Etsi

Petri Rajaniemi herätteli ajatuksia yrittäjyydestä ”Epävarmuus on uusi musta”

Tunnistaa, yhdistää, kirjoittaa, puhuu. Kansallisesti ja kansainvälisesti. Into tutkimiseen ja oppimiseen. Näin Petri Rajaniemeä on kuvattu esittelysivuilla netissä. Se on helppo uskoa, kun kuuntelee häntä Perjantain Paras -seminaarissa.

15.10.2016 | Teksti: Inna Saarinen | Kuva: Inna Saarinen

rajaniemi

Petri Rajaniemi kävi herättelemässä ajatuksia yrittäjyydestä yrittäjyysviikon päätteeksi. Tilaisuuden järjesti ALL IN - Satakunnan kaikkien opiskelijoiden yhteinen yrityskiihdyttämö.

Rajaniemi on Future Works Oy:n perustajaosakas, kirjoittaja ja puhuja. Hän on keskittynyt yritysten toimintaympäristön, yrittäjyyden ja työelämän muutokseen.

- Olen nykyisyysselittäjä, en niinkään mikään tulevaisuudentutkija, Petri Rajaniemi kuvaa itseään.

Mitä tapahtui Suomelle?

Käynnissä on Rajaniemen mukaan suurin muutos vuosikymmeniin. - Pelisäännöt ikään kuin päivittyvät uusiksi. Luottamus siihen, että korkea koulutus, syntyperä tai keskiluokkainen tausta pelastaa, on mennyttä.

Vuoden 2008 jälkeen ei mikään ollut enää entisensä. Digitalisaatio on vammauttanut, rakentanut ja uudistanut yhteiskuntaa. Jopa koulut, puolustusvoimat ja Valamon luostari irtisanovat ihmisiä tuotannollistaloudellisista perusteista.

Meidän suomalaistenhan piti olla maailman valtiaita. Mitä tapahtui, ettei näin olekaan?

- Oli kyseessä mikä asia vain, luulemme, että meillä on kaikki valta, voima ja viisaus. Tämä siksi, koska olemme suomalaisia. Olemmehan keihäänheittäjäkansaa, Petri Rajaniemi sanoo.

Nykyisin raha, aika, turvallisuus ja osaaminen ovat kaikki muunkin maailman käytössä. Emme enää ole yksin huipulla, vaikka luulemme olevamme.

Tavallisia ihmisiä, epätavallisia asioita

Yrittäjyyden hehkuttamisen huono puoli on Rajaniemen mielestä se, että yrittäjyydestä voi tulla pelottavaa.

- Ajattelin aiemmin, että yrittäjät ovat niin hienoa porukkaa, ettei minusta tule sellaista. Kolmekymppisenä tajusin, että minusta tulee yrittäjä.

Nyt hän sanoo ymmärtävänsä, että yrittäjät ovat tavallisia ihmisiä, jotka vain tekevät epätavallisia asioita. –Yrittäjyydessä tärkeää on nähdä mitä siitä saa, ei sitä, mitä uhrataan yrittäjyydelle.

Petri Rajaniemi varoisi perusteollisuuden ja hypen vastakkainasettelua. Kaikella on paikkansa. Kasvuyritystapahtuma Slashin perustaja ja startup-yrittäjä Miki Kuusi on oivallinen esimerkki siitä, mitä voi syntyä kun ei varo liikaa. – Hän on niin nuori, että nykyinen taloustilanne on hänelle aivan normaali. Hän ei ole koskaan nähnyt muunlaista tilannetta, Petri Rajaniemi huomauttaa.

Kyseenalaista, se on tärkeintä

Yrittäjällä on oikeus tehdä työnsä niin hyvin kuin sen osaa, ilman että sitä kukaan estää. – Olen nyt ymmärtänyt, että se, millä tavalla teen työtä, on se juttu. Yrittäjyyden ihme ei ole ylivertaisessa liikeideassa vaan siinä, että uskaltaa sen toteuttaa.

Tulos muuttuu vasta, kun toiminta muuttuu. Toiminta muuttuu, kun ajattelu muuttuu. Ajattelu muuttuu vain kyseenalaistamalla aiempi ajattelu. Periaatteet ja perinteet eivät suojaa muutokselta, mutta ne estävät oppimisen. – Toisin tekeminen on ainoa asia, jolla voi suojata oppimisen, Petri Rajaniemi sanoo.

Työn omistajuuden kokemusta ei saa rahalla. Sitä ei kirjata työsopimukseen. Mutta se on tärkeintä, mitä työntekijä voi tarjota. Omistajuuden korkein taso on yrittäjämäinen asenne. Se vaatii vilpitöntä pyrkimystä.

- Kyseenalaista. Se on tärkeintä, hän muistuttaa.

Seuraa Petri Rajaniemen huomioita ajasta: #signotimes

Uusimmat uutiset

| SAMK

Kesäharjoittelijat kehuvat kokemustaan SAMKissa

SAMKissa on ollut kesäkuun ensimmäisten viikkojen ajan töissä kahdeksan 15-18-vuotiasta kesäharjoittelijaa. Porin ja Rauman kampuksilla työskennelleet nuoret ovat toteuttaneet kaikkea inventaariosta piirtämiseen, ja jokainen on kehunut kokemustaan.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA