Etsi

Opiskelijamme työllistyvät: Hetken mielijohteesta monen vuoden matka opiskelijavaikuttamiseen

Kansainvälistä kauppaa Rauman kampuksella opiskeleva Marko Grönlund on tullut tutuksi kasvoksi monille SAMKissa: Marko on toiminut kolme vuotta opiskelijoiden etujen valvojana ja järjestöaktiivina opiskelijakunta SAMMAKKOssa sekä Rauman Liiketalousopiskelijain Kilta ry:n (RLO Kilta) toiminnassa.

1.3.2018 | Teksti: Aino Mustalahti, SAMKin opiskelija | Kuva: Aino Mustalahti, SAMKin opiskelija

Marko Grönlund ja opiskelijakunnan pääsihteeri Satu Koivisto ovat tehneet yhdessä töitä jo parin vuoden ajan.
Marko Grönlund ja opiskelijakunnan pääsihteeri Satu Koivisto ovat tehneet yhdessä töitä jo parin vuoden ajan.

Grönlund aloitti opiskelija-aktiiviuransa hetken mielijohteesta vuonna 2015. RLO Killan silloiset toimijat ehdottivat hänelle ainejärjestön toimintaan mukaan lähtemistä. Etenkin tapahtumien järjestämiseen kaivattiin Grönlundin osaamista.

– Olen työskennellyt ravintola-alalla ja nähnyt toteutuspuolen tapahtumien tekemisessä. Sen kautta järjestämispuoli ja tapahtumien suunnittelu kiinnosti minua, hän kertoo.

Grönlund valittiinkin RLO Killan syyskokouksessa hallituksen jäseneksi ja tapahtumavastaavaksi.

Samaan aikaan olivat käynnissä myös SAMMAKKOn edustajistovaalit.

– Kun minut oli valittu RLO Kiltaan, ehdottivat samaiset aktiivitoimijat minulle, että lähtisin myös ehdolle SAMMAKKOn vaaleihin, Grönlund naurahtaa.

Pienen ylipuhumisen jälkeen Grönlund olikin vaaliehdokkaiden joukossa ja edustajistovaaleista läpi pääsemisen jälkeen hänet valittiin järjestäytymiskokouksessa myös SAMMAKKOn tapahtumavastaavan rooliin.

Grönlund on ehtinyt kolmen vuoden aikana tekemään paljon aktiivitoiminnassa. 2016 hän toimi SAMMAKKOn hallituksen varapuheenjohtajana ja RLO Killan hallituksen puheenjohtajana ja kulunut vuosi on mennyt SAMMAKKOn toiminnassa hallituksen puheenjohtajan paikalla. Vaikka aluksi Grönlund oli vahvasti mukana vain tapahtumien järjestämisessä, ovat vaikuttaminen ja opiskelijoiden edunvalvonta alkaneet myös kiinnostaa opiskelijajärjestötoiminnassa.

Opiskelijavaikuttamisessa parasta on se, kun näkee oman työpanoksensa vaikutukset.

– Tämä työ vie mukanaan. Opiskelijavaikuttamisessa parasta on se, kun näkee oman työpanoksensa vaikutukset ja porukan yhteisen päämäärän toiminnassa, Grönlund kertoo.

Opiskelija-aktiivin uudet kuviot

Kolmen vuoden opiskelijatyön luulisi riittävän, mutta tämä on ollut vasta alkua Grönlundille. Hänet valittiin hiljattain Suomen opiskelijakuntien liitto - SAMOK ry:n puheenjohtajaksi tulevalle kaudelle. Edunvalvontatyöuran aikana Grönlundille on kertynyt paljon kokemusta niin paikallisella kuin valtakunnallisellakin tasolla.

– Moni aktiivi oli tullut sanomaan, että minulla olisi paljon annettavaa ammattikorkeakoulujen opiskelijakunnille. Pikkuhiljaa alan olemaan itsekin samaa mieltä, hän myöntää.

Grönlundin tuleva vuosi pitää siis paljon työtä ja opiskelijavaikuttamista sisällään. Valtakunnallisella tasolla työskenteleminen tulee olemaan Grönlundin mielestä hyvin erilaista kuin paikallinen opiskelijakuntatoiminta. Hän kuitenkin kertoo näkevänsä tulevat haasteet positiivisella mielellä:

– Uuden oppimista ja uusien toimintatapojen sisäistämistä sekä esimiestyössä toimimista – sitä odotan tulevalta vuodelta.

Marko Grönlund

Marko Grönlund

Tradenomi (AMK) -opiskelija, Kansainvälinen kauppa

Puheenjohtaja, Suomen opiskelijakuntien liitto - SAMOK ry

1.3.2018 | Teksti: Aino Mustalahti, SAMKin opiskelija | Kuva: Aino Mustalahti, SAMKin opiskelija

Lisää aiheesta

| Liiketoiminta

Opiskelijamme työllistyvät: Vastuuta ja ahkeruutta – töihin opiskelun ohessa?

Markkinointiin suuntautunutta tradenomiopiskelija Sofia Iltasta voisi jo nimittää kokeneeksi kaupan alan työntekijäksi. Pienestä Laviasta lähtöisin olevalla Sofialla on jo monen vuoden kokemus...
| Automaatio ja teollisuus

Opiskelijamme työllistyvät: Ala-asteen tietokonekerhosta innostus tietotekniikkaan

Timo Katajamäki valmistui vuonna 2016 SAMKissa tietotekniikan insinööriksi. Nykyään hän työskentelee MyGamez Finlandilla ohjelmistokehityksen parissa.

Uusimmat uutiset

Kuukauden kuva Ottilia Roos Identiteetti grafiikanvedos
| Kuvataide

Kuukauden kuvassa Ottilia Roos: Identiteetti

– Grafiikka on minulle mielenkiintoista teknisyytensä sekä monipuolisuutensa vuoksi. Taiteenlajin äärettömät mahdollisuudet jaksavat hämmästyttää minua vieläkin. En pane pahakseni myöskään sitä, kuinka tunnen itseni pieneksi tiedemieheksi leikitellessäni erilaisilla grafiikan tekniikoilla. Tällä hetkellä nautin lääketieteeseen liittyvien aihealueiden kuvaamisesta, kirjoittaa Ottilia Roos, joka valmistui SAMKista kuvataiteilijaksi kesäkuussa 2019.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA