Enabling Life Technologies -opintojaksolla pilotoidaan erilaisia digityökaluja

HYPEä eli rajat ylittävää hyötypelikoulutusta (barrier-breaking serious games education) kehitetään SAMKissa kokeilukulttuurin mukaisesti ketterien kokeilujen ja pilotointien avulla. Tämän kevään pilotoinnit käynnistettiin Enabling Life Technologies -nimisellä monialaisen kehittämisen opintojaksolla.

12.2.2018 | Teksti: Inna Saarinen | Kuva: Markus Heinonen

Group of students attending a lecture

Kuorin casen esittelyn piti Markus Backman. Haasteessa etsitään valtavaan Yeti tabletiin pelillistä ryhmässä tekemistä hyödyntävää ratkaisua ikääntyneiden aktivoimiseksi.

 

Mukana hyötypelikoulutuksessa ovat eri koulutusasteet, eri toimialat, eri kansallisuudet, elinkeinoelämäyhteistyö, online-koulutus. Myös TKI-yhteys on huomioitu.

Enabling Life Technologies -opintojakso toteutetaan yhteistyössä eri koulutusasteiden kanssa, mukana toteuttamassa ovat SAMKin hyvinvointiteknologiatoimijoiden lisäksi TTY, Pori ja Sataedu. Opintojakson keskeinen oppimistavoite on monialaisen kehittämistoiminnan osaamisen kehittäminen. Opettajina toimivat eri alojen asiantuntijat: Sari Merilampi (SAMK), Andrew Sirkka (SAMK), Sirpa Jaakkola-Hesso (SAMK), Tarmo Lipping (TTY) ja Krista Toivonen (Sataedu).

Opiskelijoina on SAMKin bachelor- ja master-tason opiskelijoita eri koulutusohjelmista, yliopistokeskuksen opistelijoita, TTYn ranskalaisia IT-alan vaihto-opiskelijoita sekä Sataedun lähihoitajaopiskelijoita. Opintojakson suoritus annetaan omasta organisaatiosta, mutta osa opintojaksosta on yhteistä tekemistä. Projektiopinnot ovat merkittävä osuus opintojakson suoritusta.

Kaikki hyötyvät

Tekijöiden oma motivaattori on perinteisten toimialojen ylittäminen ja uudenlainen yhdessä tekeminen.

Haluamme olla aallon harjalla ja pitää huolen siitä, että opiskelijammekin ovat kehittäjähenkisiä innovaattoreita tulevaisuuden osaajina. Asennekasvatusta, sitä tämä myös on, kertoo koulutuksessa opettava, SAMKissa tutkimusyliopettajana toimiva Sari Merilampi.

Projektiosuuden tehtävänannot ovat neljän eri yhteistyöyrityksen aitoja toimeksiantoja. Mukana ovat Dyme Solution, Evantia (Sisukkaat), Junet ja KuoriYetitablets, joiden haasteisiin monialaiset opiskelijatiimit vastaavat. Toisen asteen opiskelijat yhdistävät tiimeissä erityisesti käytännön osaamista ja asiakastietoutta. Korkea-asteen opiskelijat toimivat kehittäjinä. Yrityksille tarjoutuu ainutlaatuinen mahdollisuus saada erittäin laaja-alainen näkemys asioista.

Opetusta online

Toiminnassa pilotoidaan erilaisia digityökaluja, joita käytetään laajemminkin Welfare technology master ohjelmassa tuomassa monipuolisuutta ja joustavuutta opintoihin.  Kommelluksiltakaan ei ole vältytty, Sari Merilampi sanoo.

Enabling Life Technologies -opintojakso on suunniteltu osittain TKI-yhteistyössä, osana valtakunnallista ESR-hanketta. HYPE on rajat ylittävä hyötypelikoulutus -hanke, jossa keskitytään erityisesti monialaiseen tarveperusteiseen hyvinvointipelikoulutuksen kehittämiseen. Hanke siirtää aikaisempien TKI-projektien oppeja suoraan opiskelijoille ja elinkeinoelämän käyttöön. Lisäksi yritysyhteistyö on tyypillisesti poikinut myös tutkimushankkeisiin uusia sisältöjä ja myös yritysten välisiä uusia yhteistyötoimia.

Haku englanninkieliseen ylemmän amkin hyvinvointiteknologian koulutukseen (Welfare Technology) käynnissä 28.3. asti. Lisätietoja: www.samk.fi/welfare-technology

12.2.2018 | Teksti: Inna Saarinen | Kuva: Markus Heinonen

Lisää aiheesta

| Teknologia

Hyötypelit: tutkimusyhteistyö Kiinan kanssa tiivistyy

SAMKin ja Changzhou Universityn ensimmäinen yhteinen tutkimusartikkeli julkaistaan huhtikuussa Australiassa hyötypelikonferenssissa. Kyseessä on merkittävä avaus tutkimusyhteistyön näkökulmasta.
| Teknologia

Teknologiaraportti visioi uusia mahdollisuuksia Satakuntaan

Tietokoneet muuttuvat. Ostamisen tavat muuttuvat. Tuotevalmistus muuttuu. Neljän vuoden kuluttua maailma on 90-prosenttisesti mobiili? Teknologiaraportti aktivoi lukijoita pohtimaan mikä heidän roolinsa voisi olla uuden teknologian hyödyntämisessä ja luomisessa.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Jälleen merkittävä rahoitus: @SatakunnanAMK ja @TampereUni ovat saaneet Suomen akatemialta yli miljoona euroa yhteistutkimukseen, joka yhdistää modernia teknologiaa terveydenhuoltoympäristön toiminnan varmistamiseen. Onnea @SariMerilampi! 💥https://yle.fi/uutiset/3-11668140 #roboai #samk

Ambitious FridAI launched @crazytownoy by @ronnymattias and @PeterWE 💥 Startup and AI event the last Friday of each month. @HKetamo from @headaiofficial tells how to upskill five billion people: semantic AI is a tool for future skills prediction. Ask and earn a @ruosniemen beer!

4

SAMKin Feelix-hanke on valittu mukaan TKI-Kärjet2020 -kilpailuun. Hankkeen tavoitteena on kehittää tulevaisuuden työtaitoihin keskittyvää, vaikeuksia tai hidasteita kohdanneiden nuorten vertaisryhmätoimintaa. Äänestys käynnissä 2.12. asti. #tkikärjet2020
https://bit.ly/368Njfw

Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi SAMKin tutkimukseen 575 000 euroa. Data Lake Innovation Testbed for Future Hospitals tutkimushanke hyödyntää tekoälyä lääketieteellisessä tutkimuksessa.
https://bit.ly/378W0WH

#mysamk #ylpeästiamk #tekoäly #lääketiede

"Digitalisaatio on päivän sana, mutta sen rinnalle työpaikoille tarvitaan lisää inhimillisyyttä." Blogikirjoitus jatkaa minisarjaa, joka käsittelee tunnejohtamisen ja vuorovaikutuksen teemoja esimiestyön näkökulmasta. Blogi: https://bit.ly/2NGYlyz
#esimiestyö #tunnejohtaminen