Rehtorin näkökulma: Korkeakoulusta yrittäjäksi

SAMK tarjoaa tänä vuonna kaksi merkittävää uudistusta yrittäjyyden tukemiseen. Mitkä ne ovat, kertoo toimitusjohtaja, rehtori Juha Kämäri puheenvuorossan Agora-lehdessä.

12.10.2016 | Teksti: Juha Kämäri

Yrittäjyys on Satakunnan ammattikorkeakoulun strategian ytimessä. Kun visiona on ”Jokainen opiskelijamme työllistyy”, sen toteutuminen riippuu siitä, minkälaisen osaamisen ja asenteen onnistumme opiskelijoiden mieliin kylvämään. Kun tarjoamme alueen tarpeiden mukaan profiloitua Suomen parasta korkeakouluopetusta,laajaa työelämäyhteistyötä sekä vahvan yrittäjämäisen asenteen, opiskelijoillamme on kaikki edellytykset työllistyä.

 

Yrittäjämäisen asenteen kasvatus on ollut SAMKin ohjelmassa jo aivan ammattikorkeakoulun alkutaipaleelta saakka. Nyt lokakuussa 20-vuotisjuhliaan viettävän SAMKin Yrityskiihdyttämön toiminta-ajatuksena on tuoda yrityksen alkutaival – eli liikeidean kehittäminen, yrittäjänä toimimisen perusteet sekä yrityksen kehittäminen – osaksi korkeakoulututkintoa. Yrityskiihdyttämöyritykset tukeutuvat alueeseen ja alueen teolliseen profiiliin – Yrityskiihdyttämön toiminta ja SAMKin valitsema teollisuuskorkeakouluprofiili kietoutuvat näin vahvasti yhteen ja tukevat toisiaan.

 

Yrityksen perustaminen ei kosketa jokaista SAMKin opiskelijaa, yrittäjämäisen asenteen opiskelu sen sijaan koskettaa. Vuonna 2013 yrittäjyysopinnot laajennettiin koskemaan jokaista SAMKin opiskelijaa, yhtä lailla sairaanhoitajia kuin insinöörejä. Pakollisella 5 op:n opintojaksolla keskitytään sisäisen yrittäjyyden merkityksen ymmärtämiseen työelämätaitona ja merkittävänä työllistymistä edistävänä tekijänä.

 

Tänä vuonna yrittäjyyden tukemisessa SAMK tarjoaa kaksi merkittävää uudistusta, loogisena jatkumona etenemisessä yrittäjyyskasvatuksen eturintamassa. SAMK tarjoaa kevään yhteishaussa yrittäjänä toimimiseen valmentavan tutkintokoulutuksen. Tradenomin tutkintoon tähtäävässä yrittäjän koulutusohjelmassa opiskelu kytketään opiskelijan yritystoimintaan, ja tästä syystä koulutusohjelmaan valittavilla opiskelijoilla tulee olla oma yritys, yritysosakkuus tai heidän tulee perustaa yritys heti opiskelun alkuvaiheessa. Yrittäjäopiskelijat voivat yrityksensä alasta riippuen valita osaamista täydentäviä opintoja koko SAMKin opetustarjonnasta.

 SAMK tarjoaa kevään yhteishaussa yrittäjänä toimimiseen valmentavan tutkintokoulutuksen. Toinen merkittävä uudistus koskee startup-yritysten rahoitusta.

Toinen merkittävä uudistus koskee startup-yritysten rahoitusta. Moni hyvä liikeidea jää lähtötelineisiin, kun yrityksen alkuvaiheen rahoitusta ei ole saatavilla. SAMK on aloittanut hyvän yhteistyön Satakunnan bisnesenkeliverkoston kanssa. Tästä hyvänä osoituksena kesän SuomiAreena-viikolla järjestetyt Leijonan luola -henkiset tapahtumat. Ikään kuin Yrityskiihdyttämön 20-vuotisen taipaleen kunniaksi SAMKin hallitus on tänä syksynä päättänyt aloittaa startup-yrityksiin sijoittamisen. Osa sijoituksista suuntautuu omille yrityskiihdyttämöyrityksille.

 

Kuten Anssi Vanjoki SuomiAreenan keskustelussa totesi, eivät bisnesenkelit ole mitään enkeleitä. He odottavat saavansa sijoittamilleen rahoille tuottoa. Ei liioin SAMK ole tässä suhteessa mikään enkeli. SAMKille rahallista tuottoa olennaisempaa ovat kuitenkin uudet menestyvät yritykset.

Kiihdyttämöyrityksiä esillä Agoran
Yrityskiihdyttämö 20 v -juhlanumerossa

Juha Kämäri

Kirjoittaja

Juha Kämäri
toimitusjohtaja, rehtori

Kämäri bloggaa Toimarin lokissa.

12.10.2016 | Teksti: Juha Kämäri

Lisää aiheesta

SAMKin tutkimuksen vararehtori Cimmo Nurmi.
| Yrittäjyys

Pääkirjoitus: ”Oman elämänsä toimitusjohtajaksi”

Minulla on unelma. Unelma, että SAMKin visio toteutuu. Unelma, että jokainen opiskelijamme työllistyy. Tämä edellyttää sekä henkilöstöltämme että opiskelijoiltamme aktiivista ja myönteistä asennetta. Opiskelijalla tulee olla työ- ja menestymishalua ja määrätietoisuutta. Hänen tulee kasvaa aloitekykyisyyteen ja vastuun kantamiseen. Tuttuja adjektiiveja yrittäjyyskasvatuksesta.
Kalle Vuorio
| Yrittäjyys

Ensimmäinen yrityskiihdyttämöyrittäjä Kalle Vuorio: ”Kehityksessä pysyy aina, se vaatii vain töitä”

Kalle Vuorion ura alkoi työkalujen kantamisella ja johtojen kiinnittämisellä seinään. Nykyään hän toimii perustamansa yrityksen KMJ Engineeringin operatiivisena johtajana. Hän on ensimmäinen SAMKin yrityskiihdyttämön kautta startannut yrittäjä.

Uusimmat uutiset

Riitta Tempakka merenkulun simulaattoreilla.
| Kestävä kehitys

SAMK mukana Climate University -verkostossa

Helsingin yliopisto koordinoi Climate University -verkostoa, jossa on mukana valtaosa suomalaisista korkeakouluista. Ajatuksena on jakaa yhteisellä alustalla maksuttomia verkkokursseja korkeakoulujen ja kaikkien sellaisten käyttöön, jotka ovat kiinnostuneita yhteiskunnan kestävään kehitykseen ja ilmastoon liittyvistä asioista.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Merenkulkualan koulutuksella on Raumalla pitkät juuret. Lehtori @JanneLahtinen4 pohtii Navigator-lehdessä merenkulkualan koulutuksen historiaa ja tulevaisuutta. @NavMagFi #katsetulevaisuuteen
https://navigatormagazine.fi/blogit/mastossa-on-kayty-eika-itkettanyt-yhtaan/

Sali täynnä! 👏👏
Tänään virallisesti alkoi meidän käytännön yhteistyö @SatakunnanAMK ja #friitalankoulu kanssa.
Lisäämme aisteihin ja aistiherkkyyksiin liittyvää tietoutta, kehitämme #aistiesteettomyystyokalu myös lasten käyttöön ja eiköhän jotain tutkimustakin ole vireillä 🤩

Johtamisjuonia-blogissa pureudutaan ajankohtaisiin johtamiseen liittyviin aiheisiin, niin SAMKin henkilökunnan kuin opiskelijoidenkin kirjoittamana. Ensimmäisessä blogikirjoituksessa on pohdittu huonon johtamisen merkitystä työpahoinvoinnin taustalla.
https://johtamisjuonia.samk.fi

SAMKissa oli eilen henkilöstöpäivä, jossa palkittiin ansioituneita samkilaisia. Palkituiksi tulivat vuoden menestystarina, aloite, hanketoimija, julkaisija, viestijä, opettaja ja samkilainen. #katsetulevaisuuteen
https://www.samk.fi/uutiset/henkilostopaivassa-palkittiin-ansioituneita-samkilaisia/