Palkituilla fysioterapiayrittäjillä on taitoa ja tahtoa

Ft Voluntaksen nettisivuilla lukee, että se on kahden porilaisen fysioterapeutin tahdon asia. Ajatus on helppo uskoa.

 

10.9.2016 | Teksti: Inna Saarinen | Kuva: Johanna Sjövall / Your image

Kaksi naisfysioterapiaopiskelijaa nojaa juoksukilpailun lähtöasennossa.

Pauliina Haapalan ja Mirka Väkiparran silmissä palaa tahto, kun he puhuvat yrityksestään. He ovat valmistuneet SAMKista fysioterapeuteiksi (AMK) ja suorittaneet myös ylemmän AMK-tutkinnon SAMKissa.

Haapala ja Väkiparta olisivat halunneet yrityksensä nimeksi Tahto, mutta se oli jo käytössä liian läheisellä alalla. Tahto kääntyi latinaksi, muotoon Voluntas.
– Hyvin sekin on porilaisten suuhun sopinut, Mirka Väkiparta naurahtaa.

Yrittäjillä on alalta pitkä kokemus jo ennen yrityksen perustamista. Heidän intohimonaan on neurologinen fysioterapia.

Ammatillista samankaltaisuutta

Haapala ja Väkiparta pokkasivat tänä vuonna SAMKin Vuoden yrityskiihdyttämöpalkinnon. Yritystä luonnehditaan palkinnon perusteluissa nuoresta iästään huolimatta jo nyt pieneksi menestystarinaksi. Valinnan kriteereinä olivat täysipäiväinen työllisyys ja intohimo jatkuvaan itsensä ja yrityksensä kehittämiseen. Myös sitä arvostettiin, että yritysideaa on sitouduttu viemään itsenäisesti eteenpäin.

Idea yhteiseen yritykseen sai siemenen vuosia sitten vaativalla kotikäynnillä. Samassa yrityksessä työskennelleet naiset huomasivat, kuinka heidän yhteistyönsä onnistui saumattomasti.

– Meitä yhdistää ammatillinen samankaltaisuus. Ihmiskeskeisyys on tärkeintä. Mikä tahansa mikä liittyy asiakkaan hyvinvointiin, liittyy myös meidän työhömme, he puhuvat kuin yhdestä suusta.

Molemmista naisista huokuu tarmokkuus. Yrityksen vahvuutena on yrittäjien samanlaisuus ja erilaisuus. Siinä missä Pauliina Haapala rönsyää energiaa, Mirka Väkiparta harkitsee ja pitää jalat maassa.

Pauliina Haapalan historiaan kuuluu paljon myyntityötä.
– Vastaan aina puhelimeen niin, että ihminen ajattelee minun odottaneen koko päivän hänen soittoaan. Vaikka työ on hektistä, asiakkaalle ei saa tulla sellainen olo, että minulla on kiire. Mehän myymme juuri aikaa meidän kanssamme.

Vaikka yrittäjyys vetikin puoleensa, myös entisestä, yhteisestä työpaikasta on jäänyt hyvät muistot.

– Näimme vastuuta ilman riskiä. Se oli hyvä koti kasvaa, Pauliina Haapala sanoo.

Esteettiset tilat ja rautaisia ammattilaisia

Haapala ja Väkiparta päättivät, että mikäli he pääsevät molemmat opiskelemaan ylempään AMK-tutkintoon, he perustavat yrityksen. Molemmat pääsivät. Joka toinen opintojakso oli Turussa.  Kaksikko paitsi kulki matkat, myös asui yhdessä Turun jaksojen ajan. Yrityksen perustamiseen liitettiin lähes kaikki opintoihin liittyvät tehtävät ja vapaa-aikoina leikiteltiin mielikuvissa. Tahto yhteiseen yritykseen kasvoi.

– Lopulta meillä oli kristallinkirkas kuva siitä, mitä haluamme tehdä.  Opinnot tarjosivat kokonaisvaltaisen, ammatillisen matkan, he kertovat.

Yrityksen kauniit ja valoisat tilat sijaitsevat Teljätalossa.

– Kävimme katsomassa tätä tilaa jo muutama vuosi sitten. Ihastuimme. Ylempien AMK-opintojen kehitystehtäväksi nousi ”Käyttäjälähtöinen tila”. Kehittelimme konseptin, jossa on esteettiset, kuntouttavat, käyttäjälähtöisiksi muokatut tilat. Voimme rikkoa vähän rajoja, Pauliina Haapala kertoo.

– Osaamiskeskus on sanana liian mahtava, mutta ajatuksena tahtoisimme sellainen olla, hän jatkaa.

Suuri osa työstä tehdään kentällä. Työhön kuuluu kotikäyntejä, koulukäyntejä ja asuntolakäyntejä.

Ihmisläheistä liiketoimintaa

Pauliina Haapalaa hiukan harmittaa, että fysioterapia ei oikein saisi olla liiketoimintaa.

– Jotenkin tuntuu, että jos vaikka lääkäriasema tekee liiketoimintaa, se on ihmisten mielestä ok. Mutta jos me teemme, olemme itsekkäitä. Liiketoimintaa tämä kuitenkin on.

Yrittäjyydessä on yllättänyt eniten se, kuinka nopeasti kaikki lähti käyntiin. Vaikeinta on ”ei oon” myyminen. – Haluaisimme sanoa kaikille kyllä, mutta se ei vain onnistu. Aikaa on vain rajallisesti kaikilla. Nytkin meidän tulisi jättää kalenteriin enemmän tyhjää, mutta kun asiakkaat ovat niin ihania, he pohtivat.

Kaksi naisfysioterapiaopiskelijaa nojaa juoksukilpailun lähtöasennossa.

FT VOLUNTAS

Omistajat/henkilökunta: Pauliina Haapala ja Mirka Väkiparta

Toimipaikka: Pori

Toiminta-ajatus: Tahdosta voimaa. Se kuvaa erittäin hyvin jokaisen kuntoutujan polkua. Ilman tahtoa ei ole mitään. Jos asiakkaalta löytyy tahtoa, ei mikään vuori ole liian korkea valloitettavaksi.

ftvoluntas.fi

10.9.2016 | Teksti: Inna Saarinen | Kuva: Johanna Sjövall / Your image

Lisää aiheesta

Yannai Barak lähkuvassa Etelä-Eurooppalaisen maiseman edessä.
| Opinnot ja opetus

Alumniblogissa koripallojoukkueen fysioterapeutti Israelista: elämän valinnat

Yannai Barak halusi fysioterapeutiksi. Israelissakin olisi voinut opiskella, miten hän päätyi SAMKiin? Nyt hän työskentelee suosikkikoripallojoukkueensa pääfysioterapeuttina. Barak kertoo elämänsä isot valinnat.
Maija Biet, lähikuva.
| Uratarina

– Tuntuu, että sain kaksi pätevyyttä yhdellä iskulla

Fysioterapeutteja tarvitaan ympäri maailmaa. Maija Biet, SAMKista englanninkielisestä koulutusohjelmasta valmistunut fysioterapeutti on ollut tyytyväinen valintaansa. Hän halusi käytännönläheisen ammatin, ja ulkomailla kynnys töiden hakuun on matala.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

SAMK järjestää globaalin merenkulun konferenssin lokakuussa 2023. Konferenssin “Annual General Assembly of International Association of Maritime Universities in 2023” järjestelyt ovat jo käynnistyneet. https://samkarit.samk.fi/2022/09/30/globaali-merenkulun-konferenssi-jarjestetaan-lokakuussa-2023/

Verkkokauppa 2.0 -hankkeen koulutuksessa tänään Raumalla asiaa tuotteista ja verkkokaupan sisällöstä. Kouluttajana Made of Sundaysin verkkokauppias, designer ja webmaster Thomas Leppä. 👌🏼 #verkkokauppa #asiakaskokemus #yrittäjä #BIC #samk #katsetulevaisuuteen

SAMK on tehnyt Satakunnan Osuuskaupan kanssa pitkään yhteistyötä. Virallinen kumppanuussopimus tehtiin muutama vuosi sitten. Kumppanuudella on tavoiteltu yhteistyön syventämistä, laajentamista ja systematisointia sekä uusia yhteistyömuotoja. @SatakunnanOk https://www.samk.fi/uutiset/samk-ja-satakunnan-osuuskauppa-tiivistavat-yhteistyota/

Niin iloinen 🤩 kun otetaan yhteyttä ja sanotaan, että teemme tärkeää työtä @SatakunnanAMK ja siitä tehdään oikein julkaisukin 👌
@sataeduKrista kanssa kerrotaan miten hyvinvointiteknologia edistää osallisuutta ja miten aistikuormitusta voi ⬇️: http://yritma.fi/uutiset/sosiaali-ja-kuntatalous @RoboAI2

TEKOS hankkeella haluamme monialaisella tiimillä lisätä osallisuuden mahdollisuuksia #osallisuus #tekos https://yritma.fi/uutiset/sosiaali-ja-kuntatalous/teknologialla-osallisuutta-verkostolla-vaikuttavuutta