Opiskelijamme työllistyvät: – Koulutus antaa valmiudet laajemmalle kuin opiskeluaikana ymmärtääkään
Kun Marjo Harju-Keturi etsi opiskeluaikoinaan harjoittelupaikkaa, opettaja ehdotti hänelle Seinäjoen Tangomarkkinoita. ”Mua ei tippaakaan kiinnosta Tangomarkkinat”, oli Marjon ensimmäinen reaktio. Hän ei kuitenkaan keksinyt muutakaan harjoittelupaikkaa lähialueelta, joten Tangomarkkinoille hän sitten päätyi.

Ennakkoluulot olivat kovat: Siellä hän olisi parikymppisenä Jari Sillanpäätä fanittavien keski-ikäisten rouvien kanssa. Kuinka ollakaan, ennakkoluulot eivät pitäneet yhtään paikkaansa, ja harjoittelun jälkeen hän jäi mielellään vielä kesätöihinkin.
– Ja siellä olen ollut nyt kymmenisen vuotta, pari vuotta olin välillä lapsen kanssa kotona, sanoo nykyinen Seinäjoen Tangomarkkinat Oy:n markkinointipäällikkö Harju-Keturi.
Marjon työtehtäviin kuuluvat erilaiset markkinointitoimenpiteet, VIP-asiakaspaketeista nettisivupäivityksiin, lipunmyynti ja sen organisointi sekä majoitusvaraukset. Hän hoitaa myös omalta osaltaan yhteistyökumppanisopimuksia ja rekrytoi kesätyöntekijöitä.
Täysipäiväisiä työntekijöitä Tangomarkkinoilla on tasan kaksi. Kuitenkin vajaa 10 ihmistä tekee lähes ympäri vuoden muiden töidensä ohella töitä Tangomarkkinoille. Näitä ovat muun muassa taloushallinnosta vastaava henkilö, ohjelmatuottaja, graafikko ja tiedottaja, tuotantovastaava, turvallisuudesta ja järjestyksenvalvonnasta vastaavat henkilöt sekä ravintolavastaava. Organisaatio on pieni, ja tarvittaessa kaikki tekevät kaikkea.
– Ikähaitari on parikymppisestä kuusikymppiseen. Siihen mahtuu paljon suuria persoonia.
Itse tapahtuma on 32-vuotias. Kävijöitä on viiden päivän aikana noin 100 000. Kaikkien tunteman Tangolaulukilpailun lisäksi tangomarkkinoilla on tangokatu ohjelmineen, Tanssitalo, nuorille suunnattu Virittämö, konsertteja, sävellys- ja sanoituskilpailu ym.
Tapahtumatuottamisessa paineensietokyky on tarpeen. Monenlaista voi tapahtua esimerkiksi juuri kun suoraan televisiolähetykseen on viisi minuuttia. Marjo painottaa myös esimiestaitojen merkitystä. Tämä pätee tietysti nuorten kesätyöntekijöidenkin kanssa, joiden esimies hän lähinnä on.
– Minulla on sellainen ajatus, että minkä taakseen jättää sen edestään löytää.
Marjo sanoo myös pitävänsä mielessä SAMKissa ”muistaakseen Tuomen Teron kurssilla” kuulemansa:
– Työpaikkahaastattelun pitää olla sellainen missä hakijalle tulee tunne, tuonne mä haluan töihin!
Marjo kannustaa tutkinnon suorittamiseen. Se tuo etulyöntiaseman työnhaussa. Matkailun koulutus antaa hänen mielestään laaja-alaiset valmiudet työelämään. Matkailualalla koulussa opittuja asioita pystyy hyvin soveltamaan käytännön työssä, vaikkakin ala on sellainen missä työ tekijänsä opettaa. Matkailualan töitä on tarjolla, kunhan vaan omaa katsomustaan osaa avartaa.
– Koulutus antaa valmiudet paljon laajemmalle kuin opiskeluaikana ehkä ymmärtääkään. Kannattaa avartaa omaa näkemystään siitä, missä kaikessa koulutustaan voi hyödyntää. Vinkkinä esimerkiksi se, että minkä tahansa yrityksen sisällä voi olla sopivia töitä tarjolla. Moniin työtehtäviin kuuluu esimerkiksi kokousten tai tapahtumien järjestämistä, matkojen ja majoitusten varaamista, vaikka yritys ei matkailualalla toimisikaan.
Millainen on Marjon suhde tangoon:
– Valitettavasti en edelleenkään laula enkä tanssi tangoa, mutta työni puolesta kuuntelen tangoa sujuvasti.

Restonomi (AMK)
Marjo Harju-Keturi
Seinäjoen Tangomarkkinat Oy
Markkinointipäällikkö
Lisää aiheesta
Uusimmat uutiset
SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA
Työnohjaus yrittäjän hyvinvoinnin tukena - Matkailun kehittämiskeskus
www.matkailunkehittamiskeskus.fi
Yrittäjien keskuudessa työnohjaus on vielä melko tuntematon oman työn, työhyvinvoinnin ja jaksamisen kehittämismenetelmä.