SAMKiin lisää kansainvälistä tieteellistä osaamista

SAMKin strategiassa korostetaan kansainvälisyyttä ja perätään kansainvälisesti arvostettua asiantuntemusta. Vaikka SAMKissakin kasvetaan kansainvälisiksi osaajiksi, on tärkeää tuoda kansainvälisesti tunnistettua tieteellistä osaamista myös ulkoa päin.

13.6.2016 | Teksti: Aino Pelto-Huikko

Tekniikan tohtorit yhdistävät voimansa. Johanna Virkki Tampereen teknillisestä yliopistosta tulee SAMKin tutkimusryhmään, jota vetää Sari Merilampi.
Tekniikan tohtorit yhdistävät voimansa. Johanna Virkki Tampereen teknillisestä yliopistosta tulee SAMKin tutkimusryhmään, jota vetää Sari Merilampi.

TkT Johanna Virkki Tampereen teknillisestä yliopistosta on Hyvinvointia edistävän teknologian (HET) tutkimusryhmän uusi asiantuntijajäsen. Hänen rekrytointiprosessinsa ei ole ihan perinteinen.

TTY:n akatemiatutkija SAMKin asiantuntijaksi

Olemme tehneet Johanna Virkin kanssa jo vuosien ajan tiivistä tutkimusyhteistyötä, joka liittyy elektroniikan uusiin valmistusmenetelmiin ja puettaviin antenneihin. Tutkimusryhmän projektien kautta tutkimallemme teknologialle on löydetty kiinnostavia sovellusalueita erityisesti hyvinvointisektorilta.

– Tästä syntyi ajatus tutkijavaihdolle ja laajemmalle yhteistyölle, Virkki sanoo.

Kuluneena keväänä Johanna Virkki sai arvostetun akatemiatutkijarahoituksen. Tähän tutkimussuunnitelmaan on sisällytetty paitsi tiivistä yhteistyötä, myös tutkijaliikkuvuutta Virkin omasta tutkimusryhmästä HET-tutkimusryhmään.

– Akatemiarahoitukseni on 5-vuotinen, joten puhumme nyt pitkäjänteisestä yhteistyöstä, Virkki toteaa.

Tieteellisen kapea-alaisemman tutkimuksen yhdistäminen SAMKin monialaiseen soveltavaan tutkimukseen on jo lähtökohtaisesti hedelmällistä. Ammattikorkeakoulun tiiviissä elinkeinoelämäyhteistyössä toteutettava soveltava tutkimus auttaa siinä, että yliopiston viimeisimmät tieteelliset tutkimustulokset hyödynnetään nopeasti uusien teknologiasovellusten ja palvelujen kehittämisessä.

Suuntana Kiina

Johanna on kokenut toimija Kiinassa. Tällä hetkellä hän muun muassa koordinoi Euroopan komission rahoittamaa liikkuvuusohjelmaa kiinalaisten partneriyliopistojen kanssa. Kiina on keskeisessä roolissa myös SAMKin strategiassa.

– Suomessa on pitkään painittu ikääntyvän väestön aiheuttamien haasteiden parissa ja monenlaisia teknologia-avusteisia ratkaisuja on jo pilotoitu.

Lähdemme syksyllä 2016 yhdessä Kiinaan.

– Tavoitteena on kartoittaa mahdollisuuksia ja uusia yhteistyökumppaneita kohdistetummalle tutkimukselle, puettavaan anturointiin liittyen, Virkki selventää innostuneesti.

– Lisäksi pyrimme kartoittamaan erityisesti satakuntalaisten alan yritysten osaamisen mahdollisuuksia Kiinassa. Yhdistämällä olemassa olevat suhteemme, osaamisemme ja infrastruktuurimme, olemme entistä vahvempia ja kiinnostavampia.

Johanna Virkki & Sari Merilampi

Kirjoittaja

TkT Sari Merilampi
HET-tutkimusryhmän vetäjä

Sari on TTY:n kasvatti, tekniikan tohtori sähkötekniikan alalta. Sari tutkii teknologian mahdollisuuksia hyvinvoinnin edistämiseksi. Sarin tutkimusaiheena on erityisesti RFID-teknologia ja sen hyvinvointisovellutukset. Kirjoittaja on kuvassa oikealla.

Kuva: Antti Koivisto

13.6.2016 | Teksti: Aino Pelto-Huikko

Lisää aiheesta

SAMK kampus Porin rakennus kuvattuna taivasta vasten.
| SAMK

SAMKin sisäinen ohjeistus koronavirustilanteessa

SAMK on päivittänyt opiskelijoilleen ja työntekijöilleen seuraavaa ohjeistusta liittyen uuden koronaviruksen aiheuttamaan pandemiaan (COVID-19).
Mies ohjaa robottia kädellään Leap Motion -sensorien avulla.
| Teknologia

Katse opetuksen laatuun – keskiössä innovatiiviset opetusmenetelmät

Kansainvälisen Talentjourney-projektin tavoitteena on parantaa toisen asteen teknologiaopetuksen laatua sekä yritysten ammattilaisten teknologiatietoutta. Yhteisenä tähtäimenä on tulevaisuuden osaajien teknologiatietoinen asenne ja asiantuntemus.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Navigointiin suunniteltujen syvyysmallien hyödyntämistä kehitetään ISTLAB-hankkeessa. Vedenalaisten mallien avulla merenpohjasta saadaan aiempaa yksityiskohtaisempaa tietoa luotseille ja alusten navigointijärjestelmiin.
https://bit.ly/3c7z24w
#ISTLAB #intelligentshipping

Development work is ongoing in the ISTLAB project on how to utilise bathymetric models designed for navigation. Read more: https://bit.ly/3c7z24w
#ISTLAB #intelligentshipping #navigation #bathymetricmodel

Yhteistyössä @SatakunnanAMK ja @SermatechFi järjestämä suunnittelukilpailu kannustaa opiskelijoita innovoimaan, miten robotit voisi yhdistää 3D-tulostamiseen. Kilpailu päättyy ensi viikolla! Missä nyt mennään?https://www.roboai.fi/automaatio-ja-robotiikka/3d-tulostus/robotit-mukaan-3d-tulostukseen-opiskelijat-haasteen-edessa/ #roboai #samk #mysamk #sermatech #robottihaaste

Altogether 31 students graduated from SAMK in February. Nine of them graduated with a Master´s degree. SAMK congratulates all the graduates.
https://www.samk.fi/en/uutiset/31-students-graduated-from-samk-in-february/

SAMKista valmistui helmikuussa yhteensä 31 opiskelijaa. Valmistuneista yhdeksän suoritti YAMK-tutkinnon. SAMK onnittelee kaikkia valmistuneita. #samk #alumni #ylpeästiamk
https://www.samk.fi/uutiset/samkista-valmistui-helmikuussa-yhteensa-31-opiskelijaa/