Ratkaisu 100 -palkinto HeadAI:lle – ratkaisu helpottaa työn, osaamisen ja tekijöiden kohtaamista

Porilaisen HeadAI:n ratkaisu palkittiin Sitran Ratkaisu100-kilpailussa 15 finalistin joukosta eilen. Idea auttaa yritysten lisäksi esimerkiksi ammattikorkeakoulukenttää. HeadAI:n perustaja Harri Ketamo työskentelee SAMKissa senior advisorina.

17.11.2017 | Teksti: Aino Pelto-Huikko | Kuva: SAMK ARKISTO ja Pauli Valo (nukkuva mies)

Arkistokuvaa. Harri Ketamo ITK-päivillä Hämeenlinnassa 2015
Arkistokuvaa. Harri Ketamo ITK-päivillä Hämeenlinnassa pari vuotta sitten.

– Näemme, että osaamista tunnistava Ratkaisu 100 -idea palvelee ammattikorkeakoulukenttää nopeasti, sillä sen avulla nähdään sekä yritysten tarpeet että se, mitä ammattikorkeakouluissa opetetaan. Pystytään ennakoimaan osaamistarpeita paremmin, ja helpotetaan opetuksen suunnittelua, kertoo HeadAI:n Harri Ketamo.

Palkittu ratkaisu perustuu tekoälypohjaiseen osaamisen tunnistamiseen. Informaatiota saadaan netin avoimesta datasta, esimerkiksi opetussuunnitelmista. Kaikki Suomessa koulutettu osaaminen löytyy niistä, ja luonnollista kieltä ymmärtävä tekoäly mallintaa siitä osaamiskarttoja.

– Tekoälyllä pystytään piirtämään karttoja esimerkiksi siitä, mitä koulutetaan ja mitä tarvitaan, toteaa Ketamo.
– Yrityksiä voidaan neuvoa, mistä koulutusorganisaatiosta ne löytävät osaajia omiin tarpeisiinsa, ja jos sellaista osaamista ei kouluteta, mistä löytyy niitä yksilöitä, joilla haluttua osaamista on. Myös Suomeen asettumista suunnitteleville ulkomaalaisille firmoille on elintärkeää tietää, onko maassa osaajia.

Monet yritykset katsovat suurimmaksi liiketoiminnan kehittämisen esteeksi osaajapulan. Toisaalta on ihmisiä, jotka etsivät koulutusta, monille pitäisi löytää mielekästä tekemistä työelämän muuttuessa ja moni osaaja on vajaakäytöllä. Kaikkeen tähän haetaan tekoälyn avulla helpotusta HeadAI:n ratkaisussa.

Mukana SAMKin opetuksen kehittämisessä ja kansainvälistämisessä

SAMKin aiemmin muun muassa koulutusjohtajana työskennellyt Harri Ketamo on SAMKissa edelleen mukana yrittäjän koulutusohjelman kehittämisessä, opetuksen kansainvälistämisen ja kehittämisen hankkeissa ja kansainvälisessä opetusviennissä.

Lisäksi esimerikiksi hyvinvointiteknologian opetuksessa Sari Merilampi ja Andrew Sirkka käyttävät HeadAI:n tekoälysovellusta, jossa heille on tehty omat botit, avatarit, jotka luennoivat hyvinvointiteknologian perusteita silloin kuin Merilampi ja Sirkka eivät itse luennoi. Sirkan ja Merilammen osuudet heidän toimittamastaan kirjasta on mallinnettu, ja muiltakin osin kirja on pilkottu ja siihen tuotu siihen uutta sisältöä, jota ”Sari” ja ”Andrew” luennoivat.

­– Pintapuolisesti se näyttää interaktiiviselta kirjalta, mutta taustalla tekoäly on tehnyt töitä, luonut asioiden välisiä yhteyksiä ja muodostanut käsityksen siitä, mitä opiskelijoiden pitäisi ymmärtää ja oppia, kuvailee Ketamo SAMKissa käytössä olevaa sovellusta.

HeadAI

Ratkaisu 100 lyhyesti

Katso idean esittely: Idea 2 minuutissa Sitran Ratkaisu 100 -sivulta.

Mikä on Ratkaisu 100?

HeadAI-tiimiin kuuluvat: Harri Ketamo, Jari Multisilta, Anu Passi-Rauste, Sanna Vahtivuori-Hänninen ja Peter Vesterbacka. Tiimin esittely

Kuva HeadAI:n nettisivuilta.

17.11.2017 | Teksti: Aino Pelto-Huikko | Kuva: SAMK ARKISTO ja Pauli Valo (nukkuva mies)

Lisää aiheesta

Sari Merilampi ja Andrew Sirkka
| Hyvinvointi ja terveys

Uusi kansainvälinen oppikirja: Hyvinvointiteknologia on välttämättä monialaista

Hyvinvointiteknologian kehittäminen vaatii monialaista keskustelua. Se tarkoittaa käytännössä esimerkiksi sitä, että insinööri ja sairaanhoitaja ymmärtävät toisiaan. Sari Merilampi ja Andrew Sirkka SAMKin hyvinvointia edistävän teknologian tutkimusryhmästä ovat toimittaneet hyvinvointiteknologian perusteisiin ja käytännön ideoihin johdattelevan kirjan, jota juuri odotetaan painosta.
Kansi 2017 D 3 SAMK YAMKsymposium Digiavaimia
| Hyvinvointi ja terveys

Satakunnassa kehitetään digitaalisuutta hyvinvointipalveluihin

Robotiikka, tekoäly, analytiikka, pelillisyys, design, taiteen ja teknologian kohtaaminen. Mitä tarpeita on nyt ja tulevaisuudessa? Miten tavalliset käyttäjät ja SAMKin yhteistyökumppanit ovat olleet mukana digisovellusten kehittämisessä? Miten nämä ratkaisut on koettu ja mitä niistä on saatu? Tätä puidaan uudessa julkaisussa ja symposiumissa perjantaina 17.11.

Uusimmat uutiset

Kädet ovenkahvallam molemmin puolin ovea
| SAMK

SAMKille lähes miljoonan euron rahoitus sisäympäristöjen hygieniatutkimukseen

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt ammattikorkeakouluille viisi miljoonaa euroa rahoitusta seitsemään tutkimushankkeeseen arviointipaneelin tekemän arvioinnin perusteella. SAMKin tutkimushankkeelle "Healthier life with comprehensive indoor hygiene concept" myönnettiin rahoitusta noin 628 000 euroa.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

SAMK on monialainen ja kansainvälisesti suuntautunut korkeakoulu, jonka parhaina puolina työntekijät pitävät vakautta, hyvää ilmapiiriä ja työyhteisöä.Etsimme osaajia vahvistamaan joukkoamme:• ammattillinen erityisopettaja, Pori, haku päättyy 10.12.2021• opinto-ohjaaja (lehtori), Pori, haku päättyy 20.12.2021• opiskelijapalvelusihteeri, Pori, haku päättyy 8.12.2021• digi-pedatukihenkilö, Pori, haku päättyy 8.12.2021 • tuntiopettaja (logistiikka), Rauma, haku päättyy 3.12.2021Lisätietoja ja haku: bit.ly/3cQaJZW ... See MoreSee Less
View on Facebook

Tekniikan tohtori, erikoistutkija Kari Lilja SAMKista pohtii Samkarit-blogitekstissään sitä, miten digitalisoituva yhteiskunta haastaa perinteisen etiikan ja filosofian. #katsetulevaisuuteen #samkarit
https://samkarit.samk.fi/2021/11/25/digitalisoituva-yhteiskunta-haastaa-perinteisen-etiikan-ja-filosofian/

On 14–16 December 2021 Education Finland cluster, including SAMK, is happy to share the story of Finnish education in Finland’s spectacular Snow Cape Pavilion at @expo2020dubai
#expo2020 #StudyinFinland #EducationFinland @FinlandExpo2020

https://www.samk.fi/en/uutiset/samk-will-showcase-its-education-and-services-at-dubai-expo/

SAMK tänään ja huomenna Studia-messuilla. Tänään osastolla kävi kuhina, SAMKin opintotarjonta kiinnosti ja messuvieraat yrittivät saada nimensä parhaiden mölkyn heittäjien listalle.

Tänään messut auki klo 17 asti. Huomenna klo 9–16.

#katsetulevaisuuteen #studia2021

RoboAI-viikko käynnissä @SatakunnanAMK. Tänään kysytään mm. voisiko tekoälystä ja data-analytiikasta olla hyötyä kuntoutuksessa. https://www.roboai.fi/roboai-viikko/

SAMKissa lehtorina toimiva kuvanveistäjä Heli Ryhänen on saanut Pirkanmaan taidepalkinnon. Taidetoimikunnan mielestä hänen teoksensa ovat ajattomia, kuin reliikkejä menneestä maailmasta. @aamulehti #kuvataide #katsetulevaisuuteen
https://www.aamulehti.fi/kuvataide/art-2000008415265.html