Osuuspankin Simo Kauppi: Osaamista pitää kannustaa

Satakuntalaiset osuuspankit lahjoittivat SAMKin yrityskiihdyttämölle vuosituhannen alussa miljoona markkaa. Miksi, sitä kysyimme Yrityskiihdyttämö 20 vuotta -hengessä Länsi-Suomen Osuuspankin nykyiseltä toimitusjohtajalta Simo Kaupilta.

12.10.2016 | Teksti: Aino Pelto-Huikko | Kuva: Anne Sankari

Simo Kauppi Länsi-Suomen OP tj
Simo Kauppi

– Siksi, että se on osuustoiminnalliselle pankille luonnollinen osa toimintaa, sanoo Länsi-Suomen Osuuspankin toimitusjohtaja Simo Kauppi.

Yhteensä miljoonan markan lahjoitus mentoreiden palkkaukseen tehtiin vuosina 2002 ja 2003 – joskin 2003 summa laskettiin jo euroissa.  Yrityskiihdyttämö oli kiinnostava kohde osuustoiminnalliselle pankille.
– Yrityskiihdyttämön organisointi oli meidän mielestämme ammattitaitoista. Oli ammattitaitoisia mentoreita ja innostunutta väkeä mentoroitavana, kuvailee Simo Kauppi.
– Yli 100 yritystä perustettiin nopeassa aikataulussa, niinä kahtena vuotena, ja ne työllistivät vielä enemmän ihmisiä, kun joillain oli jo työntekijöitäkin.

Kauppi kuvaa toimintaa heille luonnolliseksi ja viittaa osuustoiminnallisen pankin kaksoisrooliin sekä liiketaloudellisena että yhteiskunnallisena toimijana.
– Aika merkittävästi satsaamme ympäristömme hyvinvoinnin kehittämiseen, isoilla ja pienillä teoilla.

Kaupin mielestä osaamisen tukeminen on tärkeää. Osuuspankit ovat tukeneet myös muun muassa Porin yliopistokeskuksen yrittäjyysprofessuuria.
– Tällä on vipuvaikutusta erittäin hyvin. Kun osaavat ihmiset perustavat uusia yrityksiä, ja jos ja kun ne jäävät alueelle, se hyödyttää koko aluetta.

Osaamista pitää kannustaa.
– Kun yritykset pääsevät vauhtiin, ne synnyttävät tulevaisuuden elinvoimaa, ja se on varmaan kaikkien etu. Ja kun maakunta hyötyy, niin tottahan se hyödyttää myös meitä, Kauppi toteaa.

Kun yritykset pääsevät vauhtiin, ne synnyttävät tulevaisuuden elinvoimaa, ja se on varmaan kaikkien etu.

Yhteys SAMKiin on edelleen olemassa, mutta nyt harjoittelujen, opinnäytetöiden ja opetukseen liittyvien tutustumiskäyntien kautta. SAMKista valmistuneita myös rekrytoidaan.

Työntekijöiltä odotetaan nykyisin samoja ominaisuuksia, joita myös yrittäjät tarvitsevat: oma-aloitteisuutta ja vuorovaikutteisuutta. Kauppi kannustaa korkeakouluja ja opiskelijoita vuorovaikutukseen ja yhteistyöhön työelämän kanssa entistäkin enemmän. Samalla hän peräänkuuluttaa asennetta ja kärsivällisyyttä – siis myös jäitä hattuun. Yleensä, jos ei ryhdy yrittäjäksi, ura aloitetaan jostain muualta kuin johtajan paikalta.
– Johtajalle on pelkästään hyvä, että on laaja-alaista näkemystä työelämästä.

12.10.2016 | Teksti: Aino Pelto-Huikko | Kuva: Anne Sankari

Lisää aiheesta

SAMKin tutkimuksen vararehtori Cimmo Nurmi.
| Yrittäjyys

Pääkirjoitus: ”Oman elämänsä toimitusjohtajaksi”

Minulla on unelma. Unelma, että SAMKin visio toteutuu. Unelma, että jokainen opiskelijamme työllistyy. Tämä edellyttää sekä henkilöstöltämme että opiskelijoiltamme aktiivista ja myönteistä asennetta. Opiskelijalla tulee olla työ- ja menestymishalua ja määrätietoisuutta. Hänen tulee kasvaa aloitekykyisyyteen ja vastuun kantamiseen. Tuttuja adjektiiveja yrittäjyyskasvatuksesta.
Yristyskiihdyttamon prosessi Lähdeniemi
| Yrittäjyys

”Opiskelijan kasvu yrittäjyyteen yrityskiihdyttämöstä ja pk-sektorille ennakoimaton kasvu!!”

Otsikko on ensimmäisestä yrityskiihdyttämöä käsittelevästä raportista ollen sen tekstiosan viimeinen huutomerkkeihin päättyvä lause. Silloinkin pyrittiin toipumaan lamasta. Vuorineuvostyöryhmä oli laatinut raportin ”Suomi tarvitsee uusteollistamisohjelman”, ja silloinen opetusministeriö päätti reagoida asiaan.

Uusimmat uutiset

Näkymä SAMKin Porin kampuksen Atrium-aulaan kohti suuria päätyikkunoita.
| SAMK

Katsaus SAMKin tutkimuskeskusten vuoteen 2022

Satakunnan ammattikorkeakoulussa tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaa (TKI) on keskitetty viiteen tutkimuskeskukseen. Keskukset tukevat yrityksiä liiketoiminnan kasvussa ja uudistamisessa sekä kilpailun, tehokkuuden ja työhyvinvoinnin parantamisessa. Myös vuonna 2022 toiminta on ollut aktiivista ja innovatiivista, ilmassa on ollut tekemisen meininkiä.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

All in Pitch on Uusyrityskeskus Enter Satakunnan ja SAMKin yhdessä järjestämä yritysideakilpailu, joka järjestettiin seitsemättä kertaa. Taso oli korkea. Voittajat on jälleen valittu. Samassa tilaisuudessa valittiin myös Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjä. https://www.samk.fi/uutiset/all-in-pitch-yritysideakilpailun-taso-oli-jalleen-korkea-myos-vuoden-yrityskiihdyttamoyrittaja-valittu/

Helmikuussa lanseeratulle Tiedolla johtamisen keskus BICille vuosi 2022 on ollut aktiivista verkostojen rakentamisen ja osaamisen tuottamisen aikaa. Lisää kuulumisia @SatakunnanAMK tutkimuskeskusten yhteiskatsauksessa! #tiedollajohtaminen #BIC #samk
https://www.samk.fi/uutiset/katsaus-samkin-tutkimuskeskusten-vuoteen-2022/

Ihan mielettömästi onnea Aatu✨💎✨Hän voitti tänä vuonna nuorten yksinyrittäjäpalkinnon ja nyt tämä🤩 @Porikaupunki @SatakunnanAMK @NuoriYrittajyys #Vuosiyrittäjänä -ohjelma
#Uskallayrittää Ja muuten käyppä kurkkaa insta: zinnaz_ny 👌💫🎄niin näet, mitä Aatun yritys tekee?

SAMKissa TKI-toiminta on keskitetty viiteen tutkimuskeskukseen. Ne tukevat yrityksiä liiketoiminnan kasvussa ja uudistamisessa. Vuosi 2022 on ollut keskuksille aktiivista ja innovatiivista aikaa. #samk #tutkimus #TKI #katsetulevaisuuteen
https://www.samk.fi/uutiset/katsaus-samkin-tutkimuskeskusten-vuoteen-2022