Opiskelijamme työllistyvät: Vastuuta ja ahkeruutta – töihin opiskelun ohessa?

Markkinointiin suuntautunutta tradenomiopiskelija Sofia Iltasta voisi jo nimittää kokeneeksi kaupan alan työntekijäksi. Pienestä Laviasta lähtöisin olevalla Sofialla on jo monen vuoden kokemus kaupan alalta. Ensikosketuksia työelämään Sofia sai kotipaikkakunnassaan lukiossa opiskellessaan. Silloin Lavian Sale ilmoitti hakevansa kassatyöntekijöitä töihin. Tähän tarjoukseen Sofia päätti tarttua.

16.2.2018 | Teksti: Ville-Markus Haikka, SAMKin opiskelija | Kuva: Ville-Markus Haikka, SAMKin opiskelija

SAMKin tradenomiopiskelija Sofia Iltanen SAMK-kampus Porin käytävällä.

23-vuotiaan Sofian harrastuksiin kuuluu muun muassa kuntosali, pianonsoitto sekä lenkkeily koiran kanssa.

– Lukion viimeisellä luokalla aloitin työt Lavian Salessa. Olin siellä muutaman vuoden ja sitten olin puolitoista vuotta töissä Kankaanpäässä S-Marketissa ja parissa Salessa. Tällä hetkellä olen Porissa Mikkolan Prismassa ja siellä tuli nyt vuosi täyteen. Kokonaisuudessaan olen ollut Satakunnan Osuuskaupassa viisi ja puoli vuotta töissä, Sofia kertoo.

Kaupassa säpinää riittää

Kaupassa työskentelyyn liittyy paljon muutakin kuin pelkkää kassalla oloa. Sofialle onkin kertynyt runsaasti eri tyyppistä työkokemusta, erilaisissa työympäristöissä ja tehtävissä.

– Prismassa olen töissä päivittäistavarapuolella, esimerkiksi kalatiskillä, hevissä (hedelmä ja vihannes), maidossa, leivässä ja sitten myymälässä ylipäänsä. Vähän kaikkia työtehtäviä tulee tehtyä. Oikeastaan ainoat osastot, joissa en Prismassa työskentele, ovat kassaosasto ja käyttötavarapuoli, josta löytyvät kaikki kodinkoneet ja muut laitteet, kertoo Sofia.

Sofian normaaleihin työpäiviin kuuluu muun muassa eri osastojen hyllytystä. Leipäpuolella työ painottuu aamuun, jolloin täytetään leipähyllyjä. Samantyylinen prosessi toistuu myös hevissä, jossa puretaan hedelmäkuormia ja pyritään ylläpitämään hyvää esillepanoa. Maitopuolella huolehditaan maitotuotteista eli varmistetaan, että esimerkiksi maidoissa ja jugurteissa saatavuus on kohdillaan.

– Kalatiskillä palvelen vain asiakkaita. Varsinaisia tilauksia en ole ikinä joutunut tekemään, Sofia hymähtää.

– Aamuisin työhön kuuluu juuri hyllytystä. Iltaisin, kun ei ole enää purettavaa kuormaa, siirrellään myymälässä esimerkiksi kuormalavoja. Se on tosi raskasta työtä ja paljon tulee askelia päivän aikana.

Sofian kokemukset Prismassa työskentelystä ovat olleet erittäin positiivisia. Vaikkakin työ on välillä raskasta, ei se ole Sofiaa niinkään haitannut. Oikeastaan se on tuonut työntekemiseen oman lisämausteensa. Kun töistä pääsee vihdoin kotiin, on oikeasti sellainen tunne, että on töissä ollut ja on palkkansa ansainnut. Tämän Sofia kokee erittäin palkitsevana.

Vaikkakin Sofialla on jo paljon kokemusta kaupan alalta, aikoo hän tulevaisuudessa tehdä muutakin. Liiketalouden opiskeluissa seuraavaksi eteen tuleva harjoittelu tarjoaa tähän loistavan mahdollisuuden.

– Olisi kiva, jos saisin harjoittelupaikan jostain pankista tai vakuutusyhtiöstä, Sofiaa kertoo ja lisää, että olisi hienoa myös jäädä töihin harjoittelupaikkaan.

Opiskelun ja työn yhteensovittaminen

Sofa on onnistunut yhdistämään työn ja opiskelun hyvin. Hän voi sanoa työpaikallaan, milloin pystyy olemaan töissä.

– Jos on tosi paljon opiskeluita viikolla, niin voin olla töissä joitain iltoja ja sitten viikonloput. Kun ei ole kontakteja SAMKilla hirveän paljon, töitä onkin esimerkiksi kuutena päivänä viikossa. Työvuorot ovat sellaisia noin kuuden tunnin pituisia. Viikonloppuisin saattaa olla vähän pidempiä, Sofia vastaa.

Moni opiskelija varmasti puntaroi, voiko töitä oikeasti tehdä opintojen ohella, ilman ettei arjesta tule liian haasteellista. Sofian mielestä työnteosta löytyy paljon hyviä puolia, myös opintojen ohella.

– Oikeastaan työnteko ja opiskelu yhdessä on tehnyt musta ahkeramman opiskeluun liittyvissä tehtävissä. Sitten tietysti yhtenä suurena positiivisena asiana on raha. Koska en myöskään tykkää paljoa vain istua kotona, niin työt antavat mukavasti tekemistä. On myös palkitsevaa olla ihmisten kanssa tekemisissä.

– Paljon olen mielestäni sosiaalistunut töitten kautta. Sitten muita juttuja on esimerkiksi ajan hallinnan kehittyminen ja asioiden priorisoinnin kehittyminen. Yhtenä isona asiana pidän myös, että SAMKissa opittuja myynnin keinoja osaa hyödyntää työssä ja samalla oppii oikeasti ajattelemaan asioita myös asiakaspalvelijan näkökulmasta asiakkaana olon lisäksi, Sofia pohtii.

Sofia ehtii myös harrastaa ja nähdä kavereita silloin tällöin.

– Harrastan kuntosalia aktiivisesti. Mulla on oma valmentaja ja hänen kanssaan on määritelty tavoitteita. Salilla tulee käytyä 5 kertaa viikossa. Se on mulle eräänlainen rentoutumis- ja nollaustapa. Tämän lisäksi meillä asustaa 8 kk ikäinen novascotiannoutaja, jonka kanssa tulee leikittyä ja lenkeillä käytyä. Illan viimeinen tunti menee kuitenkin rauhoittumiseen.

SAMKin tradenomiopiskelija Sofia Iltanen SAMK-kampus Porin käytävällä.

Sofia Iltanen

Tradenomi (AMK) -opiskelija

Satakunnan Osuuskauppa, päivittäistavaraosasto

16.2.2018 | Teksti: Ville-Markus Haikka, SAMKin opiskelija | Kuva: Ville-Markus Haikka, SAMKin opiskelija

Lisää aiheesta

SAMKista tietotekniikan insinööriksi valmistunut Timo Katajamaki työpaikallaan.
| Automaatio ja teollisuus

Opiskelijamme työllistyvät: Ala-asteen tietokonekerhosta innostus tietotekniikkaan

Timo Katajamäki valmistui vuonna 2016 SAMKissa tietotekniikan insinööriksi. Nykyään hän työskentelee MyGamez Finlandilla ohjelmistokehityksen parissa.
SAMKista tietojenkäsittelyn tradenomiksi valmistunut Juho Salli työpaikallaan.
| Teknologia

Opiskelijamme työllistyvät: Tietojenkäsittelyn tradenomin käyntikortissa lukee sovellusarkkitehti

Tietojenkäsittelyn tradenomi Juho Salli työskentelee tällä hetkellä Porissa MyGamez Finland Oy:ssä. Työn ohessa hän suorittaa SAMKissa ylempää AMK -tutkintoa.

Uusimmat uutiset

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Ulkoisen palomuurin vaihto aiheuttaa katkoksen SAMKin palveluissa torstaina 20.1. klo 14–21.SAMK services will not be available on 20 January 2022 from 2 pm to 9 pm due to changing the SAMK external firewall. ... See MoreSee Less
View on Facebook

Kaikille ammattikorkeakoulututkinnon saaville vahvat taidot pärjätä muuttuvilla työmarkkinoilla. Osaamisessa korostuvat kestävään kehitykseen, digitalisaatioon ja monikulttuurisuuteen liittyvät taidot. @Arene_ry @SatakunnanAMK https://www.arene.fi/julkaisut/raportit/suositus-ammattikorkeakoulujen-yhteisista-kompetensseista-ja-niiden-soveltamisesta-2022/

Ulkoisen palomuurin vaihto aiheuttaa katkoksen SAMKin palveluissa torstaina 20.1. klo 14–21.

SAMK services will not be available on 20 January 2022 from 2 pm to 9 pm due to changing the SAMK external firewall.

Miten #merellinenmatkailu käsitetään Euroopan pohjoisilla merialueilla? Lue näkökulmia aiheeseen blogistamme https://www.skills4cmt.eu/blog/ @EDUFI_HigherEd @SatakunnanAMK #matkailunkehittämiskeskus

#Hyvinvointiteknologia #YAMK koulutuksemme uudistuu ja hakuaika lähenee! Suuntautua voi hyvinvointianalytiikkaan tai laite- ja teknologiapuoleen. Analytiikkasuuntaus tuo mukanaan Hyvinvointianalyytikon pätevyyden. @SatakunnanAMK @SataDigiHealth @RoboAI2

https://www.sitra.fi/uutiset/uusi-ammattiryhma-sote-alalle-suomessa-aletaan-kouluttaa-hyvinvointianalyytikoita/

SAMKissa on unelma maakunnallisesta hyvinvointiverkostosta, jossa rakennetaan korkeakoulujen ja toisen asteen oppilaitosten yhteistyössä vahva verkosto opiskelijoiden hyvinvoinnin edistämiseksi. @SatakunnanKansa
#hyvinvointi #katsetulevaisuuteen
https://www.satakunnankansa.fi/lukijalta/art-2000008551742.html