Pohjois-Satakunnan yhteisötaiteilijan työstä uusi julkaisu
Taidetta sähkökaappeihin, lasten taidetta bussipysäkille, muistikahvila, kuntalaisten muotokuvat, seinämaalausta nyrkkeilijöille ja opiskelijoiden taidegalleria ovat esimerkkejä Pohjois-Satakunnan yhteisötaiteilijan 12 pilottiprojektista, jotka on nyt koottu yksiin kansiin. Teemana on taiteen saavutettavuus – ja samalla taidekaupunki Kankaanpää kehittää itseään taidekaupunkina. Osansa saavat myös myös muut seutukunnan kunnat.

Taiteen saavutettavuus nousi yhteisötaiteilijaprojektissa yhdeksi tärkeimmistä kehittämisen kohteista. Miten taide voi näkyä entistä paremmin ihmisten arjessa ja olla osa yhteisöjen kehittämistä?
Pohjois-Satakunnan yhteisötaiteilija sai alkunsa Kankaanpään taideyhdistyksen, Kankaanpään kaupunginmuseon ja Satakunnan ammattikorkeakoulun kuvataiteen koulutusohjelman yhteisten keskustelujen tuloksena. Suunnittelun alkuvaiheessa mukaan tulivat myös seutukunnan muut kunnat.
Jo sana yhteisötaide antaa syyn poistua omasta työhuoneesta tai vain taiteen käyttöön varatuista tiloista.
– Projektin päätyttyä voi ylpeydellä todeta, että Pohjois-Satakunnan yhteisötaiteilija ei viettänyt paljonkaan aikaansa perinteisellä taidekoululla, vaan työt olivat oikeasti siellä, missä asiakkaat, erilaiset yhteisöt, yleisöt ja ennen kaikkea ihmiset, olivat, kirjoittaa TKI-lehtori Tomi Kuusimäki johdannossa.
Yhteisötaiteilija teki taideprojekteista hetkeksi pohjoissatakuntalaisten arkea.
Reilun vuoden mittaiseen projektiin osallistui noin 700 monen ikäistä ihmistä. Projektin lähtökohtana oli henkilökohtaistaminen, joten kaikki yksittäiset projektin työpajat toteutettiin pienryhmissä.
Yhteisötaiteilijaprojektin toiminta pystyttiin heti alusta alkaen nivomaan myös osaksi kuvataiteen opetuksen kehittämistä. Kuvataiteen ammattilaisen työnkuva tulee jatkossakin koostumaan monista eri projekteista ja niiden samanaikainen hallinta vaatii osaamista.
– Oli ilo huomata, kuinka taide pystyy integroitumaan niin moneen ympäristöön ja niin monin eri keinoin, kirjoittaa Kuusimäki.
Julkaisun muut kirjoittajat ovat Kankaanpään Taideyhdistyksen puheenjohtaja Maija Anttila ja itse yhteiötaiteilija Saija Mustaniemi.
Lue koko tarina: Pohjois-Satakunnan yhteisötaiteilija
Saija Mustaniemi on koonnyt myös Kollaasinovelleja Jyllinkodilta.
Lisää aiheesta
Uusimmat uutiset
SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA
samkarit.samk.fi
Hyvinvointia Hybridisti -hankkeessa järjestettiin kaksi menestyksekästä teknologian pop up -tapahtumaa, ensimmäinen 5.5.2023 Metropolian kampuksella ja toinen 17.5.2023 Tampereen ammattikorkeakoul...