Päiväni insinöörinä – näe ja koe insinöörin työ, innostu teknologiasta

Millaista on nykypäivän insinöörin työ? Tähän kysymykseen Satakunnan ammattikorkeakoulu on halunnut antaa vastauksia kutsumalla vierailulle Porin alueen kuudesluokkalaiset.

16.11.2018 | Teksti: Petra O'Rourke | Kuva: Petra O'Rourke

Marko Hakanpää esittelemässä koululaisille Lego First League -kilpailun pelialustaa.

Robotiikka Akatemian opiskelija Marko Hakanpää esitteli oppilaille maaliskuussa 2019 järjestettävän First Lego League -kilpailun pelipöytää. 9-16 -vuotiaille suunnatussa robottikilpailussa joukkueet pääsevät tänä vuonna ratkaisemaan avaruuteen liittyviä tehtäviä ja ongelmia.

 

Syksyllä aloitetut Päiväni insinöörinä -toimintapäivät ovat olleet supersuosittuja: tähän mennessä teemapäivään on osallistunut jo lähes 200 oppilasta, ja he ovat olleet innostuneita näkemästään ja kokemastaan.

– Teemapäivän ideana on tutustuttaa ja innostaa lapsia teknologia-alalle tarjoamalla niin tytöille kuin pojillekin positiivia kokemuksia alan parista, kertoo toimintapäivän ideoinnissa mukana ollut tutkimusjohtaja Petteri Pulkkinen.

– Erityisen tärkeää on osoittaa nuorille tytöille, että työ tekniikan parissa ei ole likaista tai luotaantyöntävää, vaan täynnä mielenkiintoisia ja haastavia juttuja, hän jatkaa.

SAMKin erikoistutkija Merja Ahonen tutustutti Uudenkoiviston koulun 6A-luokan oppilaita bakteereihin Energia ja ympäristö -teemapäivänä. Suurisilmäinen partakaveri on suolistotulehduksia aiheuttava Escherichia coli -bakteeri.

–  Toimintapäivä on osa STEM-keskuksen pilotointi -hanketta, jossa erilaisten kokeilujen ja toimenpiteiden perusteella päätellään, voidaanko Satakuntaan perustaa teknologian, matematiikan ja luonnontieteiden pariin kannustavaa STEM-keskusta, Pulkkinen avaa.

Syksyn ja kevään aikana SAMKin laboratorion ottaa haltuun lähes viisikymmentä koululaisryhmää.

 

Automaatio ja robotiikka yli muiden

Vierailupäivän aikana oppilaat saavat läpileikkauksen tekniikan aloista – ryhmät ovat voineet etukäteen valita aiheen kolmesta kokonaisuudesta: automaatio ja robotiikka, energia ja ympäristö tai konetekniikka. Kuten arvata saattaa, robotiikka on kiinnostanut kuudesluokkalaisia selkeästi eniten.

Oppilaat pääsivät tutustumaan 3D-maailmaan VR-lasien avulla. Hurjapäisimmät ottivat hissin pilvenpiirtäjän huipulle ja kävivät ihailemassa maisemia lankun päässä. Ohjaajana toimii opiskelija Jukka-Pekka Rajahalme Robotiikka Akatemiasta.

– Teemapäivien parasta antia on ollut oppilailta saatu positiivinen palaute. Oppilaat ovat usein hämmästyneitä ohjelmoinnin helppoudesta. Esimerkiksi automaation ja robotiikan teemapäivänä lapset ovat innostuneet kyselemään ja toteuttamaan omia ideoitaan, miten laitteita voisi käyttää vielä monipuolisemmin, kertoo projektitutkija ja STEM-hankkeen projektipäällikkö Janika Tommiska.

– Ohjelmoinnin ottaminen mukaan perusopetuksen opetussuunnitelmaan sekä automaatio- ja robotiikka-alan kasvu näkyy myös lasten kasvaneena kiinnostuksena alaa kohtaan, jatkaa Tommiska.

 

Virtuaalimaailma vetää puoleensa

Uudenkoiviston koulun 6B-luokka saapui Päiväni insinöörinä -toimintapäivään malttamattomina ja täynnä energiaa. Ryhmä oli valinnut teemakseen automaation ja robotiikan, joten heidät tutustutettiin aiheeseen

– Insinöörin työ ei ollut minulle ennestään tuttua. Virtuaalilasit kiinnostivat eniten, kertoi Iida Lindberg.

Robotiikka Akatemian opiskelijoiden avustuksella. Päivän aikana lapset saivat perehtyä automaatioinsinöörin työhön, ensin teoriassa ja sitten käytännössä. Teemapisteissä tulevaisuuden teknologiatoivot saivat pienryhmissä kokeilla mobiilirobotin ohjelmointia, kokea 3D-mallinnuksen maailmaa virtuaalilasien kautta sekä ihmetellä Pepper-robotin flossaus- ja vitsinkertomistaitoja. Yhteistyörobotti saatiin ohjelmoimalla kaatamaan vichyä lasiin.

Liikunta on 12-vuotiaiden Kalle Tapiolan ja Iida Lindbergin lempiaineita. Insinöörin työnkuva ei ollut kummallekaan tuttu ennestään.

– Tämä päivä on ollut tosi hauska ja hyvää vaihtelua normaaliin koulupäivään, kiittelee Tapiola. Hänen mielestään kuljetusrobotin ohjelmointi oli päivän mielenkiintoisin juttu.

 

 

 

 

STEM-keskuksen pilotointi -hanke

  • STEM tulee sanoista science, technology, engineering ja mathematics
  • Satakuntaliiton rahoittama AIKO-hanke (Alueelliset innovaatiot ja kokeilut) vuosille 2016-2018, hankeaika 1.8.2018-30.4.2019
  • Hanke toteuttaa lapsille ja nuorille suunnattuja oppimiskokeiluja, joiden perusteella voidaan päätellä, voidaanko Satakuntaan (erityisesti Poriin ja Raumalle) perustaa ns. STEM-keskus.
  • STEM-organisaatioiden tavoitteena on innostaa ja kannustaa lapsia sekä nuoria matematiikan, luonnontieteiden ja teknologian harrastamiseen ja opiskeluun.

Lisää aiheesta

Robotiikkaseminaarin osallistujia tutustumassa yhteistyökumppanin standiin.
| Automaatio ja teollisuus

Yhteistyössä ihminen ja robotti – kohti parempaa tuottavuutta

NEXT2018-Robotiikkaseminaari onnistui odotusten mukaisesti – tilaisuus keräsi SAMKin Porin kampukselle yli 70 osallistujaa. Seminaarissa kohtasivat alueen automaatiosta kiinnostuneet yritykset sekä robottijärjestelmiä tarjoavat tahot. Aihetta käsiteltiin seminaarissa varsinkin tuottavuuden lisäämisen näkökulmasta. Robottijärjestelmien alentuneet hinnat tukevat digitalisaation ja automaation kehitystä myös Satakunnassa.
Rami Peltosaari.
| Automaatio ja teollisuus

Simulaatiolla optimoituja toimintoja ja kustannustehokkuutta

Simulointiympäristöllä uusia ulottuvuuksia tuotannon automatisointiin -hankkeen yhteydessä SAMKille luotiin oma simulointiympäristö. Nyt sitä pääsevät hyödyntämään alueen yritykset, jotka voivat sen avulla kehittää toimintojaan. Sinituote Oy on yksi hyötyjistä.

Uusimmat uutiset

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Ammattikorkeakoulujen TKI-toiminta kerätty yhteen osoitteeseen. Toiminta on laajentunut 10 vuodessa valtavasti, ja tukee koko Suomen elinvoimaa & kasvua. Myös koulutuksen ja tutkimuksen yhteys vahvistuu koko ajan.

https://tki.fi/

#TKItutuksi

Modernisoimme teknologiayrityksiä robotiikan ja tekoälyn avulla @TampereUni kanssa. Tuemme maakunnan akkuklusterin kehittymistä @prizztech kanssa. Aloitamme ainutlaatuisen akkumateriaalien kierrätystutkimuksen spektroskopiaa ja tekoälyä hyödyntämällä.
https://www.satakunnankansa.fi/lukijalta/art-2000009363043.html

@SatakunnanAMK Onnittelut @SAMK, 20 m€ kilpailtua tutkimusrahaa, 500 yrityskumppania on hyvä tulos. Satakunnan ja Suomen yritykset tarvitsevat vahvoja tutkimus- ja koulutusyksikötä kansainvälisen kilpailuedun luomisessa.

Digiraivaajat-tapahtuma 7.3.23. Teemoina digiajan asiakaskokemus, yrityksen sisäinen digitalisaatio, inhimillinen muutosjohtaminen ja vastuullisuus.
Aikataulun ja infoa http://digiraivaajat.samk.fi Tapahtuma on maksuton, edellyttää ennakkoilmoittautumista: https://elomake.samk.fi//lomakkeet/14031/lomakkeet.html

Mitä keskuksemme tekee? Valmennamme yrityksiä ymmärtämään tuottamaansa dataa ja sen jalostamista liiketoiminnaksi. Teemme datapilotteja sekä järjestämme täsmäseminaareja tiedolla johtamisesta ja asiantuntijoiden ajattelun kehittämisestä. #tki #samk
https://www.satakunnankansa.fi/lukijalta/art-2000009363043.html