Rehtorin näkökulma: Korkeakoulusta yrittäjäksi

SAMK tarjoaa tänä vuonna kaksi merkittävää uudistusta yrittäjyyden tukemiseen. Mitkä ne ovat, kertoo toimitusjohtaja, rehtori Juha Kämäri puheenvuorossan Agora-lehdessä.

12.10.2016 | Teksti: Juha Kämäri

Yrittäjyys on Satakunnan ammattikorkeakoulun strategian ytimessä. Kun visiona on ”Jokainen opiskelijamme työllistyy”, sen toteutuminen riippuu siitä, minkälaisen osaamisen ja asenteen onnistumme opiskelijoiden mieliin kylvämään. Kun tarjoamme alueen tarpeiden mukaan profiloitua Suomen parasta korkeakouluopetusta,laajaa työelämäyhteistyötä sekä vahvan yrittäjämäisen asenteen, opiskelijoillamme on kaikki edellytykset työllistyä.

 

Yrittäjämäisen asenteen kasvatus on ollut SAMKin ohjelmassa jo aivan ammattikorkeakoulun alkutaipaleelta saakka. Nyt lokakuussa 20-vuotisjuhliaan viettävän SAMKin Yrityskiihdyttämön toiminta-ajatuksena on tuoda yrityksen alkutaival – eli liikeidean kehittäminen, yrittäjänä toimimisen perusteet sekä yrityksen kehittäminen – osaksi korkeakoulututkintoa. Yrityskiihdyttämöyritykset tukeutuvat alueeseen ja alueen teolliseen profiiliin – Yrityskiihdyttämön toiminta ja SAMKin valitsema teollisuuskorkeakouluprofiili kietoutuvat näin vahvasti yhteen ja tukevat toisiaan.

 

Yrityksen perustaminen ei kosketa jokaista SAMKin opiskelijaa, yrittäjämäisen asenteen opiskelu sen sijaan koskettaa. Vuonna 2013 yrittäjyysopinnot laajennettiin koskemaan jokaista SAMKin opiskelijaa, yhtä lailla sairaanhoitajia kuin insinöörejä. Pakollisella 5 op:n opintojaksolla keskitytään sisäisen yrittäjyyden merkityksen ymmärtämiseen työelämätaitona ja merkittävänä työllistymistä edistävänä tekijänä.

 

Tänä vuonna yrittäjyyden tukemisessa SAMK tarjoaa kaksi merkittävää uudistusta, loogisena jatkumona etenemisessä yrittäjyyskasvatuksen eturintamassa. SAMK tarjoaa kevään yhteishaussa yrittäjänä toimimiseen valmentavan tutkintokoulutuksen. Tradenomin tutkintoon tähtäävässä yrittäjän koulutusohjelmassa opiskelu kytketään opiskelijan yritystoimintaan, ja tästä syystä koulutusohjelmaan valittavilla opiskelijoilla tulee olla oma yritys, yritysosakkuus tai heidän tulee perustaa yritys heti opiskelun alkuvaiheessa. Yrittäjäopiskelijat voivat yrityksensä alasta riippuen valita osaamista täydentäviä opintoja koko SAMKin opetustarjonnasta.

 SAMK tarjoaa kevään yhteishaussa yrittäjänä toimimiseen valmentavan tutkintokoulutuksen. Toinen merkittävä uudistus koskee startup-yritysten rahoitusta.

Toinen merkittävä uudistus koskee startup-yritysten rahoitusta. Moni hyvä liikeidea jää lähtötelineisiin, kun yrityksen alkuvaiheen rahoitusta ei ole saatavilla. SAMK on aloittanut hyvän yhteistyön Satakunnan bisnesenkeliverkoston kanssa. Tästä hyvänä osoituksena kesän SuomiAreena-viikolla järjestetyt Leijonan luola -henkiset tapahtumat. Ikään kuin Yrityskiihdyttämön 20-vuotisen taipaleen kunniaksi SAMKin hallitus on tänä syksynä päättänyt aloittaa startup-yrityksiin sijoittamisen. Osa sijoituksista suuntautuu omille yrityskiihdyttämöyrityksille.

 

Kuten Anssi Vanjoki SuomiAreenan keskustelussa totesi, eivät bisnesenkelit ole mitään enkeleitä. He odottavat saavansa sijoittamilleen rahoille tuottoa. Ei liioin SAMK ole tässä suhteessa mikään enkeli. SAMKille rahallista tuottoa olennaisempaa ovat kuitenkin uudet menestyvät yritykset.

Kiihdyttämöyrityksiä esillä Agoran
Yrityskiihdyttämö 20 v -juhlanumerossa

Juha Kämäri

Kirjoittaja

Juha Kämäri
toimitusjohtaja, rehtori

Kämäri bloggaa Toimarin lokissa.

12.10.2016 | Teksti: Juha Kämäri

Lisää aiheesta

SAMKin tutkimuksen vararehtori Cimmo Nurmi.
| Yrittäjyys

Pääkirjoitus: ”Oman elämänsä toimitusjohtajaksi”

Minulla on unelma. Unelma, että SAMKin visio toteutuu. Unelma, että jokainen opiskelijamme työllistyy. Tämä edellyttää sekä henkilöstöltämme että opiskelijoiltamme aktiivista ja myönteistä asennetta. Opiskelijalla tulee olla työ- ja menestymishalua ja määrätietoisuutta. Hänen tulee kasvaa aloitekykyisyyteen ja vastuun kantamiseen. Tuttuja adjektiiveja yrittäjyyskasvatuksesta.
Kalle Vuorio
| Yrittäjyys

Ensimmäinen yrityskiihdyttämöyrittäjä Kalle Vuorio: ”Kehityksessä pysyy aina, se vaatii vain töitä”

Kalle Vuorion ura alkoi työkalujen kantamisella ja johtojen kiinnittämisellä seinään. Nykyään hän toimii perustamansa yrityksen KMJ Engineeringin operatiivisena johtajana. Hän on ensimmäinen SAMKin yrityskiihdyttämön kautta startannut yrittäjä.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Navigointiin suunniteltujen syvyysmallien hyödyntämistä kehitetään ISTLAB-hankkeessa. Vedenalaisten mallien avulla merenpohjasta saadaan aiempaa yksityiskohtaisempaa tietoa luotseille ja alusten navigointijärjestelmiin.
https://bit.ly/3c7z24w
#ISTLAB #intelligentshipping

Development work is ongoing in the ISTLAB project on how to utilise bathymetric models designed for navigation. Read more: https://bit.ly/3c7z24w
#ISTLAB #intelligentshipping #navigation #bathymetricmodel

Yhteistyössä @SatakunnanAMK ja @SermatechFi järjestämä suunnittelukilpailu kannustaa opiskelijoita innovoimaan, miten robotit voisi yhdistää 3D-tulostamiseen. Kilpailu päättyy ensi viikolla! Missä nyt mennään?https://www.roboai.fi/automaatio-ja-robotiikka/3d-tulostus/robotit-mukaan-3d-tulostukseen-opiskelijat-haasteen-edessa/ #roboai #samk #mysamk #sermatech #robottihaaste

Altogether 31 students graduated from SAMK in February. Nine of them graduated with a Master´s degree. SAMK congratulates all the graduates.
https://www.samk.fi/en/uutiset/31-students-graduated-from-samk-in-february/

SAMKista valmistui helmikuussa yhteensä 31 opiskelijaa. Valmistuneista yhdeksän suoritti YAMK-tutkinnon. SAMK onnittelee kaikkia valmistuneita. #samk #alumni #ylpeästiamk
https://www.samk.fi/uutiset/samkista-valmistui-helmikuussa-yhteensa-31-opiskelijaa/