Kuntoutuksen ohjaaja tukee, neuvoo ja ohjaa uudessa tai vaikeassa elämäntilanteessa olevia

Opiskelija Teija Hollon mielestä kuntoutuksen ohjaajan työ on hyvin tärkeää, jotta eri palvelut ja mahdollisuudet saadaan kartoitettua esim. sairastumisvaiheessa tai ammatillisen kuntoutuksen ollessa ajankohtainen.

– Uudessa tai vaikeassa elämäntilanteessa on hyvä, kun on joku joka ohjaa, neuvoo ja kartoittaa asioita ja kokoaa mahdollisesti tarpeellista verkostoa asiakkaan asioiden eteenpäin viemiseksi.

8.3.2018 | Teksti: Jatta Lehtonen | Kuva: Jatta Lehtonen

Teija Hollon on ensimmäiseltä ammatiltaan ravintolakokki. Kokin töiden jälkeen hän työskenteli kaksi vuotta kahvilamyyjänä. Työ oli intensiivistä asiakastyötä, jossa kohtasi monenlaisia ihmisiä ja sitä kautta hän kiinnostui ihmissuhdetyöstä. Uusi ura vei mielenterveyshoitajakoulutukseen ja sitä myötä työskentelemään lasten pariin, ensin psykiatrianklinikan lastenosastoille, psykogeriatriaan ja siitä lastensuojelun puolelle perhekuntoutukseen sekä avopalveluiden mielenterveystyöhön. Vuodesta 2001 lähtien Teija on ollut Tampereen ensi- ja turvakoti ry:ssä.

– Toimin ensin 6 vuotta kriisityössä turva- sekä ensikodissa, sen jälkeen vuodesta 2007 yhdistyksemme väkivaltatyön avopalveluissa, joissa olen tehnyt valvottuja ja tuettuja tapaamisia lapsille, jotka eivät voi muuten turvallisesti tavata biologisia vanhempiaan sekä väkivaltaa kohdanneiden ja todistaneiden lasten yksilötyötä. Tällä hetkellä päätyöni on unineuvonta pienten lasten perheille sekä vanhemmuustyö (sekä väkivallan kokijoille että tekijöille).

Koulutus on vastannut odotuksia ja Teija on saanut laajemmin oppia kuin osasi odottaa.

– Omassa työssäni olen tehnyt melkeinpä aina palveluohjausta, joten se oli jo ennestään tuttua, mutta erityisesti esteettömyysasiat ovat olleet hyödyksi. Toki kaikesta uudesta on hyötyä, vaikka sitä juuri nyt ei tarvitsisikaan.

Monimuoto-opinnot mahdollistaa opiskelun työn ohessa

Teija suosittelee lämpimästi kuntoutuksen ohjaajan opintoja siitä kiinnostuneille.

– Monimuoto-opinnoissa on hyvä olla itseohjautuva ja ainakin itselläni on vahva kiinnostus erilaisten ihmisten elämäntarinoihin. Silloin pystyy eläytymään erilaisiin tilanteisiin ja kokemuksiin, se auttaa paljon tässäkin työssä. On hyvä olla sopiva pohjakoulutus ja työkokemusta takana, kun opintoihin hakeutuu.

Monimuoto-opiskelu onnistuu hyvin työn ohella. Opiskeluharjoitteluun Teija on ottanut opintovapaata, lähipäiviä Teija on ottanut palkattomiksi tai korvannut tekemällä pidempiä työpäiviä.

–  Toki opiskelu vaatii myös iltojen ja viikonloppujen käyttämistä tehtävien tekemiseen. Huomattavan paljon olen siis panostanut opiskeluuni, mutta kun on tavoite selvillä, niin niitä kohti mennään.

Opinnäytetyön Teija tekee Retina ry:lle, joka valvoo perinnöllistä silmänpohjan rappeumaa potevien etuja, edistää tutkimusta ja hoitoa sekä toimii näitä sairauksia potevien ja heidän läheistensä valtakunnallisena yhdyssiteenä.

– Tarkoitukseni on haastatella eri silmäklinikoilla työskenteleviä kuntoutuksen ohjaajia retiinitikon hoitopolusta ja selvittää millaista palvelua retiniitikot eripuolella Suomea saavat.

Vaikka akuuttia työpaikan etsintää ei Teijan tarvitse tehdä, niin työllistymisen osalta hän on huomannut, että kuntoutuksen ohjaajan koulutuksen suorittaneilla on laajalti mahdollisuuksia mielenkiintoisiin työtehtäviin.

Myös jatko-opinnot kiinnostavat Teijaa, mutta vielä ne ovat pohdinnan alla.

– Pohdin, opiskelenko lisää vai keskitänkö aikaani sivuun jääneelle, minulle hyvin tärkeälle asialle, eli kirjoittamiselle. Minulla on isohko kirjoittamisprojekti kesken ja hieman huono omatunto, kun en ole ehtinyt / jaksanut edistää projektia opintojen aikana.

Lisää aiheesta

| Hyvinvointi ja terveys

Kuntoutuksen ohjaaja kulkee rinnalla kerran tai vuosikymmeniä

Kuntouksen ohjaus voi olla kertaluontoista tai kestää pitkään. Mitä kuntoutuksen ohjaaja oikein tekee? – Ammatin tunnettuus on heikko, sillä ammattikunta on pieni, myöntää lehtori Merja Koivuniemi. Kuntoutuksen ohjaajat ovat kuitenkin löytäneet töitä hyvin ja työnkuvat ovat moninaisia. Koulutus juhlii pian 20-vuotista taivaltaan.
Woman standing with a flower in her hands
| Hyvinvointi ja terveys

Kuntoutuksen ohjaaja (AMK) -koulutus 20 vuotta – Juhlapuhe SAMKarit-blogissa

Opiskelija Monica Tiisalan piti juhlapuheen koulutuksen 20-vuotijuhlassa 17.marraskuuta.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Syksyn 2021 korkeakoulujen yhteishakuun jätettiin valtakunnallisesti yhteensä noin 34 400 hakemusta. Kaikkien haussa olleiden AMK-tutkintojen keskuudesta yhdeksänneksi suosituin oli SAMKin Liiketalouden verkkototeutus. @yleuutiset #katsetulevaisuuteen
https://yle.fi/uutiset/3-12102237

SAMKiin oli syksyn hauissa yhteensä 3033 hakijaa. Valtakunnallisessakin vertailussa huippusuosituksi nousi Liiketalouden verkkototeutus, johon oli yli tuhat hakijaa. #yhteishaku #katsetulevaisuuteen
https://www.samk.fi/uutiset/syksyn-haut-paattyivat-liiketalouden-verkkototeutus-edelleen-huippusuosittu/

Kuvataiteen opiskelijat ovat luoneet taideteoksia, jotka johdattelevat katsojansa seikkailulle tulevien mestareiden mielenmaisemaan. Näyttely on avoinna SAMK Taidekoulun kampuksen galleriassa lokakuun alkupuolelle asti. #katsetulevaisuuteen #kuvataide
https://www.samk.fi/uutiset/kahden-kerroksen-vakea-taidekoulun-sadonkorjuu/

Huittisista Urjalaan johtava Taikayöntie on yksi maamme virallisista matkailuteistä. Reitti halutaan uuteen kukoistukseen. SAMKin vetämä ideointitilaisuus pidetään Punkalaitumen kunnantalossa torstaina 30.9. @kokemaenjoki #samk #katsetulevaisuuteen
https://www.kokemaenjokilaakso.fi/2021/09/14/taikayontie-uuteen-kukoistukseen-ja-matkailukartalle/

Uunituoreessa videossa esitellään, miten elinkaaren aikaista hiilijalanjälkeä on arvioitu KOHISTEN kohti hiilineutraalia rakentamista Satakunnassa -hankkeen pilottikohteissa. #hiilijalanjälki #hiilikädenjälki #katsetulevaisuuteen #kestävästiamk
https://youtu.be/nNZTPqrNjeA