Etsi

Rehtori: Opiskele kielellä, jolla työskentelet

"SAMK päätti lisätä merkittävästi englanninkielistä koulutusta, vaikka ehdottomasti helpoin tie olisi ollut pitää englanninkieliset koulutukset minimissä keskittyen Suomesta ja EU-alueelta tulevien opiskelijoiden maksuttomaan koulutukseen", kirjoittaa rehtori Juha Kämäri puheenvuorossaan.

12.12.2016 | Teksti: Juha Kämäri | Kuva: Veera Korhonen

Herokuva (samk.kuvat.fi); työelämään, työllistyminen

Ensimmäiset Suomen uuden lainsäädännön mukaiset lukuvuosimaksulliset opiskelijat on valittu Haaga-Helia ammattikorkeakouluun. Vaikka hakijoita oli useita kymmeniä, valituksi tuli yhden käden sormilla laskettava määrä. Kuinka monta lopulta aloittaa vuoden 2017 alussa, jää nähtäväksi.

Satakunnan ammattikorkeakoulun osalta maksullisen koulutuksen kanssa eläminen alkaa virallisesti 10.1.2017, jolloin avautuu haettavaksi kuusi ammattikorkeakoulututkintoon johtavaa englanninkielistä koulutusta. SAMK ei todellakaan valinnut helpointa ja turvallisinta tietä maksullisen koulutuksen kysymyksessä. SAMK päätti lisätä merkittävästi englanninkielistä koulutusta, vaikka ehdottomasti helpoin tie olisi ollut pitää englanninkieliset koulutukset minimissä keskittyen Suomesta ja EU-alueelta tulevien opiskelijoiden maksuttomaan koulutukseen.

Uusina englanninkielisinä koulutuksina SAMKissa vuonna 2017 alkavat sairaanhoitajakoulutus (Nursing), merikapteenin (Sea Captain) koulutus sekä insinöörin tutkintoon johtavat logistiikan (Logistics) ja tuotantotalouden (Industrial Management) monimuotokoulutukset. Vanhoina koulutuksina jatkavat fysioterapian (Physiotherapy) koulutus ja kansainvälisen liiketalouden (International Business) koulutus. Lisäksi vuonna 2018 alkaa matkailun (Tourism) koulutus.

Kansainvälinen osaaminen tukee opiskelijoiden työllistymistä

SAMKin englanninkielistä koulutusta koskevat päätökset ovat puhtaasti strategisia. Näemme alueen kansainvälisen luonteen, kansainvälisten ja vientivaltaisten yritysten, edellyttävän kansainvälisiä osaajia. Aivan samasta syystä näemme vahvemman kansainvälisen osaamisen tukevan opiskelijoiden työllistymistä. Kansainvälistä osaamista opiskelijoiden on mahdollista saavuttaa englanninkielisen koulutuksen ohella omalla kansainvälisellä toiminnalla, kuten osallistumalla opiskelijavaihtoon tai kansainväliseen toimintaan kampuksilla. Kärkiviestiksi hakumarkkinoinnissa olemme nostaneet sloganin ”Opiskele kielellä, jolla työskentelet!”.

SAMKin omien kansainvälisten toimintaedellytysten parantaminen ja koulutuksen vientituotteiden kehittäminen edellyttävät niin ikään vankkaa englanninkielisen koulutuksen pohjaa. Suomen koulutusvienniltä on tähän saakka puuttunut ylivoimaisesti tärkein tuote, tutkinnot. Nyt kun sellainen tuote on mahdollista olla, niin ilman muuta halusimme tarttua tilaisuuteen ja kehittää vientitoiminnan edellytyksiä.

Keskeisin riski englanninkielisen koulutuksen lisäämisessä on hakijamäärien romahtaminen ja aloittavien ryhmien jääminen vajaaksi. Hakijamäärät ainakin EU-alueen ulkopuolelta tulevat muista maista saatujen kokemusten valossa laskemaan. Tämä on ennen näkemätön haaste opiskelijamarkkinoinnille. Emme voi tavoitella koko maailmaa, vaan markkinointiponnistukset tulee kohdentaa tietoisesti valikoituihin kohteisiin.

Mitään rahasampoa emme englanninkielisistä koulutuksista odota. Tavoitteenamme on saada aloittaviin englanninkielisiin koulutuksiin innostuneet monikansalliset ryhmät, jotka koostuvat niin kotimaisista opiskelijoista kuin muista EU-maista ja EU:n ulkopuolelta tulevista opiskelijoista.

Satakunnan ammattikorkeakoulun rehtori Juha Kämäri

Kirjoittaja

Juha Kämäri
Rehtori, toimitusjohtaja

 

12.12.2016 | Teksti: Juha Kämäri | Kuva: Veera Korhonen

Lisää aiheesta

Maija Biet
| Uratarina

– Tuntuu, että sain kaksi pätevyyttä yhdellä iskulla

Fysioterapeutteja tarvitaan ympäri maailmaa. Maija Biet, SAMKista englanninkielisestä koulutusohjelmasta valmistunut fysioterapeutti on ollut tyytyväinen valintaansa. Hän halusi käytännönläheisen ammatin, ja ulkomailla kynnys töiden hakuun on matala.
| Uratarina

Opiskelijamme työllistyvät: Katariina Suuniitty on Finnairin kasvot asiakaspalvelussa

Katariina Suuniitty työskentelee Finnairin kotikentällä Helsinki-Vantaalla. Töihin kuuluvat lähtöselvitys, koneeseen nousu ja erilaiset opastustehtävät.

Uusimmat

Aurinkopaneelit WinNovan Tahti. Kuva Petri Lähde
| SAMK

SAMKin osaamista asuntomessuilla: Aurinkoenergiaa, aistiesteettömyyttä ja vähähiilinen oheiskohde

Asuntomessujen kohde 7, WinNovan Tähti -talon aurinkoenergiajärjestelmä on SAMKin opiskelijoiden suunnittelema ja asentama, Haltiatar-talo on suunniteltu SAMKin asiantuntijan avulla aistiesteettömäksi ja oheiskohteen infopisteessä kerrotaan mahdollisuuksista pienentää rakentamisen hiilijalanjälkeä.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA