Opiskelijamme työllistyvät: Taiteilija tarvitsee organisointikykyä ja työtilat

Taiteilijan tärkeimmät asiat arjessa ovat organisointi ja työhuone. Tätä mieltä on Ville Hautaluoma, joka monitoimitaiteilijan, musiikkimiehen ja perheenisän arjessaan ehdottomasti tarvitseekin organisointitaitoja.

24.5.2017 | Teksti: Aino Pelto-Huikko | Kuva: Anne Sankari

20170504 SAMK alumni VilleHautaluoma
– Mielestäni on kaikki hyvin samasta lähteestä, ihan sama tuleeko joku tunne ulos musiikkina vai kuvana, sanoo Ville Hautaluoma. Teos taustalla: Individualismin paradoksi 2017 Seinäjoen taidehallin taidelainaamossa.

Jotta taiteilija tulee toimeen, hänen on osattava organisoida työnsä.
–  Se on taiteilijalle tärkeintä. Toinen tärkeä on työtila ja se, että menet sinne joka aamu – mikä sitten onkaan itselle sopiva aika, sanoo Hautaluoma.

Työtilassa vaikka nukkuu, mutta kotona ei taiteile

Valmistuville Hautaluoma antaa selkeän ohjeen: Työskentelytilat pitää olla heti koulun päätyttyä. Niitä pitäisi mielellään alkaa etsiä heti kun tietää, minne päin valmistuttuaan asettuu. Hautaluoma itse ei tehnyt niin ajatellessaan, että kotiseudulle muuttaessa tila löytyy vaikka sukulaisilta. Loppujen lopuksi hän oli yhdeksän kuukautta ilman työtilaa.
–  Vaikka nukut siellä tilassa, jos ei ole asuntoa. Jos ei ole kunnollista työskentelytilaa ja teet kotona olohuoneessa tai vastaavassa, se loppuu aika nopeaan.

Sotkuisilla välineillä yhdistelmä keittiön kanssa ei vain toimi. Muutenkin siirtyminen paikasta toiseen, se ajatuksen tason tila, että on työhuoneella, auttaa työskentelyssä.

Toisena vinkkinä vastavalmistuneille Hautaluoma mainitsee apurahat. Vastavalmistuneisiin suhtaudutaan myönteisesti, eikä erityisiä meriittejä vielä tarvita. Pienikin apuraha auttaa hankkimaan materiaaleja – niidenkin kalleus voi koulun jälkeen yllättää.

Itsensä tunteminen auttaa ratkaisuissa

Taiteen tekeminen ei ole inspiraation odottelua.
– Jos on sellainen päivä, että tuntuu siltä, että pensseliin tarttumalla ei tule muuta kuin vahinkoa, sitä ei pidä tehdä. Kunhan ei käytä sitä tekosyynä itselleen, vaan tekee sitten jotain muuta – varsinainen taiteen tekeminen on vain osa työtä.

Hautaluoma näkee taiteilijuudessa kaksi pääsuuntaa. Yhtäällä on taiteilija, joka pyörittää näyttelyitä. Hautaluomaa ei erityisesti sytytä se, että taiteilija joutuu maksamaan saadakseen työnsä esille gallerioihin. Hän kokee omakseen toisen suunnan käsityöläisenä. Jo opintojen aikana hän teki markkinoinnin ja mainonnan projekteja liiketalouden opiskelijoiden kanssa ja hankki valmiudet käyttää taitto- ja kuvankäsittelyohjelmia. Perheen esikoinen otti ensi askelia isän valmistuessa kuvataiteilijaksi, ja markkinointityöt turvasivat perheen elannon.
– Osalle se on kirosana, mutta minä olen sen luontoinen, että olen enemmän käsityöläinen. Ajattelen, että kun on oman alan käsitöitä, se on hyvä.

Oman näkemyksen, asiakaslähtöisyyden ja kompromissien määrä vaihtelee nollasta sataan.

Valmistuttuaan Hautaluoma teki vuoden verran töitä vapaana, freenä, ennen kuin häntä kysyttiin Kannustalolle. Hautaluoma on talofirman kuukausipalkkainen taiteellinen johtaja, minkä lisäksi hän tekee tilaustöitä, kuten muotokuvia, seinämaalauksia ja graafista suunnittelua. Työtehtävät ovat eriluonteisia: oman näkemyksen, asiakaslähtöisyyden ja kompromissien määrä vaihtelee nollasta sataan.

Nykyisin työpäivä jakautuu kahtia: Hautaluoma saattaa maalata aamulla pohjia, kun lapset ovat lähteneet kouluun, ja käydä ruokatunnilla maalaamassa toisen maalikerroksen. Illalla alkaa toinen työpäivä: muotokuvaprojekti tai omia töitä. Työmatkat eivät vie aikaa, sillä Hautaluoma tekee töitä kotona, taiteilijan työhuone on pihapiirissä.

Töistä osa on koko ajan alussa, osa puolivalmiina ja uusia pitäisi saada. Asiat myös muhivat: esimerkiksi logo ei synny yhdeltä istumalta. Hautaluoma heittää alitajunnalle täkyjä, tekee joitain luonnoksia ja palaa asiaan hetken päästä.
– Alitajunta tekee pitkälle valmiiksi, sitten tehdään se raaka työ.

On ihan pakko kysyä, miten perheelle riittää aikaa, kun kaiken visuaalisen lisäksi miehellä on myös musiikkihommia Upside Crown -bändistä miksaukseen ja akustiikkatauluihin. Hyvin kuulemma riittää, mutta sen hän on päättänyt, että hitsipilliä tai tatuointikynää hän ei osta.
– Saan päivässä hoidettua 20 asiaa, organisointikyky on aika kova, Hautaluoma sanoo rauhallisesti kahvikupin äärellä. Sairaanhoitajavaimon ajatellaan tasapainottavan boheemia taiteilijaa, mutta Hautaluoman mielestä heillä homma menee toisin päin.
– Mulla on se vika, että kaipaan töihin vaihtelua ihan h***n äkkiä, se on minun heikko puoleni.

Hän sanoo, että työ on niin kivaa, että sitä ei tunne sitä työksi – ja että jos tuntuu stressiltä, hän osaa päästää irti. Lapset ovat saaneet seurata isää töihin: kun Hautaluoma menee maalaamaan, lapsetkin tulevat. Työskentelystä kaiken keskellä on ollut hyötyä seinämaalausprojekteissa: vaikka ympärillä olisi mitä, se ei häiritse.

SAMK alumni VilleHautaluoma

Ville Hautaluoma

Kuvataiteilija (AMK) Kankaanpään taidekoulusta vuonna 2004

Kannustalon taiteellinen johtaja ja taidemaalari. Tehnyt paljon muotokuvia ja seinämaalauksia.

Hautaluoma halusi opiskella Kankaanpäässä juuri siksi, että se oli Kankaanpää – hyvä työskentely-ympäristö vailla ylimääräisiä ulkoisia ärsykkeitä.

Kuvan teos: Yhdessä olemme yksi

24.5.2017 | Teksti: Aino Pelto-Huikko | Kuva: Anne Sankari

Lisää aiheesta

VilleHautaluomaGalleriaMuotokuvat
| Kuvataide

Miten muotokuva syntyy?

Oletko ajatellut teettää muotokuvan: itsestä tai ystävästä? Tarvitaanko organisaatiossa virallista muotokuvaa? Miten muotokuva syntyy?
SAMK alumni HeliKeskiHuikku
| Uratarina

Opiskelijamme työllistyvät: Heli Keski-Huikusta kuoriutui taidekentän monialainen tulkitsija

Jos kuvataiteen opiskelija ajattelee, että ”työttömäksihän tässä valmistuu”, hänen kannattaa sanoa se SAMKista kuvataiteilijaksi valmistuneelle Heli Keski-Huikulle. Keski-Huikku nimittäin vastaa: ”älä enää ikinä sano noin”.

Uusimmat uutiset

Eveliina Salonen istuu pyörätuolissa Porin kampuksen aulassa.
| Opinnot ja opetus

Esteetön kampus ja liiketalouden opinnot ohjasivat Eveliinan Poriin

Eveliina Salonen opiskelee liiketalouden tutkinto-ohjelmassa luovan markkinoinnin suuntautumisessa toista vuotta. Tutkinto antaa hyvät valmiudet työelämään ja uraa voi lähteä kehittämään moneen eri suuntaan.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Tule opiskelemaan yrittäjyyttä joustavasti työn ohessa ja valmistu tradenomiksi! Haku tutkinto-ohjelmaan on käynnissä ja jatkuu 30.3. asti. Koulutuksen sisältöihin voit tutustua videolta opettajien johdatuksella. #samk #yrittäjyys #yrittäjäopinnot #katsetulevaisuuteen #tradenomi ... See MoreSee Less
View on Facebook

Ammattikorkeakoulujen TKI-toiminta kerätty yhteen osoitteeseen. Toiminta on laajentunut 10 vuodessa valtavasti, ja tukee koko Suomen elinvoimaa & kasvua. Myös koulutuksen ja tutkimuksen yhteys vahvistuu koko ajan.

https://tki.fi/

#TKItutuksi

Modernisoimme teknologiayrityksiä robotiikan ja tekoälyn avulla @TampereUni kanssa. Tuemme maakunnan akkuklusterin kehittymistä @prizztech kanssa. Aloitamme ainutlaatuisen akkumateriaalien kierrätystutkimuksen spektroskopiaa ja tekoälyä hyödyntämällä.
https://www.satakunnankansa.fi/lukijalta/art-2000009363043.html

@SatakunnanAMK Onnittelut @SAMK, 20 m€ kilpailtua tutkimusrahaa, 500 yrityskumppania on hyvä tulos. Satakunnan ja Suomen yritykset tarvitsevat vahvoja tutkimus- ja koulutusyksikötä kansainvälisen kilpailuedun luomisessa.

Digiraivaajat-tapahtuma 7.3.23. Teemoina digiajan asiakaskokemus, yrityksen sisäinen digitalisaatio, inhimillinen muutosjohtaminen ja vastuullisuus.
Aikataulun ja infoa http://digiraivaajat.samk.fi Tapahtuma on maksuton, edellyttää ennakkoilmoittautumista: https://elomake.samk.fi//lomakkeet/14031/lomakkeet.html

Mitä keskuksemme tekee? Valmennamme yrityksiä ymmärtämään tuottamaansa dataa ja sen jalostamista liiketoiminnaksi. Teemme datapilotteja sekä järjestämme täsmäseminaareja tiedolla johtamisesta ja asiantuntijoiden ajattelun kehittämisestä. #tki #samk
https://www.satakunnankansa.fi/lukijalta/art-2000009363043.html