Riika Mäkinen: Tavoitteena hyvä sisätilan hygienia ja maailman pelastaminen supermikrobeilta

SAMKILAINEN KASVO. Riika Mäkinen on juuri lähdössä Saudi-Arabiaan potilasturvallisuuden konferenssiin kertomaan suomalaisista ratkaisuista sisätilan hygienian parantamiseksi. IHMEC-hankkeessa on nyt tehty määrätietoista työtä sen eteen, että sekä rakentamisessa että kunnossapidossa oivallettaisiin arkisten toimien merkitys, se miten sisäilman mikrobiologiseen terveellisyyteen vaikutetaan rakennuksen koko elinkaaren ajan.

27.2.2019 | Teksti: Aino Pelto-Huikko | Kuva: Anne Sankari

Riika Mäkinen SAMKin Porin-kampuksen neuvotteluhuoneessa, joka muodostaa myös tutkimusympäristön tavallisine ja antimikrobisine kalusteineen..

Riika Mäkinen SAMKin Porin-kampuksen neuvotteluhuoneessa, joka muodostaa myös tutkimusympäristön tavallisine ja antimikrobisine kalusteineen.

 

Mäkinen puhui aiheesta tammikuussa Dubaissa, ja pian tuli kutsu Saudi-Arabiaan, jossa IHMECin työryhmä on jo vuoden tehnyt töitä.

Riika on Porissa asuva, raumalais-pyhärantalaislähtöinen kemisti, joka on työskennellyt Vesi-instituutti WANDERissa talousveden ja sisätilan hygienian parissa vuodesta 2007.

Mitä teet Vesi-Instituutissa?

Olen erikoistutkija. Teen tutkimusta ja hanketyötä, muun muassa projektinhallintaa eli huolehdin projektin etenemisestä suunnitellusti.. Lähes kaikki mitä tällä hetkellä teen, liittyy sisätilan hygieniaan.

IHMEC-hanke työllistää eniten juuri nyt. Siinä tuotteistetaan sisätilan hygienian ja hygieniarakentamisen osaamisesta vientiin sopivia kokonaisratkaisuja.

Sisätilan hygienian tutkimus alkoi meillä Tekesin tutkimushankkeena näytteenottoineen. Seuranneessa EAKR-hankkeessakehitettiin liiketoimintaa. Mukana olevat yritykset ovat alusta alkaen nähneet uuden alan liiketoimintapotentiaalin. IHMECissä toiminta on noussut kansainväliselle tasolle.

Mitä on meneillään?

Sisätilan hygieniaan ja mikrobeihin liittyen, globaalisti ajateltuna ollaan tilanteessa, jossa odotetaan Disease X:n ilmaantumista eli tautia, johon ei ole enää toimivia parannuskeinoja, esimerkiksi antibiootit eivät auta. Kukaan ei tiedä, mikä tai millainen tauti tulee olemaan tai milloin se tulee, mutta sen ilmaantumisesta ennen pitkää ollaan yhtä mieltä.

Suurimmat ihmisten terveyttä uhkaavat ongelmat liittyvät supermikrobeihin, joihin antibiootit eivät pure: ne aiheuttavat muun muassa vakavia sairaalainfektioita.  Myös mikrobien aiheuttamien tautien nopea globaali leviäminen huolestuttaa, esimerkiksi influenssat voivat levitä mantereelta toiselle muutamassa päivässä.

Miksi olette lähteneet juuri Lähi-itään?

Se on yhdistelmä rahoituksen reunaehtoja ja yritysten kiinnostusta. CB-hankkeessa on oltava kohdemaa unionin ulkopuolelta, ja Lähi-itä kiinnostaa yrityksiä. Siellä on valtioita, joilla on kiinnostusta terveydenhuollon kehittämiseen ja myös varoja siihen.

Suomalainen terveydenhuolto on valittu maailman parhaaksi vuonna 2018 ja Saudi-Arabiassa taas on osaamista massakokoontumisten infektioiden hallinnasta. Haluamme yhdistää molempien valtioiden osaamisen; tavoite on parantaa ihmisten hyvinvointia ja vähentää infektioita globaalisti.

Millainen teidän toimintatapanne on?

Toimintamme ja arvolupauksemme perustuvat vahvasti edellisessä HygLi-hankkeessa kirjoitettuihin kolmeen sisätilan hygienian RT-ohjeeseen, jotka julkaistaan pian myös englanniksi. Ohjeet on tehty rakennuksen koko elinkaarta ajatellen ja ne on osoitettu rakennuksen eri toimijoille: muun muassa suunnittelijoille, urakoitsijoille, rakennuttajille, siivoojille ja huoltomiehille.

Tavoitteemme on, että sisätilojen hygieniaa parannetaan rakennuksen koko elinkaaren ajan. Se, että rakennus on suunniteltu ja rakennettukin oikein, ei takaa oikeaa käyttöä. Esimerkiksi ilmanvaihtokoneiston suodatin voisi olla hyvä vaihtaa vuosittain, mutta käytännössä se vaihdetaankin kerran kahdessa vuodessa, koska halutaan säästää tai koska ei ole dokumentoitua tietoa vaihtosyklistä. Ihan tahattomalla huolimattomuudella voidaan pilata sisätilan terveellisyys ja puhtaus.

Saudi-Arabiassa olemme tavanneet muun muassa mielipidevaikuttajia ja sairaaloiden edustajia, tarkoitus on  vaikuttaa tietoisuutta lisäämällä. Hyvä toimintamalli on mennä tieteellinen kärki edellä ja vasta myöhemmin esitellä konkreettiset yritysratkaisut. Yrityksetkin ovat havainneet tämän mallin toimivuuden.

Hankkeen koordinaattori on Turun yliopiston kauppakorkeakoulun Porin yksikkö ja partnereita on myös Ruotsista ja Virosta.

Mikä on sinusta kiinnostavinta juuri nyt?

Yhteistyö yritysten kanssa., nähdä oman työn tulokset nopeasti reaalimaailmassa, tutkimusyhteisön ulkopuolella.  Esimerkiksi kirjoitetut RT-ohjeet ovat jo laajasti käytössä.

Ehdottoman kiinnostavaa tämä on myös siksi, että sisätilan hygienian merkitys tulee ilman muuta globaalisti kasvamaan. Hygienian peruskulmakivi, hyvä käsihygienia ei selvästikään riitä, vaan on löydettävä uusia keinoja torjua infektioita.

Millainen on ollut vastaanotto naiselle Saudi-Arabiassa?

Saudi-Arabia on ollut positiivisempi kokemus kuin odotin. Minua kohdellaan asiantuntijana ihan tasavertaisena, tohtorintutkinnolla näyttää myös olevan iso merkitys. Ei ole tullut oloa, että olisin jotenkin vähempiarvoinen. Jopa säännöt, kuten naisten kaavun käyttö, on osattu esittää niin, että nehän ovat minun omaksi parhaakseni.

Saudi-Arabia hyvin suljettuna maana on sinänsä aika haastava, erityisesti vientiponnistelujen kohteena. Yhdysvaltalaiset yritykset ja brändit ovat vallanneet markkinat ja katukuvan aika tehokkaasti, nyt pitää rakentaa luottamusta suomalaiseen osaamiseen. He kyllä tietävät Suomen ja esimerkiksi meidän menestymisemme koulutuksen ja juuri terveydenhuollon arvioinneissa. Olemme SAMKin Marko Kukan kanssa muodostaneet uskottavan parivaljakon: Dr. Riika puhuu sisätilan hygieniasta ja mikrobeista, Engineer Marko kertoo rakennetun ympäristön ratkaisuista ja rakennusten elinkaaresta. Hankkeen mentoriksi onkin saatu esimerkiksi Saudi-sairaaloille akkreditointeja myöntävä organisaatio.

Mikä on töissä kaikkein parasta?

Työssä ehdottomasti parasta tällä hetkellä ovat työkaverit! SAMKissa ja Vesi-Instituutissa meillä on todella hyvä työyhteisö, parempaa ei voisi toivoa. IHMECin ja  sisätilan hygienian puitteissa on myös mainittava Turun yliopiston kauppakorkeakoulun Porin yksikön projektipäällikkö  Tiina Mäkitalo-Keinonen, jonka kanssa olemme työskennelleet yhdessä vuodesta 2013. Olemme jo niin hitsautunut työpari, että päätämme toistemme lauseet, Tiinan kanssa on ollut ilo työskennellä ja kohdata yhdessä muun muassa Lähi-Idän haasteet.

Embassy Crop 1200pxleveys

Mikä IHMEC?

Katso IHMEC-hankkeen nettisivut

Aiempia julkaisuja sisätilahygieniasta SAMKin julkaisusarjassa:

Sisätilan hygienian aakkoset
Kiinteistöjen hygieniakonsepti Hygtech : hankkeen loppuraportti
Ratkaisuja sisätilojen hygienian hallintaan

Konferenssi, johon Riika on menossa.

Kuva: IHMEC-tiimi tapaamassa Suomen Saudi-Arabian-suurlähettilästä Antti Rytövuorta Riadissa syksyllä 2018.

27.2.2019 | Teksti: Aino Pelto-Huikko | Kuva: Anne Sankari

Lisää aiheesta

| SAMK

SAMKille yli 2 miljoonaa euroa kansainvälistä rahaa viennin ja yrittäjyyden kehittämiseksi

Satakunnan ammattikorkeakoulu menestyi Itämeren alueen Central Baltic -rahoitusohjelman kolmannessa rahoitushaussa erinomaisesti. SAMK koordinoi kahta uutta projektia: toinen edistää meriklusterin vientiä eteläiseen Afrikkaan ja toinen lisää vihreän yrittäjyyden ja vihreän liiketoiminnan osaamista.
SAMK Vesi-instituutti julkaisu PEX putket
| Vesi

SAMKin Vesi-instituutilta julkaisut veden laadusta ja putkistojen kestävyydestä

SAMKin Vesi-instituutin tutkijoilta on julkaistu kaksi uutta julkaisua SAMKin julkaisusarjassa. Toinen julkaisu keskittyy talousveden laatuun, toinen vesijärjestelmien kestävyyteen ja vesivahinkojen ehkäisyyn. Molemmat julkaisut ovat ladattavissa verkosta, linkit jutussa.

Uusimmat uutiset

VTR-projektin videossa mobiilirobotti toimii pelastustehtävissä
| Teknologia

RoboAI-viikko: Virkistä ajatteluasi, jalosta mieltäsi

RoboAI-viikon näyttävästi perjantaina 13.marraskuuta päättävä VTR-seminaari toimii hankkeen loppuseminaarina, jossa käydään läpi keväällä 2018 alkaneen Visioiden ja teknologioiden jalostamossa (VTR) -hankkeen tuloksia. Keynote-puheenvuoroa lukuun ottamatta kaikki puheenvuorot esittelevät hankkeen aikana tehtyjä ja aikaansaatuja asioita.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Meriklusteritilaisuus to 29.10.2020, tervetuloa mukaan paikan päälle SAMKin kampukselle Raumalle tai netin välityksellä! Tapahtuma on maksuton. Ilmoittautumiset ke 27.10. mennessä.

Join us to the maritime cluster event on 29 October at 10-13 online or in Rauma! Event is free of charge. Registration by 27 October.Join us to the maritime cluster event on 29 October at 10-13 online or in Rauma! ⛴ Program includes
- Case study of New Building Vessel M/S Aurora Botnia with presentations from Wasaline & Rauma Marine Constructions.
- Digitalisation assists towards less emissions - cases by #EfficientFlow and Traffic Management Finland.
- The energy efficient project portfolio of SAMK - Satakunta University of Applied Sciences. Here also the energy saving tool of SataMari project will be presented!

Event is free of charge. Registration by 27 October to elomake.samk.fi/lomakkeet/10967/lomakkeet.html

Venue: 1st floor auditorium, SAMK, Suojantie 2, Rauma, Finland
(max. 30 participants at the auditorium)
and ONLINE: hill.webex.com/meet/hekoivi
... See MoreSee Less

View on Facebook

2015 valmistunut! 📢

Olethan käynyt jo vastaamassa uraseurantakyselyyn? Kysely on toimitettu kaikille 2015 valmistuneille sähköpostilla sekä tekstiviestillä. Jokainen vastaus on SAMKille arvokas! Tarkistathan myös roskapostikansiosi.

#samk #mysamk #samkalumni

Porin raviradalla mitellään nykyään hevoslajien lisäksi myös e-urheilussa.

Samkin opiskelija Arttu Ratisen, joka myös sen ohella vetää yhtä viidestä pelikerhosta, ajatuksia voit lukea lisää täältä:

https://satakunnankauppakamarimedia.fi/fi-fi/article/etusivu/taitoa-ja-taktiikkaa/118/?fbclid=IwAR2u28nV-vlV3CKr_8uigBBjMtWfvAwjU7K_vtxwuWuzrM_hy3qUs_oTjPY

#satakamari #K2SATA #satakunnankauppakamarimedia

SAMKin Robotiikka Akatemian ja Satakunnan Osuuskaupan yhteistyönä syntyi koripalvelurobotti!
https://bit.ly/37sFmmK
@RoboAkatemia
@SatakunnanOk
#samk #mysamk #yhteistyö #satakunnanok #PirsmaMikkola #robotiikkaakatemia #ylpeästiamk

Järjestäjät, @MirkaLeino ja @MeriOlenius kannustavat yritysten edustajia osallistumaan VTR-seminaariin avoimin mielin. – Uskomme, että demot herättävät ajatuksia ja voivat synnyttää ratkaisuja yritysten ongelmiin. https://www.samk.fi/uutiset/virkista-ajatteluasi-jalosta-mieltasi/ #roboai #samk #mysamk #roboaiviikko #vtr

Sosionomiopiskelijat Arttu Metsämäki ja Ilkka Toivonen olivat kuuden kuukauden harjoitteluvaihdossa Vietnamissa. Lue opiskelijoiden harjoittelukokemuksesta poikkeuksellisessa tilanteessa.
https://bit.ly/2FMhxe8
#samk #mysamk #ylpeästiamk #sosionomi #harjoittelu #opinnäytetyö