Opiskelijamme työllistyvät: ”Tärkeintä on näyttää työhalukkuus”

Aleksi Vihtilä valmistui rakennusinsinööriksi SAMKista vuonna 2009. Häntä kiehtoo alalla se, että jokainen päivä on erilainen ja työssä saa olla ihmisten keskellä.

22.12.2016 | Teksti: Inna Saarinen | Kuva: Inna Saarinen

Vihtilä istuu tuolilla hymyillen.

Vihtilä on ollut töissä ensin yksityisellä puolella, sitten kaupungilla.

− Alalla saa aika pitkälle valita, mitä tekee. Voi olla valvoja tai vastaava rakennusmestari. Voi rakentaa uutta tai korjata vanhaa. Helppoja päivä ei ole, mutta se on juuri mielenkiintoista. Toimistotyötä ja työmaatyötä on sopivassa suhteessa, hän luettelee.

Opiskelussa oli hänen mielestään mielenkiintoisinta tutustuminen rakentamisen tapoihin.

− Ennen sitä laittoi vain apupoikana betonia muottiin. Nyt tietää, miksi niin tehdään, hän naurahtaa.

Vihtilä on tehnyt uransa aikana eniten korjausrakentamiseen liittyviä vastaavan rakennusmestarin töitä. Vuoden 2016 keväällä hän siirtyi varsin ainutlaatuiseen tehtävään, Porissa vuonna 2018 järjestettävien asuntomessujen aluevalvojaksi.

Rakennuksilla pienestä pitäen

Aleksi Vihtilä on ollut rakennuksilla omien sanojensa mukaan pienestä pitäen. Nuorempana hän kantoi tiiliä ja lautoja apupoikana − ja nautti samalla rakennuksilla olevasta mukavasta ilmapiiristä.

Vaikka Vihtilällä olikin jo opintojen alkaessa melko paljon alan kokemusta esimerkiksi kesätöistä, hän pohtii, että kokemusta olisi voinut olla vieläkin enemmän. Hänen mielestään parhaiten oppii, jos on ensin töissä ja sitten lähtee opiskelemaan alaa.

− Kaikki työ auttaa alalla etenemisessä. Ja työnhaussa tärkeintä on näyttää työhalukkuus, hän sanoo.

Vihtilä täydentää tällä hetkellä opintojaan SAMKissa rakennusterveysasiantuntijan koulutuksessa, joka on laajuudeltaan 45 opintopistettä ja sisältää myös opinnäytetyön. Koulutuksen taustalla on pätevyysvaatimus, joka astuu voimaan keväällä 2017. Sen jälkeen kaikilla rakennuksen sisäilma-asioiden kanssa työkseen toimivilla tulee olla alalta sertifiointi.

Aleksi Vihtilä kehuu rakennusterveysasiantuntijan koulutusta, vaikka sanookin sen olevan todella vaativa.

− Luennoitsijoina on esimerkiksi lääkäreitä ja tutkijoita, eri alojen huippuasiantuntijoita. Käymme läpi sisäilmaongelmia matosta kattoon, hän kertoo.

Asuntomessuilla on 28 kiinnostavaa ja aivan erilaista kohdetta

vihtila-pysty

Aleksi Vihtilä esittelee messutoimiston seinällä olevaa taulukkoa, johon on koottu kaikki messujen tärkeät vaiheet.

Aleksi Vihtilä työskentelee tällä hetkellä Poriin vuonna 2018 rakentuvilla asuntomessuilla. Messuille rakentuu 28 aivan erilaista kohdetta. Osa messukohteiden rakentajista rakentaa ensimmäistä taloa, joku jo kymmenettä. Messujen rakentaminen eroaa monelta osin tavallisen asuma-alueen rakentamisesta. Esimerkiksi aikataulut asettavat tiukat raamit rakentamiselle, toisaalta messurakentaja saa myös tiettyjä etuisuuksia.

− Asuntomessurakentajilla on oma lupakäsittelijä, joten lupa-asiat sujuvat normaalia nopeammin. Alueella saa myös valaistuksen, jätehuollon ja sosiaalitilat veloituksetta.

Työturvallisuusasioissa opastetaan ja niitä valvotaan normaalia tarkemmin. Tämä kaikki ja muu rakentajien auttaminen on aluevalvojana toimivan Aleksi Vihtilän työkenttää.

Messujen teemat liittyvät toisaalta itse rakentamiseen, kuten ekologisuuteen ja digitaalisuuteen; toisaalta alueeseen, kuten Kokemäenjoen ja Kirjurinluodon huomioimiseen rakentamisessa. Yhtenä teemana on ruoka ja yrittäminen.

− Asunnon kaikki laitteet voidaan esimerkiksi asentaa digitaalisesti ohjattaviksi. Tai kylpypalju voi lämmetä aurinkosähköllä. Tai sisustuksessa huomioidaan ympäristö jollakin hienolla tavalla. Tai asunnon yhteydessä voi olla oma kasvimaa, josta saa kesäisin ruokaa, hän kertoo teemojen hyödyntämisestä.

Vihtilä istuu tuolilla hymyillen.

Insinööri (AMK)

Aleksi Vihtilä

Aluevalvoja

Karjaranta 21 − Asuntomessut Pori 2018

Lisää aiheesta

Kata Alastalo seisoo leikkikentällä.
| Uratarina

Opiskelijamme työllistyvät: “Sain työharjoitteluista ja opiskelijavaihdosta potkua uralle”

− Monipuoliset työharjoittelut olivat sosionomiopintojen parasta antia, lastentarhanopettajana toimiva Kata Alastalo kertoo.
Sari seisoo tabletti kädessä sivulle katsoen.
| Uratarina

Opiskelijamme työllistyvät: Rakennusinsinööri näkee omien käsiensä jäljet

Rakennustekniikan insinööriksi valmistunut Sari Paukku kertoo opintojen valitsemisen olleen hänelle helppoa, sillä hän oli kotoisin maalta, ja kotona oli aina rakennettu jotakin.

Uusimmat uutiset

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Ammattikorkeakoulujen TKI-toiminta kerätty yhteen osoitteeseen. Toiminta on laajentunut 10 vuodessa valtavasti, ja tukee koko Suomen elinvoimaa & kasvua. Myös koulutuksen ja tutkimuksen yhteys vahvistuu koko ajan.

https://tki.fi/

#TKItutuksi

Modernisoimme teknologiayrityksiä robotiikan ja tekoälyn avulla @TampereUni kanssa. Tuemme maakunnan akkuklusterin kehittymistä @prizztech kanssa. Aloitamme ainutlaatuisen akkumateriaalien kierrätystutkimuksen spektroskopiaa ja tekoälyä hyödyntämällä.
https://www.satakunnankansa.fi/lukijalta/art-2000009363043.html

@SatakunnanAMK Onnittelut @SAMK, 20 m€ kilpailtua tutkimusrahaa, 500 yrityskumppania on hyvä tulos. Satakunnan ja Suomen yritykset tarvitsevat vahvoja tutkimus- ja koulutusyksikötä kansainvälisen kilpailuedun luomisessa.

Digiraivaajat-tapahtuma 7.3.23. Teemoina digiajan asiakaskokemus, yrityksen sisäinen digitalisaatio, inhimillinen muutosjohtaminen ja vastuullisuus.
Aikataulun ja infoa http://digiraivaajat.samk.fi Tapahtuma on maksuton, edellyttää ennakkoilmoittautumista: https://elomake.samk.fi//lomakkeet/14031/lomakkeet.html

Mitä keskuksemme tekee? Valmennamme yrityksiä ymmärtämään tuottamaansa dataa ja sen jalostamista liiketoiminnaksi. Teemme datapilotteja sekä järjestämme täsmäseminaareja tiedolla johtamisesta ja asiantuntijoiden ajattelun kehittämisestä. #tki #samk
https://www.satakunnankansa.fi/lukijalta/art-2000009363043.html