SAMKiin lisää kansainvälistä tieteellistä osaamista
SAMKin strategiassa korostetaan kansainvälisyyttä ja perätään kansainvälisesti arvostettua asiantuntemusta. Vaikka SAMKissakin kasvetaan kansainvälisiksi osaajiksi, on tärkeää tuoda kansainvälisesti tunnistettua tieteellistä osaamista myös ulkoa päin.

TkT Johanna Virkki Tampereen teknillisestä yliopistosta on Hyvinvointia edistävän teknologian (HET) tutkimusryhmän uusi asiantuntijajäsen. Hänen rekrytointiprosessinsa ei ole ihan perinteinen.
TTY:n akatemiatutkija SAMKin asiantuntijaksi
Olemme tehneet Johanna Virkin kanssa jo vuosien ajan tiivistä tutkimusyhteistyötä, joka liittyy elektroniikan uusiin valmistusmenetelmiin ja puettaviin antenneihin. Tutkimusryhmän projektien kautta tutkimallemme teknologialle on löydetty kiinnostavia sovellusalueita erityisesti hyvinvointisektorilta.
– Tästä syntyi ajatus tutkijavaihdolle ja laajemmalle yhteistyölle, Virkki sanoo.
Kuluneena keväänä Johanna Virkki sai arvostetun akatemiatutkijarahoituksen. Tähän tutkimussuunnitelmaan on sisällytetty paitsi tiivistä yhteistyötä, myös tutkijaliikkuvuutta Virkin omasta tutkimusryhmästä HET-tutkimusryhmään.
– Akatemiarahoitukseni on 5-vuotinen, joten puhumme nyt pitkäjänteisestä yhteistyöstä, Virkki toteaa.
Tieteellisen kapea-alaisemman tutkimuksen yhdistäminen SAMKin monialaiseen soveltavaan tutkimukseen on jo lähtökohtaisesti hedelmällistä. Ammattikorkeakoulun tiiviissä elinkeinoelämäyhteistyössä toteutettava soveltava tutkimus auttaa siinä, että yliopiston viimeisimmät tieteelliset tutkimustulokset hyödynnetään nopeasti uusien teknologiasovellusten ja palvelujen kehittämisessä.
Suuntana Kiina
Johanna on kokenut toimija Kiinassa. Tällä hetkellä hän muun muassa koordinoi Euroopan komission rahoittamaa liikkuvuusohjelmaa kiinalaisten partneriyliopistojen kanssa. Kiina on keskeisessä roolissa myös SAMKin strategiassa.
– Suomessa on pitkään painittu ikääntyvän väestön aiheuttamien haasteiden parissa ja monenlaisia teknologia-avusteisia ratkaisuja on jo pilotoitu.
Lähdemme syksyllä 2016 yhdessä Kiinaan.
– Tavoitteena on kartoittaa mahdollisuuksia ja uusia yhteistyökumppaneita kohdistetummalle tutkimukselle, puettavaan anturointiin liittyen, Virkki selventää innostuneesti.
– Lisäksi pyrimme kartoittamaan erityisesti satakuntalaisten alan yritysten osaamisen mahdollisuuksia Kiinassa. Yhdistämällä olemassa olevat suhteemme, osaamisemme ja infrastruktuurimme, olemme entistä vahvempia ja kiinnostavampia.

Kirjoittaja
TkT Sari Merilampi
HET-tutkimusryhmän vetäjä
Sari on TTY:n kasvatti, tekniikan tohtori sähkötekniikan alalta. Sari tutkii teknologian mahdollisuuksia hyvinvoinnin edistämiseksi. Sarin tutkimusaiheena on erityisesti RFID-teknologia ja sen hyvinvointisovellutukset. Kirjoittaja on kuvassa oikealla.
Kuva: Antti Koivisto
Lisää aiheesta
Uusimmat uutiset
SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA
Kuvataide | Pienet esineet viehättävät nuorten taiteilijoiden näyttelyssä
www.satakunnankansa.fi
Porin Saskiat palkitsi kolme Kankaanpään taidekoulusta valmistunutta taiteilijaa. Heidän töitään on nyt esillä Porissa.