SAMK vauhdittaa matkailun yritysryhmiä – ensimmäinen Merikarvialle
Merikarvialla on panostettu paljon matkailuun ja kunnassa on virkeää yritystoimintaa. Ei ollut yllätys, että kuluvan EU-ohjelmakauden ensimmäinen matkailun yritysryhmähanke Satakuntaan syntyi juuri Merikarvialle.

Yritysryhmähankkeessa 3–10 maaseudun yritystä kehittää yritystoimintaansa yhdessä ja rahoitus tekemiselle saadaan maaseuturahastosta.
Yritysryhmän yrittäjät kiinnostuivat Green Caresta jo muutama vuosi sitten ja katsoivat, että Merikarvialla on hyvät mahdollisuudet tuottaa luonnon hyvinvointivaikutuksiin perustuvia palveluita eli Green Care-palveluita. Ajatukset konkretisoituvat, ja Maaseutumatkailu Koivunimen Herra, Purolomat, SS Norrgrund Oy ja Viikilän hevostila lähtivät kehittämään toimintaansa yhdessä, yritysryhmänä.
Hanketyyppi on erinomainen kehittämisen työkalu pienille yrittäjille.

Maatilamatkailu Koivuniemen Herra luottaa TYKY-tuotteessaan tekemiseen, jossa työpaikan ”uudet karjakot ja rengit” pääsevät oikeasti eläinhoitoon.
Ryhmä otti nimekseen Green Care Merikarvia. Tarkoituksena on yhdessä luoda uusia palveluita, teettää viestintämateriaalia, myydä uusia palveluita ja osallistua täydennyskoulutuksiin. Osa toimenpiteistä on ryhmän yhteisiä, kuten opintomatka, ja osa yrityskohtaisia, kuten täydennyskoulutukset. Ihan ensimmäiseksi ryhmä suuntaa kotimaan opintomatkalle Etelä-Suomeen ja esittelee uusia palveluitaan Satakunta Hyvää Kohdetta -tapahtumassa Porin Puuvillan kauppakeskuksessa 8.4.017.
Hanketyyppi on erinomainen kehittämisen työkalu pienille yrittäjille. Koska yrittäjät ovat asiantuntijoita omien yritystensä suhteen, he suunnittelevat hankkeen toimenpiteet itse ja pääsevät samalla nauttimaan yhdessä tekemisen hyödyistä. Yritysryhmässä kannustetaan, jaetaan osaamista, suunnitellaan tuotteita ja niiden myyntiä yhdessä yhteisen konseptin alla.
Hankkeen suunnitteluvaiheessa SAMKin rooli oli tukea ja antaa oma asiantuntemus yritystoiminnan kehittämisestä yrittäjien käyttöön – ja hoitaa hankkeen hallinto sen käynnistyttyä. Maaseutualueiden yritysryhmät voivat saada maaseuturahastosta 75 % taloudellisen tuen tähän yhteiseen kehittämistyöhön. Hanketta vetämään tarvitaan kuitenkin jokin maakunnan kehittäjäorganisaatioista, joka oli tässä tapauksessa SAMK.
Yritysryhmien syntymistä on Satakunnassa edistetty kolmen hankkeen yhteistyönä: Satakunnan ammattikorkeakoulun Green Care -tiedonvälityshankkeessa ja Maaseutumatkailun koordinaatiohankkeessa sekä ja ProYritys-hankkeessa, joka on maaseudun kehittäjäorganisaatio ProAgria Länsi-Suomen hanke.

Katja Kallion luotsaama SS Norrgrund Oy myy hyvinvointipalveluja, joiden tarkoitus on voimaantuminen ja arjesta irtaantuminen merellisessä ympäristössä.
Green Care Merikarvia suunniteltiin ja valmisteltiin SAMKin Green Care -tiedonvälityshankkeessa. Suunnitteluprosessissa oli koko ajan mukana yrittäjille entuudestaan tuttu ProAgrian asiantuntija Anne Heikintalo Merikarvialta. Kyseessä oli ensimmäinen matkailuyrittäjien ryhmä, joka sai Satakunnassa rahoituksen, mutta ei ole jäämässä ainoaksi.
Green Care Merikarviaa rahoittaa Satakunnan Ely-keskus ja toiminta-aika on 1.4.2017–31.12.2018. Projektipäällikkönä toimii Minna Uusiniitty-Kivimäki matkailuliiketoiminnan tutkimusryhmästä ja hankesuunnitelman on kirjoittanut Jaana Ruoho yhdessä yrittäjien kanssa.

Kirjoittaja
Jaana Ruoho
Lehtori ja projektipäällikkö, Matkailuliiketoiminnan tutkimusryhmä
Uutislistauksen hevoskuvassa: Henna Viikilä Viikilän hevostilalta tarjoaa Hyvän mielen lähderetkiä yhdessä hevosen kanssa. Eläinavusteinen toiminta on yksi suosituimmista Green Care -toimintamuodoista. Kuva: Mimmi Virtanen.