Pääsylippu SAMKiin – 15 opintopisteen väylä WinNovan sähköasentajille

Satakunnan ammattikorkeakoulussa ja ammattiopisto WinNovassa pilotoidaan opiskelijoille sujuvaa siirtymää tekniikan peruskoulutuksesta korkeakouluopintoihin.  SAMKissa aloitti syksyllä 13 väylää pitkin tullutta sähköautomaatiotekniikan opiskelijaa. Insinööriopintojen alkaessa heillä oli koossa jo 15 opintopistettä.

3.10.2018 | Teksti: Aino Pelto-Huikko | Kuva: Anne Sankari

– NOPSA-väylä on ollut selvästi pääsykokeita parempi, Matias Hakomäki ja Lauri Koskela toteavat. Opiskelijoiden kanssa matematiikan opettaja Hanna Tommila.
– NOPSA-väylä on ollut selvästi pääsykokeita parempi, Matias Hakomäki ja Lauri Koskela toteavat. Opiskelijoiden kanssa matematiikan opettaja Hanna Tommila.

”Pääsylippu SAMKiin” -nimellä markkinoitu kokonaisuus sisältää 9 opintopistettä sähkötekniikan perustutkinnosta hyväksiluettavia opintoja sekä 6 opintopisteen väyläopinnot.  Viime keväänä sähköasentajaoppilaat suorittivat omien opintojensa lisäksi SAMKin väyläpaketin: Hanna Tommila opetti matematiikkaa 3 opintopisteen verran, Minna Iitti ruotsia 2 op ja Ilkka Jaakkola viestintää 1 op. Katso lyhyt infovideo.

NOPSA-hanke alkoi jo viime vuonna: syksyn alussa pidettiin WinNovassa info, jossa oli mukana SAMKin tekniikan opiskelijoita kertomassa opinnoistaan. Kiinnostuneita aloittajia oli 28. Osa tipahti opinnoista alussa, ja osa ei saanut opintoja läpi, mutta sai opintojaan kuitenkin hyväksiluettua sähköalan perustutkintoonsa.

Opiskelijat tyytyväisiä, kun taidot kehittyneet

SAMKiin haki ja pääsi opiskelemaan 18. Osa ei ole vielä aloittanut opintoja. Aloittaneiden joukossa ovat myös Lauri Koskela ja Matias Hakomäki, jotka ilman NOPSA-väylää olisivat hakeneet SAMKiin pääsykokeissa.

Parempi tämä NOPSA on ollut kuin mennä pääsykokeisiin. On matematiikka ollut helpompaa, Matias Hakomäki sanoo. Ruotsin testi ei hänen mukaansa kuitenkaan mennyt ihan nappiin.
Kyllä se muistuu mieleen, kun aletaan kunnolla sitä opiskella, vakuuttaa Lauri Koskela. Mitään ruotsi-inhoa he eivät ilmaise edes kysyttäessä.

Keväällä matematiikkaa opettanut lehtori Hanna Tommila on ollut yleistutorina, jonka puoleen voi kääntyä.
Olen opiskelijoita vähän haastatellut nyt opintojen alettua ja ihan hyvät ovat tunnelmat olleet. Etenemisen he sanoivat kyllä olevan nopeaa, Tommila kertoo. Hän odottaa itsekin mielenkiinnolla, miten opinnot tulevat sujumaan.

Valtakunnallinen pilotti alueiden näköinen

Samaa kehittämisyhteistyötä ammattiopiston ja ammattikorkeakoulun kesken tehdään eri puolilla Suomea, mutta jokaisella alueella on huomioitu sen tarpeita. SAMKissa hanketta koordinoi ruotsin kielen lehtori Tuija Kiviaho, joka tunnistaa erityisesti insinöörien uraohjauksen asiat intohimokseen.

Tuija Kiviaho SAMK Kuva: Anne Sankari

Tuija Kiviaho

Kun opiskelijat olivat koko kevään talossa, kynnys meidän opintoihin oli matalampi. Samalla kehittyivät kaikenlaiset opiskelutaidot insinööriopintoja varten, Tuija Kiviaho tietää.
Nyt seurataan, onko heillä paremmat valmiudet opiskella, hän sanoo.

Seuraavan pilottiryhmän kokoaminen on käynnistynyt. Kiinnostuneille järjestettiin info WinNovassa elokuussa ja winnovalaiset tulevat tutustumaan SAMKiin marraskuussa.

– NOPSA-väylä on ollut selvästi pääsykokeita parempi, Matias Hakomäki ja Lauri Koskela toteavat. Opiskelijoiden kanssa matematiikan opettaja Hanna Tommila.

NOPSA – nopea ammatillinen väylä työelämään

Hankkeessa muodostetaan ja syvennetään alueellisia kumppanuuksia. Samalla muodostetaan valtakunnallinen kehittämistyön verkosto. Lisäksi halutaan lisätä tekniikan korkeakouluopintojen vetovoimaa.

Toteuttajat: ammattikorkeakoulut Centria, HAMK, SAMK, TAMK, TuAMK sekä ammattiopistot Edupoli, Tredu, Turun ammatti-instituutti ja WinNova.

Hanke kohdistuu tekniikan aloihin, Satakunnassa sähköautomaatiotekniikan koulutukseen, ja se päättyy heinäkuun 2019 lopussa.

Katso eri työpaketit ja tavoitteet NOPSA-hankkeen sivuilta

3.10.2018 | Teksti: Aino Pelto-Huikko | Kuva: Anne Sankari

Lisää aiheesta

Hauska yksityiskohta projektiparivaljakon taustalta: Henri Wahlberg ja Kaius Yli-Pietilä ovat tunteneet toisensa jo koulussa Porissa, mutta asuneet sittemmin eri kaupungeissa. Porilainen ja raumalainen ovat tavanneet jälleen tultuaan SAMKiin viime syksynä.
| Teknologia

Taloyhtiön sähköautoprojekti luo pohjaa tulevaisuuden osaamiselle

Miten mahdollistetaan sähköautojen lataus vanhassa taloyhtiössä? Lämpöpaikkojen muuttaminen latausasemiksi tarjoaa kahdelle sähkötekniikan opiskelijalle kiinnostavan projektin, josta kertyy opintopisteitä.
Opiskelijat Petteri Laine, Henri Hohkuri ja Juuso Kiintonen ohjelmoivat robotteja lehtori Timo Suvela opetuksessa automaatiotekniikan laboratoriossa.
| Automaatio ja teollisuus

SAMK vastaa työelämän tarpeeseen – Sähkö- ja automaatiotekniikan koulutukseen tietotekniikan painotus

Käynnissä olevassa yhteishaussa on ensimmäistä kertaa mahdollista hakea koulutukseen, jossa voi opiskella sähkö- ja automaatiotekniikan insinööriksi tietotekniikan painotuksella. Opiskelijat Petteri Laine (vas.),...

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

A two-day Nordic Business Forum Studio Rauma is ongoing at the SAMK Campus Rauma. Futurist and tech leader Amy Webb is now presenting “The Futures of Artificial Intelligence”. Amy Webb provides the strategic foresight and forecasting crucial to businesses adapting and positioning themselves for sustained success in this era of transformation.#thinkfuture #artificialintelligence ... See MoreSee Less
View on Facebook
Twitter

A two-day Nordic Business Forum Studio Rauma is ongoing at the SAMK Campus Rauma. Futurist and tech leader Amy Webb is now presenting “The Futures of Artificial Intelligence”.

#thinkfuture #artificialintelligence

Projektien kautta voidaan mahdollistaa monenlaista mielenkiintoista ja tärkeää asiaa. Tässä yksi esimerkki 3D- tulostuksesta. @SatakunnanAMK
@RoboAI2

Harjavaltalainen palveluyksikkö otti digiloikan – polttopuut ovat vaihtuneet 3D-tulostukseen:

Satakunnan alueella kehitetään uutta toimintaa, jossa ikääntyneiden ja toimintakyvyltään alentuneiden henkilöiden on mahdollista saada matalalla kynnyksellä ohjausta arkea helpottavasta teknologiasta ja pienapuvälineistä.

#katsetulevaisuuteen

Haemme johtamisen lehtoria vahvistamaan alan osaamista opetuksessa ja tutkimustoiminnassa. Työsuhde on toistaiseksi voimassa oleva 1.1.2024 alk. Ensisijainen toimipaikka Pori. Haku päättyy 13.10.2023 kello 16.
#katsetulevaisuuteen #rekrytointi #työpaikat

SAMKissa on toteutettu jo useana vuonna opiskelijahyvinvointikysely. Viimeisin toteutus osoittaa, että SAMKin opiskelijoiden yleinen hyvinvointi on kohentunut muutaman vuoden takaisesta.

#opiskelijahyvinvointi #katsetulevaisuuteen