SAMK vastaa rakennustuotannon työvoimapulaan muuntokoulutuksella

Rakennustuotanto on kasvanut ja alan työvoimapula Satakunnassa ja lähialueilla on lisääntynyt. Tähän tarpeeseen vastaa SAMKissa ensi syksynä alkava rakennus- yhdyskuntatekniikan muuntokoulutus.

Opiskelijoita opettajan ohjauksessa, SAMK-kampus Pori.
Satakunnan ammattikorkeakoulun opiskelijoita Porin kampuksella. Kuva: Tomi Glad

Muuntokoulutuksen opiskelijaksi voi hakeutua henkilö, jolla on tekniikan alan tutkinto. Kuvassa opetustilanne Porin kampuksella.

– Toive koulutuksen järjestämiseen on noussut suoraan rakennusalan yrityksiltä, kertoo koulutuksesta vastaava rakennustekniikan lehtori Jarkko Heinonen.

– Työvoimapulasta on puhuttu pitkään. Rakennuksille tarvitaan lisää insinöörikoulutettua väkeä. Tilanne on kärjistynyt pääkaupunkiseudulla ja muissa kasvukeskuksissa. Myös Satakunnassa rakentaminen on vahvaa, joten osaajia tarvitaan erityisesti tuotantopuolelle työnjohtotehtäviin.

Koulutuksesta rakennustuotannon osaajaksi

Opiskelijaksi voi hakeutua henkilö, jolla on tutkinto joltakin toiselta tekniikan alalta. Toisaalta henkilöllä voi myös olla aiempi rakennusalan tutkinto, jota halutaan päivittää.

Koulutuksesta valmistuu rakennus- ja yhdyskuntatekniikan insinööriksi rakennustuotannon suuntautumisvaihtoehdosta. Tyypilliset työtehtävät, joihin koulutuksesta valmistunut voi päätyä, ovat työnjohtotehtävät rakennustyömailla, rakennustyömaan johtotehtävät ja tuotannon suunnitteluun liittyvät tehtävät.

Koulutukseen kannattaa hakeutua. Työpaikkoja on ympäri maata. Työ on pitkälti tiimityötä ja todella vaihtelevaa. Jokainen projekti on erilainen, kertoo Jarkko Heinonen.

– Työtilanne vaikuttaa hyvältä. Rakennuksissamme on merkittävästi korjausvelkaa. On selvää, että korjausrakentaminen tulee lähivuosina kasvamaan. Uudisrakentaminen on jo korkealla tasolla, mutta tuskin hiipumassa merkittävästi sekään, Jarkko Heinonen pohtii.

Tuotantopainotteiset opinnot suoritetaan yrityksessä

Opinnot toteutetaan siten, että henkilö voi olla pääosin työssä niitä suorittaessaan.

– Lähitunnit pidetään iltaisin ja viikonloppuisin. Niihin voi osallistua myös etäyhteyden välityksellä. Yksi osa koulutusta on tuotantopainotteiset opinnot. Ne toteutetaan siten, että opiskelija on rakennusalan yrityksessä käytännön tehtäviä tekemässä.

– Se, kuinka paljon opiskelijan täytyy suorittaa opintoja saadakseen tutkinnon, riippuu aiemmin suoritettujen opintojen sisällöstä.

SAMK uusi kampus 25.2.2017

FAKTAT

Tutkintonimike: Insinööri (AMK)
Hakuaika: 8.–18.4.2019
Opinnot alkavat: syksyllä 2019

Hakulomake täytetään hakuaikana Opintopolussa (myös lisätiedot koulutuksesta ja valintaperusteista).

Lue lisää koulutuksesta.

SAMK TWITTERISSÄ

Jaa tämä sivu

Joonas Rakkolainen esittelee käsissään kehittämäänsä tuotetta Atlas Care.

Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjä Joonas Rakkolainen kehitti innovatiivisen apuvälineen niskajumiin

SAMKin Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjä Joonas Rakkolainen on kehittänyt yritystoiminnassaan apuvälineen, jolla hän hoiti aluksi omaa migreeniään.

Elina Jalonen seisoo tiiliseinän vieressä

SAMKista sairaanhoitajaksi Sydänsairaalaan

Elina Jalonen valmistui viime vuonna sairaanhoitajaksi SAMKista. Valmistuttuaan ylioppilaaksi Rauman Lyseon lukiosta oli sairaanhoitajaksi opiskelu varma valinta, mutta paikkakunta opiskeluille oli vielä epäselvä.

Tiia Kenola seisoo SAMKin Porin kampuksen yhdyskäytävällä.

Yhdes-malli ja monimuotoiset harjoittelut: Tiia Kenolan matka sosionomiksi

Tiia Kenola on kokenut SAMKin sosionomiopinnot monipuolisina ja hyvät eväät tulevaisuuden työelämään antavina.