Päiväni insinöörinä – näe ja koe insinöörin työ, innostu teknologiasta

Millaista on nykypäivän insinöörin työ? Tähän kysymykseen Satakunnan ammattikorkeakoulu on halunnut antaa vastauksia kutsumalla vierailulle Porin alueen kuudesluokkalaiset.

16.11.2018 | Teksti: Petra O'Rourke | Kuva: Petra O'Rourke

Lego

Robotiikka Akatemian opiskelija Marko Hakanpää esitteli oppilaille maaliskuussa 2019 järjestettävän First Lego League -kilpailun pelipöytää. 9-16 -vuotiaille suunnatussa robottikilpailussa joukkueet pääsevät tänä vuonna ratkaisemaan avaruuteen liittyviä tehtäviä ja ongelmia.

 

Syksyllä aloitetut Päiväni insinöörinä -toimintapäivät ovat olleet supersuosittuja: tähän mennessä teemapäivään on osallistunut jo lähes 200 oppilasta, ja he ovat olleet innostuneita näkemästään ja kokemastaan.

– Teemapäivän ideana on tutustuttaa ja innostaa lapsia teknologia-alalle tarjoamalla niin tytöille kuin pojillekin positiivia kokemuksia alan parista, kertoo toimintapäivän ideoinnissa mukana ollut tutkimusjohtaja Petteri Pulkkinen.

– Erityisen tärkeää on osoittaa nuorille tytöille, että työ tekniikan parissa ei ole likaista tai luotaantyöntävää, vaan täynnä mielenkiintoisia ja haastavia juttuja, hän jatkaa.

SAMKin erikoistutkija Merja Ahonen tutustutti Uudenkoiviston koulun 6A-luokan oppilaita bakteereihin Energia ja ympäristö -teemapäivänä. Suurisilmäinen partakaveri on suolistotulehduksia aiheuttava Escherichia coli -bakteeri.

–  Toimintapäivä on osa STEM-keskuksen pilotointi -hanketta, jossa erilaisten kokeilujen ja toimenpiteiden perusteella päätellään, voidaanko Satakuntaan perustaa teknologian, matematiikan ja luonnontieteiden pariin kannustavaa STEM-keskusta, Pulkkinen avaa.

Syksyn ja kevään aikana SAMKin laboratorion ottaa haltuun lähes viisikymmentä koululaisryhmää.

 

Automaatio ja robotiikka yli muiden

Vierailupäivän aikana oppilaat saavat läpileikkauksen tekniikan aloista – ryhmät ovat voineet etukäteen valita aiheen kolmesta kokonaisuudesta: automaatio ja robotiikka, energia ja ympäristö tai konetekniikka. Kuten arvata saattaa, robotiikka on kiinnostanut kuudesluokkalaisia selkeästi eniten.

Oppilaat pääsivät tutustumaan 3D-maailmaan VR-lasien avulla. Hurjapäisimmät ottivat hissin pilvenpiirtäjän huipulle ja kävivät ihailemassa maisemia lankun päässä. Ohjaajana toimii opiskelija Jukka-Pekka Rajahalme Robotiikka Akatemiasta.

– Teemapäivien parasta antia on ollut oppilailta saatu positiivinen palaute. Oppilaat ovat usein hämmästyneitä ohjelmoinnin helppoudesta. Esimerkiksi automaation ja robotiikan teemapäivänä lapset ovat innostuneet kyselemään ja toteuttamaan omia ideoitaan, miten laitteita voisi käyttää vielä monipuolisemmin, kertoo projektitutkija ja STEM-hankkeen projektipäällikkö Janika Tommiska.

– Ohjelmoinnin ottaminen mukaan perusopetuksen opetussuunnitelmaan sekä automaatio- ja robotiikka-alan kasvu näkyy myös lasten kasvaneena kiinnostuksena alaa kohtaan, jatkaa Tommiska.

 

Virtuaalimaailma vetää puoleensa

Uudenkoiviston koulun 6B-luokka saapui Päiväni insinöörinä -toimintapäivään malttamattomina ja täynnä energiaa. Ryhmä oli valinnut teemakseen automaation ja robotiikan, joten heidät tutustutettiin aiheeseen

– Insinöörin työ ei ollut minulle ennestään tuttua. Virtuaalilasit kiinnostivat eniten, kertoi Iida Lindberg.

Robotiikka Akatemian opiskelijoiden avustuksella. Päivän aikana lapset saivat perehtyä automaatioinsinöörin työhön, ensin teoriassa ja sitten käytännössä. Teemapisteissä tulevaisuuden teknologiatoivot saivat pienryhmissä kokeilla mobiilirobotin ohjelmointia, kokea 3D-mallinnuksen maailmaa virtuaalilasien kautta sekä ihmetellä Pepper-robotin flossaus- ja vitsinkertomistaitoja. Yhteistyörobotti saatiin ohjelmoimalla kaatamaan vichyä lasiin.

Liikunta on 12-vuotiaiden Kalle Tapiolan ja Iida Lindbergin lempiaineita. Insinöörin työnkuva ei ollut kummallekaan tuttu ennestään.

– Tämä päivä on ollut tosi hauska ja hyvää vaihtelua normaaliin koulupäivään, kiittelee Tapiola. Hänen mielestään kuljetusrobotin ohjelmointi oli päivän mielenkiintoisin juttu.

 

 

 

 

STEM-keskuksen pilotointi -hanke

  • STEM tulee sanoista science, technology, engineering ja mathematics
  • Satakuntaliiton rahoittama AIKO-hanke (Alueelliset innovaatiot ja kokeilut) vuosille 2016-2018, hankeaika 1.8.2018-30.4.2019
  • Hanke toteuttaa lapsille ja nuorille suunnattuja oppimiskokeiluja, joiden perusteella voidaan päätellä, voidaanko Satakuntaan (erityisesti Poriin ja Raumalle) perustaa ns. STEM-keskus.
  • STEM-organisaatioiden tavoitteena on innostaa ja kannustaa lapsia sekä nuoria matematiikan, luonnontieteiden ja teknologian harrastamiseen ja opiskeluun.

Lisää aiheesta

| Automaatio ja teollisuus

Yhteistyössä ihminen ja robotti – kohti parempaa tuottavuutta

NEXT2018-Robotiikkaseminaari onnistui odotusten mukaisesti – tilaisuus keräsi SAMKin Porin kampukselle yli 70 osallistujaa. Seminaarissa kohtasivat alueen automaatiosta kiinnostuneet yritykset sekä robottijärjestelmiä tarjoavat tahot. Aihetta käsiteltiin seminaarissa varsinkin tuottavuuden lisäämisen näkökulmasta. Robottijärjestelmien alentuneet hinnat tukevat digitalisaation ja automaation kehitystä myös Satakunnassa.
| Automaatio ja teollisuus

Simulaatiolla optimoituja toimintoja ja kustannustehokkuutta

Simulointiympäristöllä uusia ulottuvuuksia tuotannon automatisointiin -hankkeen yhteydessä SAMKille luotiin oma simulointiympäristö. Nyt sitä pääsevät hyödyntämään alueen yritykset, jotka voivat sen avulla kehittää toimintojaan. Sinituote Oy on yksi hyötyjistä.

Uusimmat uutiset

Jämin matkailun luontokohteiden tienviitta
| Matkailu

Korona iski rajusti matkailualalle, mutta Jämillä uskotaan lähimatkailun kasvuun

Paikalliset ja lähialueen palvelut nousevat koronakriisin myötä aivan uuteen valoon, uskovat Jämin alueen matkailuyrittäjät. Virus sekoitti alkukeväästä yrittäjien suunnitelmat täysin ja tästä...

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
SAMKin avoimen AMKin polkuopintohaku käynnistyy 3.8.2020 klo 9.00! Kannattaa olla nopea, sillä suosituimpien koulutusten polkuopintopaikat täyttyvät nopeasti. Tutustu haussa oleviin koulutuksiin ja hae osoitteessa: www.samk.fi/polkuopinnot
SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
Entistä useampi lähtee lomalla lähelle ja luontoon. Jämiltä matkailijat etsivät juuri luonnonrauhaa ja mahdollisuutta ulkoiluun sekä erilaisiin aktiviteetteihin.

Yrittäjien elinehto on, että asiakkaat löytävät helposti tietoa palveluista. Digitaalisten kanavien käytön muuttuessa yrittäjien on seurattava asiakkaitaan uusiin kanaviin ja se edellyttää jatkuvaa oman osaamisen kehittämistä koronan ja muiden myllerrysten keskellä.
https://bit.ly/31Pcn9U
SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
Hei SAMKin YAMK- tai monimuoto-opiskelija! Opiskelijakunta SAMMAKKO haluaa kehittää palvelujaan kaikille SAMKin opiskelijoille. Kehittämisen tueksi kootaan opiskelijapalvelujen kehittämisryhmät YAMK- ja monimuoto-opiskelijoista. Täytä hakemus SAMMAKKOn kotisivuilla.

Kesän tultua ihmiset ovat vähitellen lähteneet liikkeelle. Entistä useampi lähtee lomalla lähelle ja luontoon. Jämiltä matkailijat etsivät juuri luonnonrauhaa ja mahdollisuutta ulkoiluun sekä erilaisiin aktiviteetteihin.
#matkailu #lähimatkailu #luonto
https://t.co/JbQGH7itRX

Simulation is integral to developing autonomous systems. One example is the Intelligent Shipping Technology Test Laboratory at SAMK in Rauma. The lab is designed as a testing environment for remotely controlled, autonomous vessels. #istlab #wärtsilä
https://t.co/5KBhsnveb9

Kuuntele ja kuule nuorta – se kantaa hedelmää. Yhdessä suunniteltu motivoi myös yhdessä tekemiseen, yhteistyöhön.
#samk #tukee #nuoret #mielipide #sk #yksinäisyys

https://t.co/MeaLZbaCSo

Lähde lähimatkalle! Tänä vuonna jokainen yksittäinen matkailija on yrityksille elintärkeä. Kesäsesonki määrittelee edellytykset yritystoiminnan jatkumiselle.
#satamatkaamaalle #visitsatakunta #matkailu #yrittäjyys #lähimatkailu @satamatkaa @visitsatakunta
https://t.co/7vnzpuaYEn