Pohjois-Satakunnan yhteisötaiteilijan työstä uusi julkaisu

Taidetta sähkökaappeihin, lasten taidetta bussipysäkille, muistikahvila, kuntalaisten muotokuvat, seinämaalausta nyrkkeilijöille ja opiskelijoiden taidegalleria ovat esimerkkejä Pohjois-Satakunnan yhteisötaiteilijan 12 pilottiprojektista, jotka on nyt koottu yksiin kansiin. Teemana on taiteen saavutettavuus – ja samalla taidekaupunki Kankaanpää kehittää itseään taidekaupunkina. Osansa saavat myös myös muut seutukunnan kunnat.

7.7.2016 | Teksti: Aino Pelto-Huikko

Pohjois-Satakunnan Yhteisotaiteilija
aukeama Muistikahvila
Aukeama julkaisussa. Saija Mustaniemen runsas valokuvitus.

Taiteen saavutettavuus nousi yhteisötaiteilijaprojektissa yhdeksi tärkeimmistä kehittämisen kohteista. Miten taide voi näkyä entistä paremmin ihmisten arjessa ja olla osa yhteisöjen kehittämistä?

Pohjois-Satakunnan yhteisötaiteilija sai alkunsa Kankaanpään taideyhdistyksen, Kankaanpään kaupunginmuseon ja Satakunnan ammattikorkeakoulun kuvataiteen koulutusohjelman yhteisten keskustelujen tuloksena. Suunnittelun alkuvaiheessa mukaan tulivat myös seutukunnan muut kunnat.

Jo sana yhteisötaide antaa syyn poistua omasta työhuoneesta tai vain taiteen käyttöön varatuista tiloista.

 Projektin päätyttyä voi ylpeydellä todeta, että Pohjois-Satakunnan yhteisötaiteilija ei viettänyt paljonkaan aikaansa perinteisellä taidekoululla, vaan työt olivat oikeasti siellä, missä asiakkaat, erilaiset yhteisöt, yleisöt ja ennen kaikkea ihmiset, olivat, kirjoittaa TKI-lehtori Tomi Kuusimäki johdannossa.

Yhteisötaiteilija teki taideprojekteista hetkeksi pohjoissatakuntalaisten arkea.

Reilun vuoden mittaiseen projektiin osallistui noin 700 monen ikäistä ihmistä. Projektin lähtökohtana oli henkilökohtaistaminen, joten kaikki yksittäiset projektin työpajat toteutettiin pienryhmissä.

Yhteisötaiteilijaprojektin toiminta pystyttiin heti alusta alkaen nivomaan myös osaksi kuvataiteen opetuksen kehittämistä. Kuvataiteen ammattilaisen työnkuva tulee jatkossakin koostumaan monista eri projekteista ja niiden samanaikainen hallinta vaatii osaamista.

– Oli ilo huomata, kuinka taide pystyy integroitumaan niin moneen ympäristöön ja niin monin eri keinoin, kirjoittaa Kuusimäki.

Julkaisun muut kirjoittajat ovat Kankaanpään Taideyhdistyksen puheenjohtaja Maija Anttila ja itse yhteiötaiteilija Saija Mustaniemi.

Lue koko tarina: Pohjois-Satakunnan yhteisötaiteilija

Saija Mustaniemi on koonnyt myös Kollaasinovelleja Jyllinkodilta.

KollaasiNovelleja Jyllin Kodilta julkaisun kansi

 

 

Lisää aiheesta

SAMK-kampus Pori, havainnekuva aulasta.
| SAMK

Kampuksen esittely taidekilpailuun osallistuville 22.8.

SAMK järjestää taidekilpailun Porin uuteen kampukseen sijoitettavasta taiteesta. Kampus valmistuu keväällä 2017 Porin asema-aukion viereen osoitteeseen Satakunnankatu 25. Taiteen sijoituspaikka on kampuksen aulatilat. Kilpailuohjelma on nähtävissä osoitteessa www.samk.fi/taidekilpailu
Marika Koskimäki-Ketelän työ Papan tyttö
| Kuvataide

Alumniblogissa kalligrafi Marika Koskimäki-Ketelä

Alumniblogissa kalligrafi Marika Koskimäki-Ketelä Marika Koskimäki-Ketelä on Suomen kiinnostavimpia kalligrafeja. ”Marikakk”, niin kuin hänet myös tunnetaan, tekee taidetta ja tilaustöitä. Taustalla on...

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Twitter feed is not available at the moment.