RoboAI on Satakunnan teknologisen kehityksen tukija

SAMK esittelee uuden RoboAI-kokonaisuuden, joka sisältää automaatioon, robotiikkaan, tekoälyyn ja hyvinvointiteknologiaan keskittyvät TKI- ja koulutustoiminnot.

Opiskelijat testaamassa Yumi-käsivarsirobottia RoboAI:n laboratoriossa.

RoboAI toimii tutkimuksen ja tuotekehityksen sekä koulutuksen ja osaamisen globaalina innovaatioalustana, jonka sydän sijaitsee SAMKin Porin kampuksen yhteiskäyttölaboratoriossa. RoboAI:n johtajana toimii tutkimusjohtaja Petteri Pulkkinen ja hänen alaisuudessaan työskentelee yli 20 automaation, robotiikan, tekoälyn ja hyvinvointiteknologian asiantuntijaa. RoboAI:n toiminnassa on mukana Tampereen yliopiston Data-analytiikan tutkimusryhmä.

RoboAI:n tutkimus- ja tuotekehityskeskus tarjoaa yrityksille teknologiaan liittyviä tuotekehityspalveluja sekä startup-palveluja opiskelijoille ja aloittaville yrittäjille. Asiakkaalle tarjottava palvelukokonaisuus voi olla esimerkiksi asiantuntijoiden projekti, vuokraa laitteita -palvelu tai rahoituksella tuettava yhteisprojekti.

RoboAI:n karhulogon on suunnittelut Robotiikka Akatemian opiskelija Marko Hakanpää.

Konkreettisia tuloksia: lisää kilpailukykyä ja osaajia

– RoboAI edistää uusien teknologioiden tunnettuutta toimimalla puolueettomana testiympäristönä ja tuotekehitysyksikkönä maakunnan yrityksille. Tästä hyvä esimerkki on Indego-eksoskeleton –kuntoutusrobotti, jota tullaan jatkossa hyödyntämään paitsi fysioterapeuttien koulutuksessa ja useissa hankkeissa, myös innovaatiotyökaluna tuleville insinööreille, Pulkkinen kertoo.

Lisäksi RoboAI-kokonaisuuteen kuuluu SAMKin tarjoama automaatioon, robotiikkaan ja tekoälyyn keskittyvä muunto- ja täydennyskoulutus. RoboAI kokoaa myös toimijoita edistämään lasten sekä nuorten teknologiatietoutta ja hakeutumista teknologia-alalle (STEM-keskus).

Robotiikka Akatemia ja syksyllä toimintansa aloittava Tekoäly Akatemia ovat RoboAI:n osaajahautomoita. RoboAI:n tavoitteena on tukea alueen teknologiateollisuuden ja yritysten kasvua, lisätä kilpailukykyä sekä luoda vahva pohja teolliselle digitalisaatiolle.

RoboAI:n toimintaa tukemassa on useita hankkeita. Merkittävin näistä on Satakuntaliiton rahoittama SAMKin ja Tampereen yliopiston yhteinen Robocoast R&D Center -hanke.

RoboAI:n avajaisia vietetään yhteiskäyttölaboratoriossa SAMKin Porin kampuksella 7.6. klo 12-15. Vierailijoilla on mahdollisuus tutustua RoboAI:n toimintaan ja yhteiskäyttölaboratorioon asiantuntijoiden ohjaamana: Esittelyssä ovat mm. robotit, vr-lasit, 3D-tulostimet sekä RoboAI:n tutkimus- ja tuotekehityskeskuksen uusin investointi, eli Exoskeleton-kuntoutusrobotti. Ilmoittaudu avajaisiin 4.6. mennessä.

Avajaisten sähköinen kutsu

Lue lisää RoboAI:sta, tehdyistä yritysprojekteista ja tilaa sähköinen uutiskirje: www.roboai.fi

Lue lisää Robotiikka Akatemiasta (SAMKin vuoden 2018 vuosikertomus)

Lisätiedot:

tutkimusjohtaja Petteri Pulkkinen, p. +358 44 710 3296

Jaa tämä sivu

Kaksi opiskelijaa katsoo robotin ohjainta.

Robotiikka Akatemia on jatkossa RoboAI-akatemia

Robotiikka Akatemia, joka on viimeiset kuusi vuotta tarjonnut opiskelijoilleen korkeatasoista koulutusta robotiikan alalla, uudistuu ja vaihtaa nimensä RoboAI-akatemiaksi tulevana keväänä.

Kankaanpään Honkajoella sijaitsevan Kirkkokallion ekoteollisuuspuiston kehittäminen on osa SAMKin resurssiviisauden tutkimuskokonaisuuteen kuuluvaa Pohjois-Satakunta vihreän siirtymän aalloilla -hanketta.

SAMKin käynyt kuvataiteilija kohtasi kiertotalouden

SAMKin Taidekoulun kampukselta Kankaanpäästä valmistunut kuvataiteen moniosaaja Mira Aro suunnitteli logon kiertotalouden edelläkävijälle, Kirkkokallion ekoteollisuuspuistolle. Logon vihreä väri ja pyöreä kiertoliike kuvaavat energiavirtojen jatkuvaa liikettä.

SAMKin Youtube-kanava.

SAMK mukana TKI-kärjet 2024 -kilpailussa kahdella videolla

Valtakunnallinen ammattikorkeakoulujen TKI-kärjet-kilpailu järjestetään jälleen maaliskuussa 2024. SAMK osallistuu kilpailuun kahdella kilpailuvideolla, joilla esitellään tutkimustoimintaamme.