Ruotsin kieltä tarvitaan töissä – yritykset mukana digihankkeessa

Ruotsia tarvitaan työelämässä – se on todettu monissa satakuntalaisyrityksissä. Bli proffs! -hankkeessa luodaan ruotsin opintokokonaisuus työelämäkumppaneiden kanssa. Eri alojen asiantuntijat yrityksistä osallistuvat verkko-opetukseen ja järjestävät opintokäyntejä.

20.11.2018 | Teksti: Heli Leppäniemi & Anne Sankari | Kuva: Heli Leppäniemi

SAMK Pli proffs hanke: Kick off päivänä paikalla: vasemmalta ylärivissä Mari Linna SAMK, Ann-Catrin Eklund BSS Daghemmet, Petter Ilander Tactic Games Oy, Henri Vuorinen Leimet Oy. Eturivissä vasemmalta Anne Piuhola Svenska Kulturfonden i Björneborg, Merja Ahosmäki SAMK, Viveka Höijer-Brear SAMK, Minna Iitti SAMK.

Kick off -päivänä 16.11. paikalla: vasemmalta ylärivissä Mari Linna SAMK, Ann-Catrin Eklund BSS Daghemmet, Petter Ilander Tactic Games Oy, Henri Vuorinen Leimet Oy. Eturivissä vasemmalta Anne Piuhola Svenska Kulturfonden i Björneborg, Merja Ahosmäki SAMK, Viveka Höijer-Brear SAMK, Minna Iitti SAMK.

 

Tavoitteena on, että työelämäyhteistyön myötä opiskelijan motivaatio ja kyky käyttää ruotsin kieltä tulevassa työssä lisääntyy. Opintojaksot tehdään verkkoon, ja ne ovat opintohin vapaasti valittavia.

–  Tämä on todella hienoa! Viimeinkin meillä on mahdollisuus tarjota vapaasti valittavia ruotsin opintojaksoja, kiitokset Svenska kulturfondenille ja Hallå-apurahalle. Odotan innolla tulevaa yhteistyötä työelämäedustajien ja muiden ammattiopettajien kanssa, kertoo lehtori Mari Linna, Bli proffs! -hankkeen projektipäällikkö, ja toivottaa kaikki SAMKin opiskelijat sekä henkilökunnan lämpimästi tervetulleiksi uusille opintojaksoille. Ensi keväänä alkaa ruotsin keskustelukurssi Våga tala svenska.

Sitä ei aina ymmärretä, että meillä on tuossa nurkan takana 20 miljoonan ihmisen skandinaaviset lähimarkkinat. Vientiyritykselle ruotsin kieli on tärkeä. Itsellänikään ei ole ruotsin kielen taustaa, mutta ihminen oppii sitä mitä tekee ja käyttää.”
Henri Vuorinen, Leimet Oy

Lähden hankkeeseen mukaan, koska saan iloa siitä, jos saan nuoret innostumaan ruotsin kielestä. Ja heille tunteen, että jag kan och jag vågar! Näen, että kielitaito on kuin rahaa laittaisi pankkiin. Se on suuri pääoma ihmiselle. Toisen kanssa pääsee ihan eri tavalla tunnetasolla yhteyteen, kun jaatte saman kielen.”
Anne Piuhola, Svenska Kulturfonden i Björneborg

Lähdin hankkeeseen mukaan, koska haluaisin osaltani poistaa pakkoruotsi-ajatusta. Tahtoisin tuoda opiskelijoille kokemuksen siitä, että ruotsi on ihan okei. Tällä hetkellä Suomesta haetaan ruotsin kielen taitoisia ihmisiä Ruotsiin töihin.”
Ann-Catrin Eklund, BSS Daghemmet

Keitä mukana?

Mukana olevat yritykset ovat Motoseal Components Oy Raumalta, For Leimet Oy, Rauman Lapista, Tactic Games Oy Porista, Fiskars Oyj Helsingistä, GERITRIM Kristiinankaupungista ja Succee Porista.

Motoseal Components Oy suunnittelee, valmistaa ja markkinoi muovi- ja terästuotteita kuten traktoreiden ja rakennustyökoneiden lokasuojia sekä omalla Masi-tavaramerkillä myytäviä talvityövälineitä. Leimet Oy valmistaa perustus- ja paalutustuotteita. Tactic Games Oy on kansainvälinen peliyritys, jonka valikoimiin kuuluvat erilaiset lautapelit, pelikortit, palapelit, askartelutuotteet ja lelut. Fiskars Oyj valmistaa tuotteita puutarhaan, kotiin, toimistoon ja kouluun. GERITRIM on ikäihmisten kuntoutuskeskus. Succee tarjoaa tapahtuma-, juonto- ja mallipalveluita.

Yhteistyökumppaneita ovat myös Svenska Kulturfonden i Björneborg, Björneborgs svenska samskola (BSS) ja BSS Daghemmet. Svenska Kulturfonden i Björneborg tukee ja edistää ruotsin kieltä ja kulttuuria mm. koulutuksen, projektirahoituksen ja senioripalveluiden kautta, Björneborgs svenska samskola ja BSS Daghemmet tarjoavat ruotsinkielistä päivähoitoa ja koulutusta Porissa.

SAMKista mukana on ruotsin kielen ja sosiaali- ja terveysalan opettajia.

Mitä tehdään ja milloin?

Aktiiviset toteutusvuodet hankkeessa ovat 2019, 2020 ja kevätlukukausi 2021. Joka lukukausi toteutetaan yksi opintojakso, kaikkiaan viisi toteutusta.

Opintojaksot:

  • Ruotsin aktivoinnissa (4 op) on tavoitteena saada opiskelijan ruotsin kielen rakenteiden ja perussanaston osaaminen sellaiselle tasolle, että hän selviytyy tutkinnossa olevista pakollisista ruotsin opinnoista
  • Våga tala svenska (3 op) keskittyy suullisen kielitaidon harjoittamiseen
  • Svensk företagskultur (3 op) tutustuttaa opiskelijan ruotsalaiseen ja suomenruotsalaiseen yrityskulttuuriin sekä yrityselämässä tarvittavaan ruotsin kielen taitoon
  • Att bemöta klienten inom social- och hälsovård (3 op) antaa sosiaali- ja terveysalan opiskelijalle paremmat valmiudet selviytyä ruotsin kielellä asiakaspalvelutilanteissa.

Lisää aiheesta

Opiskelijat työskentelemässä Tiedepuiston kampuksen kirjastossa.
| Opinnot ja opetus

SAMK koordinoimaan ruotsin kielen Nordplus-hanketta 2017-2020

”Svebinar”-hankkeen tavoitteena on lisätä korkeakouluopiskelijoiden ruotsin kielen suullista vuorovaikutus- ja kielitaitoa verkko-oppimisympäristöjä käyttäen. Hanke tarjoaa ruotsinopettajille mahdollisuuden kokeilla käytännössä uuden opetusmenetelmän, käänteisen oppimisen "flipped learning" / "flipped classroom", mahdollisuuksia ruotsin opetuksessa.
| Hyvinvointi ja terveys

Tilojen esteettömyyskartoitus aistit huomioiden nyt myös ruotsiksi

Tilojen aistiympäristön kartoittaminen etenee neljän keskeisen aistialueen kautta (kuulo, näkö, tunto ja haju). Tulostettavan tarkistuslistan avulla käydään tila läpi kartoitustyötä tukevien kysymysten ohjaamana.

Uusimmat uutiset

Eveliina Salonen istuu pyörätuolissa Porin kampuksen aulassa.
| Opinnot ja opetus

Esteetön kampus ja liiketalouden opinnot ohjasivat Eveliinan Poriin

Eveliina Salonen opiskelee liiketalouden tutkinto-ohjelmassa luovan markkinoinnin suuntautumisessa toista vuotta. Tutkinto antaa hyvät valmiudet työelämään ja uraa voi lähteä kehittämään moneen eri suuntaan.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Tule opiskelemaan yrittäjyyttä joustavasti työn ohessa ja valmistu tradenomiksi! Haku tutkinto-ohjelmaan on käynnissä ja jatkuu 30.3. asti. Koulutuksen sisältöihin voit tutustua videolta opettajien johdatuksella. #samk #yrittäjyys #yrittäjäopinnot #katsetulevaisuuteen #tradenomi ... See MoreSee Less
View on Facebook

Ammattikorkeakoulujen TKI-toiminta kerätty yhteen osoitteeseen. Toiminta on laajentunut 10 vuodessa valtavasti, ja tukee koko Suomen elinvoimaa & kasvua. Myös koulutuksen ja tutkimuksen yhteys vahvistuu koko ajan.

https://tki.fi/

#TKItutuksi

Modernisoimme teknologiayrityksiä robotiikan ja tekoälyn avulla @TampereUni kanssa. Tuemme maakunnan akkuklusterin kehittymistä @prizztech kanssa. Aloitamme ainutlaatuisen akkumateriaalien kierrätystutkimuksen spektroskopiaa ja tekoälyä hyödyntämällä.
https://www.satakunnankansa.fi/lukijalta/art-2000009363043.html

@SatakunnanAMK Onnittelut @SAMK, 20 m€ kilpailtua tutkimusrahaa, 500 yrityskumppania on hyvä tulos. Satakunnan ja Suomen yritykset tarvitsevat vahvoja tutkimus- ja koulutusyksikötä kansainvälisen kilpailuedun luomisessa.

Digiraivaajat-tapahtuma 7.3.23. Teemoina digiajan asiakaskokemus, yrityksen sisäinen digitalisaatio, inhimillinen muutosjohtaminen ja vastuullisuus.
Aikataulun ja infoa http://digiraivaajat.samk.fi Tapahtuma on maksuton, edellyttää ennakkoilmoittautumista: https://elomake.samk.fi//lomakkeet/14031/lomakkeet.html

Mitä keskuksemme tekee? Valmennamme yrityksiä ymmärtämään tuottamaansa dataa ja sen jalostamista liiketoiminnaksi. Teemme datapilotteja sekä järjestämme täsmäseminaareja tiedolla johtamisesta ja asiantuntijoiden ajattelun kehittämisestä. #tki #samk
https://www.satakunnankansa.fi/lukijalta/art-2000009363043.html