SAMK kehittää Itämeren aluetta kansainvälisessä yhteistyössä
SAMK on vahvasti mukana kehittämässä Itämeren alueen liiketoimintaa. Verkostot ja ulkomaisten kumppanien ymmärtäminen ovat osaamispääomaa, jota halutaan jakaa opiskelijoille ja muille sidosryhmille.

Satakunnan ammattikorkeakoulu on menestynyt hyvin Itämeren alueen Interreg Central Baltic -rahoitusohjelman kolmella hakukierroksella. Ohjelma rahoittaa konkreettisia kehittämishankkeita, joissa asioita tehdään paikallisella tai maakunnallisella tasolla, mutta kansainvälisessä yhteistyössä Suomessa, Ruotsissa, Virossa ja Latviassa.
SAMKin voimakaksikko on Sanna-Mari Renfors ja Minna Keinänen-Toivola. Renfors vetää matkailuliiketoiminnan tutkimusryhmää, Keinänen-Toivolan ryhmä keskittyy ympäristöteknologiaan, resurssitehokkuuteen ja logistisiin ratkaisuihin.
– Isona teemana on, millaista hyötyä saadaan, kun asioita kehitetään yhteisesti, kertoo Sanna-Mari Renfors.
Mitä hankkeissa tehdään?
SAMK on noussut muutamassa vuodessa keskisen Itämeren alueen kehittäjäksi. Hankkeista BOOSTEDissa kehitetään matkailuliiketoiminnan osaamista Itämeren alueella, jotta Itämeren kilpailukyky ja vetovoima yhtenäisenä matkailukohteena vahvistuvat. Esimerkiksi kasvavat Aasian markkinat edellyttävät uutta osaamista laajojen kokonaisuuksien tuotteistamisessa ja markkinoinnissa.
– Itämeren alueella ollaan otettu vahvaa roolia ja nyt meidät on alettu tunnistaa niin, että roolia myös annetaan, sanovat Renfors ja Keinänen-Toivola.
SAMK vetää yhteensä viittä keskisen Itämeren hanketta, ja osallistuu kolmeen muuhun. Uusista, maaliskuussa 2018 alkaneista hankkeista toinen, SME Aisle, edistää meriklusterin vientiä eteläiseen Afrikkaan. Toinen hanke, NatureBizz, vahvistaa ns. vihreän, luontoystävällisen liiketoiminnan ja yrittäjyyden osaamista. Hankkeeseen liittyy koulutuspilotti.
Mitä hyötyä Satakunnalle?
Myös muut hankkeet toimivat luontoympäristön, kuten meren puhtauden ja virkistyspalveluiden ympärillä. Merja Ahosen vetämä Waterchain parantaa Itämeren veden laatua muun muassa koevedenjakajilla.
– Se että meri voi hyvin, tukee ihmisten hyvinvointia ja liiketoimintaa. Meri on virkistyksen lähde mutta monella tapaa myös iso bisnes, toteaa Keinänen-Toivola.
PortMate puolestaan tekee töitä piensatamien turvallisuuden ja ympäristöystävällisyyden eteen. Käytännössä projektissa tehdään ohjeistusta veneilijöille, kuten videoita youtubeen, ja ympäristöystävällisiä investointeja satamiin. Projektin ansiosta 19:ssä Itämeren alueen piensatamassa on paremmat palvelut. Rauman seudulta on mukana viisi satamaa.
– Luonnonresurssit ovat valtava voimavara Itämeren alueen palvelutuotannossa, toteaa Renfors.
SAMK on monelle pienelle toimijalle portti kansainvälisyyteen.
Hän sanoo Itämeren maissa olevan erilainen näkökulma merelliseen matkailuun.
– Tanskassa se tarkoittaa vuokramökkejä, Saksassa isoja risteilijöitä, Suomessa mikroyrittäjiä ja elämysmatkailua.
Tämän kaltainen ymmärrys ja verkostot ovat valtava osaamispääoma, jota halutaan välittää sidosryhmille ja hyödyntää koulutuksessa. BOOSTED on kansainvälistänyt SAMKin matkailun englanninkielistä tutkintokoulutusta, johon on sisällytetty hankkeessa tuotettu koulutuskokonaisuus.
Menestys syntyy vankalle perustalle
SAMK on riittävän iso toimija kokoamaan ja vetämään hankkeita.
– Ollaan monelle pienelle toimijalle portti kansainvälisyyteen. Ammattimainen ote hankkeisiin tukee laajojen kehittämishankkeiden suunnittelemista ja toteutusta, Keinänen-Toivola ja Renfors sanovat.
Kilpailu kansainvälisestä rahoituksesta on tiukkaa, ja tohtorit korostavat, että kysymys ei ole vain yksittäisistä hankkeista, vaan siitä, että osaamista ja hankekokonaisuuksia ajatellaan laajemmin. Hankkeita ei keksitä tyhjästä.
– Hankkeen suunnitteleminen kansainvälisessä verkostossa kestää vuoden. Taustaprosessiin on panostettava – mitä enemmän panostaa, sitä varmemmin saa rahoitusta, kuvaa Renfors.
– Me teemme jo sellaisia asioita jotka sopivat EU:n Itämeri-strategiaan, ja lisäksi osataan tehdä hakemus, ei sitäkään pidä väheksyä. Lisäksi olemme miettineet sitä, miten tuloksia välitetään. Myönteistä palautetta on saatu esimerkiksi Waterchainin tavallista freesimmästä viestinnästä. Se viestii esimerkiksi Twitterissä ja videoin, kertoo Keinänen-Toivola.
Tuloksista hyödynnettävissä nyt tai pian:
- Viljelijä, rakenna suodatin. Pelloilta valuva fosfori on yksi Itämeren rehevöittäjistä. Katso videolta, miten suodatin toimii ja miten se rakennetaan. samk.fi/uutiset/itameren-suojelu-vaatii-toimia-maalla-merella-katso-viljelijan-opas/
- Yrittäjä, avarra matkailuliiketoimintaosaamista. Kansainvälinen Itämeren alueen opetussuunnitelma sopii alalla toimiville. Haku opintoihin 1.3.-13.5.2018. projectboosted.eu
- Veneilijä: Turvallisesti piensatamissa. Toukokuussa valmistuu viisi turvallisuusvideota Rauman, Kökarin tai Gävlen suunnalle.
Lisätietoja hankkeista: samk.fi/hankkeet.

Sanna-Mari Renfors & Minna Keinänen-Toivola
Sanna-Mari Renfors vetää matkailuliiketoiminnan, Minna Keinänen-Toivola Smart Urban Business -tutkimusryhmää. Molemmilla on keskisen Itämeren alueen kehittämishankkeita.
Tutkija-yliopettaja Sanna-Mari Renfors, p. 044 710 3821
Tutkimuspäällikkö Minna Keinänen-Toivola, p. 044 710 3063
etunimi.sukunimi@samk.fi.
Jutussa mainittujen SAMKin vetämien hankkeiden lisäksi olemme mukana kolmessa Central Baltic Interreg -hankeessa: puutuotealan vientiverkosto Kiinaan, Lähi-idän rakennusmarkkinoille sisätilojen hygienialla ja Suomen ja Ruotsin välisen meriliikenteen tehostus.