SAMK vetämään kahta yhteensä yli 3 miljoonan euron Itämeren alueen projektia

Satakunnan ammattikorkeakoulu menestyi Itämeren alueen Central Baltic-rahoitusohjelman toisessa rahoitushaussa erinomaisesti. Vain 16 % hakemuksista hyväksyttiin.

29.6.2016 | Teksti: Aino Pelto-Huikko

Ahvenanmaan saaristossa. Kuvituskuva: Anne Sankari
Ahvenanmaan saaristossa. Kuvituskuva: Anne Sankari

SAMK sai kaksi uutta projektia koordinoitavakseen, piensatamiin keskittyvän PortMate- ja Itämeren alueen matkailua edistävän BOOSTED-projektin. Kilpailu kansainvälisestä rahoituksesta oli tälläkin kertaa tiukkaa.

PortMate tekee piensatamista turvallisempia ja ympäristöystävällisempiä

Yleisenä käytännön haasteena saaristossa sijaitsevilla piensatamilla on haasteelliset luonnon olosuhteet turvalliseen saapumiseen ja lähtöön piensatamista. PortMate projektissa kehitetään ratkaisuja turvallisempiin ja ympäristöystävällisimpiin piensatamiin matkailijoille ja paikallisille asukkaille. Projektin pilottisatamat sijaitsevat ”veneilykolmiossa” Raumalta Ahvenanmaalle Sottungaan ja Kökariin ja sieltä Ruotsiin Gävle-Söderhamn alueelle. Rauman ja Gävlen kaupungit ovat myös ystävyyskaupunkeja. Lisäksi satamien yhteismatkailumarkkinointia kehitetään, koska alueilla on suuri potentiaali erilaisille matkailijaryhmille niin luonto- kuin kaupunkiteemoissa. Käytännössä projektissa kehitetään ohjeistusta veneilijöille, kuten YouTube-videoita, tehdään ympäristöystävällisiä investointeja satamiin ja osallistutaan alan tapahtumiin projektin alueilla. Projektin ansiosta Itämeren alueella on 19 piensatamaa, joissa on paremmat palvelut satamien käyttäjille. Rauman seudulta on mukana viisi satamaa.

PortMaten kokonaisbudjetti on 2,9 miljoonaa euroa. Sen toteuttavat Suomessa SAMK (koordinaattori) ja Rauman kaupunki, Ahvenanmaalla Sottungan kunta ja Kökar Havspaviljongen ja Ruotsissa Gävlen kaupunki ja Söderhamnin kunta.
BOOSTED kehittää Itämerta yhtenäisenä matkailukohteena

BOOSTED kehittää matkailuliiketoiminnan osaamista

BOOSTED-projektin tavoitteena on yhdenmukaistaa ja kehittää matkailuliiketoimintaosaamista Itämeren alueella, jotta Itämeren kilpailukyky ja vetovoima yhtenäisenä matkailukohteena vahvistuvat. Esimerkiksi kasvavat Aasian markkinat edellyttävät laajempien kokonaisuuksien tuotteistamista ja yhteisponnisteluja Itämeren markkinoimiseksi. Projekti on merkittävä avaus Satakunnan matkailuelinkeinon ja koulutuksen kansainvälistämiseksi. Hankkeen myötä Satakunta pääsee mukaan laajaan Itämeren alueen yhteistyöverkostoon matkailun kehittämiseksi.

Kolmivuotisessa hankkeessa luodaan työelämän tarpeiden pohjalta Itämeren alueelle yhteinen matkailuliiketoiminnan opetussuunnitelma, joka toteutetaan verkossa korkeakoulujen ja yritysten kansainvälisenä yhteistoteutuksena. Merkittävässä roolissa Itämeren matkailun kehittämisessä on juuri liiketoimintaosaamisen kehittäminen, jolla voidaan vastata muuttuviin matkailijoiden tarpeisiin.

BOOSTEDin kokonaisbudjetti on 571 000 euroa. Hanke toteutetaan neljän Itämeren alueen korkeakoulun yhteistyönä: SAMK (FI), Latvian yliopisto (LV), Tallinnan teknisen korkeakoulun Kuressaaren kampus (EE) sekä Vidzemen ammattikorkeakoulu (LV). Lisäksi mukana hankkeessa ilman omarahoitusosuutta ovat Tarton yliopiston Pärnun kampus (EE) ja Saimaan ammattikorkeakoulu (FI).

Projektien koordinaattorit Minna Keinänen-Toivola ja Sanna-Mari Renfors toteavat yhteen ääneen, että projekteilla on paljon yhteisiä elementtejä. Molemmissa edistetään satakuntalaista matkailua niin maalla kuin merellä. Molemmat projektit alkavat marraskuussa 2016 ja kestävät kolme vuotta.

SAMK koordinoi myös lokakuussa 2016 alkanutta Central Baltic WATERCHAIN-projektia, joka keskittyy Itämeren haitallisten päästöjen vähentämiseen.

Lisätietoja:

PortMate-projekti

projektipäällikkö, FT Minna Keinänen-Toivola
044 710 3063
minna.keinanen-toivola@samk.fi

PortMate Facebookissa

Boosted-projekti

projektipäällikkö, FT Sanna-Mari Renfors
044 710 3821
sanna-mari.renfors@samk.fi

Central Baltic -rahoitusohjelma on Euroopan aluekehitysrahoitusta. Se rahoittaa kohdemaakuntia Suomesta ja Ruotsista, Ahvenanmaalla, Virossa ja Latviassa. Rahoitusta myönnetään vain ylikansallisiin projekteihin ennalta määritellyissä EU:n politiikan mukaisissa teemoissa.

Lisää aiheesta

Kuva mereltä kohti satamaa. Satamassa nostureita.
| Kestävä kehitys

Kestävä kehitys keskiössä Merilogistiikan tutkimuskeskuksen kokoomajulkaisussa

Merilogistiikan tutkimuskeskuksen ensimmäinen kokoomajulkaisu sisältää yhdeksän asiantuntija-artikkelia teemoinaan vihreä siirtymä, huoltovarmuus, oppiminen ja osaamisen lisääminen, digitaalisten työkalujen käyttö laivanrakennuksessa ja logistiikkaketjuissa sekä terveys ja hyvinvointi.
Fiia Erkkilä laivan kannella.
| Merenkulku

Opiskelijamme työllistyvät: Fiia valmistui merikapteeniksi ja nauttii työskentelystä laivoilla

Alun perin Kaarinasta kotoisin oleva Fiia Erkkilä valmistui kesäkuun alussa merikapteeniksi (AMK). Meri on ollut hänelle lapsesta alkaen tuttu elementti.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Twitter

A two-day Nordic Business Forum Studio Rauma is ongoing at the SAMK Campus Rauma. Futurist and tech leader Amy Webb is now presenting “The Futures of Artificial Intelligence”.

#thinkfuture #artificialintelligence

Projektien kautta voidaan mahdollistaa monenlaista mielenkiintoista ja tärkeää asiaa. Tässä yksi esimerkki 3D- tulostuksesta. @SatakunnanAMK
@RoboAI2

Harjavaltalainen palveluyksikkö otti digiloikan – polttopuut ovat vaihtuneet 3D-tulostukseen:

Satakunnan alueella kehitetään uutta toimintaa, jossa ikääntyneiden ja toimintakyvyltään alentuneiden henkilöiden on mahdollista saada matalalla kynnyksellä ohjausta arkea helpottavasta teknologiasta ja pienapuvälineistä.

#katsetulevaisuuteen

Haemme johtamisen lehtoria vahvistamaan alan osaamista opetuksessa ja tutkimustoiminnassa. Työsuhde on toistaiseksi voimassa oleva 1.1.2024 alk. Ensisijainen toimipaikka Pori. Haku päättyy 13.10.2023 kello 16.
#katsetulevaisuuteen #rekrytointi #työpaikat

SAMKissa on toteutettu jo useana vuonna opiskelijahyvinvointikysely. Viimeisin toteutus osoittaa, että SAMKin opiskelijoiden yleinen hyvinvointi on kohentunut muutaman vuoden takaisesta.

#opiskelijahyvinvointi #katsetulevaisuuteen