskelijoiden kasvu lyhyessä ajassa.  Shown johtajana toimi muun muassa paikallinen liikemies, ”Hjallis”,  ja opiskelijat tekivät hänelle oikeita töitä.

Syntynyt K-kauppiaaksi?

Yrittäjähenkisyys tulee suvusta. Huittisissa on kivijalkayrittäjyyttä suvussa ollut jo toistasataa vuotta, majoitus- ja ravitsemustoimintaa sekä kauppaa. Isovanhemmat, vanhemmat ja myöhemmin myös vanhin sisko pyörittivät liiketoimintoja.
– Olen aika vahvasti yrittäjähenkinen. Koen, että synkkaa heidän kanssaan, on sama arvomaailma ja puhutaan nopeastikin samaa kieltä niin pienen putiikin kuin isompien toimijoiden kanssa.

Välillä Lehtonen toimi itsekin kaksi vuotta yrittäjänä. Hän kumppaneineen osti, kunnosti, myi ja vuokrasi kiinteistöjä Huittisissa, Sastamalassa ja Turun saaristossa. Kuitenkin, kun häntä kysyttiin takaisin SAMKiin, hän myi osakkeensa liikekumppanilleen.
– Yrittäjyys oli mahtava ”reissu”, mutta veri veti SAMKiin takaisin.

Neljäsosa työajasta on opetusta. Juuri nyt on meneillään liiketalouden aikuisopiskelijoille ja kivijalkayrittäjille markkinointiviestinnän opintojakso Leena Sääsken kanssa.
– Kuninkaisissa on aina ollut hyvä porukka. Tehdään hommat, muttei hampaat irvessä. On huumoria ja pilke silmäkulmassa. ”Pilkettä” pitää vaalia ja jos huomaa, että se on katoamassa, pitää reagoida, Lehtonen vinkkaa.

Vaatimaton suomenmestari

Lehtonen sanoo elävänsä mukavaa ja arkista elämää. Siihen kuuluu muun muassa poikien sählytreenien vetämistä. Itse hän pelaa tennistä taas uudella intohimolla.

– Tuntuu hyvältä. Laita siihen, että sanoo ”vaatimaton suomenmestari”, hän sanoo, eikä suostu selittämään tarkemmin.

Tärkeitä asioita ovat tavallinen arki ja matkailu. Lehtonen tykkää kokata. Hän on perheen pääkokki, joka pitää yhteistä ruokailua suuressa arvossa. (Vaimon lisäys: perunamuusin teko ei onnistu, sillä Lehtonen ei osaa kuoria kuorimaveitsellä.)
–  Minun mielestäni tärkeä osa arkea on yhteinen ruokailuhetki ainakin kerran päivässä. Vimpaimet pois ja jutellaan ajankohtaisista jutuista.

Ruuasta nauttiminen yhdistyy myös matkailuun perheen kanssa ja kaveriporukalla. ”Nevadan matkailijat” -viisikko tekee vuosittain ns. sokkoreissun Eurooppaan niin, että aina yksi porukasta suunnittelee, ja muut tietävät vasta lentokentällä tai parhaimmassa tapauksessa vasta kohteessa, mihin mennään.  Rohkeasti kohti uutta joka tapauksessa.

Lisää aiheesta

Kivijalka Mielikuvitusmaa yrittajat
| Liiketoiminta

Persoonaa peliin – kivijalka kuntoon

Aika on kivijalkakaupalle haastava. Isot kauppakeskukset ja verkkokauppa vievät asiakkaita. Vaikka moni edelleen haluaa tehdä ostoksensa kivijalkakaupoissa, ovi ei käy tarpeeksi. Mikä eteen: lappu luukulle vai uusia tuulia?
Kivijalka kuntoon SAMK - Mielikuvitusmaa yrittajat
| Yrittäjyys

Ei tullutkaan ”Ämmän kolttu ja kala”

Maria Kankaanranta ja Marjut Peltola avasivat kivijalkakaupan Huittisiin syksyllä 2016. Ideoita ja kehittämishaluja on, joten he ovat tuoreeltaan mukana myös SAMKin Kivijalka Kuntoon! -hankkeessa.

Uusimmat uutiset

| TKI

SAMKilla lähes miljoonan euron rahoitus tekoälyn hyödyntämiseen lääketieteellisessä tutkimuksessa

Satakunnan ammattikorkeakoulun (SAMK) tutkimushankkeelle Data Lake Innovation Testbed for Future Hospitals myönnettiin rahoitusta 575 000 euroa. SAMK sijoittaa tutkimukseen myös omaa rahoitusta 325 000 euroa.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Physiotherapy Week – suomalaista fysioterapiakoulutuksen osaamista Eurooppaan. SAMKissa on menossa REHAB-projektin järjestämä kansainvälinen intensiiviviikko.
Ilmoittaudu mukaan luennoille: bit.ly/2J8l3Ay
... See MoreSee Less

View on Facebook

Physiotherapy Week – suomalaista fysioterapiakoulutuksen osaamista Eurooppaan. SAMKissa on menossa REHAB-projektin järjestämä kansainvälinen intensiiviviikko.
Ilmoittaudu mukaan luennoille: https://bit.ly/2J8l3Ay
#REHAB #SAMK #fysioterapia #physiotherapy #koulutus

SAMKin perinteinen avoimien ovien päivä OpenSAMK järjestetään tänä vuonna koronatilanteesta johtuen etänä. Livelähetystä voi seurata SAMKin YouTube-kanavalla 25.11. klo 13-15 välillä.
https://www.samk.fi/uutiset/samk-jarjestaa-avoimet-ovet-etana-25-11/
#samk #mysamk #opensamk

Feelix - Tulevaisuuden työtaidot -hanke edustaa SAMKia TKI-Kärjet 2020 -kilpailussa videolla "The new F-word".
Äänestä antamalla yläpeukku Youtubessa 2.12.2020 mennessä.
#tkikärjet2020 #feelix #tulevaisuudentyötaidot #tki #amk

https://www.youtube.com/playlist?list=PLVmITS2zS2n4sFQdixv_6eRrDMAYYrRBn

SAMK tarjoaa ainoana Suomessa englanninkielisen, kansainvälisiin tarpeisiin vastaavan hyvinvointiteknologian koulutusohjelman.

Welfare Technology (Master) -koulutuksen hakuaika 10.-31.3.2021!

#samk #mysamk #welfaretechnology

https://bit.ly/39fd93k

Universities of applied sciences have approved a joint programme for #sustainabledevelopment and #responsibility. The goal of the programme is a sustainable, responsible and #carbonneutral university of applied sciences by 2030.

https://www.samk.fi/en/uutiset/universities-of-applied-sciences-sustainable-development-skills-for-everyone/