Sähköinen OIVA helpottaa rakennusten esteettömyyden arviointia

OIVA-työkalu on SAMKin Esteettömyys ja saavutettavuus -tutkimusryhmän kehittämä sähköinen, internetissä käytettävä, työkalu esteettömyyden arviointiin ja raportointiin. Sille olisi tarvetta myös ulkomailla. Mitä OIVA helpottaa? Lue lisää raportista.

31.10.2016 | Teksti: Aino Pelto-Huikko | Kuva: Katri Väkiparta

Nina Inberg is going down the road in a wheelchair
Kuvituskuva – kuvassa tutkimusryhmään kuuluva Nina Inberg, yksi OIVA-raportin kirjoittajista.

 

Esteettömyyskartoitus on varsin laaja työ, joka etenee etukäteisvalmisteluista kartoitukseen ja kartoitetun kohteen raportointiin. Kartoittaja laatii esteettömyysraportin, joka kokoaa tiedot kohteen esteettömyyden tilasta sekä ohjeistukset mahdollisista suositeltavista muutoksista.

Sähköisen työkalun kehittämisellä haluttiin helpottaa kartoitusprosessia sekä tehdä raportointivaiheesta nopeampaa ja sujuvampaa kuin mitä se on ollut paperilomakkeiden ja monen eri työvälineen kanssa. Lisäksi käyttö- ja soveltamismahdollisuudet laajentuivat merkittävästi kun mukaan tulivat liikuntapaikkojen, aistiympäristön ja kotiympäristön esteettömyyden arviointi.

Työkalu on käytettävissä eri päätelaitteilla, esimerkiksi tietokoneella, tablet-tietokoneella ja älypuhelimella. Erillistä sovelluksen lataamista ei tarvita.

 

Maksuton työkalu

Työkalun käyttö on maksutonta, mutta vaatii henkilökohtaiset käyttäjätunnukset. Ne saa Invalidiliitto ry:ltä (Esteettömyyskeskus ESKE), joka on kesästä 2016 lähtien ollut OIVA-työkalun ylläpitäjä. Ylläpidon ja kehitystyön siirtoon SAMKista Invalidiliitolle päädyttiin, jotta työkalu on jatkossa laajemmin eri käyttäjäryhmien hyödynnettävissä ja työkalun kehittäminen mahdollista yhä useammille eri alojen ammattilaisille. Siirto ei aiheuta muutoksia niille käyttäjille, joille käyttäjätunnukset jo on. Tunnukset ja tallennetut kartoitukset pysyvät tallessa siirrosta huolimatta. SAMKin opiskelijat saavat tunnukset edelleen SAMKin esteettömyys - ja saavutettavuus -tutkimusryhmältä.

Esteettömyys- ja saavutettavuusryhmän – ja eritoten raportin kirjoittaneiden Kati Karinharjun, Riikka Tupalan ja Niina Inbergin – toiveena on, että OIVA-työkalun käyttö jatkuu tulevaisuudessa.

– Se, että työkalua hyödyntää yhä useampi, auttaa sen parissa toteutettavaa kehitys- ja innovaatiotyötä.

Oiva-työkalu on heidän mukaansa saanut erittäin myönteisen vastaanoton sekä valtakunnalliselta että kansainväliseltä
esteettömyyskentältä.

Yksi tulevaisuuden kehittämishaasteista on luoda OIVA-työkalun lomakkeistot eri kielille ja viedä suomalaista esteettömyysosaamista yhä laajemmalle kotimaiselle ja kansainväliselle kentälle.

Vuosina 2014-2015 OIVA-työkalua kehitettiin yhteystyössä Dundalk Institute of Technologyn kanssa,  ja siihen luotiin muun muassa lyhyt englanninkielinen demoversio työkalun havainnollistamiseksi.

Tarve OIVA-työkalun kansainväliselle kehittämiselle on suuri, sillä tämän kaltaista työvälinettä, joka sisältää esteettömyysmääräykset, -säädökset ja -suositukset julkista tiloista liikuntapaikkojen ja kodin kartoittamiseen, ei muualla maailmassa ole kehitetty. Lisäksi raportoinnin mahdollistava ominaisuus kommentteineen ja valokuvineen tekee työkalusta toimivan työvälineen lähes minkälaiselle lomakkeistolle tahansa.

Yksi tulevaisuuden kehittämishaasteista onkin luoda OIVA-työkalun lomakkeistot eri kielille ja sitä kautta viedä suomalaista esteettömyysosaamista yhä laajemmalle kotimaiselle ja kansainväliselle kentälle.

Lue raportti

31.10.2016 | Teksti: Aino Pelto-Huikko | Kuva: Katri Väkiparta

Lisää aiheesta

| SAMK

CoastAL Tohtorikiihdyttämöstä tiedettä käytäntöön

Turun ammattikorkeakoulun ja Satakunnan ammattikorkeakoulun CoastAL-yhteistyössä toimiva tohtorikiihdyttämö on jo kiihdytysvaiheessa. Kyydissä on jo yli 30 Turun AMKin ja SAMKin henkilökuntaan kuuluvaa tulevaa väittelijää.
SAMK-kampus Porin rakennuksen ulkoseinä.
| SAMK

Porin kampus elää jo nyt

SAMK muuttaa Porissa uudelle kampukselle toukokuussa 2017. Kampus työllistää monia samkilaisia jo nyt. ”Haastavaa ja mielenkiintoista” on usein kuultu sanapari.

Uusimmat uutiset

Purjeveneiden mastoja pienvenesatamassa.
| Matkailu

Yhteinen eurooppalainen merellisen matkailun opetussuunnitelma täyttää alan osaamisvajeet

Euroopan rannikkoalueet ovat monien lomailijoiden suosikkikohteita, joiden merkitys on kasvanut entisestään koronapandemian aikana. Ne ovat Euroopan matkailussa suurin vetovoimatekijä, minkä vuoksi yli puolet maiden majoituskapasiteetista sijoittuu Euroopan rannikkoalueille. Lisäksi merellinen matkailu on työllisyyden näkökulmasta merisektorin suurin toimiala Euroopassa.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

SAMKin toukokuun Osaamisuutisissa käsitellään muun muassa seuraavia aiheita:
☀️ Vuoden 2021 menestystarinat julkaistu
☀️ SAMKin dosentit Satakunnan asialla
☀️ Teoria ja käytäntö yhdistyvät työmaaopinnoissa
https://uutiskirje.samk.fi/a/s/1064431-72e5d56aedd0cf50023718c1f6923eae/1238381

Matkailun opiskelijat viettivät Merikarvialla kansainvälisen leiriviikon. Tavoitteena oli kehittää rannikkoalueen matkailutoimijoiden digitaalisia valmiuksia. Lehtori Jaana Ruoho kertoo Samkarit-blogissa viikon tunnelmia. @jaanaruoho #matkailu
https://samkarit.samk.fi/2022/05/20/ammattikorkeakoululaisten-kansainvalinen-leiriviikko-merikarvialla/

Tuomarikoulutus käyty, tuomaritesti läpäisty ja nyt tuomarointikin tehty. Mahtavaa nähdä alastaan innostuneita nuoria kisaamassa SM-tasolla!

#taitaja2022 #toinenaste #matkailu #mysamk #visitfinland #some #tuomari #skillsforfinland #winnova

3

Purkutalo2022 testattiin #projektioppiminen teorioita noin 20 opiskelijan voimin.

Yhteistyössä @SatakunnanAMK, #Kankaanpää 'n Yhteislyseo ja Honkajoen lukio luotiin #väliaikainen #taide @Kpaakaupunki #taidekehä 'lle.

Kuvan teos Pinja Marienberg, Kasvupaikka

Geronomiopiskelija Annikka Salonen kertoo Samkarit-blogitekstissä kokemuksistaan harjoittelusta Ruotsin Sundsvallissa. Harjoittelu laajensi hänen käsityksiään hoiva- ja hoitokulttuurin monimuotoisuudesta. #samkarit #geronomi
https://samkarit.samk.fi/2022/05/18/geronomitutkintoon-kansainvalista-nakokulmaa-harjoittelussa-ruotsin-sundsvallissa/