Paljonko perheen jouluaterian valmistus kasvattaa sähkölaskua?

Oletko miettinyt, paljonko kotiruuan valmistus kuluttaa energiaa? SAMKissa käynnissä olevassa EU-rahoitteisessa KOHISTEN kohti vähähiilistä rakentamista Satakunnassa -hankkeessa on luotu laskureita, joiden avulla voi tutkia, kuinka paljon eri energialuokkaan sijoittuvat kodinlaitteet kuluttavat energiaa ja mitä niiden käyttö maksaa. Laskureissa voi säätää sähkön hintaa, laitteen kokoa ja käyttöaikaa omien tarpeidensa mukaisesti.

Pellillinen pipareita

Juhlapyhien lähestyessä uuni on käytössä tiheään. Näin ollen testasimme laskuria ja selvitimme, mitä perheen jouluruokien valmistaminen uunissa kuluttaa energiaa ja mitä se maksaa.

Perheen jouluateria ja arviot ruokien valmistusajoista uunissa

  • Joululaatikot yhteensä 8 h
  • Kinkku 8 h
  • Tortut, piparit ja muut leivonnaiset 2 h
  • Karjalanpaisti 4 h

Uuni on siis käytössä yhteensä 22 tuntia. Kokin keittiössä komeilee uuni, jonka sisätilavuus on 70 litraa ja se vastaa tavanomaista kotiuunia. Vaikka pörssisähkön hinta onkin nyt joulukuussa puhuttanut hurjan korkeilla hinnoilla, käytämme laskurissa sähkön kokonaishintana siirtoineen ja veroineen 0,15 €/kWh, koska monella on käytössä kiinteähintainen sähkösopimus, jolloin pörssihinta ei vaikuta kustannuksiin. Laskuriin syötetään käyttöaika viikossa, jolloin laskuri antaa tulokseksi vuotuisen energiakulutuksen kustannukset. Näin ollen yksittäistä käyttöä tutkittaessa laskurin antama lopputulos on jaettava 52:lla eli vuodessa olevien viikkojen määrällä.

Laskurin mukaan energiatehokkaimmalla laitteella ruokien valmistus maksoi noin 1,25 €. Huonoimman energialuokan laitteella ruokien valmistuskustannukset olivat noin 4,5 €. Yksittäisen juhla-aterian valmistaminen ei siis kasvata merkittävästi sähkönlaskun suuruutta. Kun otetaan huomioon kodin kaikki sähkölaitteet ja niiden vuotuinen kulutus, on laitteiden käyttötottumuksilla ja energiatehokkuudella selvästi vaikutusta sähkönkulutukseen ja kustannuksiin.

Kohisten-hankkeen sivuilla on julkaistu asumisen energiatehokkuuden opas ja laskurit, joiden avulla voi selvittää, miten omat käyttötottumukset vaikuttavat kodinkoneiden energiankulutukseen ja samalla sähkölaskun suuruuteen. Sivuilla on julkaistu myös energiansäästövinkkejä.

Lue lisää

Jaa tämä sivu

Joonas Rakkolainen esittelee käsissään kehittämäänsä tuotetta Atlas Care.

Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjä Joonas Rakkolainen kehitti innovatiivisen apuvälineen niskajumiin

SAMKin Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjä Joonas Rakkolainen on kehittänyt yritystoiminnassaan apuvälineen, jolla hän hoiti aluksi omaa migreeniään.

Elina Jalonen seisoo tiiliseinän vieressä

SAMKista sairaanhoitajaksi Sydänsairaalaan

Elina Jalonen valmistui viime vuonna sairaanhoitajaksi SAMKista. Valmistuttuaan ylioppilaaksi Rauman Lyseon lukiosta oli sairaanhoitajaksi opiskelu varma valinta, mutta paikkakunta opiskeluille oli vielä epäselvä.

Tiia Kenola seisoo SAMKin Porin kampuksen yhdyskäytävällä.

Yhdes-malli ja monimuotoiset harjoittelut: Tiia Kenolan matka sosionomiksi

Tiia Kenola on kokenut SAMKin sosionomiopinnot monipuolisina ja hyvät eväät tulevaisuuden työelämään antavina.