SAMK jakaa avointa aurinkoenergiatietoa

Moni aurinkoenergiasta kiinnostunut kaipaa havainnollista ja käytännönläheistä tietoa kotitalouksien aurinkosähkö- ja -lämpöratkaisuista. Solarforum-sivuilta voi seurata satakuntalaisissa omakotitaloissa tehtyjen ratkaisujen tuottoa.

17.3.2017 | Teksti: Teemu Heikkinen | Kuva: SAMK

Aurinkopaneeleja keltaisen talon katolla

Kuvassa yksi SolarLEAP Satakunta -hankkeen Rauman-kohteista kesällä 2016.

 

Aurinkoenergian hyödyntäminen on alkanut viime vuosina kiinnostaa kotitalouksia entistä enemmän. Tietoa ostopäätösten tueksi kaivataan yhä kipeämmin. Myös järjestelmien myyjät ovat aktivoituneet. Itsellenikin ilmestyi tammikuussa postiluukkuun mainos, jossa alan yritys tarjosi aurinkosähköjärjestelmiä ja kartoituskäyntiä.

Jos asiaa ei tunne, on vaikea itse arvioida tarjotun järjestelmän sopivuutta omaan taloon – saatikka hinnan kohtuullisuutta. Mistä tavallinen aurinkoenergiasta kiinnostunut kuluttaja löytää puolueetonta ja avointa tietoa päätöstensä tueksi?

Mistä tavallinen  kuluttaja löytää tietoa päätöstensä tueksi?

SOLARLEAP Satakunta -hankkeessa tuotetaan juuri tällaista tietoa. Hanke toteutti keväällä 2016 yhteensä yhdeksän omakotitalon kokoluokan pilottikohdetta neljässä eri kunnassa Satakunnassa: Porissa, Nakkilassa, Huittisissa ja Raumalla. Kuuteen taloon asennettiin aurinkosähköjärjestelmät ja kolmeen aurinkolämpöjärjestelmät.

Piloteilla haluttiin saada SAMKin ja Winnovan opiskelijoille suunnittelu- ja asennuskokemusta. Lisäksi haluttiin kerätä tietoa todellisten aurinkoenergiajärjestelmien toimivuudesta ja energiantuottomahdollisuuksista Satakunnassa.

SolarForumin seurantasivuilla on nyt julkaistuna perustiedot ja valokuvia jokaisesta pilottikohteesta sekä seurantatietoa aurinkosähkö- ja -lämpöjärjestelmien tehosta ja energiantuottomääristä havainnollisina pylväsdiagrammeina. Kaikkiaan tavoite on saada esitettyä hyödyllisellä ja havainnollisella tavalla todellisiin mittauksiin ja laskentaan perustuvaa tietoa.

Ensimmäisten asennuksien osalta tietoa on kerättynä ja selattavissa jo kokonaisen vuoden ajalta.

Katso pilottikohteet.

Ensimmäisten asennuksien osalta tietoa on kerättynä ja selattavissa jo kokonaisen vuoden ajalta. Sivuille on laadittu esimerkkejä tuotetun energian rahallisesta arvosta, hiilidioksidivähennyksestä ja sähköautokilometreistä. Esimerkiksi raumalaisessa talossa on 3 kilowatin tehoisella aurinkosähköjärjestelmällä tuotettu 10 kuukauden aikana 2300 kilowattituntia, jolla on säästetty sähkölaskussa noin 170 euroa ja vähennetty liki 500 kiloa hiilidioksidipäästöjä. Sähköautolla ajettaisiin noin 18 000 kilometriä.

Näiden jo olemassa olevien ja myöhemmin kevään 2017 aikana lisättävien pilottikohdetietojen avulla kuluttaja voi esimerkiksi verrata oman talonsa mahdollisuuksia toteutettuihin järjestelmiin ja niistä saatavaan hyötyyn. Siten hän voi tehdä paljon valistuneempia arvioita sen suhteen, millaisia hänen saamansa tarjoukset ovat ja tekeekö hän jotain omia aurinkoenergiainvestointeja.

SAMK tutkija Teemu Heikkinen.

Kirjoittaja

Teemu Heikkinen

Kirjoittaja on SolarLEAP Satakunta -hankkeen projektipäällikkö

Jos aurinkoenergia kiinnostaa, ota yhteyttä!

17.3.2017 | Teksti: Teemu Heikkinen | Kuva: SAMK

Lisää aiheesta

Aurinkopaneeli kuv Petri Lahde
| Energia

SAMKin Porin kampukselle uudet kiinnostavat aurinkosähköjärjestelmät

Uudelle SAMK-kampukselle Poriin tulee erilaisia aurinkosähköjärjestelmiä, joiden yhteisteho on noin 30kW. Tuotetulla energialla pystyisi kattamaan 450 neliömetrin suuruisen omakotitalon vuotuisen kokonaisenergiatarpeen. Järjestelmät ovat sekä opetus- että tutkimuskäytössä.
Juhani Kanerva
| Energia

Insinööri Kanerva toimii aurinkoenergialla

Intia herätti Juhani Kanervassa uinuneen ympäristöinsinöörin. Tuumasta toimeen ja opiskelemaan – tietysti englanniksi. Nyt Kanervan yritys suunnittelee ja toteuttaa aurinkovoimaloita ympäri maailmaa.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Hei yritykset Huittisissa! Nyt on hieno mahdollisuus palkata SAMKin kansainvälinen opiskelija kesätöihin.Hei huttislainen yritys! Lähde rohkeasti mukaan kesätyökampanjaan!Ilmoittaudu mukaan: link.webropolsurveys.com/Participation/Public/adc80cce-87cf-49e2-92c7-e5486675ea8d?displayId=Fin2... ... See MoreSee Less
View on Facebook

Satakunnan taiturit -kilpailu järjestettiin ensimmäistä kertaa eilen. Viisi joukkuetta kilpaili Satakunta-menun luomisessa. Kilpailun tavoitteena oli tuoda lisää näkyvyyttä ja vetovoimaa ravintola-alalle. 👨‍🍳👍

#katsetulevaisuuteen #matkailu #vetovoima https://www.samk.fi/uutiset/samk-mukana-lisaamassa-matkailu-ja-ravintola-alan-vetovoimaa/

Students have the opportunity to go abroad to study as an exchange student. Three SAMK students share their experiences of an alternative way to be an exchange student. 👍🌍
#thinkfuture #exchange #studyabroad
https://samkarit.samk.fi/2023/02/02/tourism-students-erasmus-exchange-week-in-belgium/

SESKO on myöntänyt TKI-tunnustuspalkintoja hankkeille. Palkituksi tuli SAMKin ja TAMKin yhteishanke, joka tutkii omatuotantojärjestelmien vaikutuksia sähköverkkoon. 🏡⚡ @EtechSESKO https://sesko.fi/seskon-tki-tunnustuspalkinnot-2022-kolmelle-hankkeelle/

Sosiaali- ja terveysalan työnantajat ja opiskelijat verkostoituvat tänään Urakahvilassa. ☕ Employers and students in the social and health care sector are networking today at the Urakahvila (Career Café). ☕ #katsetulevaisuuteen #thinkfuture