Pääkirjoitus: Lukeminen kannattaa melkein aina

Lukeminen, kuuntelu ja katsominen kuuluvat oppimiseen – samoin tekeminen ja kokeileminen. Siitä kaikesta puhutaan tässä lehdessä. Ihan erityisen paljon puhutaan tällä kertaa lukemisesta. Ihmiset kertovat kirjoista. Ja kirjat ihmisistä?

15.12.2016 | Teksti: Aino Pelto-Huikko | Kuva: Veera Korhonen

Finna

Samkilaiset toimittivat ja kirjoittivat hyvinvointiteknologian oppikirjan yhdessä kansainvälisten kumppaniensa kanssa. Kirjan toimittajat Sari Merilampi ja Andrew Sirkka kertovat siitä, miksi kirja tehtiin. Toisessa kirjailijahaastattelussa on vanhempiensa muistisairaudesta kirjoittanut Anne-Maarit Koivuniemi, joka valmistuu geronomi (AMK):ksi joulukuussa.

Lisäksi pyysin joukkoa samkilaisia vinkkaamaan jotakin hyvää kirjaa: ”lempikirjaa, mieluista työhön liittyvää kirjaa tai muuta tuoreessa muistissa olevaa kirjaa”. Lue vinkit.

Luen itse kirjavinkkauksia mielelläni. Lainaan kirjoja kirjastosta niidenkin perusteella, joskus ostankin, ja lisäksi teen listoja kirjoista, joita voisi lukea. Lukemattomia kirjoja on ja tulee olemaan.

On mielenkiintoista tutustua ihmisiin tälläkin tavalla: mitä kukin lukee ja mikä heitä innostaa. Joitain vinkatuista kirjoista olen lukenut, joku odottaa pöydällä. Pari kirjaa tuli nytkin lukulistalle. Lisäksi sanon heti, että Harri Heikkisen vinkkaama Tutki ja kirjoita on ollut yksi suosikkityökirjostani eri töissä. Se on eri painoksina kulunut työpöydälläni – ensin opiskelijana, sitten opettajana. Edelleen saan siitä nopeasti luotettavan tiedon tietyntyyppisten tekstien viilaukseen. Hieno, etten sanoisi ihana, opus. Olen aina suositellut sitä kaikille tarvitseville, joten asiaan kuuluu hehkuttaa sitä taas.

On mielenkiintoista tutustua ihmisiin tälläkin tavalla

Oppia voi tietenkin muistakin kuin oppikirjoista. Katrin Kippasto vinkkaa SAMKin kirjaston elämäkertakirjoja. Niitä luetaan yrittäjyysopinnoissa. Tiesithän muuten, että SAMKin kampuskirjastot ovat käytettävissäsi – katso yhteystiedot. Lukemista suosittelee myös alumnimme Joonas Villanen alumnilbogissa.

Kirja voi olla avuksi, iloksi, lohduksi, seuraksi.

Kirjavinkkausjuttu ilahdutti itseäni – toivottavasti sinäkin viihdyt.

SAMK Viestintä

Kirjoittaja

Anne Sankari
suunnittelija, Agoran päätoimittaja

 

15.12.2016 | Teksti: Aino Pelto-Huikko | Kuva: Veera Korhonen

Lisää aiheesta

Harri Heikkinen ja Minna Keinänen-Toivola vierekkäisissä pikkukuvissa.
| SAMK

Kirjoja jouluun ja tulevaan vuoteen – samkilaiset vinkkaavat

Joulun aika on monelle myös lukemisen aikaa. Sitä silmällä pitäen kokosimme samkilaisilta vinkkejä tällä hetkellä puhuttelevista kirjoista. Vinkkaajina on Agoran haastateltavia ja kirjoittajia, kirjastolaisia ja muita ahkeria lukijoita.
Anne-Maarit Koivuniemi
| Hyvinvointi ja terveys

Vanhustyön opiskelija kirjoitti kirjan: Muistisairaiden ääni esiin

– Muistisairaat ovat arvokkaita ihmisiä elämänsä loppuun saakka. Haluan pitää heidän ääntään ja oikeuksiaan esillä, sanoo Anne-Maarit Koivuniemi. Koivuniemen kirja Muista minut – Vanhempieni Alzheimer ilmestyi syyskuussa. Joulukuussa hän valmistuu Satakunnan ammattikorkeakoulusta geronomi (AMK):ksi.

Uusimmat uutiset

Kädet ovenkahvallam molemmin puolin ovea
| SAMK

SAMKille lähes miljoonan euron rahoitus sisäympäristöjen hygieniatutkimukseen

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt ammattikorkeakouluille viisi miljoonaa euroa rahoitusta seitsemään tutkimushankkeeseen arviointipaneelin tekemän arvioinnin perusteella. SAMKin tutkimushankkeelle "Healthier life with comprehensive indoor hygiene concept" myönnettiin rahoitusta noin 628 000 euroa.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

SAMK on monialainen ja kansainvälisesti suuntautunut korkeakoulu, jonka parhaina puolina työntekijät pitävät vakautta, hyvää ilmapiiriä ja työyhteisöä.Etsimme osaajia vahvistamaan joukkoamme:• ammattillinen erityisopettaja, Pori, haku päättyy 10.12.2021• opinto-ohjaaja (lehtori), Pori, haku päättyy 20.12.2021• opiskelijapalvelusihteeri, Pori, haku päättyy 8.12.2021• digi-pedatukihenkilö, Pori, haku päättyy 8.12.2021 • tuntiopettaja (logistiikka), Rauma, haku päättyy 3.12.2021Lisätietoja ja haku: bit.ly/3cQaJZW ... See MoreSee Less
View on Facebook

Tekniikan tohtori, erikoistutkija Kari Lilja SAMKista pohtii Samkarit-blogitekstissään sitä, miten digitalisoituva yhteiskunta haastaa perinteisen etiikan ja filosofian. #katsetulevaisuuteen #samkarit
https://samkarit.samk.fi/2021/11/25/digitalisoituva-yhteiskunta-haastaa-perinteisen-etiikan-ja-filosofian/

On 14–16 December 2021 Education Finland cluster, including SAMK, is happy to share the story of Finnish education in Finland’s spectacular Snow Cape Pavilion at @expo2020dubai
#expo2020 #StudyinFinland #EducationFinland @FinlandExpo2020

https://www.samk.fi/en/uutiset/samk-will-showcase-its-education-and-services-at-dubai-expo/

SAMK tänään ja huomenna Studia-messuilla. Tänään osastolla kävi kuhina, SAMKin opintotarjonta kiinnosti ja messuvieraat yrittivät saada nimensä parhaiden mölkyn heittäjien listalle.

Tänään messut auki klo 17 asti. Huomenna klo 9–16.

#katsetulevaisuuteen #studia2021

RoboAI-viikko käynnissä @SatakunnanAMK. Tänään kysytään mm. voisiko tekoälystä ja data-analytiikasta olla hyötyä kuntoutuksessa. https://www.roboai.fi/roboai-viikko/

SAMKissa lehtorina toimiva kuvanveistäjä Heli Ryhänen on saanut Pirkanmaan taidepalkinnon. Taidetoimikunnan mielestä hänen teoksensa ovat ajattomia, kuin reliikkejä menneestä maailmasta. @aamulehti #kuvataide #katsetulevaisuuteen
https://www.aamulehti.fi/kuvataide/art-2000008415265.html