RoboAI on Satakunnan teknologisen kehityksen tukija

SAMK esittelee uuden RoboAI-kokonaisuuden, joka sisältää automaatioon, robotiikkaan, tekoälyyn ja hyvinvointiteknologiaan keskittyvät TKI- ja koulutustoiminnot.

Opiskelijat testaamassa Yumi-käsivarsirobottia RoboAI:n laboratoriossa.

RoboAI toimii tutkimuksen ja tuotekehityksen sekä koulutuksen ja osaamisen globaalina innovaatioalustana, jonka sydän sijaitsee SAMKin Porin kampuksen yhteiskäyttölaboratoriossa. RoboAI:n johtajana toimii tutkimusjohtaja Petteri Pulkkinen ja hänen alaisuudessaan työskentelee yli 20 automaation, robotiikan, tekoälyn ja hyvinvointiteknologian asiantuntijaa. RoboAI:n toiminnassa on mukana Tampereen yliopiston Data-analytiikan tutkimusryhmä.

RoboAI:n tutkimus- ja tuotekehityskeskus tarjoaa yrityksille teknologiaan liittyviä tuotekehityspalveluja sekä startup-palveluja opiskelijoille ja aloittaville yrittäjille. Asiakkaalle tarjottava palvelukokonaisuus voi olla esimerkiksi asiantuntijoiden projekti, vuokraa laitteita -palvelu tai rahoituksella tuettava yhteisprojekti.

RoboAI:n karhulogon on suunnittelut Robotiikka Akatemian opiskelija Marko Hakanpää.

Konkreettisia tuloksia: lisää kilpailukykyä ja osaajia

– RoboAI edistää uusien teknologioiden tunnettuutta toimimalla puolueettomana testiympäristönä ja tuotekehitysyksikkönä maakunnan yrityksille. Tästä hyvä esimerkki on Indego-eksoskeleton –kuntoutusrobotti, jota tullaan jatkossa hyödyntämään paitsi fysioterapeuttien koulutuksessa ja useissa hankkeissa, myös innovaatiotyökaluna tuleville insinööreille, Pulkkinen kertoo.

Lisäksi RoboAI-kokonaisuuteen kuuluu SAMKin tarjoama automaatioon, robotiikkaan ja tekoälyyn keskittyvä muunto- ja täydennyskoulutus. RoboAI kokoaa myös toimijoita edistämään lasten sekä nuorten teknologiatietoutta ja hakeutumista teknologia-alalle (STEM-keskus).

Robotiikka Akatemia ja syksyllä toimintansa aloittava Tekoäly Akatemia ovat RoboAI:n osaajahautomoita. RoboAI:n tavoitteena on tukea alueen teknologiateollisuuden ja yritysten kasvua, lisätä kilpailukykyä sekä luoda vahva pohja teolliselle digitalisaatiolle.

RoboAI:n toimintaa tukemassa on useita hankkeita. Merkittävin näistä on Satakuntaliiton rahoittama SAMKin ja Tampereen yliopiston yhteinen Robocoast R&D Center -hanke.

RoboAI:n avajaisia vietetään yhteiskäyttölaboratoriossa SAMKin Porin kampuksella 7.6. klo 12-15. Vierailijoilla on mahdollisuus tutustua RoboAI:n toimintaan ja yhteiskäyttölaboratorioon asiantuntijoiden ohjaamana: Esittelyssä ovat mm. robotit, vr-lasit, 3D-tulostimet sekä RoboAI:n tutkimus- ja tuotekehityskeskuksen uusin investointi, eli Exoskeleton-kuntoutusrobotti. Ilmoittaudu avajaisiin 4.6. mennessä.

Avajaisten sähköinen kutsu

Lue lisää RoboAI:sta, tehdyistä yritysprojekteista ja tilaa sähköinen uutiskirje: www.roboai.fi

Lue lisää Robotiikka Akatemiasta (SAMKin vuoden 2018 vuosikertomus)

Lisätiedot:

tutkimusjohtaja Petteri Pulkkinen, p. +358 44 710 3296

Jaa tämä sivu

Kuvassa ryhmä RoboAI:n tutkijoita poseeraa kameralle.

RoboAI juhlii 5-vuotista taivaltaan näyttävällä robottien ohimarssilla 26.4. klo 14

Keväällä 2019 toimintansa aloittanut SAMKin ja Tampereen yliopiston Porin yksikön yhteinen tutkimus- ja tuotekehityskeskus on vakiinnuttanut asemansa alueen teknologisena suunnannäyttäjänä.

Naishenkilö pipetoi näytettä laboratoriossa valkoinen takki päällään.

Tutkimuskeskus WANDER – Innovaatioita ja ratkaisuja paikallisiin sekä globaaleihin haasteisiin

Huhtikuussa julkaistu Tutkimuskeskus WANDERin kokoomajulkaisu tarjoaa katsauksen keskuksen laaja-alaiseen tutkimus- ja kehitystyöhön.

Kaksi opiskelijaa katsoo robotin ohjainta.

Robotiikka Akatemia on jatkossa RoboAI-akatemia

Robotiikka Akatemia, joka on viimeiset kuusi vuotta tarjonnut opiskelijoilleen korkeatasoista koulutusta robotiikan alalla, uudistuu ja vaihtaa nimensä RoboAI-akatemiaksi tulevana keväänä.