Sielukkaita eväitä muutoksiin

- Sielu on ihan käyttökelpoinen sana, kun pohditaan työyhteisön henkeä ja sitä kaikkea, mistä yrityskulttuuri syntyy, sanoo Jaakko Heinimäki.

19.8.2016 | Teksti: Inna Saarinen

Etualalla oleva Jaakko Heinimäki oli puhumassa SAMKin henkilöstöpäivässä. Taaempana SAMKin henkilökuntaa.
Jaakko Heinimäki oli puhumassa SAMKin henkilöstöpäivässä. Kuva: Katri Väkiparta

Teologi, työnohjaaja ja tietokirjailija Jaakko Heinimäki oli SAMKin henkilöstöpäivässä puhumassa yrityskulttuurista ja arvoista.

Poriin on valmistumassa uusi kampus, jolle siirtyvät kaikki SAMKin Porin kampusten toiminnot. Heinimäki evästi uudelle kampukselle suuntaavaa väkeä sillä, että kannattaa pohtia, mitä otetaan mukaan muutettaessa uusiin tiloihin. Yleensä mukaan lähtee yrityksen sielu, joka sisältää historian, liikeidean, kyvyt ja arkiarvot.

Arvot keskiössä

- Vaikka esimerkiksi historia on tärkeää, oman historian arvostamisesta ei saisi tulla perinnetouhua. Vaalitaan mieluummin perintöä, ei perinnettä, Heinimäki kertoo.

Hän muistuttaa, että yrityksessä on aina kahdella tavalla ilmenevät arvot; ne jotka kerrotaan ulospäin ja ne, jotka näkyvät käytännön arjessa. Paras tilanne on, kun nämä kaksi ovat lähellä toisiaan.

SAMKin yrityskulttuuri muodostuu asiantuntijuuden arvostamisesta, yhdenvertaisesta puuttumisesta, vuorovaikutuksesta ja luottamuksesta, rohkeasta keskittymisestä olennaiseen ja innosta kokeilla uutta.

Heinimäki kannustaakin kokeilemaan uutta ja sanoo, ettei virheitä tarvitse pelätä. Virheitä voisi hänen mukaansa vaikka juhlia jatkossa kakkukahveilla. Moni innovaatio on syntynyt virheen seurauksena.

- Luovuudessa on usein kyse siitä, että nähdään onnistuminen virheen takana.

Miten tullaan hyväksi?

Ihmisen neljä perushyvettä ovat rohkeus, kohtuullisuus, reiluus ja viisaus. Näitä kaikkia voi jokainen kehittää. Heinimäki vertaa kehittymistä ukulelen soittamiseen. Jos vain lukee aiheeseen liittyviä kirjoja, ei opi soittamaan. Soittamisen oppiminen vaatii sen, että jossain vaiheessa tarttuu soittimeen.

Sisäinen työelämä käsittää ymmärryksen, tunteen ja motivaation. Yrityksen asiat ovat hyvin, kun töissä on työstä iloa tuntevia ihmisiä, jotka ymmärtävät, mitä tehdään ja ovat motivoituneita.

- Tulee myös muistaa, että yhtä negatiivista kokemusta kohden ihminen tarvitsee keskimäärin viisi positiivista kokemusta, hän kiteyttää.

Lisää aiheesta

Pinja istumassa tietokone sylissään.
| Opinnot ja opetus

Pinjalle liiketalous tuntui luontevalta vaihtoehdolta

Pinja Rantanen opiskelee nyt viimeistä vuottaan luovaa markkinointia. Hänen mielestään liiketaloudesta voi hyötyä jokaisella alalla.
Pinja istumassa tietokone sylissään.
| Opinnot ja opetus

Pinjalle liiketalous tuntui luontevalta vaihtoehdolta

Pinja Rantanen opiskelee nyt viimeistä vuottaan luovaa markkinointia. Hänen mielestään liiketaloudesta voi hyötyä jokaisella alalla.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

SAMKin johtoryhmä tapasi eilen ministerit @HonkonenPetri ja @MikkoTSavola sekä kansanedustajat @Eeva_Kalli ja @MatiasMarttinen eduskunnassa.

Keskustelua käytiin koulutuspolitiikasta, tutkimuksesta sekä Satakunnan tulevaisuuden näkymistä.

#katsetulevaisuuteen #satakunta

2

SAMKin kuvataiteen opiskelijat Anna Kallio ja Annika Närhi vetivät lukiolaisille taidepajaa. Se sisälsi opetusta muun muassa väriopista ja paikkasidonnaisesta taiteesta. Tuotoksena syntyi kolme lukioaikaa symbolisesti kuvaavaa maalausta. 👍https://www.samk.fi/uutiset/lukiolaiset-ottivat-kankaanpaan-yhteislyseon-seinatilat-haltuun-samkin-kuvataiteen-opiskelijat-vetivat-taidepajaa/

Finally we had this wonderful project group (GAMMA project’s Learning, Teaching, Training Activities) as a guest in Pori. How can project participants from four countries grow into such a great collaboration? So happy and proud of this gang! @RoboAI2 @SatakunnanAMK https://twitter.com/i/web/status/1618184366320148480

Kankaanpään pääkirjaston sisääntuloaulan tiloja valjastetaan jatkossa galleriakäyttöön. Kipinä uuden gallerian perustamiseen syntyi, kun kuntakuvataiteilija Mira Piitulainen kohtasi kankaanpääläisiä ja keskusteli alueella asuvan väen kanssa. 🎨🖌️ https://www.epressi.com/tiedotteet/kulttuuri-ja-taide/taidekaupungin-galleriavalikoima-taydentyy-kirjaston-nayttelytilalla.html

Kaksi SAMKin alumnia on valittu Satakunnan Kansan vakituisiksi toimittajiksi. Mikko Elon ja Annika Kangasmaan tavoitteena on avartaa ihmisten maailmankuvaa ja tuoda värisävyjä mustavalkoiseen ajatteluun. 📰 @SatakunnanKansa #alumni #katsetulevaisuuteen
https://www.satakunnankansa.fi/satakunta/art-2000009344648.html