Kuntoutuksen ohjaaja tukee, neuvoo ja ohjaa uudessa tai vaikeassa elämäntilanteessa olevia

Opiskelija Teija Hollon mielestä kuntoutuksen ohjaajan työ on hyvin tärkeää, jotta eri palvelut ja mahdollisuudet saadaan kartoitettua esim. sairastumisvaiheessa tai ammatillisen kuntoutuksen ollessa ajankohtainen.

– Uudessa tai vaikeassa elämäntilanteessa on hyvä, kun on joku joka ohjaa, neuvoo ja kartoittaa asioita ja kokoaa mahdollisesti tarpeellista verkostoa asiakkaan asioiden eteenpäin viemiseksi.

8.3.2018 | Teksti: Jatta Lehtonen | Kuva: Jatta Lehtonen

Teija Hollon on ensimmäiseltä ammatiltaan ravintolakokki. Kokin töiden jälkeen hän työskenteli kaksi vuotta kahvilamyyjänä. Työ oli intensiivistä asiakastyötä, jossa kohtasi monenlaisia ihmisiä ja sitä kautta hän kiinnostui ihmissuhdetyöstä. Uusi ura vei mielenterveyshoitajakoulutukseen ja sitä myötä työskentelemään lasten pariin, ensin psykiatrianklinikan lastenosastoille, psykogeriatriaan ja siitä lastensuojelun puolelle perhekuntoutukseen sekä avopalveluiden mielenterveystyöhön. Vuodesta 2001 lähtien Teija on ollut Tampereen ensi- ja turvakoti ry:ssä.

– Toimin ensin 6 vuotta kriisityössä turva- sekä ensikodissa, sen jälkeen vuodesta 2007 yhdistyksemme väkivaltatyön avopalveluissa, joissa olen tehnyt valvottuja ja tuettuja tapaamisia lapsille, jotka eivät voi muuten turvallisesti tavata biologisia vanhempiaan sekä väkivaltaa kohdanneiden ja todistaneiden lasten yksilötyötä. Tällä hetkellä päätyöni on unineuvonta pienten lasten perheille sekä vanhemmuustyö (sekä väkivallan kokijoille että tekijöille).

Koulutus on vastannut odotuksia ja Teija on saanut laajemmin oppia kuin osasi odottaa.

– Omassa työssäni olen tehnyt melkeinpä aina palveluohjausta, joten se oli jo ennestään tuttua, mutta erityisesti esteettömyysasiat ovat olleet hyödyksi. Toki kaikesta uudesta on hyötyä, vaikka sitä juuri nyt ei tarvitsisikaan.

Monimuoto-opinnot mahdollistaa opiskelun työn ohessa

Teija suosittelee lämpimästi kuntoutuksen ohjaajan opintoja siitä kiinnostuneille.

– Monimuoto-opinnoissa on hyvä olla itseohjautuva ja ainakin itselläni on vahva kiinnostus erilaisten ihmisten elämäntarinoihin. Silloin pystyy eläytymään erilaisiin tilanteisiin ja kokemuksiin, se auttaa paljon tässäkin työssä. On hyvä olla sopiva pohjakoulutus ja työkokemusta takana, kun opintoihin hakeutuu.

Monimuoto-opiskelu onnistuu hyvin työn ohella. Opiskeluharjoitteluun Teija on ottanut opintovapaata, lähipäiviä Teija on ottanut palkattomiksi tai korvannut tekemällä pidempiä työpäiviä.

–  Toki opiskelu vaatii myös iltojen ja viikonloppujen käyttämistä tehtävien tekemiseen. Huomattavan paljon olen siis panostanut opiskeluuni, mutta kun on tavoite selvillä, niin niitä kohti mennään.

Opinnäytetyön Teija tekee Retina ry:lle, joka valvoo perinnöllistä silmänpohjan rappeumaa potevien etuja, edistää tutkimusta ja hoitoa sekä toimii näitä sairauksia potevien ja heidän läheistensä valtakunnallisena yhdyssiteenä.

– Tarkoitukseni on haastatella eri silmäklinikoilla työskenteleviä kuntoutuksen ohjaajia retiinitikon hoitopolusta ja selvittää millaista palvelua retiniitikot eripuolella Suomea saavat.

Vaikka akuuttia työpaikan etsintää ei Teijan tarvitse tehdä, niin työllistymisen osalta hän on huomannut, että kuntoutuksen ohjaajan koulutuksen suorittaneilla on laajalti mahdollisuuksia mielenkiintoisiin työtehtäviin.

Myös jatko-opinnot kiinnostavat Teijaa, mutta vielä ne ovat pohdinnan alla.

– Pohdin, opiskelenko lisää vai keskitänkö aikaani sivuun jääneelle, minulle hyvin tärkeälle asialle, eli kirjoittamiselle. Minulla on isohko kirjoittamisprojekti kesken ja hieman huono omatunto, kun en ole ehtinyt / jaksanut edistää projektia opintojen aikana.

Lisää aiheesta

| Hyvinvointi ja terveys

Kuntoutuksen ohjaaja kulkee rinnalla kerran tai vuosikymmeniä

Kuntouksen ohjaus voi olla kertaluontoista tai kestää pitkään. Mitä kuntoutuksen ohjaaja oikein tekee? – Ammatin tunnettuus on heikko, sillä ammattikunta on pieni, myöntää lehtori Merja Koivuniemi. Kuntoutuksen ohjaajat ovat kuitenkin löytäneet töitä hyvin ja työnkuvat ovat moninaisia. Koulutus juhlii pian 20-vuotista taivaltaan.
Woman standing with a flower in her hands
| Hyvinvointi ja terveys

Kuntoutuksen ohjaaja (AMK) -koulutus 20 vuotta – Juhlapuhe SAMKarit-blogissa

Opiskelija Monica Tiisalan piti juhlapuheen koulutuksen 20-vuotijuhlassa 17.marraskuuta.

Uusimmat uutiset

Riitta Tempakka merenkulun simulaattoreilla.
| Kestävä kehitys

SAMK mukana Climate University -verkostossa

Helsingin yliopisto koordinoi Climate University -verkostoa, jossa on mukana valtaosa suomalaisista korkeakouluista. Ajatuksena on jakaa yhteisellä alustalla maksuttomia verkkokursseja korkeakoulujen ja kaikkien sellaisten käyttöön, jotka ovat kiinnostuneita yhteiskunnan kestävään kehitykseen ja ilmastoon liittyvistä asioista.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

On SAMK staff day, deserving employees of the year 2021 were awarded in various categories including the success story, the initiative, the project operator, the publisher, the communicator, the teacher, and the SAMK person of the year. #thinkfuture
https://www.samk.fi/en/uutiset/deserving-samk-employees-awarded-on-staff-day/

Satakunnan korkean teknologian säätiö tukee satakuntalaisia korkean teknologian hankkeita.

Apurahahaku on käynnissä 30.9. asti.

Lue lisää: http://www.teknologiasaatio.fi/sivu/

#satakunta

Merenkulkualan koulutuksella on Raumalla pitkät juuret. Lehtori @JanneLahtinen4 pohtii Navigator-lehdessä merenkulkualan koulutuksen historiaa ja tulevaisuutta. @NavMagFi #katsetulevaisuuteen
https://navigatormagazine.fi/blogit/mastossa-on-kayty-eika-itkettanyt-yhtaan/

Sali täynnä! 👏👏
Tänään virallisesti alkoi meidän käytännön yhteistyö @SatakunnanAMK ja #friitalankoulu kanssa.
Lisäämme aisteihin ja aistiherkkyyksiin liittyvää tietoutta, kehitämme #aistiesteettomyystyokalu myös lasten käyttöön ja eiköhän jotain tutkimustakin ole vireillä 🤩

Johtamisjuonia-blogissa pureudutaan ajankohtaisiin johtamiseen liittyviin aiheisiin, niin SAMKin henkilökunnan kuin opiskelijoidenkin kirjoittamana. Ensimmäisessä blogikirjoituksessa on pohdittu huonon johtamisen merkitystä työpahoinvoinnin taustalla.
https://johtamisjuonia.samk.fi