Sähköinen OIVA helpottaa rakennusten esteettömyyden arviointia

OIVA-työkalu on SAMKin Esteettömyys ja saavutettavuus -tutkimusryhmän kehittämä sähköinen, internetissä käytettävä, työkalu esteettömyyden arviointiin ja raportointiin. Sille olisi tarvetta myös ulkomailla. Mitä OIVA helpottaa? Lue lisää raportista.

31.10.2016 | Teksti: Aino Pelto-Huikko | Kuva: Katri Väkiparta

Nina Inberg is going down the road in a wheelchair
Kuvituskuva – kuvassa tutkimusryhmään kuuluva Nina Inberg, yksi OIVA-raportin kirjoittajista.

 

Esteettömyyskartoitus on varsin laaja työ, joka etenee etukäteisvalmisteluista kartoitukseen ja kartoitetun kohteen raportointiin. Kartoittaja laatii esteettömyysraportin, joka kokoaa tiedot kohteen esteettömyyden tilasta sekä ohjeistukset mahdollisista suositeltavista muutoksista.

Sähköisen työkalun kehittämisellä haluttiin helpottaa kartoitusprosessia sekä tehdä raportointivaiheesta nopeampaa ja sujuvampaa kuin mitä se on ollut paperilomakkeiden ja monen eri työvälineen kanssa. Lisäksi käyttö- ja soveltamismahdollisuudet laajentuivat merkittävästi kun mukaan tulivat liikuntapaikkojen, aistiympäristön ja kotiympäristön esteettömyyden arviointi.

Työkalu on käytettävissä eri päätelaitteilla, esimerkiksi tietokoneella, tablet-tietokoneella ja älypuhelimella. Erillistä sovelluksen lataamista ei tarvita.

 

Maksuton työkalu

Työkalun käyttö on maksutonta, mutta vaatii henkilökohtaiset käyttäjätunnukset. Ne saa Invalidiliitto ry:ltä (Esteettömyyskeskus ESKE), joka on kesästä 2016 lähtien ollut OIVA-työkalun ylläpitäjä. Ylläpidon ja kehitystyön siirtoon SAMKista Invalidiliitolle päädyttiin, jotta työkalu on jatkossa laajemmin eri käyttäjäryhmien hyödynnettävissä ja työkalun kehittäminen mahdollista yhä useammille eri alojen ammattilaisille. Siirto ei aiheuta muutoksia niille käyttäjille, joille käyttäjätunnukset jo on. Tunnukset ja tallennetut kartoitukset pysyvät tallessa siirrosta huolimatta. SAMKin opiskelijat saavat tunnukset edelleen SAMKin esteettömyys - ja saavutettavuus -tutkimusryhmältä.

Esteettömyys- ja saavutettavuusryhmän – ja eritoten raportin kirjoittaneiden Kati Karinharjun, Riikka Tupalan ja Niina Inbergin – toiveena on, että OIVA-työkalun käyttö jatkuu tulevaisuudessa.

– Se, että työkalua hyödyntää yhä useampi, auttaa sen parissa toteutettavaa kehitys- ja innovaatiotyötä.

Oiva-työkalu on heidän mukaansa saanut erittäin myönteisen vastaanoton sekä valtakunnalliselta että kansainväliseltä
esteettömyyskentältä.

Yksi tulevaisuuden kehittämishaasteista on luoda OIVA-työkalun lomakkeistot eri kielille ja viedä suomalaista esteettömyysosaamista yhä laajemmalle kotimaiselle ja kansainväliselle kentälle.

Vuosina 2014-2015 OIVA-työkalua kehitettiin yhteystyössä Dundalk Institute of Technologyn kanssa,  ja siihen luotiin muun muassa lyhyt englanninkielinen demoversio työkalun havainnollistamiseksi.

Tarve OIVA-työkalun kansainväliselle kehittämiselle on suuri, sillä tämän kaltaista työvälinettä, joka sisältää esteettömyysmääräykset, -säädökset ja -suositukset julkista tiloista liikuntapaikkojen ja kodin kartoittamiseen, ei muualla maailmassa ole kehitetty. Lisäksi raportoinnin mahdollistava ominaisuus kommentteineen ja valokuvineen tekee työkalusta toimivan työvälineen lähes minkälaiselle lomakkeistolle tahansa.

Yksi tulevaisuuden kehittämishaasteista onkin luoda OIVA-työkalun lomakkeistot eri kielille ja sitä kautta viedä suomalaista esteettömyysosaamista yhä laajemmalle kotimaiselle ja kansainväliselle kentälle.

Lue raportti

31.10.2016 | Teksti: Aino Pelto-Huikko | Kuva: Katri Väkiparta

Lisää aiheesta

| SAMK

CoastAL Tohtorikiihdyttämöstä tiedettä käytäntöön

Turun ammattikorkeakoulun ja Satakunnan ammattikorkeakoulun CoastAL-yhteistyössä toimiva tohtorikiihdyttämö on jo kiihdytysvaiheessa. Kyydissä on jo yli 30 Turun AMKin ja SAMKin henkilökuntaan kuuluvaa tulevaa väittelijää.
SAMK-kampus Porin rakennuksen ulkoseinä.
| SAMK

Porin kampus elää jo nyt

SAMK muuttaa Porissa uudelle kampukselle toukokuussa 2017. Kampus työllistää monia samkilaisia jo nyt. ”Haastavaa ja mielenkiintoista” on usein kuultu sanapari.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

SAMKin johtoryhmä tapasi eilen ministerit @HonkonenPetri ja @MikkoTSavola sekä kansanedustajat @Eeva_Kalli ja @MatiasMarttinen eduskunnassa.

Keskustelua käytiin koulutuspolitiikasta, tutkimuksesta sekä Satakunnan tulevaisuuden näkymistä.

#katsetulevaisuuteen #satakunta

2

SAMKin kuvataiteen opiskelijat Anna Kallio ja Annika Närhi vetivät lukiolaisille taidepajaa. Se sisälsi opetusta muun muassa väriopista ja paikkasidonnaisesta taiteesta. Tuotoksena syntyi kolme lukioaikaa symbolisesti kuvaavaa maalausta. 👍https://www.samk.fi/uutiset/lukiolaiset-ottivat-kankaanpaan-yhteislyseon-seinatilat-haltuun-samkin-kuvataiteen-opiskelijat-vetivat-taidepajaa/

Finally we had this wonderful project group (GAMMA project’s Learning, Teaching, Training Activities) as a guest in Pori. How can project participants from four countries grow into such a great collaboration? So happy and proud of this gang! @RoboAI2 @SatakunnanAMK https://twitter.com/i/web/status/1618184366320148480

Kankaanpään pääkirjaston sisääntuloaulan tiloja valjastetaan jatkossa galleriakäyttöön. Kipinä uuden gallerian perustamiseen syntyi, kun kuntakuvataiteilija Mira Piitulainen kohtasi kankaanpääläisiä ja keskusteli alueella asuvan väen kanssa. 🎨🖌️ https://www.epressi.com/tiedotteet/kulttuuri-ja-taide/taidekaupungin-galleriavalikoima-taydentyy-kirjaston-nayttelytilalla.html

Kaksi SAMKin alumnia on valittu Satakunnan Kansan vakituisiksi toimittajiksi. Mikko Elon ja Annika Kangasmaan tavoitteena on avartaa ihmisten maailmankuvaa ja tuoda värisävyjä mustavalkoiseen ajatteluun. 📰 @SatakunnanKansa #alumni #katsetulevaisuuteen
https://www.satakunnankansa.fi/satakunta/art-2000009344648.html