SAMK vastaa rakennustuotannon työvoimapulaan muuntokoulutuksella

Rakennustuotanto on kasvanut ja alan työvoimapula Satakunnassa ja lähialueilla on lisääntynyt. Tähän tarpeeseen vastaa SAMKissa ensi syksynä alkava rakennus- yhdyskuntatekniikan muuntokoulutus.

5.4.2019 | Teksti: Inna Saarinen | Kuva: Tomi Glad

Satakunnan ammattikorkeakoulun opiskelijoita Porin kampuksella. Kuva: Tomi Glad

Muuntokoulutuksen opiskelijaksi voi hakeutua henkilö, jolla on tekniikan alan tutkinto. Kuvassa opetustilanne Porin kampuksella.

–  Toive koulutuksen järjestämiseen on noussut suoraan rakennusalan yrityksiltä, kertoo koulutuksesta vastaava rakennustekniikan lehtori Jarkko Heinonen.

–  Työvoimapulasta on puhuttu pitkään. Rakennuksille tarvitaan lisää insinöörikoulutettua väkeä. Tilanne on kärjistynyt pääkaupunkiseudulla ja muissa kasvukeskuksissa. Myös Satakunnassa rakentaminen on vahvaa, joten osaajia tarvitaan erityisesti tuotantopuolelle työnjohtotehtäviin.

Koulutuksesta rakennustuotannon osaajaksi

Opiskelijaksi voi hakeutua henkilö, jolla on tutkinto joltakin toiselta tekniikan alalta. Toisaalta henkilöllä voi myös olla aiempi rakennusalan tutkinto, jota halutaan päivittää.

Koulutuksesta valmistuu rakennus- ja yhdyskuntatekniikan insinööriksi rakennustuotannon suuntautumisvaihtoehdosta. Tyypilliset työtehtävät, joihin koulutuksesta valmistunut voi päätyä, ovat työnjohtotehtävät rakennustyömailla, rakennustyömaan johtotehtävät ja tuotannon suunnitteluun liittyvät tehtävät.

Koulutukseen kannattaa hakeutua. Työpaikkoja on ympäri maata. Työ on pitkälti tiimityötä ja todella vaihtelevaa. Jokainen projekti on erilainen, kertoo Jarkko Heinonen.

–  Työtilanne vaikuttaa hyvältä. Rakennuksissamme on merkittävästi korjausvelkaa. On selvää, että korjausrakentaminen tulee lähivuosina kasvamaan. Uudisrakentaminen on jo korkealla tasolla, mutta tuskin hiipumassa merkittävästi sekään, Jarkko Heinonen pohtii.

Tuotantopainotteiset opinnot suoritetaan yrityksessä

Opinnot toteutetaan siten, että henkilö voi olla pääosin työssä niitä suorittaessaan.

– Lähitunnit pidetään iltaisin ja viikonloppuisin. Niihin voi osallistua myös etäyhteyden välityksellä. Yksi osa koulutusta on tuotantopainotteiset opinnot. Ne toteutetaan siten, että opiskelija on rakennusalan yrityksessä käytännön tehtäviä tekemässä.

– Se, kuinka paljon opiskelijan täytyy suorittaa opintoja saadakseen tutkinnon, riippuu aiemmin suoritettujen opintojen sisällöstä.

SAMK uusi kampus 25.2.2017

FAKTAT

Tutkintonimike: Insinööri (AMK)
Hakuaika: 8.–18.4.2019
Opinnot alkavat: syksyllä 2019

Hakulomake täytetään hakuaikana Opintopolussa (myös lisätiedot koulutuksesta ja valintaperusteista).

Lue lisää koulutuksesta.

5.4.2019 | Teksti: Inna Saarinen | Kuva: Tomi Glad

Lisää aiheesta

SAMK vuonna 2018 aloittaneita tietojenkäsittelyn opiskelijoita.
| SAMK

SAMK täsmäkouluttaa koodareita ja rakennustuotannon osaajia – haku kevään aikana

Työelämä muuttuu ja suhdanteet vaihtelevat. Koulutuksen pitää pysyä siinä mukana – mieluiten myös ennakoida. Pääministerin mukaan miljoona suomalaista pitää kouluttaa uudelleen seuraavan 10 vuoden aikana. Tällainen täydennyskouluttaminen vaatii koulutusjärjestelmän uudistamista. – Nyt aloitettavat muuntokoulutukset ovat hyvä alku, mutta määriä pitää lisätä dramaattisesti, sanoo SAMKin vararehtori Cimmo Nurmi.
| Opinnot ja opetus

Uudenlainen ohjelmoinnin koulutus nyt haussa

Ohjelmistoalalla on Suomessa kasvava työvoima- ja osaajapula. Kysyntää on erityisesti ohjelmointiosaamisesta. SAMK vastaa tähän haasteeseen tarjoamalla ensi syksynä tiivistetyn koodarien täsmätäydennyskoulutuksen.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA